Bogusław_58 16.02.2013 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Według Twego rysunku Wiesław, boki nie będą grzane, a góra piekarnika słabo ze względu na zawirowanie gorących spalin w tył pieca, do kanału opadowego. Piekarnik będzie skutecznie zagrzany od dołu i na tylnej ściance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 22.02.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Masz rację Bogumił tylko, że ja ten wcześniejszy rysunek narysowałem z boku i niezbyt dokładnie ten tylny kanał to byłby wznoszący do góry do komina natomiast byłyby jeszcze dwa opadowe po bokach pieca i tego ewentualnego piekarnika łączące się na dole w ten tylny do góry co jak myśle spaliny grzałyby też boki Co sądzisz o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 22.02.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 poprawiony pierwszy rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.02.2013 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Idea jest teraz poprawna ale pozostają szczegóły, czyli jak grube powinny być poszczególne ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.02.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 [ATTACH=CONFIG]170538[/ATTACH] Piotr albo Bogumił co wy sądzicie o takim rozwiązaniu gdzie sklepienie paleniska jest zarówno blatem(podłogą) piekarnika a dysza dopalająca znajduje się za tylną ścianką piekarnika. Tak sobie myślę, że jak akurat nie będę coś piekł to sobie uchyle drzwiczki od piekarnika i będzie mi grzało pomieszczenie. Właśnie coś takiego popełniłem. W zasadzie to nie ja tylko uczniowie w ramach nauki. Kombajn stoi w moim ośrodku szkoleniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.02.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.02.2013 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Duży wypas. Przydałby się schemacik tego piekarnika . PS wygląda na piekarnik, w którym jeśli chce się coś upiec, to trzeba w nim rozpalić . Edytowane 25 Lutego 2013 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.02.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 off-topic - co to za czerwone na podłodze? cegła/klinkier/coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Właśnie coś takiego popełniłem. W zasadzie to nie ja tylko uczniowie w ramach nauki. Kombajn stoi w moim ośrodku szkoleniowym. [ATTACH=CONFIG]172492[/ATTACH] Piotrze czy mnie oczy mylą czy piekarnik jest pędzony spalinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.02.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 "Niestety" to nie piekarnik. To piec chlebowy, w którym palę tak jak na dole, jak chcemy coś upichcić. Piekarnik był w projekcie (drugie drzwiczki) ale okazał się niepotrzebny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tam umieszczać piekarnik, tak jak to kombinuje Wiesław. Na podłodze płytki terakotowe. Kiedyś stał na nich zwykły kominek z wkładem. Teraz muszę pokombinować coś z brakami po wycięciu podłogi z prawej strony. Pomysł jest na zrobienie mozaiki z resztek kafli. Pewnie namówię Miculę, który pewnie jeszcze nie wie, że się zgodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.02.2013 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 "Niestety" to nie piekarnik. To piec chlebowy, w którym palę tak jak na dole, jak chcemy coś upichcić. Piekarnik był w projekcie (drugie drzwiczki) ale okazał się niepotrzebny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tam umieszczać piekarnik, tak jak to kombinuje Wiesław... Może masz wzór jak to zrobić dobrze ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twierdza 28.02.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam wszystkich zdunów. Mam pytanko, co sądzicie o takim rozwiązaniu w piecu kaflowym, piec wachlarzowy z kanałem opadowym i wznośnym, chodzi mi dokładnie o takie rozwiązanie: Moim zdaniem takie rozwiązanie wygląda ciekawie dla pieca opalanego węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.02.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Muzyka w pokazie oraz sprawność przekazu bardzo mi się podobała.Osobiście nie mam oka do pieców z "wygibasami kanałów", bo to już przeżytek.Również model pieca mocno w górę, to też mało praktyczne. Zostało to chyba z czasów gdy walczono o każdy centymetr mieszkania. Obecnie piece się obniża i w to miejsce poszerza, a to daje lepszy efekt cieplny.Kolor kafli ładny.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twierdza 28.02.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Bogusławie, skoro się takie piece buduje w XXI wieku i budowało się w wieku XX a może i nawet wcześniej, to raczej piece kanałowe przeżytkiem nie są, skoro by były, to by się takich nie budowało, a nadal się takie buduje, bo inaczej pali się węglem a inaczej drzewem, inne spalanie, całkiem inna kaloryczność a tym samym musi być inny piec, wiec wydaje mi się że rodzaj pieca zależy od komina i rodzaju paliwa, przy moich szerokich kominach, to piece wachlarzowe się w pełni sprawdzają, nie kopcą, nie dymią, są ekonomiczne (ok 6-8 kg węgla kiepskiej jakości na 24 h lub ok 10-14 kg mułu osadnikowego na 24 h). Problem polega na tym, że zdun który te piece stawiał, to miał świetną opinię, był dobrym fachowcem w tej dziedzinie, niestety już nie żyje, a piece mają jedne 30 a inne 20 lat i za niedługo trzeba będzie niektóre przebudować, bo spalanie rośnie, a piece jak by coraz krócej trzymały, jak był nowy, to umiał ciepło trzymać nawet ponad 30 godzin, dziś już z biedą 20 godzin trzyma przy mrozach, palenisko już jest nieco zużyte, wiec remont by się im przydał, a że takie rzeczy lubię robić, to pewnie sam będę kombinował nad tymi piecami, obawiam się jedynie złego wyczucia co do cugu, aby nie był za mocny ani za słaby, stąd też ta konstrukcja z linku mnie zaciekawiła, bo wygląda to "mądrze i logicznie", pytanie tylko że kanałów nie za dużo a tym samym czy opór nie będzie za duży i tym samym cug za słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.03.2013 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Rodzaj paliwa nie wpływa na konstrukcję kanałów odbierających ciepło od tego paliwa, ale każde paliwo stale wymusza budowę innego paleniska. Tak więc piece na węgiel będą się różnić od pieców na drewno paleniskiem. Nawet piece na drewno mogą się różnić paleniskiem w zależności czy palimy gatunkiem drewna wysokokalorycznym czy mniej.Sprawę oporu kanałów piecowych do ciągu kominowego przebadano solidnie w instytutach i z tym nie ma co dyskutować. Będą wiec konstrukcje różniące się względem siebie oporem, czyli potrzebą większej temperatury w kominie, by to pociągnąć.Jednak jak wiemy opór dla tego samego pieca jest inny ze względu na pogodę i częstotliwość palenia w piecu, czyli jego nagrzania i kanału w kominie. Dlatego najlepiej jak piec jest wyposażony w szyber z bajpasem czyli TD (temperatura dodana) co pozwala na bezdymne rozpalanie. Mając TD można masę pieca "przerysować" i nie będzie dymić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twierdza 01.03.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Bogusławie, ale o jakim dymieniu piszesz? Mnie się nic nie dymi, jedynie z komina bo palę opałem kiepskiej jakości, tym samym węgiel jest węglem tylko z nazwy, bo w sobie ma pewnie dużo smoły i siarki, wiec ta smoła jest przyczyną dymienia, a o mule osadnikowym to już nie wspomnę, on to dopiero dymi. Ale ważne że z komina a nie z paleniska . Bezdymnie to jedynie idzie drewno i koks spalać, ewentualnie węgiel wysokiej jakości, bo tak naprawdę czystym węglem jest jedynie koks. Ciepłownie też kopcą jak smoki, mimo wysokiego komina, nowoczesnych systemów itp Mokre drewno raczej też bezdymnie się nie spali, a suche drewno to nawet bezdymnie na ognisku idzie go spalić, mimo że tam mało tlenu dochodzi. Słoma także kopci jak szalona, mimo to pali się rewelacyjnie, ale nie radzę palić w piecu słomą, raz zapaliłem i paliło się idealnie, aż do czasu kiedy dym się cofnął do tyłu, a właściwie to wybuchnął tak, że aż mi drzwiczki z pieca otworzyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.03.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Bogusławie, skoro się takie piece buduje w XXI wieku i budowało się w wieku XX a może i nawet wcześniej, to raczej piece kanałowe przeżytkiem nie są, skoro by były, to by się takich nie budowało, a nadal się takie buduje, bo inaczej pali się węglem a inaczej drzewem, inne spalanie, całkiem inna kaloryczność a tym samym musi być inny piec, wiec wydaje mi się że rodzaj pieca zależy od komina i rodzaju paliwa, przy moich szerokich kominach, to piece wachlarzowe się w pełni sprawdzają, nie kopcą, nie dymią, są ekonomiczne (ok 6-8 kg węgla kiepskiej jakości na 24 h lub ok 10-14 kg mułu osadnikowego na 24 h). Problem polega na tym, że zdun który te piece stawiał, to miał świetną opinię, był dobrym fachowcem w tej dziedzinie, niestety już nie żyje, a piece mają jedne 30 a inne 20 lat i za niedługo trzeba będzie niektóre przebudować, bo spalanie rośnie, a piece jak by coraz krócej trzymały, jak był nowy, to umiał ciepło trzymać nawet ponad 30 godzin, dziś już z biedą 20 godzin trzyma przy mrozach, palenisko już jest nieco zużyte, wiec remont by się im przydał, a że takie rzeczy lubię robić, to pewnie sam będę kombinował nad tymi piecami, obawiam się jedynie złego wyczucia co do cugu, aby nie był za mocny ani za słaby, stąd też ta konstrukcja z linku mnie zaciekawiła, bo wygląda to "mądrze i logicznie", pytanie tylko że kanałów nie za dużo a tym samym czy opór nie będzie za duży i tym samym cug za słaby. Poświęć więc trochę więcej czasu na obserwacje tego co rozbierasz, i powtórz dokładnie to zrobił zdun. Nie kombinuj, bo wyczucie do tego faktycznie potrzebne i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.03.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Może masz wzór jak to zrobić dobrze ?????? Wzorów jest tyle ilu zdunów. Każdy dobry, bo jak już wcześniej gdzieś słusznie zauważyłeś, gospodyni nauczy się każdego piekarnika po swojemu, nawet tego nie za bardzo umiejętnie zrobionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.03.2013 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Etam. Nie roluj:). Są wzory, na które nie ma bata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twierdza 15.03.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Panowie, podpowiedzcie gdzie można dostać rozety do kafli w kolorze brązowym? Potrzebuję trzy takie rozety(wyczystki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.