Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W tym roku mam tyle "własnej" roboty, że nie było mowy o robieniu taniego opału. Zakupiłem więc dwa rożne rodzaje brykietów. Na uwagę zasługuje brykiet lniany ukraiński. Poczytałem charakterystykę i wydał mi się dobry. Jak włożyłem do pieca - PORAŻKA ! Kostkę podzieliłem więc na trzy części, co dało efekt REWELACJI :)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8079796
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze jaka !

Dobrze idzie na pile do przerzynki poprzecznej ale porażką są "wióry", bo nie jest proste z nimi się bujać w domu przy palenisku. Na razie wróciłem więc znów do siekiery i na cztery części kostkę. Zaletą będą spore motylki pod pachami na wiosnę.

Jakaś "gilotyna" byłaby mile widziana :)

Chodzi oczywiście o najlepszą sprawność spalania i zminimalizowanie ilości popiołu. Na początku jak wkładałem kostkę to i w takim gabarycie był popiół, tyle że bardzo lekki. Jak rozdrabniam i dodaję trochę drewna, to popiół się "zminimalizował". Płomień niemal biały, więc jest dobrze.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8080287
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Witam.

Przeróbka klocka kuchennego na piekarnik "w miarę ogarnięty" została zakończona. Inspiracją dla mnie był przede wszystkim RUSKI PIEC i piękny żar jaki powstawał w palenisku "głównym" w czasie palenia drewnem.

05917a538c531877med.jpg

Test ciągu w piekarniku, po otwarciu szybra łączącego piekarnik z wyjściem kominowym - pozytywny ;)

497f27767c2fe93dmed.jpg

Te "ognisko" w piekarniku pochodzi z rozdrobnionego brykietu drzewnego ok 0.4 kg.

9eb38d826a4cc631med.jpg

Pizza na tym rozpaleniu dała radę w 3 min. Oczywiście w palenisku pieca w tym momencie się paliło, co dawało ciepło dla piekarnika od zewnątrz.

37a7788dbeadf444med.jpg

Pizza była bardzo smaczna.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8082901
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przychylną recenzję.

Szerszy by się w tym klocku niestety nie zmieścił. 28 x 40 cm, bo 6 cm na długości musiałem i tak odciąć. Było więc trochę rzeźbienia w żeliwie a przy okazji drzwiczki zrobiłem odkręcane zamiast na nity i w miejsce szyby wstawiłem wstawkę żeliwną ze starych drzwiczek, z regulacją powietrza. Trzeba będzie poszukać trafionych blach pod ten gabaryt gdyż na razie mam tylko jedną. Termometr siedzi póki co na okrągło w celu edukacji ...a potem to już będzie na oko :)

Edytowane przez Bogusław_58
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8083050
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem o tylnej ścianie, którą wymieniłem na ściankę z wyjściem umożliwiającym wyprowadzenie spalin. Razem sporo roboty i całe szczęście, że byłem szkolony też w profilu ślusarz remontowy. Jedyne więc ograniczenie to potrzebny czas na takie rzeźbienie.

W planie był piekarnik z bębnów hamulcowych o średnicy 46 cm ale niestety by się nie zmieścił, wiec postarałem się o piekarnik żeliwny dostępny w sprzedaży.

Jeśli podejmę się następnej podobnej realizacji to wymiary klocka zostaną przyjęte w oparciu o posiadany piekarnik :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8083093
Udostępnij na innych stronach

Szamot czy żeliwo ???

Najlepiej posiadać oba ;)

Głównie poszło o prędkość z jaką można włożyć pizzę do piekarnika po powrocie do domu, gdy piec jest wystudzony. Zakładam , że ciasto jest trzymane w lodówce i wystarczy je rozwałkować i położyć na blachę. Ciasto potrzebuje kwadrans więc dobrze by piekarnik był gotowy w 2 kwadranse.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8083137
Udostępnij na innych stronach

Piekarniki z blachy nigdy jakoś nie były długowieczne w piecach kuchennych. Piekarniki żeliwne na pewno pociągną długo. Jednak po oględzinach żeliwniaka jaki miałem wcześniej w tym klocku, służącego jako podgrzewacz nieco niżej, to zauważyłem , że go "powykręcało", choć nie miał jakoś wyjątkowo gorąco. Co by więc by było gdyby mu dawać "z buta" prędką i wysoką temperaturą ??? Piekarnik żeliwny to obecnie 1000zł .

Piekarnik z bębnów hamulcowych , którego żeliwo jest jakości nieporównanie wyższej jakości, powinien przeżyć piec , inwestora i wykonawce :)

Do tej pory w piecach grzewczych wykonywano najwyżej podgrzewacze i drzwiczki po nich - często dzieła sztuki, do dziś można odszukać na aukcjach. Podgrzewacze były robione z cegły, grzane spalinami od zewnętrznej jej strony. Takich modeli , że jest piec grzewczy z piekarnikiem czy podgrzewaczem grzanym od zewnątrz i wewnątrz jednak raczej nie było.

Pizza na razie poszła w odstawkę, a w to miejsce pieką się kartofle w łupinach i są jakby z ogniska w smaku, choć nie trzeba rozpalać dodatkowo w piekarniku. Wystarczy położyć ziemniaki na półce piekarnika i pilnować, by ogień w palenisku był na dobrym poziomie. W planie nowe pomysły co włożyć do piekarnika, bo rozpalać w piecu i tak trzeba :).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8083547
Udostępnij na innych stronach

Jam mam piecokominek z brudnym piekarnikiem ceramicznym. Da się w nim napalić ale ogrzewają go też spaliny z paleniska. Zaleta ceramicznego to że można tam piec po zakończeniu palenia w palenisku, czasami późnym wieczorem jak już się wypalił wsad w palenisku wstawiałem tam tażin i obiadek na następny dzień jak znalazł.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8083764
Udostępnij na innych stronach

I są to wynalazki SŁUSZNE, ale nie dla kogoś kto chciałby z nich korzystać profesjonalnie czyli w szerokiej ofercie przygotowywania posiłków/potraw. Są piecami grzewczymi mającymi przy okazji piekarnik.

Mój prezentowany piekarnik jest "wciśnięty" we wcześniejszy projekt, więc nie wszystkie parametru mógł osiągnąć. W związku z tym ujawnił się pomysł, by zaprojektować coś pod KUCHARZA a przy okazji niech grzeje dom :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8083917
Udostępnij na innych stronach

Mam taki No name a właściwie my name więc nie wiem jak funkcjonują takie na T.. itp. Piecokominek budowałem z własnego projektu no troszkę małpowany od Piotra Batury ale chyba też coś z Twoich rysunków mnie inspirowało i wyszedł taki pod kucharza;-)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8083919
Udostępnij na innych stronach

Funkcjonują w prosty sposób do siebie bardzo podobny.

Płomień z paleniska wchodzi do komory/dopalacza, w którym dopalają się gazy. Równocześnie ta część służyć może jako piekarnik lub podgrzewacz.

Oczywiście po skończonym paleniu ! No i "gitara" jak mówił Ferdynand :) Ja też jestem zadowolony !

Osobiście jednak potrzebuję piec, który poza grzaniem, będzie mógł funkcje pieczenia/gotowania uruchamiać jak najszybciej po rozpaleniu.

Dawne piece kuchenne tak miały, ale sprawność ich to ok 70% i nie kumulowały zbyt dużo ciepła na następne godziny. W rezultacie nawet na wsi zostały rozebrane jako zbędne a potrawy przeszły na piekarnik elektryczny i palnik gazowy.

Moje dociekanie , to piec grzewczy, który może być wykorzystany do pieczenia, na poziomie dawnego pieca kuchennego, czyli rozpalamy i już coś pieczemy lub gdy osiągnie żądaną temperaturę, z możliwością dalszego podkładania opalu do paleniska.

W obecnym piecu , który pokazałem na foto, dopalacz- ten okrągły czarny element. Jest zakończony płytą grzewczą, na której można gotować i sprawdzają się duże garnki z włożonymi do nich słoikami służącymi za konserwy. mięsne , rybne itp. chodzi o to ze trzeba je gotować do 3 godzin więc zgadza się to z cyklem palenia. Równocześnie nagrzany zostaje piekarnik, do którego można włożyć jakiś produkt/potrawę. Ciepło tegoż pieca starcza na 12 godzin. Po tym terminie trzeba rozpalić lub włączyć np pompę ciepła.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8084123
Udostępnij na innych stronach

Osobiście jednak potrzebuję piec, który poza grzaniem, będzie mógł funkcje pieczenia/gotowania uruchamiać jak najszybciej po rozpaleniu.

Dawne piece kuchenne tak miały, ale sprawność ich to ok 70% i nie kumulowały zbyt dużo ciepła na następne godziny. W rezultacie nawet na wsi zostały rozebrane jako zbędne a potrawy przeszły na piekarnik elektryczny i palnik gazowy.

Moje dociekanie , to piec grzewczy, który może być wykorzystany do pieczenia, na poziomie dawnego pieca kuchennego, czyli rozpalamy i już coś pieczemy lub gdy osiągnie żądaną temperaturę, z możliwością dalszego podkładania opalu do paleniska.

.

 

Myślałeś nad czymś podobnym do pieca rakietowego. Palenisko z pionowym kanałem wznośnym jako dopalacz zakończone płytą do gotowania i odpływy do kilku kanałów opadowych (przepływ przez piekarnik lub podgrzewacz). Palenisko niestety musiało by być nad podłogą, najlepiej bezrusztowe.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8084235
Udostępnij na innych stronach

Ten mój piecyk bardzo przypomina piec rakietowy, ale nie wiem czy jest jakiś "koszerny" opis, co jest piecem rakietowym a kiedy już nim nie jest.

Ma dwa wyjścia do dwóch klocków. W jednym jest piekarnik, a w drugim wężownica grzejąca wodę w bojlerze. Moc jest więc podzielona na pół, przez co zbyt długo muszę czekać na nagrzanie piekarnika i osiągam w nim max 160*C bez dodatkowego dorzucenia żaru do piekarnika. Klocek z piekarnikiem jest pokryty z góry blatem żeliwnym co uprościło konstrukcję ale zbyt chłodzi piekarnik. Prawdopodobnie jakby zmienić przykrycie na ceramiczne, to być może temperatura dojdzie wtedy do 200*. Tak naprawdę super piekarnik powinien mieć możliwość nagrzewania do temperatury zbliżonej do 300*C a wtedy nie ma potrawy coby jej nie dał rady :)

Moje te urządzenie składa się z trzech brył i w sumie razem waży do 3 tony, jeśli wodę przeliczę/zamienię na cegłę. Trzy bryły to duża utrata ciepła co jest zaletą dla ogrzewania ale wadą dla piekarnika. Jakby więc zbudować piec 3 tony w jednej bryle i z dwoma piekarnikami, z porównywalnym paleniskiem , to powinien osiągać szybkie ich nagrzewanie wraz z pożądanymi 300*C. Czyli jeden piekarnik, w jednej bryle i z tym samym paleniskiem będzie funkcjonował na pewno dobrze.

No i teraz pytania :) : oba z żeliwa czy jeden żeliwny a drugi z cegły ??? i drugie: palenisko po środku czy z buku ??? :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8084248
Udostępnij na innych stronach

Tu przykład do podglądnięcia: http://tech-piec.com.pl/oferta/piece-z-piekarnikiem-i-kuchenne/hu3400-13

Ciężar super, materiał użyty do budowy - super a reszta czyli zgoda na obsługę wg upodobań. Sprawność na dzisiejsze czasy za mała !

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8084312
Udostępnij na innych stronach

Nie ma dopalacza, w którym temperatura powinna wzrastać wraz ze zwiększaną sprawnością, a w to miejsce płomień ślizga się po blacie, który go wychładza. Następnie spaliny kierowane są w dół.Tu drugi o takiej samej konstrukcji ale większym trochę blacie, więc sprawność jeszcze mniejsza - 64,5% : http://tech-piec.com.pl/oferta/piece-z-piekarnikiem-i-kuchenne/llu1250

W moim jest tylko tylko kawałek blatu z jedną fajerką i płomień wchodzi do okrągłego dopalacza, na którym jest też nieduży blat. Następnie spaliny są kierowane do klocków i schodzą w dół.

Nie jestem w stanie policzyć sprawności ani jej zmierzyć, ale gdyby na te dwie kuchnie z linków włożyć mój okrągły dopalacz lub podobny, a zostawić tylko jedną fajerkę, to Tulikivi z automatu dopisałoby 25% :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/116400-ogrzewanie-ceramiczne/page/245/#findComment-8084394
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...