ma 06.02.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 zawsze mi mówiono, że ponieważ wapno ciągnie wodę, to na "dół" lepiej stosować zaprawę cementową, bo nigdy nie wiadomo, jak to będzie z izolacją. A murarze wolą z wapnem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.02.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 OOO jak to, chyba aż tak popularny nie jestem, bo skąd?? Jak możesz mi zeskanować artykuł gdzie się pojawiłem byłbym bardzo wdzięczny, bo teraz to mi "klina zabiłeś" Aż ta zaprawa zeszła na drugi plan, http://szyna.civ.pl/dziubek-murator.jpg 11 strona - zaraz obok wstepniaka! No no, telefon juz sie urywa, nie mozesz sie opedzic od fanek ? ;D Apropo zaprawy wyczaiłem te proporcje z netu: 1 wiadro cymentu, 1 wiadro wapna i 6 wiader piasku, i to niby ma byćzaprawa marki 30, najwyżej sprawdze jak się nią robi i poeksperymentuje z piaskiem zmniejszając do 5 wiader Moj sasiad robil wlasnie 1:6. Chaupa tez stoi Mysle ze spokojnie mozesz moj przepis 1:3 zmniejszyc do 1:4 (cement:piasek). Wapna zawsze tyle ile murarz sobie bedzie zyczyl Zaprawa generalnie powinna byc zawsze troche slabsza, niz pustaki / bloczki. Pisales chyba o tapnieciach na kopalni / budowie na szkodach gorniczych - wlasnie chodzi tu o to, ze to ew. zaprawa ma "sie poddac", a nie pustak peknac pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 06.02.2009 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 OOO jak to, chyba aż tak popularny nie jestem, bo skąd?? Jak możesz mi zeskanować artykuł gdzie się pojawiłem byłbym bardzo wdzięczny, bo teraz to mi "klina zabiłeś" Aż ta zaprawa zeszła na drugi plan, http://szyna.civ.pl/dziubek-murator.jpg 11 strona - zaraz obok wstepniaka! No no, telefon juz sie urywa, nie mozesz sie opedzic od fanek ? ;D O rzesz w morde, to sem ja pisał :D Dzieki za linka już biegne wykupić cały nakład, to mój pierwszy opublikowany materiał, myślicie że należy mi sie honorarium?? Dzięki za link Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 06.02.2009 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 A że tak jeszcze zapytam, co sądzicie o dodatku uszczelniającym zaprawe?Dodawalem go do fundamentów, i zamierzam dodać też do zaprawy na murowanko domku powyżej gruntu.Czy to dobrze czy źle dodać ten dodatek??Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 06.02.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Rzeczywiście będzie ciężko wymieszać w betoniarce 120 lub 130. W tych betoniarkach musiałbyś mieszać po pół worka i wychodziło by około 45litrów zaprawy, czyli prawie 3/4 popularnej 70 litrowej taczki. Ale już w 150, gdzie pojemność zasypowa wynosi 110l, spokojnie mieszasz z jednego worka otrzymując ponad jedną taczkę zaprawy. Ged a zaprawa to nie tak prosta sprawa, wielu wykonawców popełnia karygodne błędy przy własnoręcznej ''produkcji'' na oko. I to niekoniecznie sprawa dla panienek z Muratora. Chociaż myślę, że nie jedna ukręciłaby lepszą zaprawę niż byle jaki paprak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.02.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Już to widzę Pamiętam moją pierwszą betoniarkę - odmierzałem, ważyłem .... i zakleiłem Po paru latach doświadczeń doszedłem do wnioski, że zaprawa nie ważne jaka - mocna czy słaba - byleby się wygodnie murowało. Jak zwykle miałem z tym dylemat przed pierwszą murarką, ale mój kierbud-konstruktor, pokazał mi remont kamienicy w Krakowie - cegły na wapiennej zaprawie - można było swobodnie ręką z muru wyjąć, a kamienica stała i stać będzie jeszcze sporo lat. Zaprawa powinna być najsłabsza jaką można zrobić - byleby na ściskanie miała tyle co trzeba - jak tylko nie da się jej palcem ze spoiny wydłubać to jest ok Inaczej w piwnicy - tam jest co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 06.02.2009 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Hej, robić zaprawe z całego worka czy odmierzyć wiaderkiem cóż za różnica, troche więcej się człowiek ukurzy. Mam betoniarke (nie sposób niezauważyć jaką), o pojemości 165 l czyli robocza 130 l. I tak wole odmierzyć proporcie na wiaderka i mieszać połowe zasypaną betoniarką, gdyż doświadczenie już mi pokazało że dużo lepiej się to wymiesza niż dopierniczona betoniarka na maxa. Jak tylko będe znał proporcje o które pytam w temacie to już sobie jakoś poradze Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.02.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jak tylko będe znał proporcje o które pytam w temacie to już sobie jakoś poradze Kup se jakis wiekszy kalfas i postaw obok piasku. Betoniarka w zasiegu max 2-3m Do kalfasa wsyp dwa worki cementu. Biezesz lopate, wrzucasz piasek, cement, piasek, piasek, piasek, piasek, cement, piasek, piasek, piasek. Na koniec lopate wapna. Koniec! Cala filozofia krecenia zaprawy Na poczatek jeszcze oczywiscie na oko wody, na koniec dolewasz az konsystencja bedzie OK (kapniesz sie po drugim razie - zaprawa nie moze swobodnie splywac jak woda, musi sie tak kleic, ale nie moze byc "przyklejona" do scianek betoniarki Jak zacznie brakowac w kalfasie cementu - wrzucasz znowu dwa worki i jedziesz dalej z koksem pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 06.02.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 może dlatego, że pracuję na budowie to nigdy nie słyszałem takich głupot żeby cement przewalać po dwa razy Do Twojej betoniarki Śmiało syp worek cementu wcześniej wodę i dokładaj resztę ...i mam prośbę -taką o siebie żebyś spróbował jednak z tym plastyfikatorem i wypowiedział się później jaka jest różnica w praktyce! wiesz - wapno /kontra/ plastyfikator! ... a jak zrobisz akcje z kalfasem to pamiętaj, żeby nie stał 4 metry od betoniarki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.02.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 może dlatego, że pracuję na budowie to nigdy nie słyszałem takich głupot żeby cement przewalać po dwa razy No to zalezy jaka ma betoniarke.. Ja mam taka baaaardzo stara (ale jara;) ale zaprawa z calego worka by sie nie zmiecila ni cholery (a juz wogole taka 1:5 - 1:6). Jak wejdzie caly wor to faktycznie nie ma sensu sie bawic pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 06.02.2009 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Kurcze niebardzo kumam tej akcji z kalfasem, mam go użyć tylko po to żeby wrzucić cały worek cementu???To wole odmierzyć na wiadra i jednak użyć betoniarki która mi wszystko dokładnie wymiesza.Moja ma 165 l pojemności a i tak zasypuje ją nawet nei do połowy bo to wtedy takie mielenie a nie mieszanie jest.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Kurcze niebardzo kumam tej akcji z kalfasem, mam go użyć tylko po to żeby wrzucić cały worek cementu??? Nie nie.. Jak masz duza betoniarke to olewasz kalfas i wrzucasz caly wor cementu prosto do betoniarki Ja mam mniejsza i caly worek sie nie miesci. Wtedy przesypujesz do kalfasa i latwo sie lopata piaskowa z niego wybiera pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.02.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wsypywanie łopatą cementu do betoniarki - nie teoretyzujcie tylko zobaczcie jak to robi pierwszy lepszy pomocnik na najbliższej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 06.02.2009 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wsypywanie łopatą cementu do betoniarki - nie teoretyzujcie tylko zobaczcie jak to robi pierwszy lepszy pomocnik na najbliższej budowie. Rozpruwa worek, i sypie cały , jak dla mnie żadna filozofia odmierzyć wiaderkami, nie jest to jakieś niewyobrażalne zadanie. A łopatą fakt, też sobie nie wyobrażam. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.02.2009 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wsypywanie łopatą cementu do betoniarki - nie teoretyzujcie Tak jak pisalem - cement do kalfasa i stamtad lopata piaskowa do betoniarki. Teoretyzujcie ? Robilem tak "miszung" na moje dwie kondygnacje - w sumie z 400m2 muru. Bylem ja, jeden murarz i taka oto betoniarka: http://szyna.civ.pl/betoniarka.jpg Do niej nie wejdzie caly wor cementu, chyba ze robimy zaprawe 1:2 Ale nie draznij mnie tu prosze haslami o teorii - 4 miesiace murowalismy, prawie 200 ton bloczkow tymi recami przenioslem, a czasem trzebabylo jeden bloczek trzy razy przerzucac (z gory na dol, z dolu na kupe, z kupy podac murarzowi pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 07.02.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 4 miesiące powiadasz :D To rzeczywiście masz prawo być rozdrażniony :D Tę piwnicę widoczną na fotkach 5 murarzy i jeden pomocnik murowali 4 i pół dnia :D Zaczęli w poniedziałek, a skończyli w piątek w południe. Zainkasowali za to 10 tys i 5 flaszek wódki. Twój murarz pewnie tyle samo zarobił za te 4 miesiące, bo poniżej 2,5 tys miesięecznie to chyba nie robił ? Można jeszcze zaprawę robić gracą, ale to by wyszło jeszcze ze 4 razy drożej Trochę więcej niż 300m2 ściany - na jednej fotce nijak nie chciało się zmieścić http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC00617-800.jpg http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC00616-800.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 07.02.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 ged - co Ty pensjonat budujesz?Podoba mi się Twoje podejście - dokładnie mam takie same! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.02.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 4 miesiące powiadasz :D To rzeczywiście masz prawo być rozdrażniony :D Popoludniami, po 3-5h dziennie, z przerwa na kawe Tę piwnicę widoczną na fotkach 5 murarzy i jeden pomocnik murowali 4 i pół dnia :D Zaczęli w poniedziałek, a skończyli w piątek w południe. Zainkasowali za to 10 tys i 5 flaszek wódki. Twój murarz pewnie tyle samo zarobił za te 4 miesiące, bo poniżej 2,5 tys miesięecznie to chyba nie robił ? Można jeszcze zaprawę robić gracą, ale to by wyszło jeszcze ze 4 razy drożej No widzisz, a ja zaplacilem 2,5 + 3 = 5,5k pln za dwie kondygnacje: http://szyna.civ.pl/piwnica1.jpg http://szyna.civ.pl/piwnica2.jpg Piwnica jak sobie teraz licze ma tez 300m2 - 100m scian bardzo wysokich - na 3m (jeden bloczek ukryty jako male podwyzszenie domu). I parterek: http://szyna.civ.pl/parter.jpg I komu teraz glupio ? :D pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shox 07.02.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 jezeli cementowo wapienna to nie dawaj zamiast wapna plastyfikatora. on daje tylko początkowe napowietrzenie mieszanki. po związaniu taka zprawa ma właściwości typowe dla cementowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 04.08.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 reasumując napiszcie prosze o proporcjach zaprawy do murowania ścian fundamnetowych z bolczków betonowych mam betoniarke 250 ale bede murował sam z bratem popołudniami po pracy wiec nie wiem czy jest sens rozrabiac całą betoniarkę proszę o proporcje dla np 2 worków cementu ile litrów wody ile kg/litrów piasku wapna nie daje - mam saszetki plastyfikatora - po 1 na 2 worki cementu czyli ile litrów wody i piasku powinienem wsypac aby mieć właściwą zaprawę na fundamenty ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts