Okse 04.01.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 - przy wentylacji grawitacyjnej jaką mam, montaż na taśmach nie ma uzasadnienia tak samo jak zakup ocieplanych gumaków gdy musisz w zimie wejść do wody po pas Możesz wytłumaczyć dlaczego ? Błędnie myślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 29.06.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 taka mała ciekawostka. Okna Vetrex + ciepłe parapety również od nich. Mrówki z zew. parapetu wchodzą pod dolną ramę a wychodzą wew, domu . przechodzą mi pomiędzy ramą a ciepłym parapetem więc coś tam z czasem się porobiło, jakaś nieszczelność. W zimie nie odczułem żeby coś tam wiało. Okna wstawione w 2014 roku. W tym roku problem. Miał ktoś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Miał ktoś coś takiego? Ktoś pożałował na taśmę rozprężną i/lub klej polimerowy i go tam nie dał. Albo między dwoma kawałkami parapetu czy na końcach nie wypełnił dokładnie szczelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sko87 03.07.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Panowie, ratujcie. Za miesiąc zakładają mi okna. Wstępnie byłam umówiona z wykonawcą na ciepły montaż "jednostronny". Tzn taśma (firmy VBH - zna ktoś?) miała być naklejona tylko od strony zewnętrznej. Zaczynam się mocno zastanawiać nad rekuperacją i powiedziałam mu, że w tym wypadku chyba lepiej zrobić taśmy z dwóch stron. Pierwsza odp.: "Czy będzie czy nie rekuperacja, nie ma sensu wyklejać taśma od środka.Taśma jest paroprzepuszczalna i nie ma sensu 2 razy tego robic.Oprócz tego - jezeli ciepły montaz od środka, to musi byc wytynkowany otwór okienny kazdy - prosze odpuścić temat!Nasz montaz zwykły plus ciepły bedzie idealny i taki jaki powinien być, nic więcej za żadne pieniądze nie potrzeba dokładać!" Potem napisałam mu, że przecież wewn taśma jest paroszczelna, a zewn. paroprzepuszczalna, że do rekuperacji lepiej mieć idealnie szczelny dom. Potem gościu napisał, że ok, podał cenę, a po chwili dostałam jeszcze jedną wiadomość: "Aby zakończyć dyskusje wysyłam do analizy i przemyślenia, fakty a nie marketing: taśmy do ciepłego montażu zewnętrzne i wewnętrzne to te same taśmy,są zarazem paro przepuszczalne i paro szczelne, zależny to od ich kierunku naklejenia na okno i mur. taśmy do ciepłego montażu nie poprawiają szczelności okna tylko zabezpieczają piankę przed wodą z zewnątrz lub wewnątrz. - taśmy montowane od zewnętrze są: paro przepuszczalne na zewnątrz budynku (czyli woda wychodzi z budynku na zewnątrz)i paro szczelne od zewnątrz (woda nie wchodzi do budynku z zewnątrz) i są szczególnie zalecane przy roletach integro i mają sens. - taśmy montowane od wewnątrz są odwrotne paro przepuszczalne do budynku i paro szczelne od wewnątrz budynku(taśma wew. ma zabezpieczać piankę montażową przed wilgocią z wnętrza budynku) 1. z tym, że jak jest rekuperator to wewnątrz budynku nie ma wilgoci - więc nie ma sensu montować tej taśmy. 2. stosując taśmy wewnętrzne nie można zastosować do wykończenia połączenia okno-tynk: wewnętrzny listw przy okiennych,co będzie powodowało tworzenie się pęknięć w tynku wewnętrznym na krawędzi okno-tynk https://simteq.pl/do/item/043728/Listwa-przyokienna-bez-siatki-kolor-bialy-L-2500-m 3.poza tym stosując wew. taśmy konieczne jest zastosowanie mniejszej ilości pianki, co ostatecznie skutkuje gorszą izolacyjności okna." Co o tym wszystkim myślicie? Firma ta jest polecana przez kilku moich znajomych, robią ładnie i dokładnie. Co o tym myśleć? Czy naprawdę upierać się na dwie taśmy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.07.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Panowie, ratujcie. Za miesiąc zakładają mi okna. Wstępnie byłam umówiona z wykonawcą na ciepły montaż "jednostronny". Tzn taśma (firmy VBH - zna ktoś?) miała być naklejona tylko od strony zewnętrznej. Zaczynam się mocno zastanawiać nad rekuperacją i powiedziałam mu, że w tym wypadku chyba lepiej zrobić taśmy z dwóch stron. Pierwsza odp.: "Czy będzie czy nie rekuperacja, nie ma sensu wyklejać taśma od środka. Taśma jest paroprzepuszczalna i nie ma sensu 2 razy tego robic. Oprócz tego - jezeli ciepły montaz od środka, to musi byc wytynkowany otwór okienny kazdy - prosze odpuścić temat! Nasz montaz zwykły plus ciepły bedzie idealny i taki jaki powinien być, nic więcej za żadne pieniądze nie potrzeba dokładać!" Potem napisałam mu, że przecież wewn taśma jest paroszczelna, a zewn. paroprzepuszczalna, że do rekuperacji lepiej mieć idealnie szczelny dom. Potem gościu napisał, że ok, podał cenę, a po chwili dostałam jeszcze jedną wiadomość: "Aby zakończyć dyskusje wysyłam do analizy i przemyślenia, fakty a nie marketing: taśmy do ciepłego montażu zewnętrzne i wewnętrzne to te same taśmy, są zarazem paro przepuszczalne i paro szczelne, zależny to od ich kierunku naklejenia na okno i mur. taśmy do ciepłego montażu nie poprawiają szczelności okna tylko zabezpieczają piankę przed wodą z zewnątrz lub wewnątrz. - taśmy montowane od zewnętrze są: paro przepuszczalne na zewnątrz budynku (czyli woda wychodzi z budynku na zewnątrz) i paro szczelne od zewnątrz (woda nie wchodzi do budynku z zewnątrz) i są szczególnie zalecane przy roletach integro i mają sens. - taśmy montowane od wewnątrz są odwrotne paro przepuszczalne do budynku i paro szczelne od wewnątrz budynku (taśma wew. ma zabezpieczać piankę montażową przed wilgocią z wnętrza budynku) 1. z tym, że jak jest rekuperator to wewnątrz budynku nie ma wilgoci - więc nie ma sensu montować tej taśmy. 2. stosując taśmy wewnętrzne nie można zastosować do wykończenia połączenia okno-tynk: wewnętrzny listw przy okiennych, co będzie powodowało tworzenie się pęknięć w tynku wewnętrznym na krawędzi okno-tynk https://simteq.pl/do/item/043728/Listwa-przyokienna-bez-siatki-kolor-bialy-L-2500-m 3.poza tym stosując wew. taśmy konieczne jest zastosowanie mniejszej ilości pianki, co ostatecznie skutkuje gorszą izolacyjności okna." Co o tym wszystkim myślicie? Firma ta jest polecana przez kilku moich znajomych, robią ładnie i dokładnie. Co o tym myśleć? Czy naprawdę upierać się na dwie taśmy?? Z góry przepraszam, ale muszę JA PIERDO...E co za cymbał aby nie użyć mocniejszych słów, ktoś opowiadający takie bzdury powinien hodować buraki !!! Najlepiej zrezygnować z usług tego "flachowca" Nie mam czasu aby obalać każdą głupotę wypisaną powyżej mecz się zaczyna Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sko87 03.07.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Mogę mu coś ładnego i mądrego odpisać tylko powiedzcie mi co może być PO meczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 To okna jakiejś znanej firmy? Wtedy zapytałbym producenta okien, jak on zaleca montować jego okna. Jak no name to co się dziwić. Sporo bajdurzenia. Ale np. są taśmy uniwersalne - np. Illbruck ME500 które nakleja się z obydwu stron. Ale większość jest dedykowana - inne na zewnątrz, inne od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sko87 03.07.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Okna są VEKI - 3 szyby, 5 komór. Myślę, że dobre okna. Gościu jest albo leniwy, albo nie przyjmuje nowości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.07.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Mogę mu coś ładnego i mądrego odpisać tylko powiedzcie mi co może być PO meczu Poczytaj, pooglądaj i koniecznie podziękuje temu "flachowcowi", w Poznaniu znam kilka firm, które montują okna tak jak należy. http://oknotest.pl/montaz-okien/montaz-okien-na-pianke-szczelny-czy-nieszczelny-sprawdzamy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.07.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Trzeba być kategorycznym. Po rozładunku moich okien na budowie, odpaliłem laptopa ze stroną www producenta, i krótko w żołnierskich słowach uzmysłowiłem montażystom że mają się ściśle stosować do instrukcji tam zawartych. Ba, nawet miałem wcześniej wydrukowaną dla nich wersję papierową.No i monterzy dostali much w nosie, bo przyjechali z drewnianymi klinami do montażu, a zabrakło im właśnie tych plastikowych.Po kliniki plastikowe odesłałem ich do bazy, 40 km:D T/z ciepły montaż na taśmy wew/zew i pianka z puszki. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.07.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Masa bzdur w tekstach tego sprzedawcy. Zaczynając od "okien z veki, 3 szyby 5 komór" To niemal typowy no name. Cezary.. a co przeszkadzają drewniane kliny? Zapewniam Cię, że do ustawiania okien są lepsze niż plastikowe które przeskakują o "ząbek" a nie precyzyjnie o częstki milimetra. Idę o zakład, że jak nie będzie to jakieś chore drewno to i pozostawione na wyparcie wytrzymają dłużej niż okno. No, ale dla swiętego spokoju Inwestora na wyparcia i w miejscach gdzie "kliny=klocki" mają zostać daję te z PCW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Okna są VEKI - 3 szyby, 5 komór. Myślę, że dobre okna. Gościu jest albo leniwy, albo nie przyjmuje nowości.... To Veka produkuje już okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 04.07.2018 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 To Veka produkuje już okna? Tak, od 1967 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sko87 04.07.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Oj Panowie się czepiają, okna są firmy PETECKI na profilach VEKA. Teraz lepiej? Wg Was to kiepskie okna? Co do rezygnacji z gościa, to okna już zamówione, więc zostaje mi tylko porządne przypilnowanie wykonania prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.07.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Oj Panowie się czepiają, okna są firmy PETECKI na profilach VEKA. Teraz lepiej? Wg Was to kiepskie okna? Czepiamy się, bo "okna veka" z fabryki Vetrex a Petecki to będą zupełnie dwa różne produkty. Porównywalne, ale co do zasady różne a nie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Tak, od 1967 roku... Gdzie je można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 04.07.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Oj Panowie się czepiają, okna są firmy PETECKI na profilach VEKA. Teraz lepiej? To ja już chyba wiem, co to za wykonawca - i cieszę się, że po rozmowie z nim jednak postanowiłem pozostać przy swoim zdaniu oraz wybrać innego dostawcę okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.07.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Cezary.. a co przeszkadzają drewniane kliny? Zapewniam Cię, że do ustawiania okien są lepsze niż plastikowe które przeskakują o "ząbek" a nie precyzyjnie o częstki milimetra. Idę o zakład, że jak nie będzie to jakieś chore drewno to i pozostawione na wyparcie wytrzymają dłużej niż okno. No, ale dla swiętego spokoju Inwestora na wyparcia i w miejscach gdzie "kliny=klocki" mają zostać daję te z PCW... No ale panowie monterzy chcieli zostawić te drewniane kliniki, bo oni wszędzie tak montują. A ja jeśli się na czymś nie znam, to instrukcja jest dla mnie jedyną wiarygodną podstawą, w tym przypadku montażu okien. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.07.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Drewniane kliny, służące do usatwiania okien monterzy często zostawiają. A to zakładają, że dojdzie parapet pod okno, podeprze je, a to tynkarz sobie wyjmie (bo teraz się piana utwardza), Itp - wiele "racjonalnych" wymówek, a wszystko to, bo pochylenie się nad nimi to dodatkowa praca za którą nikt już nie płaci... Tu jest jak w większości branż - jedni udają ze płacą, inni udają że pracują. Ps. Mówię to na podstawie odwiedzin u lekarza. Dziś trafiłem na ciekawego. Droższy o 50% niż poprzedni (jeden i drugi prywatnie). Ale pierwszy przez 10 minut sprzedawał mi bajer, a drugi przez bitą godzinę regularnie uzdrawiał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 05.07.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Nie czułbyś się zawiedziony jakbyś takich klinów nie dostał? Płacisz kupę kasy i klina nawet nie dostaniesz. Sąsiad dostał, szwagier dostał, a Ty co? Gorszy jaki czy co? Fin - opowieść nadająca się do Uwagi w TVN hahah . Rysiek Cebula przeprowadziłby z Tobą wywiad . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts