Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

Dlatego pisałem o palenisku nad podłogą, fakt niewygodne, ale można by było nad nim umieścić kanał dopalający gdzie zwiększy się prędkość a rozprężenie pod blatem i na boki do kanałów. Podejrzewam że blat nagrzeje się szybciej niż w tych paleniskach bezpośrednio pod a i sprawność spalania urośnie.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedyś czytałem na FM dyskusję dotyczącą liczenia sprawności i choć koledzy byli obcykani, to się poddali ze względu na wiele niejasności w temacie. Jakby analizator spalin podawał sprawność, to sprawa byłaby prosta, bo wyszło by, ile TAK NAPRAWDĘ trzeba tej rury nad paleniskiem.

Oni dyskutowali ponad 10 lat temu, ja 5 do tyłu szukałem analizatora a może DZISIAJ już jest nowy typ, odpowiedni i w przystępnej CENIE :)

Mamy Remiks dwa kuchenne od Tulikivi, gdzie pierwszy ma sprawność 77% a w drugim z porównywalnym paleniskiem, powiększono blat o 30%, to spadła sprawność do 64,5% czyli o 12,5%.

Zatem jeśli w pierwszym skrócimy blat o 50% a w to miejsce damy nawet "prosty" dopalacz, to sprawność powinna TEORETYCZNIE podnieść się przynajmniej o 12,5%, co w sumie powinno dawać min 89,5% SPRAWNOŚCI. Daje to nadwyżkę do żądanej przez UE minimalnej granicy 86% o 3.5%.

A co jeśli nie będzie to 89.5 % a np 95% % ???

Tak czy siak potrzebny wiarygodny POMIAR.

Bardzo dziwi mnie polskie środowisko zdunów, kominiarzy, organizacje cechu itp wykiwanych przez kilku cwaniaków sterujących ministerstwem środowiska i wysłanych jakby na ZIELONĄ TRAWKĘ by się mogli pobujać.

Zaś z Niemiec dostałem informacje, że sąsiad zrobił jakiś "piec czy kocioł" następnie ktoś do niego przyjechał ,"pomierzył" i wystawił świadectwo dopuszczenia do legalnej eksploatacji. Czyli można !!! a w Polsce to nawet o tym jeszcze nie śnią .

Prawdopodobnie "mistrzom intrygi" chodziło o wyeliminowanie pomiarów na terenie Polski, by nie mierzyć kopciuchów ani dobrych .

Kopciuchy na węgiel od wielu lat chodziły na gatunkach nie nadających się do spalania w kotłach czy piecach domowych, a złoża "takie jak trzeba" wyeliminowano przez zamknięcie tych kopalni w Polsce, co je posiadały.

Sprawę pośrednio potwierdził mi komendant straży miejskiej w pewnym miasteczku, bo powiedział , ze emisja węgla z za granicy jest taka sama, jakby w kotle palono śmieciami/plastikami i dlatego nie robią nalotów na dymiące kominy w mieście.

Chodziło o zgodę społeczeństwa na budowę niedużych atomówek w Polsce i przejście wyłącznie na prąd. Ale nie tylko, bo w tym wszystkim zależało na podatku wat od nośników energetycznych. Ostatnio więc się dowiedzieliśmy, że ten wat ma wynosić 23%. Bardzo sprytne więc posunięcie, zapewniające ściąganie kasy z biednego czy bogatego bez wyjątku.

Podżegana z kręgów rządowych dezinformacja na temat, smogu, kominów, kotłów i pieców zaowocowała brakiem zamówień na te urządzenia u zdunów itp. Jak już branża stanęła na poziomie zawału/zapaści/wylewu, to ogłoszono cichutko że UE akceptuje spalanie biopaliw czyli drewna , pelletów, brykietów itp jako paliwa EKOLOGICZNEGO. :)

No to pięknie - piszący TU nie są PRZESTĘPCAMI !

• 1 month później...

Dwie ściany szczytowe są z pojedynczego suporeksu a deskowanie z wełną od środka, to chyba jak teoria płaskiej ziemi :). Ocieplenie z zewnątrz tez nie da wiele, bo będzie wychładzać po pionie. Powstała decyzja, by zablokować zimne multiporem od wewnątrz i już jest gromadzony ten materiał. Czyli dopiero w następną zimę będzie można pokazać środkowy palec dla termometru :)

Jak kiedyś będzie czas, to te ściany obłożę też ociepleniem od zewnątrz. Chodzi o to, by poddasze było grzane tylko sufitem + mały piecyk jakby wystąpił duży minus na zewnątrz.

Dwie ściany szczytowe są z pojedynczego suporeksu a deskowanie z wełną od środka, to chyba jak teoria płaskiej ziemi :). Ocieplenie z zewnątrz tez nie da wiele, bo będzie wychładzać po pionie. Powstała decyzja, by zablokować zimne multiporem od wewnątrz i już jest gromadzony ten materiał. Czyli dopiero w następną zimę będzie można pokazać środkowy palec dla termometru :)

Jak kiedyś będzie czas, to te ściany obłożę też ociepleniem od zewnątrz. Chodzi o to, by poddasze było grzane tylko sufitem + mały piecyk jakby wystąpił duży minus na zewnątrz.

Każda z izolacji cieplnych, nawet robiona w innym terminie, musi się łączyć z poprzednimi w jedną całość, wtedy domkniesz "otwartą lodówkę".