agagaw 23.03.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Dzięki jamles, skoro napisali, że żelazo wprowadza się przedwegetacyjnie, znaczy już można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaw 31.03.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam, czy mogę prosić o diagnozę, co dolega moim rododendronom. Wsadzone w w ubiegłym roku, do tej pory radziły sobie dobrze. Od niedawna widzę wyraźne objawy braku składników odżywczych , więc zaczęłam nawozić dolistnie. Jednak szczególnie jeden z nich wygląda jakby to były jego ostatnie dni - to Cosmopolitan, ktory jest na pierwszych dwóch zdjęciach. Na kolejnych widać młode liście innych okazów , które wyglądją jakby nie mogły się rozwinąć. Czy to choroba, czy również efekt braku minerałów? Dodam, że ph niezłe, na płytce Helliga ziemia zabarwia się na pomarańczowo. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.04.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam, czy mogę prosić o diagnozę, co dolega moim rododendronom. Być może to jakaś choroba grzybowa... Często jak rh były okryte zimą to rozwijajaą sie takie choróbska... Należy pryskać fungicydem przed okrywaniem i po odkryciu... Jak psikniesz fungicydem na pewno nie zaszkodzi... A ja mam pytanie jeszcze z innej beczki... Jak sie kupuje rh w szkółkach to przeważającej mierze są to łądne kształtne kule... Kilka lat w ogrodzie i nie są już takie kształtne tylko mają dłuzsze i krósze pędy... Czy zatem powinno sie przycinać rh, skoro pisze się, że nie toleruja przycinania..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.04.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam, czy mogę prosić o diagnozę, co dolega moim rododendronom. może poogladaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=35605 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=27208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 .. Czy zatem powinno sie przycinać rh, skoro pisze się, że nie toleruja przycinania..? Bez żadnej szkody możesz obłamywać młode przyrosty (te zaraz po kwitnieniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jayzet71 17.05.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Czy przemarznięte części rododendrona należy obciąć? czy może zaczekać? Po przymrozkach część liści jest zwinięta, ale liście nie opadają przy dotknięciu - czy jest szansa żeby te części rośliny doszły do siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.05.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) Dla takich chwil warto dbać o rododendrony http://img804.imageshack.us/img804/2980/rodo.jpg hehhh - jest piękny - u nas już 3 rok / redJack /. Edytowane 17 Maja 2011 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 19.05.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 I moje nieokryte na zimę (a bylo mroźno !) też kwitną http://img29.imageshack.us/img29/8107/img1737gu.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img843.imageshack.us/img843/2629/img1742t.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jayzet71 20.05.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Czy przemarznięte części rododendrona należy obciąć? czy może zaczekać? Po przymrozkach część liści jest zwinięta, ale liście nie opadają przy dotknięciu - czy jest szansa żeby te części rośliny doszły do siebie? ponawiam zapytanie, liście pozwijane, nie do końca przemarznięte odrosty. Obciąć czy wypuszczą nowe liście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.05.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Pablitoo czy podsadzony jest Twój piękny azalia? , rododendron?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.05.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 ponawiam zapytanie, liście pozwijane, nie do końca przemarznięte odrosty. Obciąć czy wypuszczą nowe liście? Ja obcinam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.05.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Pablitoo czy podsadzony jest Twój piękny azalia? , rododendron?? Proszę jaśniej - czy podsadzony ?? - nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 22.05.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Pablitoo czy podsadzony jest Twój piękny azalia? , rododendron?? Jak mniemam barwinkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.05.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Jak mniemam barwinkiem. Dobrze mniemasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molus 25.05.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Na moich rododendronach zauważyłam czarny nalot. Nie jest lepki, bardziej przypomina pyłek. Znajduje się na wierzchniej stronie liścia i łodyżce zwłaszcza na przyrostach. Co to za choróbsko. Dodam że kwitnął pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.05.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Na moich rododendronach zauważyłam czarny nalot. Nie jest lepki, bardziej przypomina pyłek. Znajduje się na wierzchniej stronie liścia i łodyżce zwłaszcza na przyrostach. Co to za choróbsko. Dodam że kwitnął pięknie. Moim skromnym zdaniem, nalot ten moze byc zwyklym mlodocianym owlosieniem, czyli rzecz normalna, lub pyłek z jakiegos sasiedniego drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.05.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Moim skromnym zdaniem ...... znalazł się brakuje tutaj Twoich skromnych zdań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.06.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) szara pleśn rh Edytowane 19 Czerwca 2012 przez jamles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 05.08.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 WitamMam takie pytanie. Kupiłam piękne okazy rododendronów, jednak szybko przekonałam się jakie to kurche rosliny. Wystarczy,ze stanie na nich przypadkiem mój psiak i mam kilka odłamanych czubeczków. Czy można je jakoś ukorzenic aby były nowa rośliną. Trzymam je w słoiku z wodą (te odłamane kawałki) i nie wiem czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 nie we wodzie!Ukorzenia się dośc łatwo w mieszance piasku i kwaśnego torfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts