zbigmor 03.02.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 zbigmor mam pytanie : przeczytałem instrukcję z twojego linku ,zdjąłem głowice i chciałem wyregulować zawory. Nie znalazłem żadnego nacięcia ,do którego mialbym odniesienie.Posiadam grzejniki buderusa .Reszta wygląda tak samo jak w instrukcji , nie wiem tylko jak to wyregulować .Robi się to ręcznie czy przy pomocy np.śrubokręta? Grzejniki dolnozasilane Ciężko będzie mi pomóc bo to nie moja działka. Zawory, które ja mam i te, które widziałem miały zawsze podziałkę. Regulacja ich czasami wymagała specjalnego klucza, ale z reguły można to było jakoś usytaić bez tego. Sprawdź może, gdzie mają skrajne położenie i reguluj od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Rozwój dyskusji najlepiej ilustruje, jak wiele problemów nastręcza regulacja hydrauliczna nawet stosunkowo prostej kilku grzejnikowej instalacji.Ile jest niezrozumienia problemu i jak użytkownicy są pozostawieni samym sobie.... Regulacja "na gorąco" powinna być wykonana do końca prze instalatora... marek1971: gdzie masz usytuowany pokojowy sterownik temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.02.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 kupiilismy purmo V. mialy zawor ale glowice za 30 kilka zeta i tak trzeba bylo dokupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 03.02.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Sterownik jest w pokoju dziennym tam niema głowicy termostatycznej pokój 20m2 25 żeberek aluminiowych ale w tym pokoju temp uzyskuje jaka chce a w innych niemoge Do moich miastowych hydraulików to juz niemam siły albo sie nie znaja albo udaja wariatów tylko jeden zaproponował cos innego zmiana zaworów termostatycznych a inni grzeja grzeja to co pan chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jaka jest temperatura na powrocie w tym dużym grzejniku?Wygląda na to, że jest jakiś poważniejszy problem z cyrkulacją wody przez niego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 03.02.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Boguslaw w pokoju ze sterownikiem niemam problemu z uzyskaniem zadanej temp tylko w dwóch ostatnich pokojach a instalacja jest przewymiarowana temp na powrocie jest wyczuwalnie chłodniejsza niż góra ale to prawidłowy objaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 03.02.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jak zaczniesz sprawdzać wybiórczo, to sie pogubisz całkiem.Ustaw wszelkie zawory na pełne otwarcie, odłącz sterownik pokojowy, nastaw na kotle jakąś temperaturę np. te 60 st. i załącz do pracy. Na tym etapie nieważna jest temperatura wewnątrz pomieszczeń, ale ocena, czy grzejniki równo grzeją. Kiedy kocioł osiągnie 60 st. i się wyłączy, kontrolujesz grzejniki. Gdy grzeją nierówno , te które są najbliżej kotła delikatnie przydławiasz i dalej kontrolujesz sytuację. I tak do momentu, gdy uznasz, że wszystkie grzejniki grzeją identycznie.W tym momencie instalujesz ponownie sterownik pokojowy i sprawdzasz jak teraz zachowuje się instalacja. Dla pewności odczekujesz 2 cykle wyłącz-załącz i kontrolujesz temperatury w pomieszczeniach z grzejnikami. Tam gdzie jest sterownik, powinna być tala sama jak zadana na nim. W innych może być inna. Jeśli jest większa, to regulujesz ja głowicą termostatyczną, jeśli mniejsza, to może oznaczać za mały grzejnik do pomieszczenia. Może jednak być i tak wówczas, że instalator ograniczył od góry moc kotła, dopasowując ja do zapotrzebowania budynku na moc cieplną, lub teoretycznej mocy zainstalowanych grzejników dla którejś z normatywnych temperatur pracy( 90/70 czy 70/50) i wówczas to kocioł może być przyczyna niedogrzania ? Poprzednie zdanie, to trochę teoretyzowanie, ale u siebie właśnie tak mam zrobione. Kocioł Termet 21 kW ma moc ograniczoną do 13 kW, bo taka moc maja grzejniki zainstalowane u mnie przy temperaturze pracy 90/70 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 03.02.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Panowie robiłem rózne testy ściagnołem głowice z wszystkich grzejników wszystkie max otwarte piec grzał troche dłuzej i wszystkie były gorące góra dół grzejnika lecz po załozeniu głowic termostatycznych zaczynają sie robic cyrki i do tego szumi jak nad morzem a bez glowic cisza na piecu temp max 75st a sterownik i tak sam dobiera sobie temp zazwyczaj jest to 50st. i tyle starcza aby ogrzac pokój dzienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.02.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Panowie robiłem rózne testy ściagnołem głowice z wszystkich grzejników wszystkie max otwarte piec grzał troche dłuzej i wszystkie były gorące góra dół grzejnika lecz po załozeniu głowic termostatycznych zaczynają sie robic cyrki i do tego szumi jak nad morzem a bez glowic cisza na piecu temp max 75st a sterownik i tak sam dobiera sobie temp zazwyczaj jest to 50st. i tyle starcza aby ogrzac pokój dzienny Od tej informacji trzeba było zacząć. Jak byś dodał jeszcze czy po zdjęciu termostatów było ciepło w pokojach to dało by większy obraz problemu. Może masz niedopasowane głowice do zaworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ok. Qgiel metodyka dobra. Ale proponuję tak: załóżmy, że temperatura wnętrza jest identyczna w trzech kluczowych pomieszczeniach.Ustawić pompę cyrkulacyjną na niższy bieg (II) Zamknąć pierwsze trzy małe grzejniki, pozostawić trzy największe i najodleglejsze całkowicie otwarte.Regulować je względem siebie tak długo, aż temperatura na powrocie będzie identyczna....Po uzyskaniu tego celu podwyższyć wydajność pompy na III bieg i otwierać stopniowo pozostałe trzy grzejniki. Temperatura powrotu powinna być wszędzie taka sama. To tak z grubsza.U marka może być również błąd w stopniowaniu rozdziału rur. Do tych dużych grzejników powinna być doprowadzona 18-tka do końca, lub redukcja na 15 dopiero przed wejściem. Jeżeli tak jest to obecnie z dużych grzejników najlepiej usunąć wkładki z nastawą wstępną (duże opory hydrauliczne) i regulować przepływ zaworami powrotnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 03.02.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Od pieca idzie cal do rozdzielacza a od rozdzielacza do grzejników pex 15 Myślałem o zastosowaniu takiego rozdzielacza może on by rozwiązał problemhttp://www.allegro.pl/item502300059_rozdzielacz_c_o_z_przeplywomierzami_komplet.htmlI zmiana zaworów termostatycznych i głowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.02.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Od pieca idzie cal do rozdzielacza a od rozdzielacza do grzejników pex 15 Myślałem o zastosowaniu takiego rozdzielacza może on by rozwiązał problem http://www.allegro.pl/item502300059_rozdzielacz_c_o_z_przeplywomierzami_komplet.html I zmiana zaworów termostatycznych i głowic Niezła cena - prawie 4 stówy za belkę rozdzielacza z dwoma wyjściami plus rotametry ... Dla Ciebie 6 grzejników - sześć wyjść z belki - prawie 700 stów ... - no ale konstrukcja bardzo dobra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jak widać sam znalazłeś rozwiązanie (z niewielką podpowiedzią). U Ciebie takie same rurki idą do wszystkich grzejników, niezależnie od ich wielkości i odległości od kotła. Można regulować na powrotach lecz regulacja na rozdzielaczu jest skuteczniejsza i powinna załatwić problem. Jeżeli dalsze grzejniki nie będą chciały dalej grzać, wówczas musisz podnieść ciśnienie w co. W końcu woda się przepcha.... przez te rureczki.Eliminacja termostatów lub ich wymiana na posiadające największe przepływy też pomoże głównie w likwidacji szumów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 03.02.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Od pieca idzie cal do rozdzielacza a od rozdzielacza do grzejników pex 15 Myślałem o zastosowaniu takiego rozdzielacza może on by rozwiązał problem http://www.allegro.pl/item502300059_rozdzielacz_c_o_z_przeplywomierzami_komplet.html I zmiana zaworów termostatycznych i głowic Niezła cena - prawie 4 stówy za belkę rozdzielacza z dwoma wyjściami plus rotametry ... Dla Ciebie 6 grzejników - sześć wyjść z belki - prawie 700 stów ... - no ale konstrukcja bardzo dobra . Jakie to rozwiązania teraz robią..........zastanawia mnie tylko, czy do instalacji grzejnikowej to konkretne rozwiązanie jest odpowiednie, bo w opisie rozdzielacz ten jest przeznaczony do instalacji podłogowej, a tam jak wiadomo używa sie niższych temperatur ?. Ale idea jest fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 03.02.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Właśnie rozchodzi mi sie cz moja decyzja jeżeli rozchodzi sie o rozdzielacz i zmiane zaworór termostatycznych jest słuszna????Oczywiscie ze zwiekszyłem cisnienie w instalacji i podniosłem wysokośc tłoczenia pompy.Oczywiscie modernizacje bede robił na wiosne mam w planie zastosowanie jeszcze separatora powietrza czy ma to sens???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.02.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Właśnie rozchodzi mi sie cz moja decyzja jeżeli rozchodzi sie o rozdzielacz i zmiane zaworór termostatycznych jest słuszna???? Wg mnie nie . Do regulacji przepływu przez poszczególne grzejniki służą zawory kryzujące w grzejnikach . Za ich pomocą bez problemu powinno sie to uczynić - dlaczego Ty nie możesz - nie wiem ... Belki z przepływomierzami służą do podłączenia obiegów podłogówki gdzie poszczególne obwody mają różną długość i skutkiem tego różne opory przepływu . Tylko za ich pomocą można wyregulować tak przepływy przez różnej długości obwody , aby były one / przepływy / wszędzie takie same . Wówczas wszystkie obwody będą grzały równomiernie i tak samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 03.02.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Wg mnie nie . A czemu nie ? Belki z przepływomierzami służą do podłączenia obiegów podłogówki gdzie poszczególne obwody mają różną długość i skutkiem tego różne opory przepływu . Tylko za ich pomocą można wyregulować tak przepływy przez różnej długości obwody , aby były one / przepływy / wszędzie takie same . Wówczas wszystkie obwody będą grzały równomiernie i tak samo . Grzejniki tez mozna traktować jak obwody podłogówki o różnych długościach, bo są różnej wielkości i różnie oddalone od rozdzielacza, a zatem stawiają różne opory hydrauliczne. Jeśli - jak rozumiem - każdy obwód w tym rozdzielaczu ma możliwość regulowania przepływu a rozdzielacz może pracować w typowo grzejnikowych temperaturach i cisnieniach, to teoretycznie nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby go użyć. Wówczas zamiast zaworów z nastawami wstępnymi mozna założyć prostsze, bez nastaw i też regulacja temperatury powinna byc dostępna. Czy to rozwiązanie jest konieczne aby poprawić sytuację u kolegi marka1971 nie wiem, ale wyglada bardzo obiecująco dla rozwiązań projektowanych w ten sposób. Warunkiem jest dopuszczenie tego rozwiązania do zasilania obwodów grzejnikowych o wyższej temperaturze i ciśnieniu od instalacji podłogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.02.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 No i przede wszystkim cena - po co w instalacji typowo grzejnikowej wydawać prawie 7 stów na takie rozdzielacze skoro taki sam efekt osiągnie sie poprzez kryzowanie grzejników ...Co u kolegi marka sie dzieje - nie wiem - nie jest to jego pierwszy post w temacie swojego problemu - juz nie raz opisywał problemy z kotłem czy instalacją ... W instalacjach podłogówki nie masz możliwości kryzowania poszczególnych obwodów - żeby wyrównać przepływy możesz tylko ograniczyć je na zasilaniu za pomocą przepływomierzy na takiej belce naprzykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 04.02.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Narazie zmienie zawory termostatyczne i głowice zobaczymy jak bedzie sprawowac sie instalacja wtedy.Mysle nad zaworami Heinmeiera V-exakt maja wieksze przepływy i wieksza mozliwośc kryzowania.Ma ktos takie????jak sie sprawuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derifter 07.02.2009 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Ale jak to jest, że nagrzewa ci wodę w nim w parę sekund, a potem jest zimny? Jak zakręcisz wszystkie pozostałe grzejniki to ja rozumiem, że w pomieszczeniu gdzie masz sterownik temperatura maleje i kocioł zaczyna podgrzewać wodę w układzie. Skąd zatem wyłącza się? Bo kociol ma odrobine rozumu i prawdopodobnie uwzglednia rowniez temperature wody w kotle. Inaczej grzalby do us* smierci i sie zagotowal. Tak to widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts