Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie

Odnosnie tych plytek izolacyjnych to dobrze odpowiedzial Batura.

Ale mozesz zawsze to przetestowac z plytkami i bez nich masz bardzo dobry dostep.

I pomierzyc temperatury. Pomiary pomoga podjac decyzje która wersja wejdzie w zycie.

Pozdrawiam

Rozumiem o co Ci chodzi, ale sprawa na razie jest zamknięta, ponieważ wtedy bym musiał zwiększyć płaszcz w odbiorniku. Tak jak napisałem wcześniej miałem podobną wężownice i ogień ją zdeformował. Nie ma mowy więc, że tłumiła spalanie jak to ma miejsce w przeważających wypadkach.

To co jest, uznałem za konstrukcję wyjściową do ewentualnych poprawek po roku użytkowania.

Pozdrawiam.

Ciekawa konstrukcja zwłaszcza ta część z bębnów hamulcowych, nie boisz się że będzie Ci przegrzewać pomieszczenie? Temperatury w tych bębnach przy solidnym paleniu pewnie będą sporo powyżej 300 stopni.

Liczę na 700*C...w porywach :)

Umknęło Ci, że w planie było wyłożenie bębnów cegłą izolacyjną. Jednak zrezygnowałem w ostatniej chwili i wyłożyłem matą z włókniny o grubości 13mm i cegłą szamotową Al 60. Mam nadzieję, że nie będzie się to zbyt mocno nagrzewać.

Z tym bębnami może przesadziłem , ponieważ dałby rade pewnie keg po piwie :), no ale jak już są to nie będę zmieniał :). Łatwo w nie włożyć cegły tworzące okrąg, co powinno wywołać ruch wirowy spalin w górę z poziomego. Mam nadzieję że zadziała, ale takie rzeczy to dopiero po rozpaleniu można się dowiedzieć :)

Pozdrawiam.

Liczę na 700*C...w porywach :)

Umknęło Ci, że w planie było wyłożenie bębnów cegłą izolacyjną. Jednak zrezygnowałem w ostatniej chwili i wyłożyłem matą z włókniny o grubości 13mm i cegłą szamotową Al 60. Mam nadzieję, że nie będzie się to zbyt mocno nagrzewać.

Z tym bębnami może przesadziłem , ponieważ dałby rade pewnie keg po piwie :), no ale jak już są to nie będę zmieniał :). Łatwo w nie włożyć cegły tworzące okrąg, co powinno wywołać ruch wirowy spalin w górę z poziomego. Mam nadzieję że zadziała, ale takie rzeczy to dopiero po rozpaleniu można się dowiedzieć :)

Pozdrawiam.

Fakt nie śledziłem dokładnie wątku, dzięki za wyjaśnienie. Czyli kanał od paleniska ma przekrój okrągły jeśli nie to może i nie być tego ruchu wirowego. Myślę że aby taki ruch wywołać trzeba by doprowadzić kanał poziomy do pionowego okrągłego coś jak w cyklonie czyli po stycznej okręgu albo zrobić doprowadzenie powietrza w ten sposób ale to tylko takie moje przemyślenia sam swój piecokominek też na czuja robiłem. Już jestem ciekaw rozpalenia, chwal się czy działa zgodnie z założeniami.

Witam serdecznie

Odnosnie tych plytek izolacyjnych to dobrze odpowiedzial Batura.

Ale mozesz zawsze to przetestowac z plytkami i bez nich masz bardzo dobry dostep.

I pomierzyc temperatury. Pomiary pomoga podjac decyzje która wersja wejdzie w zycie.

Pozdrawiam

Zakryta wężownica płytkami będzie mniej wydolna od niezakrytej może nawet o 70%. Wtedy trzeba zwiększyć powierzchnię płaszcza w odbiorniku, a to może spowodować potrzebę częstego czyszczenia. Wtedy sens idei "kotłowni" w domu staje pod znakiem zapytania. Płytka też nie jest profilem zbyt trwałym i w palenisku powinno być minimalnie 6 cm grubości.

Można więc zrobić płaszcz na całe palenisko a nawet i dopalacz, by zwiększyć powierzchnię i pokryć cegłą w grubości 6 cm. No ale tu napotkamy na inne "schody" i znaczne podrożenie kosztów. Założenie postawiłem takie: małe koszty, dobre spalanie, skuteczne grzanie i palenie z minimalną obsługą urządzenia.

Pozdrawiam.

Zakryta wężownica płytkami będzie mniej wydolna od niezakrytej może nawet o 70%. Wtedy trzeba zwiększyć powierzchnię płaszcza w odbiorniku, a to może spowodować potrzebę częstego czyszczenia. Wtedy sens idei "kotłowni" w domu staje pod znakiem zapytania. Płytka też nie jest profilem zbyt trwałym i w palenisku powinno być minimalnie 6 cm grubości.

Można więc zrobić płaszcz na całe palenisko a nawet i dopalacz, by zwiększyć powierzchnię i pokryć cegłą w grubości 6 cm. No ale tu napotkamy na inne "schody" i znaczne podrożenie kosztów. Założenie postawiłem takie: małe koszty, dobre spalanie, skuteczne grzanie i palenie z minimalną obsługą urządzenia.

Pozdrawiam.

Jak już zaczniesz palić i zorientujesz się w możliwościach, zrób eksperyment. Zwykłe, najtańsze płytki wszędzie dostępne (32 mm grubości), ustaw luźno w palenisku, jako osłonę PW. Możesz je trochę ustabilizować gliną jak się będą kolibać...Porównaj z paleniem bez płytek. Bez uprzedzeń.

Witam serdecznie

Bogusław_58 a może zamontować lekką podkowę bąć (wężownicę)

w termosie nie mającej kontaktu ze spalinami?

Będzie pracować w niższych tęperaturach jej żywotność sie zwiększy

oraz bedzie bez obsługowa.Nie może być masywna poco grzać żelastwo

zbyt wielkie straty.

Pozdrawiam

Jak najbardziej Piotrze takie coś pewnie z ciekawości zrobię.

Jednak w pamięci mam jeszcze jakąś starą literaturę o piecach, gdzie była tabela, jak szybko przechodzi ciepło przez jakie materiały. Gdybam więc, że na pewno też ktoś wyliczył lub testował w realu, ile zagrzeje się wody mniej "w czasie",jeśli płaszcz wodny ma wyłożenie ceramiczne i tu znaczenie ma grubość i rodzaj wyłożenia.

Takie dane jakby odszukać, to ułatwienie projektowania tego typu "zachcianek" nawet jeśli obarczone byłyby błędem.

Od dawna mam pomysł właśnie na taką krzyżówkę dużego płaszcza, sporej ilości cegieł i paleniska z szybą. No ale najlepiej zaczynać od literatury, bo będzie taniej.

Pozdrawiam.

Witam serdecznie

Bogusław_58 a może zamontować lekką podkowę bąć (wężownicę)

w termosie nie mającej kontaktu ze spalinami?

Będzie pracować w niższych tęperaturach jej żywotność sie zwiększy

oraz bedzie bez obsługowa.Nie może być masywna poco grzać żelastwo

zbyt wielkie straty.

Pozdrawiam

Tak, łatwe do zrealizowania, ale piecyk batmana powinien sporo tej wody zagrzać, więc ewentualnie po testach, jak się okaże, że grzeje jej za mało.

Pozdrawiam.

... Już jestem ciekaw rozpalenia, chwal się czy działa zgodnie z założeniami.

Rozpaliłem małą ilością brzozy bez podłączenia wody :) i z zablokowanym wyjściem na odbiornik w łazience

Kręci w garnku jak na karuzeli :) i grzeje górny blat "niemożliwie" :)

W zasadzie to rakieciak :) mogą zwolennicy rakiet sobie podumać :)

Pozdrawiam.

Od dawna mam pomysł właśnie na taką krzyżówkę dużego płaszcza, sporej ilości cegieł i paleniska z szybą. No ale najlepiej zaczynać od literatury, bo będzie taniej.

Pozdrawiam.

Bogusław_58 bez urazy ale trzymanie sie kurczowo tych (podkowa płaszcz wodny)

to troszke jak z zeszłej epoki są mało wydajne nie mówiąc o żywotności.

Tu ceramika a szczególnie Twój termos daje takie możliwości że nawet latem możesz mieć

cieplą wodę nie ogrzewajac domu.Może nawet bez ograniczeń:rolleyes:

Pozdrawiam

Jak najbardziej Piotrze takie coś pewnie z ciekawości zrobię.

Jednak w pamięci mam jeszcze jakąś starą literaturę o piecach, gdzie była tabela, jak szybko przechodzi ciepło przez jakie materiały. Gdybam więc, że na pewno też ktoś wyliczył lub testował w realu, ile zagrzeje się wody mniej "w czasie",jeśli płaszcz wodny ma wyłożenie ceramiczne i tu znaczenie ma grubość i rodzaj wyłożenia.

Takie dane jakby odszukać, to ułatwienie projektowania tego typu "zachcianek" nawet jeśli obarczone byłyby błędem.

Pozdrawiam.

Izolacyjność płytek 32 mm w palenisku ma marginalne znaczenie. To w zasadzie pomijalna w obliczeniach wartość w początkowej fazie palenia. Zyski z podniesienia parametrów (i temperatury) spalania w palenisku są kilkukrotnie większe, mają niebanalne znaczenie. Palące się drewno i żar, nie ma bezpośredniej styczności z zimnymi ścianami PW.

Witam.

Palenisko, to podłużna skrzynka o długości 68 cm, a płaszcz jest w jej drugiej połowie.

Mam tu foto rozpalenia małą ilością drobnej brzozy. Grubość tych drewienek 2-2.5 cm i długość 15-20 cm. Do próby wzięta tylko taka ilość jak na zdjęciu.

http://images67.fotosik.pl/1050/22128db4212d6287med.jpg

W garnku płomień nawet żółty zaraz po rozpaleniu, czyli jest dobrze. Niestety nie mogę testować dłużej, ze względu na brak wody w wężownicy. Napełnienie wężownicy zimną wodą nie powinno w tej konstrukcji pogorszyć parametrów, ponieważ woda w niej dość nie długo po rozpaleniu będzie miała po wyżej 50 *C. Przy dłuższym paleniu pierwsza część skrzynki osiągnie kilka set stopni temperatury no i cegły w garnku też będą podgrzane mocno. Parametry powinny być wtedy jeszcze lepsze.

http://images69.fotosik.pl/1048/55f4849c2e984aacmed.jpg

Pozdrawiam.

Witam.

Palenisko, to podłużna skrzynka o długości 68 cm, a płaszcz jest w jej drugiej połowie.

Mam tu foto rozpalenia małą ilością drobnej brzozy. Grubość tych drewienek 2-2.5 cm i długość 15-20 cm. Do próby wzięta tylko taka ilość jak na zdjęciu.

http://images67.fotosik.pl/1050/22128db4212d6287med.jpg

W garnku płomień nawet żółty zaraz po rozpaleniu, czyli jest dobrze. Niestety nie mogę testować dłużej, ze względu na brak wody w wężownicy. Napełnienie wężownicy zimną wodą nie powinno w tej konstrukcji pogorszyć parametrów, ponieważ woda w niej dość nie długo po rozpaleniu będzie miała po wyżej 50 *C. Przy dłuższym paleniu pierwsza część skrzynki osiągnie kilka set stopni temperatury no i cegły w garnku też będą podgrzane mocno. Parametry powinny być wtedy jeszcze lepsze.

http://images69.fotosik.pl/1048/55f4849c2e984aacmed.jpg

Pozdrawiam.

Po uruchomieniu PW chyba zmienią się warunki spalania, palenie teraz bez wody to zupełnie inne palenisko.