Mithos 04.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam Mam takie pytanie, moze ktos bedzie wiedzial. Mam stara stajnie we wspolwlasnosci z dwoma innymi wlascicileami. Budynek niejest podzielony "metrazem" tylko udzialami. Dawne tzw "podzialy na gebe" zostaly tutaj zachowane. Teraz chcialbym przerobic kawalek budynku, zmienic polowe dachu z dwuspadowego na jedno i zamontowac na nich kolektory sloneczne. Jak to zalatwic? Czy wystarczy jesli pojde do starostwa do PIB zlozyc wniosek o pozwolenie na budowe czy potrzebuje jakies zgody wspolwlascicieli albo udokumentowany notarialnie podzial? Pozdrawiam Mithos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.02.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 od du.py stronyco musisz dołączyć do PnB? kwity same Ci dadzą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mithos 04.02.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Jeszcze nie bylem w starostwie gadac z PIBowcami wiec niewiem za bardzo jakie dokumenty... Mysle wlasnie jak sie do tematu zabrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.02.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Współwłasność to problem, na wszystko potrzebujesz zgody innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mithos 04.02.2009 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W tym przypadku zgoda wspolwlasciceli to nie klopot... Pytanie tylko czego mam sie spodziewac od PIBu... Ze kaza mi to notarialnie podzielic czy wystaczy jesli reszta wlascicieli wyrazi na to zgode...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.02.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Pamiętaj o zasadzie: superficies solo cedit.... Wyobraź sobie, że jest was dwóch współwłascicieli nieruchomości- 50%-50%. Każda złotówka zainwestowana przez ciebie w nieruchomość, to de facto 50 groszy zainwestowane w tego drugiego udziałowca. Współwłasność jest łaczna i tyczy wszystkiego, co jest na współnej ziemi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 05.02.2009 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ... 50 groszy zainwestowane w tego drugiego udziałowca... który i tak później powie, że Ty zainwestowałeś tylko 10 groszy, a on 90... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mithos 05.02.2009 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 No wlasnie... Tego sie obawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts