kate_l 02.02.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam! Mam pytanie do osób, które robiły u siebie w domu tynki gipsowe. Chodzi mi konkretnie o metalowe listwy podtynkowe, które u mnie na niektórych ścianach są bardzo dobrze widoczne. Podobno tynkarze powinni je zaszpachlować, ale moi tego nie zrobili. Słyszałam, że takie listwy, pozostawione w ścianie, mogą z czasem rdzewieć, ale nie wiem, czy to prawda. Nie mam pojęcia, co teraz robić, czy zostawić ten temat, czy może powykuwać te listwy dla świętego spokoju. A może wystarczy je czymś zabezpieczyć? Proszę o radę wszystkich, którzy mają jakieś doświadczenia w tym temacie!! Z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.02.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam! Mam pytanie do osób, które robiły u siebie w domu tynki gipsowe. Chodzi mi konkretnie o metalowe listwy podtynkowe, które u mnie na niektórych ścianach są bardzo dobrze widoczne. Podobno tynkarze powinni je zaszpachlować, ale moi tego nie zrobili. Słyszałam, że takie listwy, pozostawione w ścianie, mogą z czasem rdzewieć, ale nie wiem, czy to prawda. Nie mam pojęcia, co teraz robić, czy zostawić ten temat, czy może powykuwać te listwy dla świętego spokoju. A może wystarczy je czymś zabezpieczyć? Proszę o radę wszystkich, którzy mają jakieś doświadczenia w tym temacie!! Z góry dziękuję za odpowiedzi! Ale widoczne masz bo tynk ich nie przykrywa, czy widać ciemniejsze pasy tynku? Ja w jednym miejscu wyjmowałem, w innym nie. Nie są widoczne. Rdzewieć mogą jeśli ich powierzchnia ocynku jest uszkodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kate_l 02.02.2009 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Na tym zdjęciu można zobaczyć, jak to wygląda (takie wąskie srebrne paseczki): http://foto0.m.onet.pl/_m/07106db12c4239720d246eaece05db94,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.02.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Na tym zdjęciu można zobaczyć, jak to wygląda (takie wąskie srebrne paseczki): http://foto0.m.onet.pl/_m/07106db12c4239720d246eaece05db94,10,19,0.jpg Jakbym widział moje poddasze Poczekaj aż wyschnie tynk. Nie powinno być widać. Nawet jeśli to pewnie położysz jeszcze gładź to wtedy na pewno znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 02.02.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 u mnie w paru przypadkach zardzewiało, chociaż nie za bardzo wyłaziło na zewnątrz... ponieważ akurat tam miałam dodatkowo kładzione gładzie, to kazałam wymienić te kątowniki na aluminiowe i jest spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 02.02.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Na tym zdjęciu można zobaczyć, jak to wygląda (takie wąskie srebrne paseczki): http://foto0.m.onet.pl/_m/07106db12c4239720d246eaece05db94,10,19,0.jpg A tak swoją drogą, to czy mi się wydaje, czy obróbka okna jest coś spartolona? chyba nad kaloryferem powinno być pionowo, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kate_l 02.02.2009 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 A tak swoją drogą, to czy mi się wydaje, czy obróbka okna jest coś spartolona? chyba nad kaloryferem powinno być pionowo, nie? Hehe... Już nie pamiętam, o co chodziło, ale niby inaczej nie mogło być (według naszego majstra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 02.02.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 pewnie bardziej Ci zależało na tym, żeby mieć nisko okna połaciowe, niż żeby było dobrze dla cyrkulacji powietrza... woda będzie ci się skraplać, a na pewno będziesz mieć na tej skośnej ściance kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kate_l 02.02.2009 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Co do kurzu to masz oczywiście rację, ale jeśli chodzi o skraplanie się wody, to muszę powiedzieć, że nic takiego się nie dzieje (oczywiście cały czas jest palone), samo okno i wszystko wkoło niego jest suche. Mam nadzieję, że nie zmieni się to z biegiem czasu... Sama tego ustawienia okna nie wymyśliłam, tylko tak zostało zrobione i już, ale faktem jest, że jeśli by było wyżej, to chyba bym nie była w stanie go otworzyć bez podskakiwania przy moich 160 cm wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 02.02.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 w jakim celu byly dane te listwy czy to byl tynk maszynowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 A tak swoją drogą, to czy mi się wydaje, czy obróbka okna jest coś spartolona? chyba nad kaloryferem powinno być pionowo, nie? Hehe... Już nie pamiętam, o co chodziło, ale niby inaczej nie mogło być (według naszego majstra) ...ciekawa koncepcyja ...ciekawa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.02.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 A tak swoją drogą, to czy mi się wydaje, czy obróbka okna jest coś spartolona? chyba nad kaloryferem powinno być pionowo, nie? Hehe... Już nie pamiętam, o co chodziło, ale niby inaczej nie mogło być (według naszego majstra) ...ciekawa koncepcyja ...ciekawa.... bardziej udezylo mnie w oczy wykonczenie plytowania skosu wokol okna niz te biedne listwy pod/w tynku nie sam glif ten jeszcze ujdzie w jakim celu byly dane te listwy czy to byl tynk maszynowy dzieki tym listwom powierzchnia sciany jest (powinna byc) rowna. bez znaczenia jakim sposobem nakladany jest tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 02.02.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Gipsowe tynki wykonuje się bez listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Gipsowe tynki wykonuje się bez listew. A to ciekawe stwierdzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts