T12345T 12.07.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Jeżeli nie wiem w jaki sposób powinno być wykonane to jak mogę tego wykonywania pilnowac? 1. Nie kupuję projektów, w których nie opisano sposobu montażu, chyba że wiem jak to powinno się odbyć. 2. Jeżeli mam kiepski projekt i nadal nie wiem, jak powinien wyglądać prawidłowy montaż, to przed podpisaniem umowy pytam tych co mają go wykonać o to jak zamierzają go wykonać. Pytam wykonawcę o plan montażu. 3. Przed podpisaniem umowy plan montażu konsultuję z kimś kto ma odpowiednią wiedzę, (raczej nie będzie kierownik budowy), w razie konieczności sugeruję albo wprowadzam poprawki. 4. Przyjęty plan, (powinien stanowić załącznik do umowy), ma być zrealizowany na budowie, a inwestor lub jego pełnomocnik pilnuje, czy roboty są wykonywane zgodnie z planem. Jeśli nie są, wzywa wykonawcę do zmiany sposobu wykonania, a jeśli to nie odnosi skutku dokonuje wykonania zastępczego albo odstępuje od umowy. Proste? Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 12.07.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 A poza tym może ktoś wie jak poprawic ten "ciepły montaz"? Bez przesady, to trzeba tylko dokończyć, bo robota nie jest skończona. Jeśli budowę masz w okolicach Warszawy, to możesz spróbować się umówić z inż. Kowalskim ze Zrzeszenia Montazystów, i zlecić mu nadzór nad pracami montażowymi i odbiór tych prac. Na pewno przypilnuje, żeby było dobrze... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nominal 12.07.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 1. Nie kupuję projektów, w których nie opisano sposobu montażu, chyba że wiem jak to powinno się odbyć. 2. Jeżeli mam kiepski projekt i nadal nie wiem, jak powinien wyglądać prawidłowy montaż, to przed podpisaniem umowy pytam tych co mają go wykonać o to jak zamierzają go wykonać. Pytam wykonawcę o plan montażu. 3. Przed podpisaniem umowy plan montażu konsultuję z kimś kto ma odpowiednią wiedzę, (raczej nie będzie kierownik budowy), w razie konieczności sugeruję albo wprowadzam poprawki. 4. Przyjęty plan, (powinien stanowić załącznik do umowy), ma być zrealizowany na budowie, a inwestor lub jego pełnomocnik pilnuje, czy roboty są wykonywane zgodnie z planem. Jeśli nie są, wzywa wykonawcę do zmiany sposobu wykonania, a jeśli to nie odnosi skutku dokonuje wykonania zastępczego albo odstępuje od umowy. Proste? Proste. czegoś mi brakowało w tym moim projekcie okien teraz juz wiem ze byl to PLAN MONTAZU dzwoniłem dzis po kilku firmach montujących okna i każda dołącza taki plan ze specyfikacjami i aprobatami technicznimi użytych materiałów a niektórzy nawet ilustrują przebieg prac montowanych okien. a ja trafiłem akurat na taką firmę bez planu i podobno takie plany wręczane są przy podpisaniu umowy kupna okien najpóźniej na 2 tygodnie przed ich montażem, zgodnie z ustawą zawartą w prawie budowlanym a jak monterzy naruszą plan działania to niektóre firmy oferują na miejscu mycie szyb od środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.07.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 a ja trafiłem akurat na taką firmę bez planu: Jaki Pan, taki kram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 14.07.2017 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 WitamJestem na etapie wznoszenia ścian z Ytonga. Niedawno dowiedziałem się o ciepłych parapetach. Cały czas myślałem o montażu okien w warstwie styropianu. Czy warto dokładać do tego ciepłe parapety?? Podpory wyjdą dość drogo. Chciałbym to wiedzieć dość szybko gdyż nie wiem czy murować otwory okienne o 7cm niżej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.07.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Witam Jestem na etapie wznoszenia ścian z Ytonga. Niedawno dowiedziałem się o ciepłych parapetach. Cały czas myślałem o montażu okien w warstwie styropianu. Czy warto dokładać do tego ciepłe parapety?? Podpory wyjdą dość drogo. Chciałbym to wiedzieć dość szybko gdyż nie wiem czy murować otwory okienne o 7cm niżej?? Jaki sens ma zastępowanie styropianu XPS w tym miejscu? Ale weź najpierw wyceny montażu zlicowanego z murem i w warstwie ocieplenia. Ekonomicznego sensu to nie będzie miało. Jeszcze w kwestii wysuwania o 2 cm okna - IMO też nie ma to sensu. Bo wymaga idealnego obrobienia okna przez ekipę od elewacji (musi wyfrezować te 2cm w styropianie albo dokleić pasek nachodzący na okno) na co lepiej nie liczyć. Jakby to było dobrze wykonane, to coś by dało (chociaż nie wiele) za to daje duże szanse, na zepsucie czegoś i gorszy efekt, niż okna zlicowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.07.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Moim zdaniem warto, mam ciepłe parapety na wiekszości okien, od wewnatrz wykończenie parapetem z konglomeratu i tam, gdzie CP nie ma parapety są chlodniejsze.Natomiast ja mam okna wysuniete o 2cm poza lico sciany, jeśli Ty zakladasz typowy montaż w warstwie styro, to cieple parapety oczywiscie tracą sens, bo nie sa wtedy żadną podporą dla okien. Ob dołu ramę i podpory obrabiasz wtedy styropianem elewacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.07.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Witam Moim zdaniem warto, mam ciepłe parapety na wiekszości okien, od wewnatrz wykończenie parapetem z konglomeratu i tam, gdzie CP nie ma parapety są chlodniejsze. Natomiast ja mam okna wysuniete o 2cm poza lico sciany, jeśli Ty zakladasz typowy montaż w warstwie styro, to cieple parapety oczywiscie tracą sens, bo nie sa wtedy żadną podporą dla okien. Ob dołu ramę i podpory obrabiasz wtedy styropianem elewacyjnym. Nie do końca się zgadzam, w przypadku zastosowania "ciepłego parapetu" w połączeniu z wysunięciem nadal mamy idealne połączenie dołu ramy okna z wyfrezowaną głowicą kształtki a to jest najistotniejszy aspekt tematu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.07.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Witam Nie do końca się zgadzam, w przypadku zastosowania "ciepłego parapetu" w połączeniu z wysunięciem nadal mamy idealne połączenie dołu ramy okna z wyfrezowaną głowicą kształtki a to jest najistotniejszy aspekt tematu. A jak i do czego mocujesz ten parapet od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 14.07.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Czyli robić ciepłe parapety ale zlicować ze ścianą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.07.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Czyli robić ciepłe parapety ale zlicować ze ścianą?? To jest praktycznie najbardziej ekonomiczne rozwiązanie dające wymierne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.07.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Czyli robić ciepłe parapety ale zlicować ze ścianą?? To IMO optymalne rozwiązanie. Niewiele lepsze są dużo droższe a cały efekt łatwo zepsuć nie dość wypieszczonym ociepleniem czy montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.07.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Czyli robić ciepłe parapety ale zlicować ze ścianą?? 2cm mozesz wysunąć. Przy dobrze obrobionym węgarku rozkład temperatur jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.07.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Witam A jak i do czego mocujesz ten parapet od dołu? Tak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.07.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Czyli do niczego nie mocujesz? I wisi w powietrzu? A czemu jeszcze obcięta zewnętrzna część parapetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.07.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Czyli do niczego nie mocujesz? I wisi w powietrzu? A czemu jeszcze obcięta zewnętrzna część parapetu? Przecież w parapecie zatopiona jest wzmacniająca metalowa listwa i ona podparta jest kątownikami do muru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.07.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 2cm mozesz wysunąć. Przy dobrze obrobionym węgarku rozkład temperatur jest lepszy. Kolejny raz z ta teorią się nie zgodzę. Spytaj producenta swoich okien czy możesz wysunąć Zgodnie z instrukcjami montażu u większości tracisz gwarancje tak montując okna. Oczywiście stosując specjalne mocowania do tego przeznaczone nie ma żadnych przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 15.08.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Cześć,Macie może jakiś pomysł na "prawie ciepły montaż" w przypadku okien z roletami podtynkowymi?Okna mam zamontowane "standardowo", na pianę, zlicowane z murem. Po montażu znalazłem na forum info, że można się ratować Illbruckiem SP925, no i wysmarowałem tym pianę od wewnątrz. Pytanie co zrobić na zewnątrz? Wg mnie przyklejenie taśm paroprzepuszczalnych do prowadnic rolet moja się z celem, bo te nie są przecież szczelnie połączone z ramą okna. poza tym puszka od góry skutecznie uniemożliwia dostęp do ramy. Czytałem gdzieś również, że od zewnątrz można pianę uszczelnić akrylem, że niby paroprzepuszczalny. Mogłoby być cos takiego?http://www.uszczelniacze.com/akryle/professional/akryl-tytan-proffessional-bialy-600mlCzy może lepiej z zewnątrz też zasmarować SP925? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 16.08.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Czy może lepiej z zewnątrz też zasmarować SP925? Tego to na pewno nie rób. SP925 jest paroszczelny i zamkniesz wszelaką wilgoć w pianie. Zanim zastosujesz jakiekolwiek specyfiki zastanów się czy samej piany nie trzeba wymienić, jak długo była narażona na słońce ?? Akryl wg teorii może być od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 16.08.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Tego to na pewno nie rób. SP925 jest paroszczelny i zamkniesz wszelaką wilgoć w pianie. Zanim zastosujesz jakiekolwiek specyfiki zastanów się czy samej piany nie trzeba wymienić, jak długo była narażona na słońce ?? Akryl wg teorii może być od zewnątrz. Piana jest ok - okna zamontowane ze trzy miesiące temu i na drugi dzień piana zamalowana od zewnątrz białą farbą elewacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts