Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeśli planujesz budowę - nie czytaj tego forum! ;-)

Elfir

Recommended Posts

Elfir Masz bardzo dobre pomysły i widać, że wiele już przeczytałaś i przemyślałaś.

Ten Legalett strasznie mnie kusi. Zwłaszcza idea małego agregatu (a niech sobie nawet buczy pod posadzką np. w garderobie czy spiżarni). Wtedy na piętrze nie będzie kotłowni.

Mieszkałam zawsze w domu z grzejnikami. Najbardziej obawiam się bezwładności cieplnej systemu.

Przy wodnej podłogówce na piec gazowy jakoś sobie ewentualne sterowanie ciepłotą w poszczególnych pomieszczeniach potrafię wyobrazic, a z legalettem wyobrażnia odmawia posłuszeństwa :)

żeby zmieścic się w budżecie musisz usiąść i rozpisać ...

na fundament tyle

na sciany tyle

na izolację tyle

na rekuperator tyle

itd itp

l:

Dlatego myślę o tym wszystkim na etapie projektu, bo wiem, ze zmiany w trakcie budowy są zbyt kosztowne.Chcę aby wykonanie domu pod sporządzony projekt mieściło się w moich realiach finansowych, ale jednoczesnie jestem skłonna nieco zainwestowac teraz by w przyszłości znacznie obniżyć koszty eksploatacji.

Ale jeśli coś wyskoczy w trakcie budowy, to lepiej dokonać wtedy zmiany, niż po kilku latach użytkowania. Wtedy to jest podwójnie kosztowne :roll:

Elfir Masz bardzo dobre pomysły i widać, że wiele już przeczytałaś i przemyślałaś.

"Po co płyta", daggulka pyta. Otóż płyta jest po prostu lepsiejsza, nawet, jeśli daggulka zrobiła sobie ławy (ja też), to jednak tak jest. Jeśli po wyliczeniu wyjdzie Ci, że nie jest droższa od tradycyjnego fundamentu, to bierz i się nie zastanawiaj. Ja do dziś żałuję, że nie byłem wystarczająco asertywny i nie nalegałem na fajne, nowoczesne rozwiązania, "no bo pewnie Pan Architekt wie lepiej". G0wno wie! On i wielu tzw. fachowców tkwią wciąż w ciemnogrodzie budowlanym. Akcje ze grubością styropianu to klasyka. Trzeba być idiotą (mówię to z całą odpowiedzialnością), żeby komuś powiedzieć, żeby dał 12 cm zamiast 15. 15 to za mało! Ocieplenie to jedna inwestycja oszczędnościowa, która się bezwzględnie opłaca - nawet z reku już trzeba uważać, bo jak sobie firmy spiewają po 25 000 za instalacje, to faktycznie fiansowo jest raczej wątpliwa inwestycja (choć ma inne zalety).

Ja bym się w piwnicę nie bawił - może to i termicznie dobre, ale kolejny strop, kolejne pi..tolenie. Płyta, szczególnie Legalett, ma te zalete, że za jednym zamachem masz kilka etapów z głowy.

No chyba, że masz ochotę uczynić z budowania główną treść swojego życia na następne kilka lat (tak jak ja) i nie spieszy Ci się - wtedy owszem. No i piwnica tez tania nie jest. Up to you.

Pralnia oczywiście na pieŧrze - żądne inne rozwiązane nie ma sensu.

Skosy są do d00py - masz szczęście, że ci Plan Zagospodarowania zezwala na płaski stropodach. My niestety musielismy do naszego nowoczesnego domu doczepić wujowy dach o nachyleniu 30st :evil: Fakt, że to dość newralgiczne miejsce i nalezy go wykonać z kosmiczną wprost dokładnością. Może nie zupełnie płaski, a jakiś pulpitowy, z lekkim nachyleniem?

Anyway - nie dawaj się przede wszystkim budowlanym ciemniakom, którzy nie kumają, że lata 80 mamy już za nami. Ciekawe, dlaczego nie produkujemy wciąż Forda T twierdząć, że jest dobry "bo zawsze tak robiliśmy"? Postęp w innych dziedzinach przyjmuję się za coś dobrego, tylko w budownictwie należy się trzymać tradycji?

Dom postawiony - jeszcze nie ocieplony. W adaptacji projektu przewidziane ocieplenie 12cm styro. Czy teraz mogę o tak sobie przykleić np. 15 lub 20cm styro. Czy nie będzie problemu przy odbiorze - brak zgodności w wymiarami zewnętrznymi budynku co podobno jest święte przy odbiorze.

A ja mam odwrotnie, zbudowałam już jeden dom. Teraz czytam forum i się dziwię, widzę ludzi, którzy dają sobie mieszać w głowie i budują np. solary, które zwróciłyby się za 100 lat, gdyby nie trzeba było wcześniej wymieniać elementów, a wszystko to na kredyt, który łatwo się wydaje ale potem spłacać trzeba 3 razy tyle ile się wzięło...i to całe życie.. tragi-farsa.

Świat się dziwny zrobił, więc czytam, dziwię się coraz bardziej i myślę, że dla ciebie zdrowiej byłoby kierować się racjonalnością ludzi wokół niż mieszaniem w głowach, które tu odchodzi na forum. Będzie taniej i zdrowiej.

ja nie rozumiem ... grunt jak marzenie ...nie torfy, nie szkody górnicze, nie kurzawki, nie wysokie wody ... to po kiego Ci płyta? :o ... bo co? bo inni pisali że blebleble....?

Raniesz me serce wielkie jak ma piękna i tańsza w budowie płyta :cry: :cry:

Smoczyco? Dlaczego ja?!! Dlaczego.....?

Drodzy współczytacze tego Forum czy ja się podnięse z tego? Wszak cios od rosłej Smoczycy to nie w kij dmuchał... :wink:

Ja bym zrobiła najpierw odbiór a potem dokleiła styropian. Docieplanie ścian jest tylko na zgłoszenie.

jeśli w projekcie jest ściana dwuwarstwowa to nie odbiorą nieocieplonego domu :roll:

my zgłaszaliśmy zakończenie budowy na przedwiośniu, kierbud wpisał w papiery że ze względu na warunki atmosferyczne elewacja będzie robiona "później" - i w PINBie przeszło ;-) Styro daliśmy 12 - a miało być 8 ;-)

ja nie rozumiem ... grunt jak marzenie ...nie torfy, nie szkody górnicze, nie kurzawki, nie wysokie wody ... to po kiego Ci płyta? :o ... bo co? bo inni pisali że blebleble....?

Raniesz me serce wielkie jak ma piękna i tańsza w budowie płyta :cry: :cry:

Smoczyco? Dlaczego ja?!! Dlaczego.....?

Drodzy współczytacze tego Forum czy ja się podnięse z tego? Wszak cios od rosłej Smoczycy to nie w kij dmuchał... :wink:

boshe ...coś Ty dziś jarał? :o ... a w ogóle to co se bede żałować - podziel się :lol:

a serio ... tak już jest , że ilu ludzi tyle opini :wink: :lol:

a z tym odbiorem ... u nas w starostwie sąsiadowi nie zgodzili się odebrać domu bez ocieplenia :roll: ... ale być może gdzie indziej bardziej pobłażliwi urzędnicy zasiadają na odpowiednich stanowiskach :roll:

Dom postawiony - jeszcze nie ocieplony. W adaptacji projektu przewidziane ocieplenie 12cm styro. Czy teraz mogę o tak sobie przykleić np. 15 lub 20cm styro. Czy nie będzie problemu przy odbiorze - brak zgodności w wymiarami zewnętrznymi budynku co podobno jest święte przy odbiorze.

Mnie to się wpisał projektant, że zmieniamy grubośc ocieplenia. Ale myślę, żę 3 cm to w ogóle możesz olać - przecież to się mieści w tolerancji. Powiesz, że sie chłopakom o 6 cm za dużo zrobiło i tyle. Zresztą i tak raczej nie będą mierzyć miarką... Mam nadzieję :)

Mnie to się wpisał projektant, że zmieniamy grubośc ocieplenia. Ale myślę, żę 3 cm to w ogóle możesz olać - przecież to się mieści w tolerancji. Powiesz, że sie chłopakom o 6 cm za dużo zrobiło i tyle. Zresztą i tak raczej nie będą mierzyć miarką... Mam nadzieję :)

Nie bedą mierzyć miarką o ile wogóle przyjdą na ten odbiór budynku. Urzędnicy papierek raczej wystawiaja na podstawie dokumentacji którą im przyniesiesz. Oczywiscie może się zdarzyć ze przyjdą ale na grubość styro z pewnościa nie bedą zwrać uwagi.

nie będą, ale geodeta będzie.

I ma to znaczenie (w każdym razie u nas) tylko wtedy, jezeli dom stoi na styk, czyli te przepisowe n mwtrów do płotu. Wtedy czepiają się każdego "przysunięcia", a grubszy styropian może znaczyć zmniejszenie przepisowej odległości.

U mnie też nie odbiorą domu bez ocieplenia dla 2W. Bez tynku - tak ale nie bez ocieplenia