cieszynianka 03.02.2009 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 ... Moje nie kończą się przed progiem, podest, owszem jest i z tego podestu też nie chciałabym nikogo strącić W takim razie Tobie grozi niebezpieczeństwo uderzenia otwieranymi drzwiami w przypadku gdybyś biegła otworzyć drzwi gościowi, a ten (mało kulturalny) sam złapał za klamkę i pchnął odrzwi. Niemniej wierzę, że gościsz jedynie kulturalne osoby Pozdrawiam Też mam taką nadzieję . Drzwi mam przeszklone - od góry 2/3 wysokości, szyba dość duża, więc mam nadzieję się nie dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.02.2009 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 ... Przy okazji witam na forum. I ja Ciebie witam na forum Życzę powodzenia w realizacji zamierzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 04.02.2009 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ja będe miała (przynajmniej tak planuje ) na zewnątrz. Mysle, że tak jest praktyczniej bo nie zajmuja po otwarciu miejsca w wiatrolapie. O zwalaniu wchodzących gości raczej nie ma mowy bo zanim dojdzie do drzwi to bedzie musiał najpierw do furtki załomotać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 04.02.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Z całą pewnością na zewnątrz i na pewno muszą być osłonięte dachem lub daszkiem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 04.02.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Cały czas myslałm że drzwi będą się otwierały do wewnątrz.Ale po 5 min stania przed drzwiami tymczsowymi stwierdziłam że po jaką cholere mam marnować tyle miejsca w wiatrołapie i docelowe drzwi zrobimy otwierane na zewnątrz - zwłaszcza że mamy wejście pod dachem, jakby było to z tyłu ogrodu to można nazwać nawet taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.02.2009 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 z tym zwalaniem gości to mało prawdopodobne, dzis każdy ma domofon na furtce, wiec jak dryndnie to wiemy że ktoś przyszedł, trza po niego wejść do drzwi ,czyli już wiemy że trza uważać no chyba że teściowa , to robimy z siebie głupka i walimi drzwiami z całej siły i mówimy , kurde ale przeciąg teściowa chyba se dam na zewnątrz a przy drzwiach otwieranych na zewnątrz , próg od środka macie za płatkowany aż do drzwi , cy równo z płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 04.02.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Próg jest montowany na płytki lub płytką dojeżdżamy pod próg ( co jest równoznaczne ale zależy od rodzaju progu jaki masz w drzwiach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 04.02.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W domach jednorodzinnych - na zewnątrz. W blokach tylko do wewnatrz. To nie tak! Miałam w bloku drzwi otwierane na zewnątrz i to jest genialne rozwiązanie. Otwierały się "na ścianę" i nikomu nie przeszkadzały, a wewnątrz miałam dużo miejsca dzięki temu. Natomiasst w domu zrobiłam wewnętrzne, bo mam zejście z ganku na dwie strony, drzwi szerokie - wydawało się, że inaczej będzie niepraktycznie. Pewnie by tak było. Jednak drzwi wewnetrzne zabierają mi mnóstwo miejsca w łapaczu, nie mogę położyć żadnej porządnej wycieraczki wewnątrz, bo są nisko... Gdybym mogła jeszcze coś odkręcić, to jednak zrobiłabym na zewnątrz. I w bloku, i w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 04.02.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 próg od środka macie za płatkowany aż do drzwi , cy równo z płytkami? ja mam w ogóle "płaski próg". Wynalazek genialny, jeśli np trzeba przejechać wózkiem. Gorzej, jeżli chcesz mieć wycieraczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 04.02.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ja z premedytacją zrobiłem drzwi otwierane na zewnątrz. Co prawda ocieplenie trzeba wtedy zrobić pod kątem 45st. co może stanowić problem dla nie jednego majstra. Ja robiłem ocieplenie sam i udało się obrobić drzwi ładnie. W drzwi wpuściłem samozamykacz Geze, taki wewnętrzny w skrzydło. Ma funkcję hamulca przeciwwiatrowego i w ten sposób wyeliminowałem wadę pociągania grzwi przy otwieraniu podczas wiatru. To może infantylne, ale ubzdurałem sobie, że dom ma duszę wtedy jak ma piec z kominem i drzwi otwierane na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olakajo 04.02.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 też mam zamiad zamontować sobie drzwi otwierane na zewnątrz. ale każdy robi jak mu wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.02.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Na zewnątrz, na ścianę. Z powodów podanych już przez innych forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 04.02.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Był u mnie na pomiar stolarz spod Krakowa i mówi tak: "u was na śląsku wszyscy chcą drzwi zewnętrzne otwierane do wewnątrz , zaś wszędzie gdzie montuje drzwi u siebie, w pozostałej części Polski ,drzwi się otwierają na zewnątrz " Ja z pozostałej części Polski. I drzwi też wyraźnie, bo otwierać się będą na zewnątrz. Do mnie przemawiają argumenty o spierniczaniu przed pożarem. Zdenerwowana połowica, też może być. W obu przypadkach szybkość ucieczki ma duże znaczenie. Nie od parady jest też pomysł z omdleniem zaraz za drzwiami. Trzeba wtedy delikwenta, np. mnie, przepychać drzwiami otwieranymi do środka. Zabieranie miejsca w wiatrołapie o rozmiarach wychodka, też pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.02.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Do mnie przemawiają argumenty o spierniczaniu przed pożarem. Zdenerwowana połowica, też może być. W obu przypadkach szybkość ucieczki ma duże znaczenie. I to jest konkretny argument - taki sam jak ten że wszystkie drzwi od łazienek czy kotłowni powinny się otwierać na zewnątrz - w przypadku omdleń , zatrucia czy pożarów trzeba z takich pomieszczeń jak najszybciej i jak najłatwiej się wydostać . U mnie drzwi wejściowe też otwierają się na zewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.02.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 u nas na zewnatrz bo: - szkoda miejsca we wiatrolapie - jak beda mokre i otworze to nie nakapie mi woda do wiatrolapu - jak bedzie mocna ulewa zacinajaca na drzwi to prog wewnatrz bedzie bardziej szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.02.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Otwierane będa na zewnatrz: - jest podcień - nie będzie na nie padał deszcz - jest podcień - nie ma problemu z wiatrem - mały wiatrołap - zonie lub mnie bedzie się łatwiej ewakuowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuance 04.02.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W ogóle o tym nie myślałam, ale jakoś naturalne jest dla mnie, że na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 04.02.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W ogóle o tym nie myślałam, ale jakoś naturalne jest dla mnie, że na zewnątrz... jak dla mnie Mam na zwnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 04.02.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 podciągam moje drzwi na zwenątrz ( mały wiatrołap) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 04.02.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 I u nas na zewnątrz, na Śląsku . Jak będzie się okaże... aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts