Trurl 05.02.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ...trochę OT... eee tam OT, trudno mi było zlokalizować ten link, ale mi się też skojarzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_kasia 05.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A to się wątek rozwinął! No my w oknie w dziecięcym pokoju wyciągnęliśmy klamkę... Płytki latem są zimne, raczkujący maluszek w samym pampersie na pewno czuje chłód bardziej niż dorosły stopami... Właśnie ktoś słusznie wspomniał, że dobrze jest zrobić piaskownicę na widoku z kuchennego okna. I w ogrodzie - zero kamiennych płytek, sama trawa. My talerzew kuchni mamy w głębokich szufladach, jeszcze łatwiej dla trzylatki niż szafka. A jeśłi chodzi o kwiatki doniczkowe - nie znalazłam wyjścia, maluszkom jakoś ziemia smakowała, a z tego co wypluli fajne błotko się rozmazywało po podłodze/ścianie/fotelach... kwiatki musiały się wynieść w rejon pozadzieciowy, wrócą za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 06.02.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Kiedyś na forum toczyła się zawzięta dyskusja o złotokapie - roślinie ładnej, ale bardzo trującej. Myślę, że warto zakładając ogród lub kupując nowe rośliny dowiedzieć się, czy nie są aby trujące. Nie uważam, że nie można ich mieć w ogródku - myślę, że warto wiedzieć, co się ma i uczyć dzieci odpowiedniego zachowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 06.02.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 u mnie doniczki z kwiatkami też musiały zniknąć z podłogi. co prawda moje dziecko nie próbowało zjadać ziemi ani liści ale za to z uporem maniaka rozsypywało ziemie po całej podłodze, żeby potem pobiec po szufelkę i szczotkę i pokazać mamie jak ładnie sprząta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 07.02.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Mam jeszcze pytanie - kłaść chodnik na drewniane schody, czy nie?Przy 3 letnim biegającym po domu łobuzie co będzie bardziej bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 07.02.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 chodnik na pewno nie jest tak sliski, jak terakota. nie ma co liczyc na to, że upadki będą "miększe". A może pomyśl o takiej taśmie gumowej na brzegi stopni? na pewno trudniej się na tym poślizgnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anetka13 07.02.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Mam jeszcze pytanie - kłaść chodnik na drewniane schody, czy nie? Przy 3 letnim biegającym po domu łobuzie co będzie bardziej bezpieczne? Też się nad tym zastanawiałam. Moje dzieci są starsze - 5 i 7 lat, ale biegają po schodach z prekością im tylko znaną i tak często jak jest to możliwe. Poślizneły sie już kilka razy, nie groźnie na szczęscie. Upominania nic nie dają więc chyba tżz pomyślę o chodniku. Fakt jest taki, ze chodnik zepsuje cały wygląd schodów, ale zdrowie dzieci ważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 08.02.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Zabezpieczyć trzeba miejsca newralgiczne, np okna na pietrze, zwłaszcza dachowe. Pozostałych rzeczy trzeba nauczyć. Pójdziecie do znajomych, a tam będą kwiatki, schody, niezabezpieczone szafki. Mam dwoje dzieci (5,5 i 4) z synkiem było trudniej, z córcią bez problemu. Nigdy nie weszły, gdzie nie wolno. Dziecko trzeba pilnować (wiem, jakie to trudne, ale na maluszka nie ma rady) i uczyć.Oczywiście podkreślam, że pewne zabezpieczenia muszą być, ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 08.02.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Do doniczek sa plastikowe zabezpieczenia - takie okrągłe kratki, które mocuje się w doniczce, nie przeszkadzające w podlewaniu,a dziecko nie da rady wyjąć ziemi. Jeszcze piekarnik - najlepiej taki z "zimną" szybą - zimna to ona nie jest, po godzinnym pieczeniu jest nawet konkretnie ciepła (rozgrzewa się do ok. +50'C) - jest na tyle ciepła, że dziecko które jej dotknie nauczy się by więcej tego nie robić ale sie nie poparzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_kasia 08.02.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Zabezpieczyć trzeba miejsca newralgiczne, np okna na pietrze, zwłaszcza dachowe. Pozostałych rzeczy trzeba nauczyć. Pójdziecie do znajomych, a tam będą kwiatki, schody, niezabezpieczone szafki. Mam dwoje dzieci (5,5 i 4) z synkiem było trudniej, z córcią bez problemu. Nigdy nie weszły, gdzie nie wolno. Dziecko trzeba pilnować (wiem, jakie to trudne, ale na maluszka nie ma rady) i uczyć. Oczywiście podkreślam, że pewne zabezpieczenia muszą być, ale bez przesady. Tytuł : "Jak ułatwić i umilić sobie życie". Więc owszem, uczymy i mamy na uwadze, pilnujemy jak oka w głowie, ale żeby sobie ułatwić - wynosimy doniczki z kwiatkami poza zasięg łapek. U znajomych pilnuję bez przerwy, głównie żeby nie było szkód , w domu mam też inne rzeczy na głowie więc wynoszę i zabezpieczam. Mam 4 dzieci, każde inne, wiem, że są takie, które nie włażą tam, gdzie nie wolno, ale naprawdę - są też inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.02.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Mam jeszcze pytanie - kłaść chodnik na drewniane schody, czy nie? Przy 3 letnim biegającym po domu łobuzie co będzie bardziej bezpieczne? Tenisówki, Tenisówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 09.02.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 JoShi - brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 09.02.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 JoShi - brawo! a niby to takie proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 10.02.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Mam jeszcze pytanie - kłaść chodnik na drewniane schody, czy nie? Przy 3 letnim biegającym po domu łobuzie co będzie bardziej bezpieczne? Tenisówki, Tenisówki... to to akurat wiem ale oprócz? Dziewczyny, dziś mlodego sciągałam ze zlewu w kuchi - szafka wolnostojąca, bez klamek i niczego, po czym można się wspiąć. A wszedł. Zaczynam myśleć o jakimś kojcu w salonie, najlepiej ze ścianami do sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 13.03.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Doświadczenie z ostatniej chwili ... Lampy w pokojach dziecięcych w materiału, paperu itp. Nigdy ze szkła, ani nawet sztywnego plastiku, który mażna rozbić. Moja córeczka rzucała lassem (skakanką) w lalki. Lalki przeżyły! (córeczka też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_kasia 13.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Doświadczenie z ostatniej chwili ... Lampy w pokojach dziecięcych w materiału, paperu itp. Nigdy ze szkła, ani nawet sztywnego plastiku, który mażna rozbić. Moja córeczka rzucała lassem (skakanką) w lalki. Lalki przeżyły! (córeczka też) Tylko z czego żarówki?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 13.03.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dziewczyny, dziś mlodego sciągałam ze zlewu w kuchi - szafka wolnostojąca, bez klamek i niczego, po czym można się wspiąć. A wszedł. Zaczynam myśleć o jakimś kojcu w salonie, najlepiej ze ścianami do sufitu moja dwuletnia córka też tak weszła i nie wiedziałam w jaki sposób.Więc raz się zaczaiłam i okazało się że otworzyła piekarnik i po nim hop na blat .O tego czasu okno w kuchni otwierane jest tylko wieczorem(mieszkamy na 9 piętrze),a piekarnik zaklejony taśmą Zastanawiam się jak zabiezpieczyć schody przed nią? Najlepiej lubi się wspinać więc jak zobaczy schody to chyba kwiaty nam kupi z radości Tak naprawdę to zabezpieczenia potrafi rozpracować w 10 minut(np.Canpol) Pozostaje tylko taśma klejąca na którą pracuj o ziś ,choiaż czasami już uawało się "ją" rozszyfrować A macie moze młynek w zlewozmywaku? Chciałabym ale trochę boję się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ona_lewkonia 13.03.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Doświadczenie z ostatniej chwili ... Lampy w pokojach dziecięcych w materiału, paperu itp. Nigdy ze szkła, ani nawet sztywnego plastiku, który mażna rozbić. Moja córeczka rzucała lassem (skakanką) w lalki. Lalki przeżyły! (córeczka też) Tylko z czego żarówki?... Dwukrotnie wymieniałam żyrandol w pokoju, w przedpokoju zresztą też. Chłopcy (6 i 3) graja w siatkówkę, koszykówkę lub piłkę nożną... Zaczęłam nawet myśleć o takich lampach w 'zbrojonym ubranku' jak na halach produkcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 03.07.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Podciagam ten ciekawy temat i przy okazji zapytam, jaką balustradę do schodów polecacie ze względu na bezpieczeństwo dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 03.07.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Z moich ostatnich obserwacji: - bramki na schodach spisują się nieźle, ale zamiast zamków mam zawiązane apaszki - jeszcze tego nie rozpracował - zmywarka - nowa fascynacja. Na razie wystarczy "nie wolno", ale na jak długo? Jaksie - u nas jest balustrada drewniana, ale już widzę, ze tralki za rzadko rozstawione tzn jedna na stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts