Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Test - ile kosztuje nas wentylacja grawitacyjna

Recommended Posts

Rekuperację mam założoną dopiero ponad 2 miesiące.

Jeśli chodzi o lewe powietrze to nie za bardzo wiem gdzie. Bo dach mam ocieplony pianą. Nawet robiłem test szczelności uruchamiałem 100% wywiewu ( wentylator nawiewu był zatrzymany ) i chodziłem po strychu w mrozy i sprawdzałem gdzie wieje. znalazłem parę małych nieszczelności ale zapianowałem.

Dach to nie jedyne miejsce...

Nie działa Tobie ta wentylacja, jak powinna, ale to nie znaczy, że każdy posiadacz WM boryka się z problememi jak u Ciebie....

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doskonale sobie zdajecie sprawę że dla poprawnego samopoczucia wilgotność powinna być w przedziale 40%-60% i próbujecie mi wmówić że wszystkim na tym forum pasuje wilgotność grubo poniżej przyjętej normy. Już na tym wątku nie jestem sam gdzie wilgotność przez rekuperator, a raczej wymianę powietrza spada. Jak sobie przelecicie po forum to kupę osób ma taki właśnie problem. Ale sprzedawcy i producenci tylko czekają jak hieny żeby zaatakować i zniszczyć w zarodku taką osobę, żeby nowy potencjalny nabywca rekuperatora za dużo nie przeczytał.

A powiem wam jeszcze jedno, że sami instalatorzy i to jak jeden mąż ( ale dopiero po sprzedanym sprzęcie ) mówili że przy większych mrozach rekuperacja zawsze wyssie wilgotność z domu. Jeden powiedział że u siebie w domu przy większych mrozach porostu wyłącza. Drugi mi powiedział że robi nadciśnienie w domu. Ale w mojej instrukcji od reku jest napisane że nie wolno w zimę robić nadciśnienia, wręcz mile widziane podciśnienie. A i tak sterownik ( widać tylko z pozycji serwisanta, zwykły zjadacz chleba myśli że jest zarąbista sprawność a tak nie jest bo elektronika manipuluję prędkościami wiatraka ) już przy 0*C robi + 5%wywiew i - 5% nawiew, czyli mamy już 10% podciśnienia. Przy -5*C już mam 20% podciśnienia. A przy -10*C mam już 30%. I o to jest cała prawda o rekuperacji.

Natomiast trzeci ( szalony konstruktor sympatyczny z potężną wiedzę ), który sam konstruuje rekuperatory wstawia nawilżacze do swoich urządzeń.

Uściślając.

Wentylacja (rekuperacja) ma usunąć nadmiar wilgoci z domu.

To jest podstawowa funkcja każdej wentylacji.

Od zawsze przestrzegam ludzi przed doborem zbyt mocnej centrali.

Być może dlatego, że nie jestem instalatorem. Nie żyję z montażu wentylacji.

Jeśli już coś montuję to sporadycznie, nie wszystko i nie dla każdego.

Czy idąc do sklepu ślepo ufasz że sprzedawca poleca ci najlepsze dla ciebie rozwiązanie?

Całe to forum, to wręcz skarbnica wiedzy osób które zostały nieuczciwie potraktowane przez instalatorów.

Jeśli komuś wentylacja pracuje prawidłowo nie szuka tutaj pomocy.

Twierdzisz, że twoja centrala na minimalnym biegu za mocno przesusza powietrze w domu.

Jednym z rozwiązań, które w tej chwili możesz zrobić to połączyć kanałem czerpnie i wyrzutnie.

Jak najbliżej centrali.

Kanały musisz rozdzielić przepustnicą by móc regulować ilość powietrza recyrkulowanego.

W ten sposób ustawisz sobie dogodny dla siebie stosunek ilościowy powietrza świeżego (suchego) i wilgotnego usuwanego z domu.

Dzięki temu dom będzie się mniej przesuszał.

Nie ma ingerencji w centralę, więc nie tracisz gwarancji.

Ale przestrzegam.

Ciepło i 60% RH to warunki dogodne również dla rozwoju pleśni.

Doskonale sobie zdajecie sprawę że dla poprawnego samopoczucia wilgotność powinna być w przedziale 40%-60% i próbujecie mi wmówić że wszystkim na tym forum pasuje wilgotność grubo poniżej przyjętej normy. Już na tym wątku nie jestem sam gdzie wilgotność przez rekuperator, a raczej wymianę powietrza spada. Jak sobie przelecicie po forum to kupę osób ma taki właśnie problem. Ale sprzedawcy i producenci tylko czekają jak hieny żeby zaatakować i zniszczyć w zarodku taką osobę, żeby nowy potencjalny nabywca rekuperatora za dużo nie przeczytał.

Ale sprecyzuj........ Bo również można iść do lekarza i też może Ci powiedzieć jest pan chory. Przecież do lekarza chyba nie chodzisz chory ???

Co się kryje pod słowem nie działa ?

Jeżeli u Ciebie jjest wilgotność 30%, a u mnie 40%-42%, jezeli marzniesz w lacience, a ja tam mam 1.5C wiecej, to znaczy, ze jie dziala tak, jak powinna.

Jesli nie dziala, to najwyrazniej jest zla zaprojektowana , lub wykonana.

A czy ja powiedziałem że można podnieść ?

Pisałeś, że wmówiono Ci, że można opanować wilgotność. Jak opanujesz samochód, to możesz skręcić i w lewo, i w prawo.

A wentylacją (żadną) nie podniesiesz wilgotności zimą.

Bo zaczynasz mi wciskać czegoś czego nie powiedziałem !!!

i jak wyżej, znów próbujesz mi wmówić czegoś czego nie ma, gdzie napisałem że nie mam regulacji ?

No to jak możesz, to zmniejsz przepływ.

A powiedz mi jeszcze, jaką masz wilgotność jak na kilka godzin wyłączysz rekuperator?

Możesz jaśniej, bo nie wiem jak po przez zatkanie nawiewników powstają mostki ?

Po jednej stronie taśmy masz zimne powietrze, po drugiej ciepłe. Taśma słabo izoluje.

Myślisz że bez sensu się gimnastykują producenci okien projektując profile, żeby lepiej izolowały?

Masz coś skopane, i to każdy Ci mówi. Obstawiam, że masz praktycznie dwie wentylacje na raz - i grawitacyjną, i mechaniczną. I faktyczną wymianę o wiele za dużą względem potrzeb. Ale to zgadywanie i bez testów szczelności i kamery termowizyjnej nie da się tego zweryfikować.

Ale nie licz na to, że sprawnie działająca wentylacja w połączeniu z ogrzewaniem nie osuszy w mrozy powietrza.

Ale 90% sprzedawców i projektantów pisze, że najlepiej wentylacja 0.8 a nawet 1 kubatury na godzine.... I tak chcą sprzedawać jak największe. I tak mówią najwięksi sprzedawcy tutaj (może nie wszyscy) .... To czego wy się spodziewacie...

Ja dopiero kupuję - to co mam brać, jak mam 190 m2 , co daje jakies 475m3 , ale w domu mieszka teraz 2 osoby dorosłe i 2 małych dzieci? Bać 400 tke, czy 200tke??? Bo już zgłupiałem...

Ja mam podobny problem i podobną kubaturę do wentylacji czyli w okolicy 500 m3 i w projekcie mam rekuperator o wydajności właśnie 500 m3 (jakiś ekozefir RU PEL) i wydaje mi się że to trochę za dużo bo to oznacza współczynnik wymiany równy 1. Może lepiej wziąć mniejszy żeby można było ograniczyć wydajność. Dla 500 m3 25 % czyli pierwszy bieg to ok 125 m3/h, a wyżej ktoś napisał że ma ustawione 80 m3/h i jest za dużo. Tylko to nie tylko chodzi o wydajność ale też i o spręż. Więc jak to jest ?