Bogusław_58 12.07.2015 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 "Być może nie uważałem wcześniej...Nie kumam idei tego "garnka" z bębnów hamulcowych, który stoi na płycie kuchennej. To znaczy funkcję kumam, ale dlaczego zasłania Ci płytę kuchni?..."Powstała piętrowa płyta kuchenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.07.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Witam serdecznie Odnosnie tych plytek izolacyjnych to dobrze odpowiedzial Batura. Ale mozesz zawsze to przetestowac z plytkami i bez nich masz bardzo dobry dostep. I pomierzyc temperatury. Pomiary pomoga podjac decyzje która wersja wejdzie w zycie. Pozdrawiam Rozumiem o co Ci chodzi, ale sprawa na razie jest zamknięta, ponieważ wtedy bym musiał zwiększyć płaszcz w odbiorniku. Tak jak napisałem wcześniej miałem podobną wężownice i ogień ją zdeformował. Nie ma mowy więc, że tłumiła spalanie jak to ma miejsce w przeważających wypadkach. To co jest, uznałem za konstrukcję wyjściową do ewentualnych poprawek po roku użytkowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.07.2015 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Ciekawa konstrukcja zwłaszcza ta część z bębnów hamulcowych, nie boisz się że będzie Ci przegrzewać pomieszczenie? Temperatury w tych bębnach przy solidnym paleniu pewnie będą sporo powyżej 300 stopni. Liczę na 700*C...w porywach Umknęło Ci, że w planie było wyłożenie bębnów cegłą izolacyjną. Jednak zrezygnowałem w ostatniej chwili i wyłożyłem matą z włókniny o grubości 13mm i cegłą szamotową Al 60. Mam nadzieję, że nie będzie się to zbyt mocno nagrzewać. Z tym bębnami może przesadziłem , ponieważ dałby rade pewnie keg po piwie , no ale jak już są to nie będę zmieniał . Łatwo w nie włożyć cegły tworzące okrąg, co powinno wywołać ruch wirowy spalin w górę z poziomego. Mam nadzieję że zadziała, ale takie rzeczy to dopiero po rozpaleniu można się dowiedzieć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.07.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Liczę na 700*C...w porywach Umknęło Ci, że w planie było wyłożenie bębnów cegłą izolacyjną. Jednak zrezygnowałem w ostatniej chwili i wyłożyłem matą z włókniny o grubości 13mm i cegłą szamotową Al 60. Mam nadzieję, że nie będzie się to zbyt mocno nagrzewać. Z tym bębnami może przesadziłem , ponieważ dałby rade pewnie keg po piwie , no ale jak już są to nie będę zmieniał . Łatwo w nie włożyć cegły tworzące okrąg, co powinno wywołać ruch wirowy spalin w górę z poziomego. Mam nadzieję że zadziała, ale takie rzeczy to dopiero po rozpaleniu można się dowiedzieć Pozdrawiam. Fakt nie śledziłem dokładnie wątku, dzięki za wyjaśnienie. Czyli kanał od paleniska ma przekrój okrągły jeśli nie to może i nie być tego ruchu wirowego. Myślę że aby taki ruch wywołać trzeba by doprowadzić kanał poziomy do pionowego okrągłego coś jak w cyklonie czyli po stycznej okręgu albo zrobić doprowadzenie powietrza w ten sposób ale to tylko takie moje przemyślenia sam swój piecokominek też na czuja robiłem. Już jestem ciekaw rozpalenia, chwal się czy działa zgodnie z założeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.07.2015 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 http://images66.fotosik.pl/1038/7e9293440fff7b52med.jpg W sumie skrzyżowanie podłużnej skrzynki i tradycyjnej okrągłej kozy , tyle że z dwoma wyjściami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.07.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Cegła + izolacja+ bębny hamulcowe ... oj szalejesz ..szalejesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.07.2015 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam serdecznie Odnosnie tych plytek izolacyjnych to dobrze odpowiedzial Batura. Ale mozesz zawsze to przetestowac z plytkami i bez nich masz bardzo dobry dostep. I pomierzyc temperatury. Pomiary pomoga podjac decyzje która wersja wejdzie w zycie. Pozdrawiam Zakryta wężownica płytkami będzie mniej wydolna od niezakrytej może nawet o 70%. Wtedy trzeba zwiększyć powierzchnię płaszcza w odbiorniku, a to może spowodować potrzebę częstego czyszczenia. Wtedy sens idei "kotłowni" w domu staje pod znakiem zapytania. Płytka też nie jest profilem zbyt trwałym i w palenisku powinno być minimalnie 6 cm grubości. Można więc zrobić płaszcz na całe palenisko a nawet i dopalacz, by zwiększyć powierzchnię i pokryć cegłą w grubości 6 cm. No ale tu napotkamy na inne "schody" i znaczne podrożenie kosztów. Założenie postawiłem takie: małe koszty, dobre spalanie, skuteczne grzanie i palenie z minimalną obsługą urządzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.07.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Zakryta wężownica płytkami będzie mniej wydolna od niezakrytej może nawet o 70%. Wtedy trzeba zwiększyć powierzchnię płaszcza w odbiorniku, a to może spowodować potrzebę częstego czyszczenia. Wtedy sens idei "kotłowni" w domu staje pod znakiem zapytania. Płytka też nie jest profilem zbyt trwałym i w palenisku powinno być minimalnie 6 cm grubości. Można więc zrobić płaszcz na całe palenisko a nawet i dopalacz, by zwiększyć powierzchnię i pokryć cegłą w grubości 6 cm. No ale tu napotkamy na inne "schody" i znaczne podrożenie kosztów. Założenie postawiłem takie: małe koszty, dobre spalanie, skuteczne grzanie i palenie z minimalną obsługą urządzenia. Pozdrawiam. Jak już zaczniesz palić i zorientujesz się w możliwościach, zrób eksperyment. Zwykłe, najtańsze płytki wszędzie dostępne (32 mm grubości), ustaw luźno w palenisku, jako osłonę PW. Możesz je trochę ustabilizować gliną jak się będą kolibać...Porównaj z paleniem bez płytek. Bez uprzedzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traku 14.07.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam serdecznieBogusław_58 a może zamontować lekką podkowę bąć (wężownicę)w termosie nie mającej kontaktu ze spalinami?Będzie pracować w niższych tęperaturach jej żywotność sie zwiększyoraz bedzie bez obsługowa.Nie może być masywna poco grzać żelastwo zbyt wielkie straty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.07.2015 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Jak najbardziej Piotrze takie coś pewnie z ciekawości zrobię.Jednak w pamięci mam jeszcze jakąś starą literaturę o piecach, gdzie była tabela, jak szybko przechodzi ciepło przez jakie materiały. Gdybam więc, że na pewno też ktoś wyliczył lub testował w realu, ile zagrzeje się wody mniej "w czasie",jeśli płaszcz wodny ma wyłożenie ceramiczne i tu znaczenie ma grubość i rodzaj wyłożenia. Takie dane jakby odszukać, to ułatwienie projektowania tego typu "zachcianek" nawet jeśli obarczone byłyby błędem. Od dawna mam pomysł właśnie na taką krzyżówkę dużego płaszcza, sporej ilości cegieł i paleniska z szybą. No ale najlepiej zaczynać od literatury, bo będzie taniej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.07.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Witam serdecznie Bogusław_58 a może zamontować lekką podkowę bąć (wężownicę) w termosie nie mającej kontaktu ze spalinami? Będzie pracować w niższych tęperaturach jej żywotność sie zwiększy oraz bedzie bez obsługowa.Nie może być masywna poco grzać żelastwo zbyt wielkie straty. Pozdrawiam Tak, łatwe do zrealizowania, ale piecyk batmana powinien sporo tej wody zagrzać, więc ewentualnie po testach, jak się okaże, że grzeje jej za mało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.07.2015 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 ... Już jestem ciekaw rozpalenia, chwal się czy działa zgodnie z założeniami. Rozpaliłem małą ilością brzozy bez podłączenia wody i z zablokowanym wyjściem na odbiornik w łazience Kręci w garnku jak na karuzeli i grzeje górny blat "niemożliwie" W zasadzie to rakieciak mogą zwolennicy rakiet sobie podumać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.07.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Rozpaliłem małą ilością brzozy bez podłączenia wody i z zablokowanym wyjściem na odbiornik w łazience Kręci w garnku jak na karuzeli i grzeje górny blat "niemożliwie" W zasadzie to rakieciak mogą zwolennicy rakiet sobie podumać Pozdrawiam. Znaczy świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.07.2015 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Niekoniecznie ...bo może miałeś racje, że garnek będzie za gorący, ale to już przy długich testach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traku 15.07.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Od dawna mam pomysł właśnie na taką krzyżówkę dużego płaszcza, sporej ilości cegieł i paleniska z szybą. No ale najlepiej zaczynać od literatury, bo będzie taniej. Pozdrawiam. Bogusław_58 bez urazy ale trzymanie sie kurczowo tych (podkowa płaszcz wodny) to troszke jak z zeszłej epoki są mało wydajne nie mówiąc o żywotności. Tu ceramika a szczególnie Twój termos daje takie możliwości że nawet latem możesz mieć cieplą wodę nie ogrzewajac domu.Może nawet bez ograniczeń Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.07.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Jak najbardziej Piotrze takie coś pewnie z ciekawości zrobię. Jednak w pamięci mam jeszcze jakąś starą literaturę o piecach, gdzie była tabela, jak szybko przechodzi ciepło przez jakie materiały. Gdybam więc, że na pewno też ktoś wyliczył lub testował w realu, ile zagrzeje się wody mniej "w czasie",jeśli płaszcz wodny ma wyłożenie ceramiczne i tu znaczenie ma grubość i rodzaj wyłożenia. Takie dane jakby odszukać, to ułatwienie projektowania tego typu "zachcianek" nawet jeśli obarczone byłyby błędem. Od dawna mam pomysł właśnie na taką krzyżówkę dużego płaszcza, sporej ilości cegieł i paleniska z szybą. No ale najlepiej zaczynać od literatury, bo będzie taniej. Pozdrawiam. Izolacyjność płytek 32 mm w palenisku ma marginalne znaczenie. To w zasadzie pomijalna w obliczeniach wartość w początkowej fazie palenia. Zyski z podniesienia parametrów (i temperatury) spalania w palenisku są kilkukrotnie większe, mają niebanalne znaczenie. Palące się drewno i żar, nie ma bezpośredniej styczności z zimnymi ścianami PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 16.07.2015 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 No tak , ale jeśli w garnku będzie można osiągnąć 800*C na luziku, to jak to jest z tym pogarszaniem parametrów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.07.2015 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Może ja czegoś nie kumam...Garnek "pędzi" PW? Wydawało mi się, że płaszcz wodny ma swoje palenisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.07.2015 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Witam.Palenisko, to podłużna skrzynka o długości 68 cm, a płaszcz jest w jej drugiej połowie. Mam tu foto rozpalenia małą ilością drobnej brzozy. Grubość tych drewienek 2-2.5 cm i długość 15-20 cm. Do próby wzięta tylko taka ilość jak na zdjęciu.http://images67.fotosik.pl/1050/22128db4212d6287med.jpgW garnku płomień nawet żółty zaraz po rozpaleniu, czyli jest dobrze. Niestety nie mogę testować dłużej, ze względu na brak wody w wężownicy. Napełnienie wężownicy zimną wodą nie powinno w tej konstrukcji pogorszyć parametrów, ponieważ woda w niej dość nie długo po rozpaleniu będzie miała po wyżej 50 *C. Przy dłuższym paleniu pierwsza część skrzynki osiągnie kilka set stopni temperatury no i cegły w garnku też będą podgrzane mocno. Parametry powinny być wtedy jeszcze lepsze.http://images69.fotosik.pl/1048/55f4849c2e984aacmed.jpgPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.07.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Witam. Palenisko, to podłużna skrzynka o długości 68 cm, a płaszcz jest w jej drugiej połowie. Mam tu foto rozpalenia małą ilością drobnej brzozy. Grubość tych drewienek 2-2.5 cm i długość 15-20 cm. Do próby wzięta tylko taka ilość jak na zdjęciu. http://images67.fotosik.pl/1050/22128db4212d6287med.jpg W garnku płomień nawet żółty zaraz po rozpaleniu, czyli jest dobrze. Niestety nie mogę testować dłużej, ze względu na brak wody w wężownicy. Napełnienie wężownicy zimną wodą nie powinno w tej konstrukcji pogorszyć parametrów, ponieważ woda w niej dość nie długo po rozpaleniu będzie miała po wyżej 50 *C. Przy dłuższym paleniu pierwsza część skrzynki osiągnie kilka set stopni temperatury no i cegły w garnku też będą podgrzane mocno. Parametry powinny być wtedy jeszcze lepsze. http://images69.fotosik.pl/1048/55f4849c2e984aacmed.jpg Pozdrawiam. Po uruchomieniu PW chyba zmienią się warunki spalania, palenie teraz bez wody to zupełnie inne palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts