godul1 29.10.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 KRI,a czy pompka przypadkiem nie chałasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Wojciech Zachary 29.10.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Ciśnienie w części powietrznej naczynia sprawdz manometrem samochodowym (do opon) przy odłączonym naczyniu lub zimnej instalacji. Powinno wynosić tyle ile wysokość instalacji + ok 0,3 bar Pompka jeśli jest 3 biegowa może kiepsko pracować na biegu 1 spróbuj na 2 lub 3 A i jeszcze budynek parterowy czy 2 kondygnacyjny? i jeśli 2 kondygnacyjny to czy zimne powroty są na wszystkich grzejnikach czy tylko na jakiś konkretnych. Owocnych badań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Tak, wystarczy odkręcić widoczną śrubę i na pracującej pompie poczekać aż powietrze uleci. Opisano to do kładnie w muratorze 10/03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 29.10.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 1. Sanipro. Już kombinowałem z zamykaniem jednego, dwóch grzejników. Pozostałe nie grzeją lepiej za to piec sie szybciej przegrzewa i wyłącza. Wiem, że na grzejnikach jest regulacja kryzy, ale do tego jest potrzebny specjalny kluczyk, którego nie mam ... :-(KRI Ja oczywiście nie polecałem jako najlepszego rozwiązania - wyłączania grzejników . Proponowałem wyłaczenie grzejników, które grzeją, aby przekonać Cię , że problem jest we własciwej regulacji. Sam piszesz, że nie ma żadnej regulacji, a grzejniki otwarte są na max-a, co wszystko tłumaczy. Wyłącz wszystkie grzejniki, które grzeją, i przekonasz się, że pozostałe będą grzały. Podobnie radzi Ci Wojciech Zachary. Skoro zawory zamontowane przy grzejnikach mają możliwość regulacji, to trzeba to wykorzystać. Należy bardziej zdławić przepływ przy grzejnikach bliższych kotła, a te które teraz nie grzeją mogą być otwarte na maxa. Dokonaj najpierw regulacji, a potem szukaj innych przyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.10.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 grzejniki zapowietrzone. zapowietrzone grzejniki sa zimne u gory o gorace na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.10.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 sluchajcie: jesli jest pompka to przy otwrtych wszystkich grzejnikach nie powinno byc problemu z ich grzaniem.problem faktycznie moze lezec po stronie pompy. obieg jest zaklocony i zanim przeplynie woda przez instalacje (pompka w ciagu 10minut pracy kotla powinna przepompowac cala wode kilka razy!) kociol jest wylaczany przez zabezpieczenie max temperatury lub temp zadanej na kotle. jesli pompa dziala poprawnie przeprowadzilbym proby z kazdym grzejnikiem oddzielnie, pojedynczo.moze warto przeczyscic pompe? co to za pompa? grundfos, wilo..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 29.10.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 A propos pompek - znacie takie firmy Hoppe (czy też Hoope) - mój instalator co reklamował mi je, jako tak samo dobre jak grundfosy. Mają być tak samo dobre, "tylko" nie tak bardzo popularne jak grudnfosy, bo firma jest bardziej nastawiona na odbioców "wielkogabarytowych". Jeśli jednak nikt ich nie zna, to przycisnę "Pana Inżyniera", żeby dla mnie zakupił grundfosa...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.10.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 A propos pompek - znacie takie firmy Hoppe (czy też Hoope) - mój instalator co reklamował mi je, jako tak samo dobre jak grundfosy. Mają być tak samo dobre, "tylko" nie tak bardzo popularne jak grudnfosy, bo firma jest bardziej nastawiona na odbioców "wielkogabarytowych". Jeśli jednak nikt ich nie zna, to przycisnę "Pana Inżyniera", żeby dla mnie zakupił grundfosa... Pozdrowienia ja kupilby wilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_doktorek 29.10.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Eurostar ma w sobie wbudowaną pompę grundfosa (przynajmniej u mnie). Ja mam programator tygodniowy Honeywell'a i mogę równocześnie regulować lewym pokrętłem na piecu temperaturę zasilania. Programator tygodniowy Junkersa ponoć działa zupełnie inaczej bo serwisant Junkersa kazał mi ciągnąć nawe kable do programatora (2x1 w miejsce 0,5). U mnie też w jednym grzejniku jest problem z prędkościami czynnika grzewczego ale jest on na osobnej nitce daleko od pieca (garaż) i tego się spodziewałem. Ponieważ instalacja jest nowa, to mam całą zimę na regulację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KRI 29.10.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Witam ponownie ! Serdecznie dziękuję wszystkim za wskazówki, uwagi i porady dotyczące mojego problemu. Jak widać Internauci to wielka rzesza wspaniałych ludzi, na których zawsze można liczyć, a których wiedza przewyższa znajomość tematu "specjalistów". Dlaczego to piszę ? Ano dlatego, że w ciągu kilkunastu godzin uzyskałem od Was tyle porad, że najprawdopodobniej (sprawdzam to dopiero od kilkudziesięciu minut) problem został rozwiązany. Już piszę co pomogło. Pompa była ustawiona na pierszym, zamiast na trzecim biegu. Krążenie wody było za małe i dlatego piec się przegrzewał i wyłączał, a grzejniki były tylko trochę gorące. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nikt, oprócz autoryzowanego serwisanta Junkers, nie zmieniał wcześniej tego ustawienia. Sama operacja zmiany jest banalna. Należy wybrać w trybie serwisowym odpowiednią funkcję i ustawić bieg pompki.Gotowe ! Jeszcze raz dziękuje wszystkim i serdecznie pozdrawiam !KRI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rad-T 03.12.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Witam, A masz moze ta kombinacje do zmiany biegu pompki na piecu ? U mnie jest podobny problem i tez dopiero przy drugim sezonie wyszlo szydlo z worka. Sprobuje wiec wpierw z pompka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 04.12.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 W moim Eurostarze przełącznik zmiany biegu pompy znajduje się na pompie(żeby go przestawić trzeba zdjąc obudowę.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fili_P 04.12.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 do Wojtek_doktorek: a jak zmierzyles ten problem z predkoscia przeplywu na tym garazowym grzejniku Ja z koleji mam inny problem (dom2+poddasze-kondygnacyjny)im wyzej tym grzejniki slabiej grzeja (Vaillant+zasobnik cwu)-ale ta teoria sie nie sprawdza w przypadku jednego grzejnika-ktory jest salonie i jest ostatni w polaczeniu no nazwijmmy to szeregowym (choc ponizej tego na poddaszu)-mimo ze jest "nizej jest prawie zawsze zimnytez nie mam praktycznie zaworow termostatycznych, pompka dziala na maxa i grzejniki na nizszych kondygnacjach sa lekko przeydlawione...?abny ideas jak polepszyc sytucje (zadnych zapowietrzen-cisnienie w instalacji "na zimno" ok 1,5-tylko nie wiemc zego hihih) Any ideas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.12.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Spróbuj przydławić te grzejniki które grzeją najmocniej i porównać czy reszta na tym zyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 05.12.2003 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Fili_P może masz poprzykręcane kryzy na grzejnikach do ustawienia kryz w zaworach termostatycznych potrzebny jest specjalny kluczyk poprubój tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fili_P 08.12.2003 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 tak jak przyklrece reszte/albo podkrece krzywa grzania tak ze woda "dluzej krazy w instalacji to sie w koncu nagrzewaja Niestety nie ma zaworow termostatycznycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 09.12.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Najłatwiej byłoby wysterować to za pomocą termostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts