Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki gor?ce tylko u góry, reszta zima ...

Gość KRI

Recommended Posts

Gość Wojciech Zachary

Ciśnienie w części powietrznej naczynia sprawdz manometrem samochodowym (do opon) przy odłączonym naczyniu lub zimnej instalacji. Powinno wynosić tyle ile wysokość instalacji + ok 0,3 bar

Pompka jeśli jest 3 biegowa może kiepsko pracować na biegu 1 :( spróbuj na 2 lub 3 :)

A i jeszcze budynek parterowy czy 2 kondygnacyjny?

i jeśli 2 kondygnacyjny to czy zimne powroty są na wszystkich grzejnikach czy tylko na jakiś konkretnych.

Owocnych badań :)

1. Sanipro. Już kombinowałem z zamykaniem jednego, dwóch grzejników. Pozostałe nie grzeją lepiej za to piec sie szybciej przegrzewa i wyłącza. Wiem, że na grzejnikach jest regulacja kryzy, ale do tego jest potrzebny specjalny kluczyk, którego nie mam ... :-(KRI

Ja oczywiście nie polecałem jako najlepszego rozwiązania - wyłączania grzejników . Proponowałem wyłaczenie grzejników, które grzeją, aby przekonać Cię , że problem jest we własciwej regulacji. Sam piszesz, że nie ma żadnej regulacji, a grzejniki otwarte są na max-a, co wszystko tłumaczy. Wyłącz wszystkie grzejniki, które grzeją, i przekonasz się, że pozostałe będą grzały. Podobnie radzi Ci Wojciech Zachary. Skoro zawory zamontowane przy grzejnikach mają możliwość regulacji, to trzeba to wykorzystać. Należy bardziej zdławić przepływ przy grzejnikach bliższych kotła, a te które teraz nie grzeją mogą być otwarte na maxa. Dokonaj najpierw regulacji, a potem szukaj innych przyczyn.

sluchajcie: jesli jest pompka to przy otwrtych wszystkich grzejnikach nie powinno byc problemu z ich grzaniem.

problem faktycznie moze lezec po stronie pompy. obieg jest zaklocony i zanim przeplynie woda przez instalacje (pompka w ciagu 10minut pracy kotla powinna przepompowac cala wode kilka razy!) kociol jest wylaczany przez zabezpieczenie max temperatury lub temp zadanej na kotle.

jesli pompa dziala poprawnie przeprowadzilbym proby z kazdym grzejnikiem oddzielnie, pojedynczo.

moze warto przeczyscic pompe? co to za pompa? grundfos, wilo..?

A propos pompek - znacie takie firmy Hoppe (czy też Hoope) - mój instalator co reklamował mi je, jako tak samo dobre jak grundfosy. Mają być tak samo dobre, "tylko" nie tak bardzo popularne jak grudnfosy, bo firma jest bardziej nastawiona na odbioców "wielkogabarytowych". Jeśli jednak nikt ich nie zna, to przycisnę "Pana Inżyniera", żeby dla mnie zakupił grundfosa...

Pozdrowienia

A propos pompek - znacie takie firmy Hoppe (czy też Hoope) - mój instalator co reklamował mi je, jako tak samo dobre jak grundfosy. Mają być tak samo dobre, "tylko" nie tak bardzo popularne jak grudnfosy, bo firma jest bardziej nastawiona na odbioców "wielkogabarytowych". Jeśli jednak nikt ich nie zna, to przycisnę "Pana Inżyniera", żeby dla mnie zakupił grundfosa...

Pozdrowienia

ja kupilby wilo

Eurostar ma w sobie wbudowaną pompę grundfosa (przynajmniej u mnie).

Ja mam programator tygodniowy Honeywell'a i mogę równocześnie regulować lewym pokrętłem na piecu temperaturę zasilania.

Programator tygodniowy Junkersa ponoć działa zupełnie inaczej bo serwisant Junkersa kazał mi ciągnąć nawe kable do programatora (2x1 w miejsce 0,5).

U mnie też w jednym grzejniku jest problem z prędkościami czynnika grzewczego ale jest on na osobnej nitce daleko od pieca (garaż) i tego się spodziewałem. Ponieważ instalacja jest nowa, to mam całą zimę na regulację.

Pozdrawiam

Gość KRI

Witam ponownie !

Serdecznie dziękuję wszystkim za wskazówki, uwagi i porady dotyczące mojego problemu. Jak widać Internauci to wielka rzesza wspaniałych ludzi, na których zawsze można liczyć, a których wiedza przewyższa znajomość tematu "specjalistów". Dlaczego to piszę ? Ano dlatego, że w ciągu kilkunastu godzin uzyskałem od Was tyle porad, że najprawdopodobniej (sprawdzam to dopiero od kilkudziesięciu minut) problem został rozwiązany. Już piszę co pomogło. Pompa była ustawiona na pierszym, zamiast na trzecim biegu. Krążenie wody było za małe i dlatego piec się przegrzewał i wyłączał, a grzejniki były tylko trochę gorące. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nikt, oprócz autoryzowanego serwisanta Junkers, nie zmieniał wcześniej tego ustawienia. Sama operacja zmiany jest banalna. Należy wybrać w trybie serwisowym odpowiednią funkcję i ustawić bieg pompki.

Gotowe !

Jeszcze raz dziękuje wszystkim i serdecznie pozdrawiam !

KRI

• 1 month później...

do Wojtek_doktorek: a jak zmierzyles ten problem z predkoscia przeplywu na tym garazowym grzejniku

Ja z koleji mam inny problem (dom2+poddasze-kondygnacyjny)im wyzej tym grzejniki slabiej grzeja (Vaillant+zasobnik cwu)-ale ta teoria sie nie sprawdza w przypadku jednego grzejnika-ktory jest salonie i jest ostatni w polaczeniu no nazwijmmy to szeregowym (choc ponizej tego na poddaszu)-mimo ze jest "nizej jest prawie zawsze zimny

tez nie mam praktycznie zaworow termostatycznych, pompka dziala na maxa i grzejniki na nizszych kondygnacjach sa lekko przeydlawione...?

abny ideas jak polepszyc sytucje (zadnych zapowietrzen-cisnienie w instalacji "na zimno" ok 1,5-tylko nie wiemc zego hihih)

Any ideas?