Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwy podtynkowe w tynkach gipsowych

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie do osób, które robiły u siebie w domu tynki gipsowe. Chodzi mi konkretnie o metalowe listwy podtynkowe, które u mnie na niektórych ścianach są bardzo dobrze widoczne. Podobno tynkarze powinni je zaszpachlować, ale moi tego nie zrobili. Słyszałam, że takie listwy, pozostawione w ścianie, mogą z czasem rdzewieć, ale nie wiem, czy to prawda. Nie mam pojęcia, co teraz robić, czy zostawić ten temat, czy może powykuwać te listwy dla świętego spokoju. A może wystarczy je czymś zabezpieczyć?

Proszę o radę wszystkich, którzy mają jakieś doświadczenia w tym temacie!!

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Witam!

Mam pytanie do osób, które robiły u siebie w domu tynki gipsowe. Chodzi mi konkretnie o metalowe listwy podtynkowe, które u mnie na niektórych ścianach są bardzo dobrze widoczne. Podobno tynkarze powinni je zaszpachlować, ale moi tego nie zrobili. Słyszałam, że takie listwy, pozostawione w ścianie, mogą z czasem rdzewieć, ale nie wiem, czy to prawda. Nie mam pojęcia, co teraz robić, czy zostawić ten temat, czy może powykuwać te listwy dla świętego spokoju. A może wystarczy je czymś zabezpieczyć?

Proszę o radę wszystkich, którzy mają jakieś doświadczenia w tym temacie!!

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Ale widoczne masz bo tynk ich nie przykrywa, czy widać ciemniejsze pasy tynku?

Ja w jednym miejscu wyjmowałem, w innym nie. Nie są widoczne. Rdzewieć mogą jeśli ich powierzchnia ocynku jest uszkodzona.

Na tym zdjęciu można zobaczyć, jak to wygląda (takie wąskie srebrne paseczki):

http://foto0.m.onet.pl/_m/07106db12c4239720d246eaece05db94,10,19,0.jpg

Jakbym widział moje poddasze :)

Poczekaj aż wyschnie tynk. Nie powinno być widać. Nawet jeśli to pewnie położysz jeszcze gładź to wtedy na pewno znikną.

Na tym zdjęciu można zobaczyć, jak to wygląda (takie wąskie srebrne paseczki):

http://foto0.m.onet.pl/_m/07106db12c4239720d246eaece05db94,10,19,0.jpg

A tak swoją drogą, to czy mi się wydaje, czy obróbka okna jest coś spartolona? chyba nad kaloryferem powinno być pionowo, nie?

Co do kurzu to masz oczywiście rację, ale jeśli chodzi o skraplanie się wody, to muszę powiedzieć, że nic takiego się nie dzieje (oczywiście cały czas jest palone), samo okno i wszystko wkoło niego jest suche. Mam nadzieję, że nie zmieni się to z biegiem czasu...

Sama tego ustawienia okna nie wymyśliłam, tylko tak zostało zrobione i już, ale faktem jest, że jeśli by było wyżej, to chyba bym nie była w stanie go otworzyć bez podskakiwania przy moich 160 cm wzrostu :oops:

A tak swoją drogą, to czy mi się wydaje, czy obróbka okna jest coś spartolona? chyba nad kaloryferem powinno być pionowo, nie?

Hehe... :) Już nie pamiętam, o co chodziło, ale niby inaczej nie mogło być (według naszego majstra) ;)

...ciekawa koncepcyja ...ciekawa....

Hehe... :) Już nie pamiętam, o co chodziło, ale niby inaczej nie mogło być (według naszego majstra) ;)

...ciekawa koncepcyja ...ciekawa....

bardziej udezylo mnie w oczy wykonczenie plytowania skosu wokol okna niz te biedne listwy pod/w tynku :D

nie sam glif ten jeszcze ujdzie

w jakim celu byly dane te listwy czy to byl tynk maszynowy

dzieki tym listwom powierzchnia sciany jest (powinna byc) rowna. bez znaczenia jakim sposobem nakladany jest tynk.