Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeśli planujesz budowę - nie czytaj tego forum! ;-)

Elfir

Recommended Posts

Jak w temacie. Planowałam rozpocząc budowanie standartowego domku w standartowej technologii ze standartowych materiałów - tak jak buduje sie cała okolica.

Na moje nieszczęscie podeszłam do tematu odpowiedzialnie i postanowiłam się dokształcić literaturą fachową oraz poznać doświadczenia innych osób. Tak trafiłam na forum Muratora. I to był błąd. Z prostego pomysłu na dom zostały gruzy. Lektura tego forum potrafi człowiekowi nieźle namieszać w głowie podczas budowania :)

Teraz co chwila mam nową koncepcję :-? .

Oczywiscie na początek chciałam mieć wszystko: rekupeacja, GWC, pompa ciepła, solary i 50 cm styropianu na scianie :)

I oczywiście: nie stać mnie na to.

Trzeba wybrać najlepsze rozwiązanie biorac pod uwagę warunki jakie oferuje działka.

Ale jak ja, nie mająca zielonego pojęcia o budownictwie, fizyce, mam wybrać wariant najbardziej ekonomiczny (oczywiście patrząc dzisiaj, a nie za 30 lat) w użytkowaniu? Projektant domu, jak znam życie, poleci po najmniejszej linii oporu i wmówi, ze to co zaproponował to doskonałe rozwiązanie.

Budujac dom przede wszystkim obawiam sie kosztow eksploatacji w przyszłości. Jednakże super energooszczedne i pasywne rozwiazania u mnie nie przejda ze wzgledu na brak kasy i nie do konca dobre ustawienie działki wzgledem słonca.

Założenia są takie: dom niewielki, piętrowy z płaskim dachem, ok. 120 m2 - max 140 m2 (zależy jak wyjdzie projektantowi). Ma być najwyżej 5 litrowy, a jak się uda to mniej - czyli energooszczędny. Luksus na który sobie pozwolę to rekuperacja. Gaz GZ 50 i prąd w granicy. Planuję kominek albo z grawitacyjnym DGP albo kumulacyjny (jak klasyczne piece). Żadnych płaszczy wodnych ze względu na komplikacje instalacji. Myślę o wyprowadzeniu instalacji pod kolektory z myślą o montażu takowych w przyszłości do c.w.u (może będzie jakieś dofinansowanie, może ceny mocno spadną?)

Może to byc ważne, ale u mnie "kotłownia" będzie planowana na piętrze. Szkoda mi tracić miejsce na parterze na pomieszczenia techniczne, a tak zrobię kotłownio-pralnio-graciarnie w jednym pomieszczeniu.

Czyli jakieś tam ustalenia mam i by może nie zmienią się do konca procesu inwestycyjnego :).

Problem 1 Fundament

Wszyscy architekci, z którymi rozmawiałam, uznali pomysł z płytą fundamentowa (lekką, 20 cm) za bardzo droga fanaberię, a tu doświadczenia ludzi z forum wskazują na zupełnie cos innego.

Fakt, mam ładną przepuszczalną piaszczysto-gliniastą glebe z niskim stanem wód gruntowych. Piwnice nie izolowane (budownictwo lat 50-tych) w sasiednich budynkach są suche. Zadnych utrudnień, które wskazywałyby na płytę.

Ale płyta ma wazną zaletę - zamknięcie ocieplenia. Zminimalizowanie mostkow. Łatwosc budowy (pomijajac koniecznosc niezwykle dokladnego wyprowadzenia instalacji).

Wyliczenia kilku osob z forum wskazuja ze roznica cenowa miedzy klasycznymi ławami a płytą jest minimalna a czasem in plus na rzecz płyty.

Upierać się przy płycie wbrew architektowi?

Problem 2 Ogrzewanie

Na pewno podłogowe w całym domu, nawet w sypialni. Ja nie mam problemu z życiem na gresie czy terakocie, to parkiet mnie w tej chwili wykańcza.

Mozliwe rozwiazania:

1. klasyczne wodne z piecem kondensacyjnym (ogrzeje rowniez cw) na gaz

2. elektryczne w II taryfie. Moze jak dom ciepły te rozwiazanie nie bedzie biło po kieszeni? inny problem to elektryczne ogrzewanie wody do mycia. Kolejne kilowaty.

3. legalett i tu kolejne pytanie. Z agregatami elektrycznymi (ale co ogrzewa wtedy wodę do mycia?) czy z nagrzewnicą gazową (ale wtedy dodatkowo junkers do cwu)?

W sumie i prad i gaz drożeją, więc zakładam, ze stosunek cen energii w przyszlosci bedzie podobny.

Problem 3. GWC

Nawet mam miejsce - pod "morzem żwirowym" w japońskim ogrodzie, ktory planuję.

Przydałoby sie chłodzenie latem powietrza i ocieplenie go nieco zimą. Ale czy nie bedzie za długiej drogi transportu powietrza od GWC do rekuperatora, a tym samym tak duzego kosztu energii elektrycznej wentylatorow, ze zyski z inwestycji beda sie niwelowaly? Rekuperator na 80% bedzie po przeciwnej stronie domu niz GWC i jeszcze na pietrze. Czyli rura w podlodze jakies 5-6 m od wejscia do domu + 4-5 m do góry. Na rysunkach pogladowych zwykle rysuja rekuperator przylegajacy do sciany zewnetrznej, gdzie podlacznenie do GWC to max 3 m.

To sa własnie sprawy, w których nie potrafię samodzielnie podjąć decyzji po lekturze forum.

Spać nie mogę przez to po nocach!

bo to jest tak, kochana ... że się czyta, czyta, czyta ... a potem wybiera rozwiązania "pod siebie" a nie wierzy ślepo w to co inni piszą... notabene co osoba to inne zdanie i to czasem od rzeczy :roll:

też się wkurzałam na początku ... bo nowoczesna technologia, bo GWC, rekuperator, centralny odkurzacz (to akurat dobry wynalazek, ale go nie mam), bo 40cm styropianu na ścianach i podłodze i tyleż samo wełny na poddaszu , bo .... trelemoreledup :roll: - a nie daj boże mniej czy inaczej to zakraczą żywcem :wink: :lol:

ale ... rozum swój trza mieć i wiedzieć na co Cię stać, co chcesz a czego nie chcesz ... kompromis jakiś trza osiągnąć :wink:

forum muratora to skarbnica wiedzy ,ale trza oddzielić ziarno od plew :roll: ... czy jakoś tak to było :oops: :lol: ...i jeszcze to "ziarno" dopasować do swoich potrzeb i mozliwości :wink: :D

i tyle

jeżeli architekt zrobi mi projekt domu z ławami to przeprojektowanie na płyte to jakieś 1 000 zł. Więc decyzję musze podjąć już teraz. W przypadku gdyby cena obu rozwiazań była porównywalna płyta robi się już o 1 000 zł droższa.

ja nie rozumiem ... grunt jak marzenie ...nie torfy, nie szkody górnicze, nie kurzawki, nie wysokie wody ... to po kiego Ci płyta? :o ... bo co? bo inni pisali że blebleble....?

widzisz? już wpadłas w młyn : bo Ci tak a tamci owak i w ogóle to musze mieć najlepiej, nacieplej, najtaniej .... a dopiero co pisałaś w pierwszym wpisie że:

"Planowałam rozpocząc budowanie standartowego domku w standartowej technologii ze standartowych materiałów - tak jak buduje sie cała okolica."

oraz

"Oczywiscie na początek chciałam mieć wszystko: rekupeacja, GWC, pompa ciepła, solary i 50 cm styropianu na scianie

Trzeba wybrać najlepsze rozwiązanie biorac pod uwagę warunki jakie oferuje działka"

sama sobie przeczysz ... zdecyduj się na coś :roll:

Tak jak pisze Daggulka trzeba czytać, wyciagać wnioski i nie dać się ponieść emocjom. Ja czytałam forum muratora jak budowa była tylko w sferze marzeń, szkoliłam się, jak widać po ilości postów niewiele pisałam, ale za to bardzo dużo czytałam i dopasowywałam co będzie dobre dla mojego domu i mojego portfela. Dzięki forum muratora nawet moja pani inspektor sądziła, że mam jakieś wykształcenie techniczne, budowlane lub podobne, bo na każdy temat coś tam wiedziałam, bardzo była zdziwiona jak się okazało, że jestem po socjologii :lol:

Przykładowo wspomniane wcześniej ocieplenie, na forum uznaje się, że minimum to 15 cm, jak pojechałam zamawiać pani w hurtowni była zdziwiona po co mi aż tyle :o , mówiła, że wszyscy kupują 10 cm więc ja jako kompromis kupiłam "12" i takich przykładów można byłoby podać jeszcze kilka

jak pojechałam zamawiać pani w hurtowni była zdziwiona po co mi aż tyle :o , mówiła, że wszyscy kupują 10 cm więc ja jako kompromis kupiłam "12"

tak to pani z hurtowni wkręciła Cię w 12 bo 15 nie miała na magazynie.... trzeba być asertywnym. Jakie pojęcie o ocieplaniu ma pani z hurtowni? Jest jakimś ekspertem w tej dziedzinie?

jest takie powiedzenie: " jedzmy g..wno - miliony much nie mogą się mylić"...

:roll:

Przykładowo wspomniane wcześniej ocieplenie, na forum uznaje się, że minimum to 15 cm, jak pojechałam zamawiać pani w hurtowni była zdziwiona po co mi aż tyle :o , mówiła, że wszyscy kupują 10 cm więc ja jako kompromis kupiłam "12"

Takich kompromisów nie proponuj :roll:

Ty tak na serio ? :o , ze wszystkim? :o

Stosowanie nowinek ma pewne minusy - trudniej o dobrego wykonawcę. Fachowcy lubią działać utartymi ścieżkami. Zaproponujesz nietypową technologię - na wszelki wypadek zawołają więcej kasy, a potem i tak zrobią po swojemu.

Ja skusiłam się na parę nowinek materiałowych - miała problem ze znalezieniem dostawcy. Producent owszem był, ale nie prowadził sprzedaży bezpośredniej. Hurtowniom nie opłacało się zamawiać parę sztuk towaru - trzeba było kupować całe opakowanie.

Albo towar był sprowadzany z zagranicy wyłącznie na zamówienie. Wtedy koszty kurierskie przekraczały wartość zamówienia.

Zajrzyj do dziennika budowy drugiego domu Jeziera - już na samym początku napisał, że tym razem żadnych nowinek, tylko tradycyjne materiały.

Co do rekuperatora i kotłowni na piętrze -

jeśli na piętrze będą sypialnie - weź pod uwagę hałas pracy urządzeń. W dzień nie będzie miało znaczenia, ale w nocy...

mostek termiczny do gruntu można też umniejszyć budując piwnicę/suterynę czyli zagłębiając domek 1,5mppt, ja swój zagłębiłem 2mppt i w piwnicy jest zdecydowanie cieplej w zimie niż na pietrze, a na strychu w lecie gorączka w zimie lodówka i do tego te skosy poddasza, z wyliczeń audytorem OZC wychodzi ze do ogrzewania piwnicy wystarczy mi po jednym żeberku w każdym pomieszczeniu, a w takiej piwnicy można już wszystko, i kotłownie, i pralnię z zrzutnią bielizny i z suszarnią, i brudną kuchnie, i siłownie, i SPA etc.

PS to forum jest wybitnie do przodu z nowinkami technicznymi, ja już wielokrotnie spotkałem się z opiniami fachowców starej daty typu, panie ja od zawsze robię kaloryfery 120W/m2 a pan mi tu jakieś wyliczanki podtyka 26W/m2 albo jeszcze głupsze, styropian to maks 8cm po co panu 20 ?? i tłumacz takiemu cymbałowi że mamy rok 2009 styropian jest poniżej 100zł/m3, zmiana grubości z 10 na 20 cm to wydatek inwestycyjny brutto dla inwestora poniżej 0,1% kosztów, albo że wystarczy zaokrąglić z robocizny końcówkę żeby starczyło na gruby styropian

ja nie rozumiem ... grunt jak marzenie ...nie torfy, nie szkody górnicze, nie kurzawki, nie wysokie wody ... to po kiego Ci płyta? :o ... bo co? bo inni pisali że blebleble....?

Aby zachować ciągłośc izolacji w domu energooszczednym. Przy cenie porównywalnej z ławami uzyskałabym lepsze parametry techniczne.

Poza tym, jezeli zdecyduje się na Legalett to tylko płyta jest stosowana.

widzisz? już wpadłas w młyn : bo Ci tak a tamci owak i w ogóle to musze mieć najlepiej, nacieplej, najtaniej .... a dopiero co pisałaś w pierwszym wpisie że:

"Planowałam rozpocząc budowanie standartowego domku w standartowej technologii ze standartowych materiałów - tak jak buduje sie cała okolica."

oraz

"Oczywiscie na początek chciałam mieć wszystko: rekupeacja, GWC, pompa ciepła, solary i 50 cm styropianu na scianie

Trzeba wybrać najlepsze rozwiązanie biorac pod uwagę warunki jakie oferuje działka"

sama sobie przeczysz ... zdecyduj się na coś :roll:

No własnie, łatwo powiedzieć - zdecyduj się. Po lekturze forum dowiedziałam się, że jest jakaś rekuperacja, jakies GWC, jakaś pompa ciepła....

I jeszcze to chwalą!

żeby zmieścic się w budżecie musisz usiąść i rozpisać ...

na fundament tyle

na sciany tyle

na izolację tyle

na rekuperator tyle

itd itp

jeśli tego nie zrobisz , a bedziesz brnęła w nowinki które aktualnie zauważyłaś ... zbraknie Cię finansowo i będzie kłopot :roll:

nie mysl absolutnie w ten sposób: dołoże do fundamentów, i zrobie se płyte...ale za to na czymś tam oszczędze ... NIE DA SIĘ

na każdym etapie wychodzą do zapłaty i wykonania rzeczy o których nie miałaś bladego pojęcia , ze w ogóle istnieją :wink:

dlatego : rzeczowy kosztorys i ściśle się go trzymać ... a nowinki? dziś są takie, jutro będą inne ... to co dziś teoretycznie wydaje sie super extra wspaniałym rozwiązaniem może okazać się w praktyce kompletną klapą :lol:

wszystko dobrze, tylko po co ci płaski dach? jeszcze go kląć bedziesz

Nienawidze skosów. A dom piętrowy + skośny dach bedzie za wysoki na maleńką działkę i zbytnio zacieni sasiadów.

Poza tym dach ma być w systemie odwróconym. Wychodzi taniej niż więżba dachu skośnego + dachówki. Nie mówiąc już o wiekszej przestrzeni do życia.

W Poznaniu opady sniegu ostatnio były jakieś 30 lat temu, więc problem zalegania śniegu też odpada. Okolica, gdzie się buduję to same kostki z płaskimi dachami.

Wiekszośc domów o nowoczesnej bryle ma płaskie dachy. Nie sadzę, ze ktoś ładuje kasę w awangardowy projekt tylko po to, by uzerać się z przeciekami :)

mostek termiczny do gruntu można też umniejszyć budując piwnicę/suterynę czyli zagłębiając domek 1,5mppt, ja swój zagłębiłem 2mppt i w piwnicy jest zdecydowanie cieplej w zimie niż na pietrze, a na strychu w lecie gorączka w zimie lodówka i do tego te skosy poddasza, z wyliczeń audytorem OZC wychodzi ze do ogrzewania piwnicy wystarczy mi po jednym żeberku w każdym pomieszczeniu, a w takiej piwnicy można już wszystko, i kotłownie, i pralnię z zrzutnią bielizny i z suszarnią, i brudną kuchnie, i siłownie, i SPA etc.

Pralnię wole miec przy sypialni, coby dwie kondygnacje nie biegać z ciuchami.

"brudna kuchnia" - co to jest?

Ogólnie to ja osobiście rezygnuje z piwnicy, bo to dodatkowe koszty budowy i eksploatacji. Na graciarnie mamy składzik w ogrodzie.

żeby zmieścic się w budżecie musisz usiąść i rozpisać ...

na fundament tyle

na sciany tyle

na izolację tyle

na rekuperator tyle

itd itp

l:

Dlatego myślę o tym wszystkim na etapie projektu, bo wiem, ze zmiany w trakcie budowy są zbyt kosztowne.

Chcę aby wykonanie domu pod sporządzony projekt mieściło się w moich realiach finansowych, ale jednoczesnie jestem skłonna nieco zainwestowac teraz by w przyszłości znacznie obniżyć koszty eksploatacji.

Elfir Masz bardzo dobre pomysły i widać, że wiele już przeczytałaś i przemyślałaś.

"Po co płyta", daggulka pyta. Otóż płyta jest po prostu lepsiejsza, nawet, jeśli daggulka zrobiła sobie ławy (ja też), to jednak tak jest. Jeśli po wyliczeniu wyjdzie Ci, że nie jest droższa od tradycyjnego fundamentu, to bierz i się nie zastanawiaj. Ja do dziś żałuję, że nie byłem wystarczająco asertywny i nie nalegałem na fajne, nowoczesne rozwiązania, "no bo pewnie Pan Architekt wie lepiej". G0wno wie! On i wielu tzw. fachowców tkwią wciąż w ciemnogrodzie budowlanym. Akcje ze grubością styropianu to klasyka. Trzeba być idiotą (mówię to z całą odpowiedzialnością), żeby komuś powiedzieć, żeby dał 12 cm zamiast 15. 15 to za mało! Ocieplenie to jedna inwestycja oszczędnościowa, która się bezwzględnie opłaca - nawet z reku już trzeba uważać, bo jak sobie firmy spiewają po 25 000 za instalacje, to faktycznie fiansowo jest raczej wątpliwa inwestycja (choć ma inne zalety).

Ja bym się w piwnicę nie bawił - może to i termicznie dobre, ale kolejny strop, kolejne pi..tolenie. Płyta, szczególnie Legalett, ma te zalete, że za jednym zamachem masz kilka etapów z głowy.

No chyba, że masz ochotę uczynić z budowania główną treść swojego życia na następne kilka lat (tak jak ja) i nie spieszy Ci się - wtedy owszem. No i piwnica tez tania nie jest. Up to you.

Pralnia oczywiście na pieŧrze - żądne inne rozwiązane nie ma sensu.

Skosy są do d00py - masz szczęście, że ci Plan Zagospodarowania zezwala na płaski stropodach. My niestety musielismy do naszego nowoczesnego domu doczepić wujowy dach o nachyleniu 30st :evil: Fakt, że to dość newralgiczne miejsce i nalezy go wykonać z kosmiczną wprost dokładnością. Może nie zupełnie płaski, a jakiś pulpitowy, z lekkim nachyleniem?

Anyway - nie dawaj się przede wszystkim budowlanym ciemniakom, którzy nie kumają, że lata 80 mamy już za nami. Ciekawe, dlaczego nie produkujemy wciąż Forda T twierdząć, że jest dobry "bo zawsze tak robiliśmy"? Postęp w innych dziedzinach przyjmuję się za coś dobrego, tylko w budownictwie należy się trzymać tradycji?

Ogólnie to ja osobiście rezygnuje z piwnicy, bo to dodatkowe koszty budowy i eksploatacji. Na graciarnie mamy składzik w ogrodzie.

składzik w ogrodzie będzie za darmo ?? ja swoją piwnicę zrobiłem zamiast strychu/poddasza urzytkowego, i uważam że piwnica wyszła taniej niż użytkowe poddasze, i taniej jest to utrzymać i nie ma tych głupich skosów

PS ja żeby nie biegać z ciuchami robię zrzutnię, i ciuchy same spadają sobie wprost do pralni, a brudna kuchnia to dodatkowa płyta grzejna w piwnicy żeby było gdzie bigos ugotować