Qgiel 08.02.2009 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Ale jak to jest, że nagrzewa ci wodę w nim w parę sekund, a potem jest zimny? Jak zakręcisz wszystkie pozostałe grzejniki to ja rozumiem, że w pomieszczeniu gdzie masz sterownik temperatura maleje i kocioł zaczyna podgrzewać wodę w układzie. Skąd zatem wyłącza się? Bo kociol ma odrobine rozumu i prawdopodobnie uwzglednia rowniez temperature wody w kotle. Inaczej grzalby do us* smierci i sie zagotowal. Tak to widze. Dokładnie tak jest. Jak nie ma podłączonego sterownika , to kocioł nagrzewa czynnik do temperatuy, jaką masz nastawiona + 3 st. ( Termet MiniTerm 21 kW ) i się wyłącza. Ponowne załączenie następuje po spadku temperatury do -5st od nastawionej. Ta regulacja działa również gdy jest sterownik. To na wypadek, gdyby stanęła pompka obiegowa, lub został wydzielony mały kawałek instalacji i czynnik nagrzewa się wtedy dużo szybciej, bo jest go o wiele mniej do podgrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artdom 08.02.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 jeżeli te pokrętłaktóre posiadasz to faktycznie głowice termostatyczne to według mnie spróbuj tak wyłącz regulator pokojowy, głowice ustaw na 3 czyli ok 20 stopni, pouchylaj w miarę możliwości drzwi i przez ok 24 godz nic nie dotykaj jeżeli temp sie wyrówna pozamykaj dzwi i poczekaj znów 24 godz i sprawdź czy gra. Na stratę dwóch dni chyba możesz sobie pozwolić a koszt operacji żaden.wtedy możesz mysleć o jakichś wymianach może się okazać prawdą że głowice nie pasują do zaworów aczkolwieg przy wymianie można rozważyć wumiane tych zaworów a nie głowic bo może okazać się taniej. ale teraz zaczną pisać............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 08.02.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Róznych prób z regulacja instalacji to robiłem juz tyle ze na dzien dzisiejszy za dwa miechy poszło mi 700m3 gazu domek 80m2Na dzien dzisiejszy doszedlem do pewnych ustawien pieca sterownika i nieszczęsnej instalacji ze temp mniej wiecej wyrównały sie jest róznica tylko 0,5stA wiec trzy pierwsze grzejniki najbliżej pieca sa mocno skryzowane tzn kryza na zaworze 1 i na dolnym dwa obrotyGdzie sterownik kryza 4 na dolnym 3 obroty a dwa najdalsze rozkrecone na max i bez głowic termostatycznych nic innego nieda sie zrobic bo jak zaloze glowice i ustawie np temp 21st to cała regulacja idzie na marne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.02.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 to że poszło Ci tyle gazu, to nie wina grzejników ale złej regulacji automatyki kotła, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts