Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

czy mogę prosić o diagnozę, co dolega moim rododendronom. Wsadzone w w ubiegłym roku, do tej pory radziły sobie dobrze. Od niedawna widzę wyraźne objawy braku składników odżywczych , więc zaczęłam nawozić dolistnie. Jednak szczególnie jeden z nich wygląda jakby to były jego ostatnie dni - to Cosmopolitan, ktory jest na pierwszych dwóch zdjęciach. Na kolejnych widać młode liście innych okazów , które wyglądją jakby nie mogły się rozwinąć. Czy to choroba, czy również efekt braku minerałów? Dodam, że ph niezłe, na płytce Helliga ziemia zabarwia się na pomarańczowo.

Z góry dziękuję za pomoc.

270320111261.jpg

270320111262.jpg

270320111264.jpg

270320111265.jpg

Witam,

czy mogę prosić o diagnozę, co dolega moim rododendronom.

Być może to jakaś choroba grzybowa... Często jak rh były okryte zimą to rozwijajaą sie takie choróbska... Należy pryskać fungicydem przed okrywaniem i po odkryciu... Jak psikniesz fungicydem na pewno nie zaszkodzi...

A ja mam pytanie jeszcze z innej beczki... Jak sie kupuje rh w szkółkach to przeważającej mierze są to łądne kształtne kule... Kilka lat w ogrodzie i nie są już takie kształtne tylko mają dłuzsze i krósze pędy...

Czy zatem powinno sie przycinać rh, skoro pisze się, że nie toleruja przycinania..?

• 1 month później...
Czy przemarznięte części rododendrona należy obciąć? czy może zaczekać? Po przymrozkach część liści jest zwinięta, ale liście nie opadają przy dotknięciu - czy jest szansa żeby te części rośliny doszły do siebie?

ponawiam zapytanie, liście pozwijane, nie do końca przemarznięte odrosty. Obciąć czy wypuszczą nowe liście?

• 1 year później...
Na moich rododendronach zauważyłam czarny nalot. Nie jest lepki, bardziej przypomina pyłek. Znajduje się na wierzchniej stronie liścia i łodyżce zwłaszcza na przyrostach. Co to za choróbsko. Dodam że kwitnął pięknie.

Moim skromnym zdaniem, nalot ten moze byc zwyklym mlodocianym owlosieniem, czyli rzecz normalna, lub pyłek z jakiegos sasiedniego drzewa.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Mam takie pytanie. Kupiłam piękne okazy rododendronów, jednak szybko przekonałam się jakie to kurche rosliny. Wystarczy,ze stanie na nich przypadkiem mój psiak i mam kilka odłamanych czubeczków. Czy można je jakoś ukorzenic aby były nowa rośliną. Trzymam je w słoiku z wodą (te odłamane kawałki) i nie wiem czy to ma sens?