marius37 22.02.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 wg J.Ciepłuchy: RÓŻANECZNIKI I AZALIE to niewątpliwie jedne z najpiękniej kwitnących krzewów w naszych parkach i ogrodach. Należą do rodziny wrzosowatych i tworzą jeden rodzaj Rhododendron. Zwyczajowo nazywane są rododendronami. Jest to forma powszechnie używana . Znanych jest ponad 1.000 gatunków tych roślin pochodzących przede wszystkim z płn.-zach. Chin, Japonii, a także Ameryki Płn., Bałkanów i Alp. Na przestrzeni 150 lat wyhodowano ponad 12.000 różnych odmian rododendronów i azalii. http://www.cieplucha.com.pl/index.php?lang=pol&str=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 22.02.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 no właśnie "wyhodowano ponad 12.000 różnych odmian rododendronów i azalii" - to po co piszą rododendr. i azali skoro to to samo Chyba jednak czymś się różnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Rhododendron to łacińska nazwa dla azalii i różaneczników.Najprostszy podział to:- azalie zrzucają liście (liście jednosezonowe)- różaneczniki maja liście zimozielone (trwałe kilka sezonów)Oczywiście w grupach są wyjątki - np. azalie japońskie są częściowo zimozielone (liście opadają dopiero na wiosnę, kiedy wytwarzają się nowe listki) Wymagania glebowe obydwóch grup roślin są niemal identyczne. Niemal, bo znów są wyjątki: niektóre gatunki różaneczników nie potrzebują kwaśnych gleb. Ale są to gatunki typowo kolekcjonerskie, trudne do dostania. Ostatnio wprowadzono w Niemczech podkładki pod różaneczniki znoszące wyższe pH gleby. Zwane są INKARHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.02.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 no i jeszcze różnią się częściowo tym, że wśród zimozielonych różaneczników najwięcej jest odmian o kwiatach w odcieniach różu i fioletu zaś zrzucające liście azalie cześciej spotykane sa o kwiatach w ciepłych różach (lososiowy, cielisty), czerwieni, pomaranczowym, żółtym. takie moje małe spostrzeżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.02.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ostatnio wprowadzono w Niemczech podkładki pod różaneczniki znoszące wyższe pH gleby. Zwane są INKARHO. Dla samej Inkarho pH powinno wynosić 6-6,5. Na krakowskim UR "ozdobni" robili doświadczenia z różanecznikami na niej zaszczepionymi i zniosły bez większych probolemów nawet pH 7,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 chciałam o tym napisać, ale od kilku lat wprowadzane są żółte odmiany różaneczników do produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.02.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 chciałam o tym napisać, ale od kilku lat wprowadzane są żółte odmiany różaneczników do produkcji Mam taką! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.02.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 02.03.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 jak z kondycją Waszych rh? mój tylko jeden Balalaika ma wierzchołki przemarznięte, te które nie były pod śniegiem, ale on w ogóle słabiutki na takie mrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 02.03.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 moje były zakopane po czubki i mam nadzieję, że jakoś przeżyły co sądzicie o takim nawozie do RH: "Nawóz dla rododendronów "POLYCOTE" Nawóz dla roślin ozdobnych wymagających gleby o odczynie kwaśnym - rododendronów i borówki amerykańskiej. Dzięki zastosowaniu systemu „polycote”, nawóz odżywia rośliny do 6 miesięcy." wystarczy? czy stosować cos dodatkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 02.03.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 jak z kondycją Waszych rh? mój tylko jeden Balalaika ma wierzchołki przemarznięte, te które nie były pod śniegiem, ale on w ogóle słabiutki na takie mrozy Na razie wszystko w porządku, ale trzeba być czujnym. U mnie zbrązowiało trochę liści na tych egzemplarzach, które zeszłego roku intensywnie (i zbyt długo) nawoziłem azotem. Nie mogłem się powstrzymać, bo rosły jak szalone i miały 3 przyrosty w jednym sezonie. Przy okazji, po raz kolejny zachwalę kalmię. Wychyliła się spod śniegu zieloniutka jak na wiosnę (na zdjęciu po lewej) http://farm3.static.flickr.com/2684/4403581631_8bd3168a04_o.jpg Tej zimy miałem -24 stopnie, więc wynik jest zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 03.03.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 co sądzicie o takim nawozie do RH: "Nawóz dla rododendronów "POLYCOTE" Nawóz dla roślin ozdobnych wymagających gleby o odczynie kwaśnym - rododendronów i borówki amerykańskiej. Dzięki zastosowaniu systemu „polycote”, nawóz odżywia rośliny do 6 miesięcy." wystarczy? czy stosować cos dodatkowo? Ja do rododendronów nie stosuję gotowych mieszanek od kiedy porównałem skład kilku i wyszło że różnią się diametralnie. Mam przypuszczenie, że ktoś tu kogoś nabija w butelkę. Poza tym wolnodziałającego nie da się stosować w miarę potrzeb - jak raz dosypiesz to do końca sezonu nie masz kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.03.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Które z roślin bardziej nadają się na słoneczną , niestety wietrzną stronę i na niezbyt urodzajną glebę . Aha i która wcześniej kwitnie . Mam posadzone w ogrodzie róże ale one dość póżno kwitną i zależy mi na czymś co kwitnie wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 04.03.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Duduś, a nie pytałes już o to? Słońce: Na słoneczną prędzej azalia (czyli w uproszczeniu ta zrzucająca liście na zimę) niż rododendron, który będzie mieć w słonecznym i wietrznym miejscu duży problem z zimowaniem. Gleba: Na słabą glebę to żadna - gleba musi być żyzna, próchniczna, odpowiednio kwaśna - możesz zabezpieczyć warunki wykopując odpowiednio duży dół (sporo większy niż bryła korzeniowa) i wypełniając go specjalną ziemią do roślin wrzosowatych, a później (w kolejnych latach uprawy) dbać o "kwaśne" nawożenie. Gdyby rośliny były szczepione na Inkarho to wówczas możesz wsadzić je do tzw. ziemi uniwersalnej - ale dalej powinna być zyzna i próchniczna Termin kwitnienia jest różny u różnych odmian. Np. różaneczniki moga kwitnąć od marca (R. praecox) do czerwca ('Gomer Waterer'), azalie kwitną głównie V - VI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.03.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 oj duduś, duduś a tyle już zygmor i inni napisali ze słońcem lepiej sobie poradzą azalie gleba podobna, kwaśna, azalie lepiej zniosą wyższe pH kiedy kwitną to pooglądaj (już Ci kiedyś podesłałem linka) http://www.cieplucha.com.pl/galeria.php?lang=pol&str=8&ogrod=1&ogrodhome=1 Rh repens kwitną już w II poł. kwietnia podobnie jak Rh. wielkokwiatowy Felicitas najwcześniej to chyba azalie japońskie kwitną, np. Nordlich i jest ..... niska PS. piszę już chyba półgodziny ten post i widzę, że się spóźniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.03.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 oj już dobrze nie krzyczcie SORY już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 a tyle sobie zaznaczałaś wątków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.03.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Musi nie te... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.03.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 pewnie te, ale się omskło na Delete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 07.03.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Byłam dzisiaj na działce Nareszcie po tym jak śnieg stopniał obejrzałam mojego RH - bardzo zbrązowiały mu niektóre liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts