Remiks 25.11.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Dlatego pisałem o palenisku nad podłogą, fakt niewygodne, ale można by było nad nim umieścić kanał dopalający gdzie zwiększy się prędkość a rozprężenie pod blatem i na boki do kanałów. Podejrzewam że blat nagrzeje się szybciej niż w tych paleniskach bezpośrednio pod a i sprawność spalania urośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.11.2023 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Kiedyś czytałem na FM dyskusję dotyczącą liczenia sprawności i choć koledzy byli obcykani, to się poddali ze względu na wiele niejasności w temacie. Jakby analizator spalin podawał sprawność, to sprawa byłaby prosta, bo wyszło by, ile TAK NAPRAWDĘ trzeba tej rury nad paleniskiem. Oni dyskutowali ponad 10 lat temu, ja 5 do tyłu szukałem analizatora a może DZISIAJ już jest nowy typ, odpowiedni i w przystępnej CENIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.11.2023 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Dziś chyba na podstawie CO2 w spalinach podają sprawność. Rok temu kontaktowałem się z Czystym Powietrzem z ministerstwa klimatu i mi odpowiedzieli na maila, że NIE WIEDZĄ jak mam to zmierzyć, lub kto może to zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.11.2023 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Mamy Remiks dwa kuchenne od Tulikivi, gdzie pierwszy ma sprawność 77% a w drugim z porównywalnym paleniskiem, powiększono blat o 30%, to spadła sprawność do 64,5% czyli o 12,5%.Zatem jeśli w pierwszym skrócimy blat o 50% a w to miejsce damy nawet "prosty" dopalacz, to sprawność powinna TEORETYCZNIE podnieść się przynajmniej o 12,5%, co w sumie powinno dawać min 89,5% SPRAWNOŚCI. Daje to nadwyżkę do żądanej przez UE minimalnej granicy 86% o 3.5%.A co jeśli nie będzie to 89.5 % a np 95% % ???Tak czy siak potrzebny wiarygodny POMIAR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.11.2023 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Bardzo dziwi mnie polskie środowisko zdunów, kominiarzy, organizacje cechu itp wykiwanych przez kilku cwaniaków sterujących ministerstwem środowiska i wysłanych jakby na ZIELONĄ TRAWKĘ by się mogli pobujać.Zaś z Niemiec dostałem informacje, że sąsiad zrobił jakiś "piec czy kocioł" następnie ktoś do niego przyjechał ,"pomierzył" i wystawił świadectwo dopuszczenia do legalnej eksploatacji. Czyli można !!! a w Polsce to nawet o tym jeszcze nie śnią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.11.2023 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Niestety tak to u nas wygląda. 100% minus strata kominowa i tutaj zaczyna się zabawa. Pytanie co mierzymy, sprawność paleniska czy całości. Moim zdaniem powinno mierzyć się cały układ. Dołożenie odbiornika podnosi sprawność układu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.11.2023 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Prawdopodobnie "mistrzom intrygi" chodziło o wyeliminowanie pomiarów na terenie Polski, by nie mierzyć kopciuchów ani dobrych .Kopciuchy na węgiel od wielu lat chodziły na gatunkach nie nadających się do spalania w kotłach czy piecach domowych, a złoża "takie jak trzeba" wyeliminowano przez zamknięcie tych kopalni w Polsce, co je posiadały. Sprawę pośrednio potwierdził mi komendant straży miejskiej w pewnym miasteczku, bo powiedział , ze emisja węgla z za granicy jest taka sama, jakby w kotle palono śmieciami/plastikami i dlatego nie robią nalotów na dymiące kominy w mieście.Chodziło o zgodę społeczeństwa na budowę niedużych atomówek w Polsce i przejście wyłącznie na prąd. Ale nie tylko, bo w tym wszystkim zależało na podatku wat od nośników energetycznych. Ostatnio więc się dowiedzieliśmy, że ten wat ma wynosić 23%. Bardzo sprytne więc posunięcie, zapewniające ściąganie kasy z biednego czy bogatego bez wyjątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.11.2023 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Podżegana z kręgów rządowych dezinformacja na temat, smogu, kominów, kotłów i pieców zaowocowała brakiem zamówień na te urządzenia u zdunów itp. Jak już branża stanęła na poziomie zawału/zapaści/wylewu, to ogłoszono cichutko że UE akceptuje spalanie biopaliw czyli drewna , pelletów, brykietów itp jako paliwa EKOLOGICZNEGO. No to pięknie - piszący TU nie są PRZESTĘPCAMI ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.11.2023 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Ciekawe jest to że te uchwały antysmogowe itp. to nie unia na nas wymogła a sami sobie stworzyliśmy. W efekcie pewnie zachód niezlą polewkę będzie z nas miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.01.2024 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia A możesz jakiś szkic przekrój narysować coś tam wymodził. Sorry, że tak późno ale był czasowy poślizg budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.01.2024 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia Sorry, że tak późno ale był czasowy poślizg budowlany. Czyli ten etap masz już zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.01.2024 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia Dwie ściany szczytowe są z pojedynczego suporeksu a deskowanie z wełną od środka, to chyba jak teoria płaskiej ziemi . Ocieplenie z zewnątrz tez nie da wiele, bo będzie wychładzać po pionie. Powstała decyzja, by zablokować zimne multiporem od wewnątrz i już jest gromadzony ten materiał. Czyli dopiero w następną zimę będzie można pokazać środkowy palec dla termometru Jak kiedyś będzie czas, to te ściany obłożę też ociepleniem od zewnątrz. Chodzi o to, by poddasze było grzane tylko sufitem + mały piecyk jakby wystąpił duży minus na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2024 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Dwie ściany szczytowe są z pojedynczego suporeksu a deskowanie z wełną od środka, to chyba jak teoria płaskiej ziemi . Ocieplenie z zewnątrz tez nie da wiele, bo będzie wychładzać po pionie. Powstała decyzja, by zablokować zimne multiporem od wewnątrz i już jest gromadzony ten materiał. Czyli dopiero w następną zimę będzie można pokazać środkowy palec dla termometru Jak kiedyś będzie czas, to te ściany obłożę też ociepleniem od zewnątrz. Chodzi o to, by poddasze było grzane tylko sufitem + mały piecyk jakby wystąpił duży minus na zewnątrz. Każda z izolacji cieplnych, nawet robiona w innym terminie, musi się łączyć z poprzednimi w jedną całość, wtedy domkniesz "otwartą lodówkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts