coulignon 27.01.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 12 cm? Nie jebło na parter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykO 27.01.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 12 cm? Nie jebło na parter? Nie jeb.. choć własnie z powodu naszej takiej właśnie obawy "zażądaliśmy" wpisu do dziennka o takiej "technologii"... Potem właściwie doszło do mnie, że raczej nie ma szans na taką katastrofę..... przecież jak robi się wylewki na górze a już na podłogówce szczególnie to wylewka ma 6-7 cm...... a tu (to też ciekawostka i w zasadzie do przemyślenia dla inwestorów) na podłogę szedł od razu parkiet....tak tak..... musieliśmy poraktycznie zacierać "na gladko".... parszywa robota aczkolwiek intratna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sxsx 29.03.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 słuchajcie mam już pozwolenie na budowę - lada dzień ruszam... jednakże z projektantem miałem obgadany tematstropu jako strop lany - monolit. ze względu na to, że w zasadzie biuro projektowe załatwiało za mnie wszystko łącznie z pozwoleniem na budowę - nie zauważyłem tego wczesniej - w projekcie mam strop teriva wiem że to po części moja wina - ale stal już leży na placu... co i jak teraz powinienem odkręcić żeby był to strop "lany" czy najpierw do kierownika, czy do projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.03.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 słuchajcie mam już pozwolenie na budowę - lada dzień ruszam... jednakże z projektantem miałem obgadany tematstropu jako strop lany - monolit. ze względu na to, że w zasadzie biuro projektowe załatwiało za mnie wszystko łącznie z pozwoleniem na budowę - nie zauważyłem tego wczesniej - w projekcie mam strop teriva wiem że to po części moja wina - ale stal już leży na placu... co i jak teraz powinienem odkręcić żeby był to strop "lany" czy najpierw do kierownika, czy do projektanta? KB nie ma nic do gadania, jedynie projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sxsx 29.03.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 ok dzięki za informację - ale jeszcze jedno pytanie: co i w jakiej formie powinien wnieść projektant do projektu:a) czy ma być to naniesione na obecne rysunki?b) jakiś załącznik - coś w rodzaju erraty?c) czy trzeba to gdzieś zgłaszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 01.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 wg znajomych po skonczonych robotach taniej o 4 tys wyszedl monolit od terivy jedni zdecydowali sie na terive i teraz zaluja tynk na sufcie popekal drugi znajomy cieszy sie monolitem i wykonawca choc niechetnie przyznal ze kolega zarobil na nim 4 tys. wszystko oczywiscie z podpisana umowa na caly dom bez wzgledu na rodzaj stropu. Deski szalunkowe zostaly wykorzystane na deskowanie dachu. Ja sam mam monolit i jestem zadowolony przy dwojce dzieci nie slychac specjalnie jak harcuja na gorze a sufit otynkowany i swietnie sie sprawuje.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 01.04.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Gdyby pękanie tynków było obligatoryjne dla terivy, to chyba nikt o zdrowych zmysłach by takich stropów nie wykonywał. A Waść piszesz w tonie, jakby to był pewnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 03.04.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 trudno mi powiedzec ale moja ekipa powiedziala ze juz robili wiele domow z terivy i przewaznie z tego co wiedzieli potem od swoich klientow tynk na suficie pekal w roznych miejscachCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 03.04.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 to chyba taka ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 03.04.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Gdyby pękanie tynków było obligatoryjne dla terivy, to chyba nikt o zdrowych zmysłach by takich stropów nie wykonywał. A Waść piszesz w tonie, jakby to był pewnik. osobiście nie byłem w domu z teriva , w której tegoż nawet minimalnego pęknięcia nie było osobiście mam monolit i nie ma wg mnie lepszego stropu ! choć niestety w następnym z powodów kosztów, powierzchni i szybkości wykonania jak i braku chętnych do tej roboty będzie teriva prawda jest tak , że terive można w kilka dni położyć zalać i wziąść kasę z monolitem to już nie tak szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 03.04.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 trudno mi powiedzec ale moja ekipa powiedziala ze juz robili wiele domow z terivy i przewaznie z tego co wiedzieli potem od swoich klientow tynk na suficie pekal w roznych miejscach CMyK Instrukcję montażu czytali? Raczej nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 03.04.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Instrukcję montażu czytali? Raczej nie... Jeszcze niedawno wypowiadałem się w tym samym tonie. W miedzyczasie zostałem naocznie przekonany, że jednak pęka. Nie zależnie od rozpiętości, z żebrami rozdzielczymi, dozbrajana ma momenty ujemne itp pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 03.04.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Instrukcję montażu czytali? Raczej nie... Jeszcze niedawno wypowiadałem się w tym samym tonie. W miedzyczasie zostałem naocznie przekonany, że jednak pęka. Nie zależnie od rozpiętości, z żebrami rozdzielczymi, dozbrajana ma momenty ujemne itp pzdr Być może aczkolwiek nie sądzę Nie pisałem tego dlatego,że tak mi się wydaje tylko dlatego,że jak dotąd mi się udawało bez pękania z 5 sztuk zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 03.04.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Być może aczkolwiek nie sądzę Nie pisałem tego dlatego,że tak mi się wydaje tylko dlatego,że jak dotąd mi się udawało bez pękania z 5 sztuk zrobić. Następnym razem nie zrobiłbym terivy, żadnego prefabrykowanego, ani gęstożebrowego z banalnego powodu. Ci co wykonują elementy prefabrykowane mają wymiarowane wszystko na styk, ze względu na koszty i konkurencję. Jak wiemy wg normy taka konstrukcja ma prawo się zarysować, wiec z automatu nam to zafundują. Można oczywiście dozbrajać i kombinować, ale nigdy nie będziemy mieli tego pod taką kontrolą jak w przypadku monolitu. Ponadto bardzo duże znaczenie ma jakość i sposób kładzenia tynku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 03.04.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 W proj miałem terivę ale zmieniłem podczas adaptacji na monolit w moim przekonaniu mocniejszy strop. Jestem b zadowolony, poza tym mam teraz wyższą ściankę kol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 03.04.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Prawidłowo wykonany strop teriva (widział ktoś na budowie żeby majstry dawali siatki zbrojeniowe po obwodzie i na styku belek?) Ja widziałem u siebie na budowie I chociaż w projekcie o dziwo nie było o tym ani słowa to jednak za namową majstra zdecydowałem się je dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 18.08.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 WZNAWIAM TEMAT W swoim projekcie indywidualnym mam monolit i tak zostanie !!! pomimo, że kandydaci na wykonawców namawiają mnie do zmiany. Moje pytanie do was to: Ile kosztuje robocizna za:- zaszalowanie stropu; - gięcie drutów;- wiązanie zbrojenia stropu i wieńca oraz podciągów- rozszalowanie całości; Powierzchnia szalowania to 125m2Powierzchnia do zalania betonem to 130m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2009 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 ...Ile kosztuje robocizna za: - zaszalowanie stropu; - gięcie drutów; - wiązanie zbrojenia stropu i wieńca oraz podciągów - rozszalowanie całości; ... kosztuje tyle, na ile /wczesniej/ sie umówisz ... u mnie np. za gięcie i rozszalowanie nic nie płaciłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 18.02.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 mi tez nic nie pęka ani w pierwszym ani w drugim domku, oba mają zbrojenia przy podporowe, żebra rozdzielcze i zalewane betonem w betoniarce mieszanym A jakie masz najdłuższe belki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.02.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Włączę się, choć nie pytany-m. U mnie belki mają długość 4,26m i 4,56m od ściany do ściany.Nic nie klawiszuje, żebra rozdzielcze zrobiłem wszędzie co 6-7 pustaków.Wieniec opuszczony - 4cm.Ściany - gazobeton 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts