Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka FUGA?

shc73

Recommended Posts

Przeprowadzam remont łazienki i mam dylemat: jaką fugę (producent) wybrać?

Moje majstry wzbraniają się przed MAPEI (twierdzą, że nie bardzo im wychodziło), polecają ATLAS lub CERESIT. Osobiście najbardziej pasuje mi jeden z kolorów ATLASa, ale w pewnym sklepie powiedziano mi, że to straszny szajs i raczej nie należy w ATLASa wchodzić.

Czy moglibyście podzielić się Waszym doświadczeniem? Może ktoś z "użytkowników" fug ATLASa?

Pozdrawiam,

shc73

... wiesz co chyba tak w ogole bym ich wywalił...

Też bym ich wywalił! :evil:

shc73, kto jest do cholery inwestorem, Ty czy fachowcy??? Kup markową fugę, taką która Ci się najbardziej podoba a fachowiec niech Ci "łachy nie robi"! Ale jak od razu będzie się zastrzegał, że spierniczy, to wywalaj!

...O matko, do czego to doszło... :cry:

shc73

Co ty masz za partaczy. Fuga MAPEI to chyba najlepsza fuga na naszym rynku. Powiem więcej stosując tą fugę najtrudniej spartolić robotę. Więc jak twoi "spece" nie potrafią robić materiałami najłatwiejszymi w obróbce to inną fugą na bank spartaczą robotę. Podobnie jak FRANZ mam poważne obawy o ich umiejętności.

Jak mój glazurnik usłyszał że będzie robił MAPEI to aż "zapiał" z zachwytu że nareszcie porządny materiał do roboty.

Powiedział że większość inwestorów to tylko patrzy aby parę groszy taniej było, kupują mu badziewne kleje płytki i fugi a on musi się potem mordować z byle "g". Potem jak fuga się brudzi albo wykrusza to do niego pretensja jakby on był jej producentem.

Pozdrawiam

fuga mapei jest dobra ale rozumiem tych fachofcow. do tej fugi dodawane sa barwniki. niestety trzeba to dobrze wymieszac aby uzyskac ta sama barwe w calej lazience np. ale sa i lepsze, ktore sa bez barwnikow i lepiej sie rozrabiaja sam osobiscie nie przepadam za mapei a tysiace metrow zafugowalem juz . :wink:

Zeep

Oczywiście że fugę trzeba dokładnie wymieszać. Dokładne mieszanie to nie jest jakieś "kosmiczne" wymaganie wszystko trzeba dobrze mieszać kleje, farby, zaprawy. Jak piecze się ciasto to jego składniki również. Do tego jeszcze natrudniejsza dla "fachowców" sprawa TRZEBA PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ NA OPAKOWANIU. Fuga MAPEI ma to do siebie że nie wolno zmieniać proporcji wody do fugi. Jak dla mnie jesli glazurnik nie potrafi spełnić tych prostych wymagań to płytek na pewno nie położy prawidłowo.

Pozdrawiam

TRZEBA PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ NA OPAKOWANIU.

Ciebie shc73 też to dotyczy - nie każdy sprzedawca będzie chciał się bawić w tłumaczenia, co i jak - w końcu to Twoja łazienka, a nie jego.

Zobacz, ile ATLAS wydaje na reklamę; spośród przepytanych przeze mnie fachowców tylko jeden na siedmiu chcał robic ATLASEM, reszta twierdziła wręcz, że większego g... nie ma na rynku !!!

Twoim "fachowcom" chodzi o jak najmniejszy wkład "roboty w robotę", ale to ty będziesz mieszkał latami i na to patrzył !

http://www.mapei.pl/

U mnie to był Ultracolor (od 2 do 20 mm), impregnacja Hagesanem - na razie [niecały rok używania] jest OK. Jasna fuga troszke zmieniła odcień po impregnacji, ale przeszkadza to tylko przy patrzeniu z bliska i w sztucznym świetle...