Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

wiesz jak to było 25 lat temu z materiałem i pracą dla spółek mieszkaniowych

ile trwa budowa pieca kaflowego 3 dni ?? czyli po 200 zł za dniówkę , to tak mało ?? , ja nawet nie mam dwóch stówek za 3 dni i w pracy nie siedzę tylko zap****m fizycznie.

Właśnie ile trwa budowa pieca kaflowego. Kup dwa kafle za 15 zł jeśli takie znajdziesz i spróbuj je skleić, policz ile czasu Ci to zajęło przelicz ile kafli idzie na piec dodaj wybudowanie wnętrza, narzędzia, podatki zus-y i inne. Myślisz że zdun wchodzi z roboty na robotę i nie musi w nic inwestować za rewelacyjną stawkę 12.5zł za godzinę?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak jest dobry zdun to pewnie jest kolejka do niego , ja mam mechanika samochodowego do którego umawiam się z dwutygodniowym wyprzedzeniem , bo bierze duuuuużo mniej jak inni nie koniecznie płacący Zus-y i nie mam do niego żadnych uwag jak ktoś jest dobry w fachu i nie ździera z klientów to jest to niego zawsze kolejka tak było jest i prawdopodobnie będzie , nie zawsze drogi = dobry , i nie zawsze tani = partacz , oczywiście że są ludzie którzy wolą zrobić jedną robotę za na przykład za 3 tyś na miesiąc a inni 5 robót po 1 tyś

Ale odbiegając od zarobków , jaki może być maksymalny czas oddawania ciepła do pomieszczenia po zakończeniu palenia

Edytowane przez Stasiu

jak jest dobry zdun to pewnie jest kolejka do niego , ja mam mechanika samochodowego do którego umawiam się z dwutygodniowym wyprzedzeniem , bo bierze duuuuużo mniej jak inni nie koniecznie płacący Zus-y i nie mam do niego żadnych uwag jak ktoś jest dobry w fachu i nie ździera z klientów to jest to niego zawsze kolejka tak było jest i prawdopodobnie będzie , nie zawsze drogi = dobry , i nie zawsze tani = partacz , oczywiście że są ludzie którzy wolą zrobić jedną robotę za na przykład za 3 tyś na miesiąc a inni 5 robót po 1 tyś

Stasiu nie wszystko rozumiesz, chcesz pracować do śmierci Twój problem mechanik jak tak chce jego problem ale nie wszyscy mają na to ochotę. Zdun nawet jak ma kolejkę to nie wchodzi z roboty na robotę w godzinę i pewnie w grudniu ta kolejka nie jest taka duża. Nie chcę dyskutować o tym jak żyć a raczej o tym ile kosztuje, niekoniecznie w zł wybudowanie pieca, nie odniosłeś się do wyceny pracy przy kaflach a jednak polecam spróbować. Wybudowałem swój piecokominek a właściwie jeszcze nie całkowicie została obudowa, w tym właśnie kafle i uwierz mi że za 600zł to nawet nie chciał bym spojrzeć na ten piec;-)

Ale odbiegając od zarobków , jaki może być maksymalny czas oddawania ciepła do pomieszczenia po zakończeniu palenia

Wydaje mi się że tak postawione pytanie do niczego nie prowadzi, oddawanie ciepła przez piec w czasie nie jest liniowe więc jeśli chcesz ogrzewać tylko piecem to ciepło oddawane po rozgrzaniu pieca będzie wyższe niż oddawane przed ponownym rozpaleniem. Piec powinien być dobrany do konkretnego domu i miejsca gdzie dom stoi (geograficznie). Moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem jest taki piec który oddaje ciepło około kilkunastu godzin od zakończenia palenia przy temperaturach zewnętrznych do -10 stopni tak by palić raz na dobę przez większość okresu grzewczego natomiast przy temperaturach spadających poniżej tych -10 stopni, a takich dni przy naszych zimach jest kilka albo kilkanaście i można wtedy palić dwa razy na dobę. To tylko moja teoria bo fachowcem w tej dziedzinie nie jestem. Pewnie fachowcy się wypowiedzą jeszcze ;-)

Tak, o tym oddawaniu ciepła, to można napisać niezły referat lub kilka stron wątku.

W obiegu są mity, bujdy a prawda wymaga termometru, wilgotnościomierza i badania budynku kamerą termowizyjną na określenie klasy ocieplenia.

Robota dla "wolontariusza"...chyba że zdobyć pieniąchy z "Unii" na takie badanie.

Co do braków środków na postawienie pieca, tak wiem że można ich nie mieć. Piec byle jaki też nie jest dobrym rozwiązaniem...

Zdun najczęściej kupuje materiał a jak są w konstrukcji jakieś podłączenia hydrauliczne, to bierze się dodatkowo hydraulika. W moim przypadku robię za zduna, ale kafle zastąpiłem cegłą a wtedy wymiar 17 cm x 23 cm wyniósł 3 zł z przywozem. Okazało się że cegłę szamotową w takim wymiarze można dobrze podrasować lekką siekierą i tarczą szlifierską a potem to jeszcze zabarwić na jakiś bardzo trafny kolor. Wygląda zajebiście jak powiadają młodzi. Hydraulikę też opanowałem a jak skończę to dla zainteresowanych wrzucę jak to zrobić . Wszystko proste jak obręcz. No wiec jeden facet może podrasować materiał, wymurować to i podłączyć hydraulikę.

Dobry piec w tych bogatych krajach to 30- 60 tysi, więc jak ktoś zrobi coś podobnego w naszych warunkach, co jest równe tamtym urządzeniom, to ma w domu majątek :)

Pozdrawiam.

Tak, o tym oddawaniu ciepła, to można napisać niezły referat lub kilka stron wątku.

W obiegu są mity, bujdy a prawda wymaga termometru, wilgotnościomierza i badania budynku kamerą termowizyjną na określenie klasy ocieplenia.

Robota dla "wolontariusza"...chyba że zdobyć pieniąchy z "Unii" na takie badanie.

Co do braków środków na postawienie pieca, tak wiem że można ich nie mieć. Piec byle jaki też nie jest dobrym rozwiązaniem...

Zdun najczęściej kupuje materiał a jak są w konstrukcji jakieś podłączenia hydrauliczne, to bierze się dodatkowo hydraulika. W moim przypadku robię za zduna, ale kafle zastąpiłem cegłą a wtedy wymiar 17 cm x 23 cm wyniósł 3 zł z przywozem. Okazało się że cegłę szamotową w takim wymiarze można dobrze podrasować lekką siekierą i tarczą szlifierską a potem to jeszcze zabarwić na jakiś bardzo trafny kolor. Wygląda zajebiście jak powiadają młodzi. Hydraulikę też opanowałem a jak skończę to dla zainteresowanych wrzucę jak to zrobić . Wszystko proste jak obręcz. No wiec jeden facet może podrasować materiał, wymurować to i podłączyć hydraulikę.

Dobry piec w tych bogatych krajach to 30- 60 tysi, więc jak ktoś zrobi coś podobnego w naszych warunkach, co jest równe tamtym urządzeniom, to ma w domu majątek :)

Pozdrawiam.

Jak mogłeś, tak wytrącić Stasia z równowagi!? :cool:

Problem w tym, że kwota 250 zł za przestawienie pieca, to stawka niewolnicza. Tacy zduni są na garnuszku ich mądrzejszych kolegów i raczej z łańcucha się nie zerwą. Co ciekawe, Ci zduni wykorzystywani przez innych zdunów, znajdują sobie pomocników do wnoszenia i wynoszenia ciężarów, do kopania i mieszania gliny, płacąc im 50 zł za dniówkę! Mnóstwo jest takich układów, we wielu miastach posiadających jeszcze struktury zwane ADM.

Podałem to jako przykład absurdów, którymi czasem posługuje się Stasiu. mam nadzieję, że z niewiedzy...

Wymienione kwoty mogą się nieznacznie różnić w zależności od regionu w którym te praktyki się uprawia. W górę i w dół...

Drewno znika z palety że strach patrzeć , tak ochoczo dokładają uczniowie podczas słuchania wierszy księdza Twardowskiego.

Pomysłodawcą akcji aby pobudować piec kaflowy na trawniku jest znany z wielu ciekawych instalacji Jerzy Kalina .

Ma na swoim koncie zrealizowane wiele fajnych pomysłów , ostatnio nawet mocno nagradzanych ....

Mam takie pytanie techniczne. Jaka srednica rury doprowadzic powietrze do pieca kaflowego. Komin bedzie najprawdopodobniej stalowy, ocieplony welna, fi200 w pustaku systemowym.

I jeszcze jedno pytanie od mojej zony. Piecem bedziemy ogrzewac izbe o wymiarze 5,5*7m. Ja chce piece jak najwiekszy a zona jak najmniejszy. Wczesniej stal tam piec 80*100*1800 ale nie wiem czy dawal rade bo poprzedni wlasciciel domu nigdy tam nie mieszkal. Tak z wlasnego doswiadczenia to jak duzy piec byscie proponowali do takiego pomieszczenia tak aby w najgorsze mrozy palic 2 razy dziennie. Dodam tylko, ze dom 100 letni, sciany z kamienia, 80 cm grubosci, w domu jest przyjemnie sucho. Niestety po zakupie materialow nie bedzie mnie stac na Zduna a miejscowy to obawiam sie nie bedzie umial odczytac rysunku od Kuzniecowa. Stad m.in. ten Kuzniecow bo mam nadzieje, ze nie wprowadzajac zadnych zmian da sie postawic samemu dobry piec.

Mam takie pytanie techniczne. Jaka srednica rury doprowadzic powietrze do pieca kaflowego. Komin bedzie najprawdopodobniej stalowy, ocieplony welna, fi200 w pustaku systemowym.

I jeszcze jedno pytanie od mojej zony. Piecem bedziemy ogrzewac izbe o wymiarze 5,5*7m. Ja chce piece jak najwiekszy a zona jak najmniejszy. Wczesniej stal tam piec 80*100*1800 ale nie wiem czy dawal rade bo poprzedni wlasciciel domu nigdy tam nie mieszkal. Tak z wlasnego doswiadczenia to jak duzy piec byscie proponowali do takiego pomieszczenia tak aby w najgorsze mrozy palic 2 razy dziennie. Dodam tylko, ze dom 100 letni, sciany z kamienia, 80 cm grubosci, w domu jest przyjemnie sucho. Niestety po zakupie materialow nie bedzie mnie stac na Zduna a miejscowy to obawiam sie nie bedzie umial odczytac rysunku od Kuzniecowa. Stad m.in. ten Kuzniecow bo mam nadzieje, ze nie wprowadzajac zadnych zmian da sie postawic samemu dobry piec.

Piec kaflowy niekoniecznie musi mieć doprowadzenie z zewnątrz. Spalanie odbywa się krótko, raz lub dwa na dobę (lub jeszcze rzadziej). Trwa ok 1-2 godz. i jest kontrolowane przez palacza. Można uchylić na tą chwilę okno, poprawiając w ten sposób, jednocześnie, bilans świeżego powietrza w domu...Jeśli już chcesz robić dolot, rura kanalizacyjna 110 jest ok.

Obliczenia wielkości pieca...Spróbuj kupić na allegro jakąś książkę typu roboty zduńskie.