Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje w wylewce

Gość dodiddone

Recommended Posts

Gość dodiddone

W jaki sposób mieścicie w podłogówce instalacje kanalizacyjna,

ze zlewu w kuchni hydraulik chce przeprowadzic 7mb rury 50mm w wylewce, gdy tymczasem na stropie ma byc 2cm styropianu i 3cm wylewki betonowej ?

do tego rury beda sie mijac z pex od centralnego ogrzewania wody zimnej i cieplej oraz z instalacja elektryczna ?

te 2cm styrop +3cm wylewki a moze i 2cm to pewne - murarz twierdził że tak sie robi, moze zastosowac 32 zamiast 50 do zlewu ?

w koncu w miejscu mijania sie rur 32 rury kanalizacyjnej +16mm daje juz 48mm czyli max w wylewce,

Do tego niepokoi mnie troche ze rura kanalizacyjna nie bedzie miala zadnego spadku

Hydraulik ładuje Ciebie na minę !!!

7m rury to jakaś porażka bez spadku.

Nawet jak dasz 50 to będziesz musiał dać coś co przepchnie siłowo zawartość ze zlewu w kuchni :)

Możesz rozważać albo młynek pod zlewem lub pompkę do brudnej wody. Nie wiem co lepsze.

Ja bym raczej wykuł chudziaka i zrobił prawidłową instalację.

Nie zapomnij, że w zlewie w kuchni zawsze coś się zbiera. A spadek 1- max. 2% powinien zapobiegać aby w rurze dochodziło albo do zaczopowania albo do odpływu samej wody bez treści stałej.

Chociaż mam wątpliwości czy na takim odcinku 7m i tej średnicy rury będzie Ok.

Najgorszy wariant to lanie zawsze więcej wody aby "przepchała" treść rury ale to kosztuje...

Jak nie masz wyjścia to nie zapomnij o kolanku 67 stopni z korkiem aby wepchnąć zawsze awaryjnie spiralę i KRĘCIĆ, KRĘCIĆ....

Tak na marginesie dlaczego nie poprowadziłeś pionów głównych pod chudziakiem w pobliżu docelowych miejsc sanitarnych?

Ja zrobiłem wszystkie piony 150, tuż pod chudziakiem mam redukcję na 100 a posadzce na układ docelowy.

Maksymalna długość przyłącza to 2m w zlewie w łazience. Pozostałe nie przekraczają poziomo 0,5m /kuchnia, prysznic, pralka/ - wchodzą poprzez redukcję bezpośrednio w ścianę i piony.

Gość dodiddone

3cm wylewki+2cm styropianu to standard :)

cala instalacja ma byc rozlozona na pierwszym pietrze wiec nie ma chudziaka

odleglosc zlewu do pionu to 5m co najmniej , instalacja musi byc w wylewce bo zlew jest na wyspie , i bedzie miala spadek bliski zera bo nie ma miejsca w wylewce na inne rozwiazania ,

jak to macie zrealizowane u siebie , wkoncu wiele ludzi ma w wielorodzinnych instalacje kanalizacyjna w wylewce

W jaki sposób mieścicie w podłogówce instalacje kanalizacyjna,

ze zlewu w kuchni hydraulik chce przeprowadzic 7mb rury 50mm w wylewce, gdy tymczasem na stropie ma byc 2cm styropianu i 3cm wylewki betonowej ?

do tego rury beda sie mijac z pex od centralnego ogrzewania wody zimnej i cieplej oraz z instalacja elektryczna ?

te 2cm styrop +3cm wylewki a moze i 2cm to pewne - murarz twierdził że tak sie robi,:o :o :o :o moze zastosowac 32 zamiast 50 do zlewu ?

w koncu w miejscu mijania sie rur 32 rury kanalizacyjnej +16mm daje juz 48mm czyli max w wylewce,

Do tego niepokoi mnie troche ze rura kanalizacyjna nie bedzie miala zadnego spadku

boguslawskia napisał

Hydraulik ładuje Ciebie na minę !!!

Nie zapomnij, że w zlewie w kuchni zawsze coś się zbiera. A spadek 1- max. 2% powinien zapobiegać aby w rurze dochodziło albo do zaczopowania albo do odpływu samej wody bez treści stałej.

No chyba Ty ładujesz ludzi na miny

Spadek podejścia nie powinien być mniejszy niż 2 i większy niż 15%

W niektórych przypadkach (przekrój rury, krótka odległość) minimum może być 1 %.

Maksimum u poszczególnych producentów może się trochę różnić.

Do zaczopowania może dojść poniżej 1 % i powyzej maksimum.

Optymalnie około 2 %.

Gość dodiddone

To w jaki sposob developerzy wpychaja kanalize i CO w wylewke ?

tam jest na pewno styropian 2cm i wylewka kolo 3cm ,

z kuchni do lazienki gdzie jest pion jest na pewno wiecej niz 3m , jak wiec zachowuja spadek 2% ? przeciez to sam spadek wymaga 6cm +5cm na rure wiec razem 11cm :)