Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki gor?ce tylko u góry, reszta zima ...

Gość KRI

Recommended Posts

Gość KRI

Witam !

Mam poważny (według mnie) problem, którego jak dotąd nie potrafił rozwiązać żaden ze specjalistów.

Otóż użytkuję wykonaną 3 lata temu instalację c.o. , która składa się z pieca dwufunkcyjnego Junkers Eurostar oraz 7-miu grzejników płytowych Kermi.

Sterowanie piecem odbywa się za pomocą programatora pokojowego. W pierwszym roku wszystko działało bez zarzutów. Potem zaczęły się i trawają do teraz problemy polegające na tym, że piec pracuje w bardzo krótkich cyklach właczania i wyłączania, a grzejniki są gorące jedynie na 1/3 swej wysokości od góry. Reszta jest chłodna a na dole całkowicie zimna. Piec po załączeniu nagrzewa wodę i po ok. 7-10 minutach wyłacza się (woda osiąga wówczas 80 st). Po kilku minutach obiegu wody bez podgrzewania temperatura na piecu spada do ok. 65 st i piec ponownie sie załącza i znów hitoria sie powtarza.

Specjaliści radzili sprawdzenie czy zawory na grzejnikach są otwarte na max.,czy czysty jest filtr powrotu z grzejników. Piec był serwisowany. Wszystko jest dobrze ale nie działa tak jak powinno. W pomieszczeniach temperatura nie osiąga zadanej na sterowniku. Skutek jest taki, że jeśliby piec "chodził" non stop, to i tak by nie dogrzał mieszkania. W pierwszym roku, gdy dotykałem grzejników, były niemalże jednakowo gorące u góry i na dole, temperatura w pomieszczeniu szybko osiągała wartośc zadaną (20 st).

Proszę o pomoc i podpowiedź co może być przyczyną takiego stanu.

Serdecznie pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakąkolwiek poradę.

KRI

Gość KRI

Nie są zapowietrzone. Sprawdzałem nawet dziś po południu.

One są gorące u góry jakies 20cm. Reszta na dół zimna.

Mnie się wydaje, że jest jakiś problem mechaniczny w obiegu wody. Krąży zbyt wolno i schładza się w grzejnikach.

KRI

Po pierwsze czemu nastawiasz temp. wody na 80 st. w CO ?

Podnoszenie temperatury wody raczej nie poprawi tej sytuacji.

W aktualnych warunkach można przecież nastawić na 40-50 st.

Na pierwszy "rzut oka" wydaje się że coś jest nie tak z pompą obiegową wody. Jeśli pompa odprowadza dobrze wodę z pieca to do pieca dopływa woda ostudzona i piec ją tylko podgrzewa. Instalacja CO ma pewien własny opór hydrauliczny i ten opór musi pokonać pompa żeby woda w ogóle płynęła do kaloryferów. Większy opór to mniejsze rurki o mniejszej średnicy.

Pompa ma czasami trzy biegi jeśli nastawiony jest najnioższy to na skutek małej wydajnosći i małego ilościowo odprowadzania wody z pieca temperatura wody w piecu szybko wzrasta i piec się bardzo szybko wyłączy po nagrzaniu wody do 80 st. Ponieważ prawdopodobnie szybkość przepływu wody jest za mała więc kaloryfer nie zdąży się nagrzać cały i jest zimny już na dole. Inaczej mówiąc woda zbyt długo zalega w kaloryferze i dlatego jest taka zimna na wylocie.

Reasumując, wedłu mnie niewporządku jest obieg wody w instalacji.

Przyczyny ?

1. Za słaba wydajność pompy obiegowej.

albo

2. Jakaś blokada przepływu na wylocie z pieca a w związku z tym za duży opór hydrauliczny całej instalcji w stosunku do wydajności samej pompy (pompa nie potrafi pokonać oporu instalacji)

Jeśli wszystkie kaloryfery są ciepłe na całej długości ale tylko u góry

to oznacza raczej tylko jedno że woda biegnie za wolno w instalacji

i nie potrafi dostarczać odpowiedniej ilośći ciepła do kaloryferów.

Pan KRISPL ma rację.

Sprawdź:

1. Pompę

2. Drożność rury zasilającej układ

3. Zmniejsz opory na grzejnikach (tj zwiększ nastawy na zaworach termostatycznych)

Co do grzania grzejników od góry:

a) jeśli grzeją od góry na całej długości i wyraźnie są chłodniejsze od dołu - oznacza to za mały przepływ (patrz Pan KRISPL)

b) jeśli grzeją od góry ale nie na całej swojej długości - są zapowietrzone

Mam nadzieję że to pompa. Jeśli nie to poszukaj firmy która ma tzw pirometr dzięki któremu znacznie szybciej można znaleźć "korek" w instalacji.

Pa :wink:

Zgadzam się z Krispl i Artur_Cholys. Oprócz rzeczy które napisali moi poprzednicy ja sądzę że twoj piec może się przegrzewać i ma pewnie jakieś zabezpieczenie które go wyłącza. Ja przede wszystkim sprawdziłbym pompę obiegową , węzownicę w piecu (chyba że układ masz zalany jakimś płynem niezamarzającym to nie). Spróbój zakręcić wszystkie grzejniki oprócz jednego tego najbliżej pieca i zobacz czy on się nagrzeje cały jeżeli tak to stawiam wtedy na pompę lub coś co blokuje przepływ przez układ.

Zgadzam się z Krispl i Artur_Cholys. Oprócz rzeczy które napisali moi poprzednicy ja sądzę że twoj piec może się przegrzewać i ma pewnie jakieś zabezpieczenie które go wyłącza. Ja przede wszystkim sprawdziłbym pompę obiegową , węzownicę w piecu (chyba że układ masz zalany jakimś płynem niezamarzającym to nie). Spróbój zakręcić wszystkie grzejniki oprócz jednego tego najbliżej pieca i zobacz czy on się nagrzeje cały jeżeli tak to stawiam wtedy na pompę lub coś co blokuje przepływ przez układ.

- Sprawdzić nastawy na zaworach termostatycznych które regulują wielkość przepływu (nie chodzi tu o nastawienie głowicy termostatycznej!).

- Na rurce powrotnej do pieca powinien być zamontowany filtr, należy go sprawdzić, ew. wyczyścić.

- Uszkodzenie pompy objawiające się zmniejszeniem jej wydajności lub błędne nastawy pompy.

Gość KRI

Witam !

Dziękuję za Wasze odpowiedzi i porady !

Dodam, że:

- filtr na powrocie z instalacji był sprawdzany; jest czysty.

- grzejniki nie są zapowietrzone; są gorące na całej długości a oprócz tego odpowietrzałem je wczoraj - leci od razu woda.

- nie nastawiam temperatury na 80 st.; piecem steruje programator pokojowy, na którym zadaję temperaturę jaka chcę mieć w pomieszczeniu (19,5 -20 st) i godziny w jakch piec ma grzać. Gdy zaczyna się grzanie, to piec sam reguluje wysokość płomienia i podnosi temperaturę wody. Nie mam na to wpływu. Gdy temperatura osiągnie 80st. włącza się zabezpieczenie przed przegrzaniem i piec wyłącza płomień.

- nie mam zaworów termostatycznych na grzejnikach; są otwarte na max-a.

Dziś sprawdzę jeszcze układ zakręcając wszystkie grzejniki oprócz jednego.

Pozdrawiam

Krzysiek

Jeżeli masz Eurostara to masz tam dwa pokrętła. To z lewej strony służy do ustawiania temp. CO. Nie działa w przypadku kiedy masz zainstalowany moduł do pogodówki. Jeżeli zmniejszenie reczne temp. nie pomaga to może spróbuj przeprogramowac kocioł na niższą moc. Eurostar ma przecież modulowaną moc.

Masz rację KRI. Grzejniki nie są zapowietrzone. Przyczyna jest inna. W opisanym przez Ciebie przypadku gorzej grzeją grzejniki niekorzystnie usytuowane w stosunku do kotła, co oznacza, że instalacja nie jest wyregulowana. Najlepszym wyjściem byłoby zamontować grzejnikowe zawory termostatyczne i dokonać właściwych nastaw wstępnych. W przypadku, gdy nie ma zaworów termostatycznych, powinny być zamontowane przed grzejnikami kryzy, ale zamontowanie zaworów termostatycznych nawet bez regulacji wstępnej mogłoby poprawić sytuację. Gdybyś miał jakiekolwiek zawory termostayczne przed grzejnikami można byłoby nawet sterować ręcznie przepływem czynnika - Zamknąć na godzinę zawory przy grzejnikach które grzeją - wtedy zaczną grzać pozostałe grzejniki.

Miałem podobny problem w lecie z ciepłą wodą . Piec wączał się co kikanaście minut i podgrzewał wodę.

Powód pompa, wystarczyło odpowietrzyć pompę i wszystko wróciło do normy . Staciłem trochę paliwa i teraz pilnuję takich spraw.

Gość KRI

1. Sanipro. Już kombinowałem z zamykaniem jednego, dwóch grzejników. Pozostałe nie grzeją lepiej za to piec sie szybciej przegrzewa i wyłącza. Wiem, że na grzejnikach jest regulacja kryzy, ale do tego jest potrzebny specjalny kluczyk, którego nie mam ... :-(

2. Gość. Jak odpowietrzyć pompę ? Będę w stanie zrobić to sam we własnym zakresie, bez specjalistycznych narzędzi ?

KRI

Regulacja nastawy wstępnej, nie mylić z kryzą. U mnie jest prosta (zawory Danfos) pokrętło regulacji przyciąga się do siebie i przekręca w lewo lub prawo. Regulacja: N-0-7, N- neutralny, 0- max przepływ, 7-min. przepływ.

Co do odpowietrzenia pompki, to sam jestem ciekaw, ale chyba trzeba poluzować śrubę na osi wirnika???.

Marek.

Gość Wojciech Zachary

Najbardziej interesuje mnie:

Czy to że grzejniki są zimne na dole w czymś przeszkadza?

Czy jest zimno w pokojach?

Czy termostat pokojowy jest w pomieszczenu gdzie są grzejniki z głowicami?

Problemy z częstym wyłączaniem jest związany z przewymiarowaniem kotła i brakiem modulacji palnika - jeśli można zmniejszać moc palnika - warto to zrobić wtedy czasy pracy będą dłuższe.

Zimne powroty to problem za dużych grzejników :)

Nie ma recepty na te objawy bez szczegółowych informacji

Pozdrawiam Wojtek

Gość KRI

Grzejniki zimne na dole, a właściwie gorące tylko ok 20 cm od góry (większość zimna) to problem niedogrzania pomieszczeń. Jest ok. 17,5-18st, przy nastawie na programatorze 19,5 st. Cały czas mam niedogrzane mieszkanie.

Najbardziej denerwuje mnie to, że w pierszym roku wszystko działało OK przy takich samych ustawieniach.

Termostat pokojowy jest w pokoju a na żadnym grzejniku nie ma głowicy termostatycznej (grzejniki otwarte na max-a).

Modulacja płomienia jest. Najpierw grzeje mocno, potem płomień spada do minimum, ale w tym stanie nagrzewanie wody jest szybsze niz jej schładzanie. Woda osiąga w ciągu max. 10 minut 80st i piec wyłącza płomień.

Pozdrawiam

KRI