Bogusław_58 17.11.2015 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Niedosolenie żołądka mają też małe dzieci, więc wiek nie jest regułą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 17.11.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Mam nadzieje, ze sie wgralo. To o czym odtatnio rozmawiacie w rzeczywistosci wyglada tak. Chyba kazdy to zna wiec nie bede tlumaczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.11.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 [ATTACH=CONFIG]337901[/ATTACH] Mam nadzieje, ze sie wgralo. To o czym odtatnio rozmawiacie w rzeczywistosci wyglada tak. Chyba kazdy to zna wiec nie bede tlumaczyc. To jakiś super piec superminiaturowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 18.11.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Witam. Rigmec,na kwas żołądkowy mi to nie wygląda Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 18.11.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) To nie jest piec. To jest kawalek oslony termicznej promu kosmicznego zaraz po wyjeciu z pieca. Jak widac trzymany jest golymi rekami pomimo, iz ciagle swieci pomaranczowym swiatlem czyli jego temperatura to ok 800 st. Celsjusza. To jest oczywiscie sytuacja ekstremalna ale potwierdza teze, ze w zaleznosci od wlasciwosci materialu niektore moga byc bezpieczne nawet bedac bardzo gorace. Dokladnie to samo zjawisko pozwala chodzic po rozzarzonych weglach. Oczywistym rowniez jest, ze dzieci nalezy trzymac od ognia daleko.I jeszcze jedno. Na poparzeniowce w Siemianowicach jak sie przywozi dziecko to pytaja kto je poparzyl bo dzieci nigdy nie parza sie same. Edytowane 18 Listopada 2015 przez rigmec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.11.2015 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Słyszałem o tym materiale pod nazwą "pianka" i zastanawiałem się czy dałoby się tym izolować piec budując np termos jaki mam.Chyba jednak nie jest to produkowane na użytek cywilny, tak jak wiele wynalazków, które astronauci zabrali na pokład tego typu promów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 18.11.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) A już myślałem,że tylko ja mam kafle z promu kosmicznego:D Dobrze,że choć jeden kolega mi wierzy Boguś,najlepszy znany mi materiał ogólnodostępny,oprócz próżni jest aerogel,tylko ta kosmiczna cena za 90 % powietrza,mnie odstrasza https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=aerogel+cena Pozdrawiam. Edytowane 18 Listopada 2015 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 18.11.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Material podobny do tego ze zdjecia mozna kupic w cywilu ale jest bardzo drogi i nie ma sensu go stosowac w piecach.Szukac pod nazwa WDS ultra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.11.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) http://www.hti.net.pl/produkty/plyty-mikroporowate-wds/ http://www.izohut.com.pl/produkty.html Jak widać z linkowni, sprzedają do pieców. Dzięki , bo miałem to przegapione Edytowane 18 Listopada 2015 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 18.11.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Współczynnik przewodzenia ciepła, lambda to nie wszystko,równie ważna jest gęstość. Im wyższa gęstość im mniejsza lambda tym lepszy izolator. Niestety reklamowane super izolatory,są z reguły małej gęstości,można porównać parametry w wysokich temp. i widać jak na dłoni Przykładem jest wełna lub płyta ceramiczna na cele ogrzewnictwa=kiepskie izolatory w praktyce,w teorii super. W budownictwie styropian to też do de izolator ,ale tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.11.2015 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Dopytałem o tę płytę. Izoluje ok 7 razy lepiej niż inne materiały. Cena 1m2 o grubości 25 mm ok 300zł. Problemem jest ciecie, klejenie czy wiercenie, bo to jest powłoka a w środku pył. Trzeba więc spełniać dodatkowe procedury, by to było trwałe. Ci to stosują nawet w przemyśle dopiero się uczą Nie dziwię się teraz, że jeden prom kaputnął ze względu na uszkodzenie izolacji Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.11.2015 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Ten filmek już raz pokazywałem :https://youtu.be/eN2m3KxgJg0 Jest to spory tandyr z cegły szamotowej. Ten filmek pokazuje bardziej wypasiony, z rusztem i rurą odprowadzająca spaliny: Bęben w piecyku batmana, to właściwie mały tandyr. Prawdopodobnie można się więc kusić o konstrukcję, gdzie palenisko napędza tandyr o zbliżonych wymiarach jak na filmikach. W jego połowie można byłoby zamontować drzwiczki by mieć dobry podgląd i wkładanie tego co chcemy upiec nie tylko wkładając do niego z góry. Bęben w piecyku batmana przykryty jest żeliwną płytą,która po nagrzaniu tego bębna gotuje łagodnym ogniem postawione na nim garnki z potrawami. Można podłożyć do pieca postawić garnek i wyjechać na dwie godziny a potrawa się nie przypali. Często więc korzystam z takiej opcji Ta zaleta wyszła przypadkiem i też nie miałem pojęcia, że na świecie istnieją jakieś starodawne tandyry. Obecnie wiec doszedłem do wniosku, ze budowałem nie takie piece jak trzeba, ponieważ poza dobrym spalaniem i funkcją grzewczą miło jest jak można w piecu upiec mięso chleb czy ciasto i to w komorze, gdzie był ogień. Nie bez znaczenia są też izolacje, o których tu ostatnio wspomnieliśmy, ponieważ nowoczesna izolacja nie potrzebuje takich dużych grubości. Powoli wyłania się z mgły taki nowy batman tandyrowy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 24.11.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam. Boguś,nie chcę się chwalić,ale mój malutki piekarnik w kominku o wys. 13 cm. jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż te ruskie tandyry Dzięki tak małym gabarytom potrawy,wypieki się dosłownie w gębie rozpływają =produkt się tak szybko nie wysusza. Wadą jest mała ilość pieczenia jednorazowo,na wielkie imprezy się nie nadaje Dzisiaj wymieniłem bojler,stary `140 l. padł po 12 latach w ekstremalnie twardej wodzie Kamienia tyle na śrubunku mosiężnym 3/4 cala,że dziurka została na jakieś 8 mm.,rury z miedzi zero kamienia,tylko drobny nalot patyny. Wsadziłem 80 l. zrobiłem trochę inaczej niż fachowcy twierdzą=ta sama podkowa grzeje mniej więcej tak samo długo te 80 l.jak przedtem 140 l.,w palenisku wyższa temp. obiad szybciej ugotowany. Po 4 godz. palenia 80 l. z 18 st. do ok. góra 80,dół 55-60 st.,więc jest bardzo dobrze Po tygodniu palenia mogę powiedzieć czy mój pomysł zdał egzamin,na razie jestem na dobrej drodze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.11.2015 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Tandyr nie jest Ruski. Od Turcji po Kaukaz jest używany. W Japonii do dziś funkcjonuje jego trochę inna wersja o nazwie piec kamado. Jakby przyjrzeć się Ameryce Południowej, to mamy tam piec meksykański. Włoski piec do pizzy obecnie popularny na całym świecie, to również wynalazek oparty na jednej z wersji wcześniejszego tandyra . Biję brawo dla Twojego piekarnika. Niestety nie potrzebuję takiego wynalazku, ponieważ nie ma w nim żywego ognia ani spalin Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.11.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Tandyr nie jest Ruski. Od Turcji po Kaukaz jest używany. W Japonii do dziś funkcjonuje jego trochę inna wersja o nazwie piec kamado. Jakby przyjrzeć się Ameryce Południowej, to mamy tam piec meksykański. Włoski piec do pizzy obecnie popularny na całym świecie, to również wynalazek oparty na jednej z wersji wcześniejszego tandyra . Biję brawo dla Twojego piekarnika. Niestety nie potrzebuję takiego wynalazku, ponieważ nie ma w nim żywego ognia ani spalin Pozdrawiam. I w Hiszpanii podobny istnieje. Czy to tandyr czy piec do pizzy czy nasz stary piec do chleba podobnie działa spora masa akumulacyjna nagrzana wcześniej do tego troszkę żaru z drewna do smaku Boguś bębny hamulcowe chyba nie zadziałają w ten sam sposób co komora z szamotu nawet tego najgorszego. miedziannik Pierwszy raz słyszę że rozmiar piekarnika ma wpływ na smak potraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.11.2015 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Bębny są wypełnione szamotem, w dodatku tym dobrym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.11.2015 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Tu filmek z instrukcją jak taki tandyr obsługiwać. Pewnie można też spróbować w kasecie kominkowej, wyłożonej szamotem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 25.11.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Witam. Remiks,a o tym słyszałeś ? http://smakowitychleb.pl/chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku/ Jak mieszkałem jeszcze w Reichu,żonka często piekła na weekend zwykłe ciasto-babkę w garnku-mercedes=firmy AMC Zapewne czegoś takiego jeszcze nie spożywałeś,żadnej suchej,chrupiącej skórki Boguś,pieczenie w ceramice w piekarniku bez ogniska=żaru ma zawsze lepsze walory zdrowotne=brak dymu ,mniejsza temp.,i.t.p. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.11.2015 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Jeśli ten dym pochodzi z drewna, to jest odwrotnie.Parę stron wcześniej już o tym pisałem. Oczywiście możesz się z tym nie zgodzić ale podaj rzeczowe argumenty na poparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.11.2015 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Jak ktoś złapie np gronkowca, to czym można go załatwić ?Dymem ze świeżych gałązek brzozy, ponieważ zawiera betulinę, której gronek nie potrafi "przeskoczyć" w przeciwieństwie do leków z Apteki. Gałązki mają jej najwięcej w porównaniu do innych części drzewa.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.