Tatiana84 05.02.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Okna są ok - szczelne i dobrze wyglądają, trzeba tylko ramy pomalować i okleić poobdzierany parapet. Ogrzewanie działa - co prawda to jeden grzejnik, ale duży. Z racji tego, że pokój jest aż jeden, temperatura jest "do podkoszulka" . Nad tymi panelami jeszcze myślę. Zastanawiałam się nad wykładziną, ale koszt jest ten sam. Dziś podejmę decyzję na miejscu w sklepie, robiąc zakupy. Mam pytanie - farba do drewna, która radziliście pomalować szafki dobrze wygląda na szafkach oklejonych śliską sklejką ? Nie robią się zacieki ? Droga Nefer - Kochana jesteś i bardzo Ci dziękuję za zaangażowanie i chęć pomocy. To forum pomaga mi odzyskać wiarę w to, że jest jeszcze dużo wspaniałych ludzi na tym świecie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlasi 05.02.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A w jakim stanie jest parkiet? Moze zamiast inwestowac a panele czy "gołego Leona" (gumeleum) warto byloby rozwazyc cyklinowanie i polakierowanie? Gdybys byla zainteresowana to mam do oddania zlew kuchenny stalowy z syfonem. Jednokomorowy z ociekaczem, wpuszczany w blat. Tzn nie naklada sie go na szafke kuchenna, tylko wycina na niego otwor w blacie kuchennym. Uzywany. Ma kilka lat, ale jest w dobrym stanie (wymaga oczywiscie gruntownego wyczyszczenia, aktualnie lezy mi w piwnicy). Moge Ci podeslac zdjecia na maila. Odbior u mnie w Piastowie lub w pracy Mokotow-Stegny. Ewentualnie mozemy sie jakos na miescie umawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatiana84 05.02.2009 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Zlewem jak najbardziej jestem zainteresowana Bardzo dziękuję !!!!!!!!! Na weekend wyjeżdżam do pracy na Podlasie, ale w poniedziałek lub wtorek moglibyśmy się umówić. Poproszę kolegę o transport i odbiorę. Mój mail [email protected]. Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam !!! Co do cyklinowania - właściciel mieszkania mówił że ta podłoga była cyklinowana i że ma za duże szpary, by zrobić to jeszcze raz. Ja się na tym nie znam, jedyne co wiem na temat tej podłogi to to, że strasznie skrzypi ;/. Obecnie na tym parkiecie leży wykładzina dywanowa oblepiona, zasyfiona ... jak ją zawinęłam żeby zobaczyć tę podłogę, to faktycznie nawet ta zasyfiała wykładzina wygląda lepiej niż parkiet ;/. Chciałabym zapytać jeszcze o farbę - co lepiej pod nią położyć: śnieżkę grunt (coś tam o tym wyczytałam) czy unigrunt w płynie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlasi 05.02.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 OK, odezwe sie via e-mail. Co do podkladow, to Sniezka wyglada lepiej. Pozostaje jeszcze kwestia ceny zagruntowania metra kwadratowego jednym i drugim preparatem. No i pytanie ile chcesz inwestowac w to mieszkanie, to jest czy wynajmujesz je (a jesli tak to jak dlugi okres wynajmu planujesz) czy tez je kupilas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 05.02.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Te "zmywanie ścian" mydłem malarskim pełni podobną rolę do gruntowania Unigruntem, jest o tyle lepsze, że mydło neutralizuje tłusty brud i ew. zacieki, jest też nieco tańsze. Co do malowania szafek, zmyć detergentem, można lekko zmatowić wełną stalową ( szybciej i łatwiej niż papierem ściernym), potem malować wałeczkiem z gąbki, można za kilka złotych dostać w marketach razem z wanienką na farbę. Moim zdaniem łatwiej to zrobić niż oklejać bo nie wyjda bąble czy zmarszczenia okleiny. Wychodzi ładna gładka powierzchnia o półmatowym wyglądzie , malować niestety bedzie trzeba chyba 2 razy(zależy od koloru) ale koszt farby niewielki. Co do układania podłogi z paneli to nie wiem czy ci się opłaca, za rok, dwa chcesz robić większy remont i panele moga ucierpieć, poza tym to nie tylko koszt panela trzeba dodać koszt pianki, do układania trzeba też mieć choćby dobrą piłę, do tego listwy przyścienne. Najtańsza PCV (gołyleon)np. w Leroy to ok. 10 zł/m2 i nie trzeba już nic więcej, zabrudzenia łatwo wytrzesz, a po remoncie wyrzucisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ściany umyć mydłem i szczotą większe dziury zaszpachlować najtańszym białym gipsem (np cekol C45) i pomalować taką farbą: http://www.przemaluj.pl/_images/01-sniezka-Grunt.jpg na rok czasu nie maluj niczym więcej - nie ma sensu.Ta farba jest lepsza niż nie jedna nawierzchniowa.Pod żadnym pozorem NIE KUPUJ FARB w hipermarketach w cenie 15 -20 zł za 10 l. To coś nie maluje a jak juz pokryjesz ścianę za 15 razem to okaże że wyadałaś kasy jak na Duluxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatiana84 05.02.2009 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ilu nowych rzeczy się właśnie dowiedziałam Wcześniej nawet nie wiedziałam o istnieniu wełny stalowej . Chyba tak właśnie zrobię, bo faktycznie okleina na wszystkie szafki - które i tak wywalę za rok - to koszt 120 zł minimum. Jeśli chodzi o kolor - obecnie są szare drzwiczki a reszta jest "biała" czyli żółta. Chcę mieć czarne albo w kolorze ciemnego brązu. To chyba najłatwiej pokryje niedoskonałości i może będzie wyglądało całkiem znośnie. Kupiłam dziś farbę do pokoju - Decoral 5L zieloną. Teraz od poniedziałku przygotowanie ścian i ognia Koszt paneli to 15zł/m2 + 54 zł zł pianka, która wystarczy na całość czyli 15 metrów. Panele + farba = 360 zł. Jeszcze listwy - ale coś wykombinuję. Mam człowieka, który mi to położy za obiad, więc jest miło . Muszę zorientować się jeszcze w koszcie farby do drewna, dziś niestety nie starczyło mi czasu ;/. Nie wiem też jaka jest jej wydajność, by obliczyć potrzebną ilość do tych nieszczęsnych szafek. Nie straszne mi jednak przeszkody, walczę dalej i dziękuję za wsparcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Zerknij na opakowanie, producenci podają wydajność farby. Powodzenia, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatiana84 05.02.2009 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Wiem wiem - to doświadczenie mam już za sobą po dzisiejszym zakupie Sprawdziłam właśnie wydajność i cenę na stronie internetowej, teraz mogę spać spokojnie . Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Dobranoc i niech Ci się przyśni Twoje pięknie wyremontowane mieszkanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 06.02.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Tatianko, a był już hydraulik? Czy będziesz miała zlew, tzn. da się go zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.02.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Co do cyklinowania - właściciel mieszkania mówił że ta podłoga czyli to nie jest Twoje mieszkanie ? ? ? a masz możliwość odliczenia wydatków na remont od czynszu ? czy Twoja umowa z właścicielem to przewiduje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 06.02.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 pokrywanie skrzypiącej podłogi panelami to jakiś porąbany pomysł. Przy tak małej powierzchni uzbroiłabym się w papier ścierny i szlifierkę oscylacyjną, i wycyklinowałabym tę podłogę. potem można ją polakierować albo tylko pociągnąć sidoluksem - efekt murowany, a koszty na pewno niższe. Inna sprawa, jeśli ta podłoga leży np na przegniłych legarach... ale wtedy i żadne panele na to nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatiana84 08.02.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam wszystkich serdecznie po pracowitym weekendzie, zakatarzona, kaszląca i z zapaleniem krtani i tchawicy ;/. Wbrew pozorom gorączka mnie ostudziła;/ ale na szczęście tylko chwilowo w zapale dotyczącym remontu;/, ale do rzeczy... Do cieszynianka - sny miałam piękne z pięknym mieszkankiem, rzeczywistość wygląda jeszcze koszmarnie, ale ! poradzę sobie :D! Mówią, ze wystarczy chcieć, a ja chcę i to bardzo mocno Do Margoth - hydraulik był i na chwilę obecną wymienią tylko jedną rurę w łazience. Na wiosnę mają wymieniać cały pion, tylko jak wiadomo wiosna w rozumieniu administracyjnym może mieć różne znaczenie ;/. Z tym wiąże się fakt, że muszę sobie wszystko przekalkulować, czy warto prowadzić rury, by za kilka miesięcy je znowu wypruć ;/. Chyba będę zmuszona przez jakiś czas męczyć z brakiem tego, można by powiedzieć podstawowego "luksusu", czyli zlewem . No cóż.... nie zawsze wszystko wychodzi jakby się chciało, ale trzeba być cierpliwym....mam nadzieję, że tej cierpliwości i wiary w zmiany na lepsze mi nie zabraknie... Do BOHO - jak najbardziej wszystko jest ustalone-przez rok będę tam mieszkała płacąc jedynie 200 zł czynszu i media. Zero kosztów wynajmu. Za rok to mieszkanie zostanie wykupione i jest to obwarowane umową. Został mi więc rok ciężkiej pracy by to wszystko doszło do skutku i zrobienie w chwili obecnej remontu za tę sumę, o której wspomniałam na początku wątku. Zgodnie z Waszymi radami skupiam się na tym, co jest mi w chwili obecnej najbardziej potrzebne. Mam już za sobą pozdzierane paznokcie i chwile rezygnacji przy czyszczeniu tego wnętrza, by doprowadzić je do stanu użytkowania na średnim poziomie, jednak to dopiero początek. Jutro dalsze mycie ścian i wyrzucanie resztek starych gratów. Po koniec dnia ocena efektu wysiłków i pewnie pojutrze malowanie pokoju. Razem zbiegło mi się szukanie nowej pracy i cóż.....trzymajcie za mnie kciuki Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.02.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Trzymam kciuki w intencji Twojej nowej pracy, oby była taka, jaka Ci będzie dawać satysfakcję, no i oczywiście jak najlepsze pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatiana84 08.02.2009 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Nie dziękuję - oby te wspaniałe życzenia miały szansę realizacji Pozdrawiam Cię serdecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 08.02.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 No, to Tatianko, gratuluję postępów!A teraz trochę wazeliny (ale szczerej): rzadko się zdarza na jakimkolwiek forum, żeby ktoś tak pięknie stylistycznie i gramatycznie pisał posty jak Ty. Wystarczy poczytać niektóre wątki i zęby zgrzytają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatiana84 08.02.2009 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Bardzo dziękuję Droga Margoth za miłe słowa - znajomi twierdzą, że fajnie się czyta moje maile. Kto wie, może kiedyś napisze książkę pt. "Remonty za niewielkie pieniądze" he he. Niestety w dobie gg i pisania tylko na klawiaturze kaleczy się pisownię i przyznam, że sama tez często to robię . Raz świadomie , innym razem nie . Pozdrawiam Cię gorąco ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts