HenoK 01.02.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jeśli chodzi o test, to najłatwiej mogą go zrobić właściciele ... wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Jeden warunek - centrala wyposażona w bypass lub wymiennik letni. Wystarczy na kilka dni włączyć ten bypass (ominięcie wymiennika ciepła, normalnie używane latem) lub założyć zamiast wymiennika ciepła kasetę letnią i możemy robić pomiary. Taki test przeprowadził Lookita i opisał go w wątku : http://forum.muratordom.pl/post3053962.htm#3053962 Zapraszam do dyskusji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.02.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 tylko jeszcze jedna rzecz - wentylacje mechaniczną ustawiasz sobie dośc precyzyjnie. Grawitacyjna jest małosterowalna. U mnie w bloku przy rozszczelnieniu okien, przez kratke w kuchni wypada mi w tej chwili około 250m3 powietrza. Przez kratke w łazience pewnie drugie tyle. Razem 500m3/h. i tyle musimy dogrzać.Przy wentylacji mechanicznej nikt przy zdrowych zmysłach tyle nie pusci. I juz tutaj jest oszczędność. Nawet bez rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 01.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Czyli w went. grawitacyjnej należy zadbać aby kontrolować ilość m3 powietrza jakie dostarcza się do domu i tym samym wypuszcza z domu. Tylko jak najlepiej to zrobić? Nawiewniki ciśnieniowe w oknach pełniące f. nawiewu powietrza do domu. A co w kratkach wywiewnych (kratki wywiewne higrosterowalne?). W łazience dodatkowo wentylatorek lub na kominie nasada wspomagająca ciąg kominowy? W kratkach wywiewnych zastosować klapki zwrotne? Czy ktoś robił projekt wentylacji mechanicznej tylko wywiewnej do swojego domu?Z tego co przeczytałem to od 1.01.2009(Dz. U. z 2008 r. Nr 201, Poz. 1238) w przypadku went. grawitacyjnej w oknach muszą być urządzenia nawiewne powietrza (czyli rozszczelnienie okna odpada)? Czy ktoś to weryfikował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 coulington, ja też właśnie pomierzyłem ilość uciekającego powietrza (oprócz tego co opisałem wyżej w moim budowanym domu), 15 min temu u teściów i: 1. Okna pozamykane niby szczelne Kratka- kuchnia- ok. 30 m3/h Kratka- łązienka- ok. 0 m3/h razem ok. 30 m3/h 2. jedno okno rozszczelnione (1,3 mx1,3,m) Kratka- kuchnia- ok. 50 m3/h Kratka- łazienka- ok. 10 m3/h razem ok. 60 m3/h 3. jedno okno uchylone (1,3 mx1,3,m) Kratka- kuchnia- ok. 100 m3/h Kratka- łazienka- ok. 10 m3/h tu dodatkowo pojawił sie wywiew górą okna- ok. 110m3/h razem daje to ok. 220m3/h Pomierzyłem też naiwew bokami okien i wyszło ok 250m3/h. Z tego co widzę mieszkając u tesciów to okna mają rzadko porozszzcelniane, raczej zamknięte szczelnie. Częściej raczej tak na ok 1,0 h (sumując wszystko) uchylają. Średnio może zużywają wg powyższego ok.: 220m3/h*1h+30m3/h*18h+60m3/h*5h=44,0 m3/h przez cały dzień. Nie umierają na brak powietrza i jest wg nich niby OK jeśli chodzi o samopoczucie (ale nie wiedzą jak mogloby być z mechaniczną ), pomijając wychodzące grzyby (poważnie). W każdym razie z taką wymianą to reku sie nigdy nie zwróci , a % strat ciepla będzie raczej mizerny aniżeli wynoszący 50% tak więc wszystko zależy od nas samych. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Z tego co przeczytałem to od 1.01.2009(Dz. U. z 2008 r. Nr 201, Poz. 1238) w przypadku went. grawitacyjnej w oknach muszą być urządzenia nawiewne powietrza (czyli rozszczelnienie okna odpada)? Czy ktoś to weryfikował? Przepis ten brzmi : W przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji niż wentylacja mechaniczna nawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnętrznego, w ilości niezbędnej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnić przez urządzenia nawiewne umieszczane w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych częściach przegród zewnętrznych. Nie ma w nim żadnych konkretów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
welkas 04.01.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Wietrzny dzień może bardzo zafałszować wyniki, nasz dom jest ocieplony, nie jest niestety wyposażony grawitacyjne czy rekuperator i przy ogrzewaniu gazowym temperatura jest łatwa do zmierzenia i na piecu i w pomieszczeniach, w wietrzny dzień temperatura potrafi spaść nawet o 5 stopni. Dlatego teraz mierzymy temp. realną i czujnik wysyła sygnał do pieca ale widać od razu różnice w rachunkach przy zastosowaniu tego rozwiązania. Chce przez to powiedzieć ze o 5 stopni może się pomiar zmienić, w zależności od wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.02.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Napisz coś więcej o swojej wentylacji i domu (liczba mieszkańców) bo z opisu wnioskuję, że twoja wentylacja jest źle wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.02.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Bo ? A co byś chciał wiedzieć ? Jak rozplanowano wentylacje, gdzie nawiewy, wywiewy. Ile osób mieszka w domu. Z ilu łazienek korzystacie. Jaką masz wydajność wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.02.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 - przesuszone powietrze To jest główny wyznacznik źle zaprojektowanej/wykonanej wentylacji. Odpowiedz, na moje 4 pytania to ci powiem co jest wykonane nieprawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.02.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 rufus111 jaką masz w zimie średnią wigotność w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.02.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Niestety mam podobny problem. Reku Zehnder 550, jest to nasz piereszy rok zamieszkania. W ciągu tygodnia od rana do późnego popołudnia nikogo nie ma w domu. Gotujemy tylko w weekendy. Reku kręci na 1/3 mocy. Mniejszej mocy ustawić nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 rufus111 a Brinka 180 wtedy nie było ? Nie spotkalem się u siebie z żadną niedogodnością, jaką opisujesz. W tym roku raz wilgotność spadła do 39%, w łazience mam zawsze odczuwalnie cieplej, niż w pozostałych pomieszczeniach. O 1-1.5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.02.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ja przy wentylacji grawitacyjnej przy dużych mrozach miałem podobną wilgotność - w okolicy 30 % a nawet i mniej więc to nie jest wina samej rekuperacji tylko po prostu zbyt dużej wentylacji i niskiej zawartości wilgoci w powietrzu z zewnątrz. Centrale można ustawić na minimum ale przecież można jeszcze sprawdzić rozpływy powietrza w poszczególnych pomieszczeniach być może są źle dobrane i łazienka ma zbyt dużą krotność wymiany. Czy w takiej centrali można wyłączyć jeden z wentylatorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 - przesuszone powietrze pomimo że rekuperator chodzi na najwolniejszym biegu ( i kupiłem najmniejszą jednostkę tej firmy jaka była dostępna ), Tu zasada jest prosta - ogrzane powietrze zewnętrzne ma drastycznie niższą wilgotność (100% wilgotności względnej przy 0* = 25%@22*). Nie zależy to od rodzaju wentylacji, a od faktycznej wymiany powietrza. Pozostaje wyłączyć rekuperator/zatkać kratki/nawiewniki albo nawilżać. A tak razem z innymi objawami - to nie masz za mocnego rekuperatora? No ja osobiście mam zamkniętą kratkę na zimę. To co Ci zabrania wyłączyć rekuperator i cieszyć się wilgotnym, nieświeżym powietrzem? A latem, po co mi wentylacja jak prawie cały czas można mieć otwarte okna. Żeby nie wpuszczać smrodów, komarów, upału. Do tego jak nie ma wiatru, to otwarte okna nie pomogą. W lecie chcę mieć dużą wymianę późna nocą, gdy jest chłodno a minimalną w upały. A w mrozy chcę minimalną. Chyba, że akurat robię imprezę albo gotuję dania na Wigilię. Chcę, żeby wentylacja działała tak jak ja chcę, a nie jak ona chce. Do tego wystarczy mechaniczna. A dlaczego chcę rekuperator? Nawet nie dla oszczędności - głównie po to, żeby zimne powietrze w mrozy mnie po plecach nie smerało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.02.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Napisz coś więcej o swojej wentylacji i domu (liczba mieszkańców) bo z opisu wnioskuję, że twoja wentylacja jest źle wykonana. Możesz powiedzieć gdzie szukać przyczyny niskiej wilgotności w domach z WM. Błąd instalacyjny, błedny projekt, zbyt mocne reku, czy może jeszcze inny czynnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.02.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Możesz powiedzieć gdzie szukać przyczyny niskiej wilgotności w domach z WM. Błąd instalacyjny, błedny projekt, zbyt mocne reku, czy może jeszcze inny czynnik? Najczęściej błędny projekt, założenie - ludzie chcą wentylować każdy zakamarek domu, bez zastanowienia że to ma pracować prawidłowo cały rok i przy okazji zapewnić komfortowy byt mieszkańcom. Zbyt mocne reku to tak jakby pochodna błędnego projektu i równie często chciwości instalatora. Wentylacja ma usunąć nadmiar wilgoci z domu, a nie przesuszać go na wiór. Nie ma sensu pisać co można popsuć. Mnogość rozpoczętych tematów w tym dziale świadczy o tym, że spieprzyć można wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli masz 80m3/h i taka małą wilgotność przy tej ilości mieszkańców, to oznacza, że masz jakąś "lewą" wymianę powietrza - nieszczelność w domu.Ja mam jakies 90-100 m3/h dla trzech osób i psa i aktualnie mam 46%. Od ilu sezonów masz zainstalowaną rekuperację ? Edytowane 2 Lutego 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ale zaraz zaraz, przecież wszyscy na forach zachwalacie rekuperacje że jest tak wspaniała i że można sobie wyregulować przepływy, dzięki temu opanujecie wilgotność, smrodki itp. Możesz zacytować, że rekuperacją (czy jakąkolwiek inną wentylacją) można przy mrozach podnieść wilgotność? Jak nie masz możliwości regulacji przepływu - zmień sterownik a w razie potrzeby również wentylatory. A powiedz mi jeszcze, jak uruchomiłeś rekuperację, to wymieniłeś okna? Czy tylko nawiewniki taśmą zakleiłeś i masz mostki cieplne? A kominy wentylacyjne jak zaślepiłeś? Zasypałeś jakimś izolatorem, czy też są mostkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.02.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 I masz 80 m3/h i to jest za dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.02.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 I wiem że jak wychodziłem z wanny gdy jeszcze nie miałem wentylacji mechanicznej było bardzo fajnie ciepło ( nigdy nie mierzyłem ale czułem dużą różnicę pomiędzy łazienką i korytarzem ). Tak jak już wcześniej pisałem, mieszkamy w 3 osoby + 2 psy. Jednostkę mam Nikola 320. Teraz mam ustawione na 25% mocy tj. jakieś 80m3/h Nawiewniki mam w 3 pokojach plus salonie. Wywiewniki w pralni, łazience, wc i kuchni. Wygląda na to, że to Ty masz inne preferencje komfortu niż pozostali. Fajnie ciepło jest również, gdy mamy wysoką wilgotność. Inni nazywają to "duszno" Jeśli dla ciebie przyjemna jest duża wilgotność powietrza, to jedynym ratunkiem jest montaż recyrkulacji i dalsze zmniejszenie udziału powietrza świeżego. Trzeba było powiedzieć o tym instalatorowi, to by ci nie montował rekuperatora o tak dużej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts