Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie sie otwierają wasze drzwi zewnętrzne?

Recommended Posts

...

Moje nie kończą się przed progiem, podest, owszem jest i z tego podestu też nie chciałabym nikogo strącić :lol:

W takim razie Tobie grozi niebezpieczeństwo uderzenia otwieranymi drzwiami w przypadku gdybyś biegła otworzyć drzwi gościowi, a ten (mało kulturalny) sam złapał za klamkę i pchnął odrzwi.

Niemniej wierzę, że gościsz jedynie kulturalne osoby :wink:

Pozdrawiam

Też mam taką nadzieję :roll: . Drzwi mam przeszklone - od góry 2/3 wysokości, szyba dość duża, więc mam nadzieję się nie dać :lol:

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cały czas myslałm że drzwi będą się otwierały do wewnątrz.

Ale po 5 min stania przed drzwiami tymczsowymi stwierdziłam że po jaką cholere mam marnować tyle miejsca w wiatrołapie i docelowe drzwi zrobimy otwierane na zewnątrz - zwłaszcza że mamy wejście pod dachem, jakby było to z tyłu ogrodu to można nazwać nawet taras.

z tym zwalaniem gości to mało prawdopodobne,

dzis każdy ma domofon na furtce, wiec jak dryndnie to wiemy że ktoś przyszedł, trza po niego wejść do drzwi ,czyli już wiemy że trza uważać :lol: no chyba że teściowa , to robimy z siebie głupka i walimi drzwiami z całej siły i mówimy , kurde ale przeciąg teściowa :lol: :lol:

chyba se dam na zewnątrz

a przy drzwiach otwieranych na zewnątrz , próg od środka macie za płatkowany aż do drzwi , cy równo z płytkami?

W domach jednorodzinnych - na zewnątrz. W blokach tylko do wewnatrz.

To nie tak! Miałam w bloku drzwi otwierane na zewnątrz i to jest genialne rozwiązanie. Otwierały się "na ścianę" i nikomu nie przeszkadzały, a wewnątrz miałam dużo miejsca dzięki temu.

Natomiasst w domu zrobiłam wewnętrzne, bo mam zejście z ganku na dwie strony, drzwi szerokie - wydawało się, że inaczej będzie niepraktycznie. Pewnie by tak było. Jednak drzwi wewnetrzne zabierają mi mnóstwo miejsca w łapaczu, nie mogę położyć żadnej porządnej wycieraczki wewnątrz, bo są nisko...

Gdybym mogła jeszcze coś odkręcić, to jednak zrobiłabym na zewnątrz. I w bloku, i w domu.

Ja z premedytacją zrobiłem drzwi otwierane na zewnątrz. Co prawda ocieplenie trzeba wtedy zrobić pod kątem 45st. co może stanowić problem dla nie jednego majstra. Ja robiłem ocieplenie sam i udało się obrobić drzwi ładnie. W drzwi wpuściłem samozamykacz Geze, taki wewnętrzny w skrzydło. Ma funkcję hamulca przeciwwiatrowego i w ten sposób wyeliminowałem wadę pociągania grzwi przy otwieraniu podczas wiatru. To może infantylne, ale ubzdurałem sobie, że dom ma duszę wtedy jak ma piec z kominem i drzwi otwierane na zewnątrz.

Był u mnie na pomiar stolarz spod Krakowa i mówi tak:

"u was na śląsku wszyscy chcą drzwi zewnętrzne otwierane do wewnątrz , zaś wszędzie gdzie montuje drzwi u siebie, w pozostałej części Polski ,drzwi się otwierają na zewnątrz "

Ja z pozostałej części Polski. I drzwi też wyraźnie, bo otwierać się będą na zewnątrz.

Do mnie przemawiają argumenty o spierniczaniu przed pożarem. Zdenerwowana połowica, też może być. W obu przypadkach szybkość ucieczki ma duże znaczenie.

Nie od parady jest też pomysł z omdleniem zaraz za drzwiami. Trzeba wtedy delikwenta, np. mnie, przepychać drzwiami otwieranymi do środka.

Zabieranie miejsca w wiatrołapie o rozmiarach wychodka, też pasuje.

Do mnie przemawiają argumenty o spierniczaniu przed pożarem. Zdenerwowana połowica, też może być. W obu przypadkach szybkość ucieczki ma duże znaczenie.

I to jest konkretny argument - taki sam jak ten że wszystkie drzwi od łazienek czy kotłowni powinny się otwierać na zewnątrz - w przypadku omdleń , zatrucia czy pożarów trzeba z takich pomieszczeń jak najszybciej i jak najłatwiej się wydostać .

U mnie drzwi wejściowe też otwierają się na zewnątrz .