Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie jest piec. To jest kawalek oslony termicznej promu kosmicznego zaraz po wyjeciu z pieca. Jak widac trzymany jest golymi rekami pomimo, iz ciagle swieci pomaranczowym swiatlem czyli jego temperatura to ok 800 st. Celsjusza. To jest oczywiscie sytuacja ekstremalna ale potwierdza teze, ze w zaleznosci od wlasciwosci materialu niektore moga byc bezpieczne nawet bedac bardzo gorace. Dokladnie to samo zjawisko pozwala chodzic po rozzarzonych weglach. Oczywistym rowniez jest, ze dzieci nalezy trzymac od ognia daleko.

I jeszcze jedno. Na poparzeniowce w Siemianowicach jak sie przywozi dziecko to pytaja kto je poparzyl bo dzieci nigdy nie parza sie same.

Edytowane przez rigmec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem o tym materiale pod nazwą "pianka" i zastanawiałem się czy dałoby się tym izolować piec budując np termos jaki mam.

Chyba jednak nie jest to produkowane na użytek cywilny, tak jak wiele wynalazków, które astronauci zabrali na pokład tego typu promów.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A już myślałem,że tylko ja mam kafle z promu kosmicznego:D

Dobrze,że choć jeden kolega mi wierzy :cool:

Boguś,najlepszy znany mi materiał ogólnodostępny,oprócz próżni jest aerogel,tylko ta kosmiczna cena za 90 % powietrza,mnie odstrasza :(

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=aerogel+cena

Pozdrawiam.

Edytowane przez miedziannik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Współczynnik przewodzenia ciepła, lambda to nie wszystko,równie ważna jest gęstość. :)

Im wyższa gęstość im mniejsza lambda tym lepszy izolator.

Niestety reklamowane super izolatory,są z reguły małej gęstości,można porównać parametry w wysokich temp. i widać jak na dłoni :(

Przykładem jest wełna lub płyta ceramiczna na cele ogrzewnictwa=kiepskie izolatory w praktyce,w teorii super. :D

W budownictwie styropian to też do de izolator ,ale tani.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopytałem o tę płytę.

Izoluje ok 7 razy lepiej niż inne materiały. Cena 1m2 o grubości 25 mm ok 300zł. Problemem jest ciecie, klejenie czy wiercenie, bo to jest powłoka a w środku pył. Trzeba więc spełniać dodatkowe procedury, by to było trwałe. Ci to stosują nawet w przemyśle dopiero się uczą :) Nie dziwię się teraz, że jeden prom kaputnął ze względu na uszkodzenie izolacji

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten filmek już raz pokazywałem :https://youtu.be/eN2m3KxgJg0

Jest to spory tandyr z cegły szamotowej.

Ten filmek pokazuje bardziej wypasiony, z rusztem i rurą odprowadzająca spaliny:

Bęben w piecyku batmana, to właściwie mały tandyr.

Prawdopodobnie można się więc kusić o konstrukcję, gdzie palenisko napędza tandyr o zbliżonych wymiarach jak na filmikach. W jego połowie można byłoby zamontować drzwiczki by mieć dobry podgląd i wkładanie tego co chcemy upiec nie tylko wkładając do niego z góry.

Bęben w piecyku batmana przykryty jest żeliwną płytą,która po nagrzaniu tego bębna gotuje łagodnym ogniem postawione na nim garnki z potrawami. Można podłożyć do pieca postawić garnek i wyjechać na dwie godziny a potrawa się nie przypali. Często więc korzystam z takiej opcji :)

Ta zaleta wyszła przypadkiem i też nie miałem pojęcia, że na świecie istnieją jakieś starodawne tandyry. Obecnie wiec doszedłem do wniosku, ze budowałem nie takie piece jak trzeba, ponieważ poza dobrym spalaniem i funkcją grzewczą miło jest jak można w piecu upiec mięso chleb czy ciasto i to w komorze, gdzie był ogień. Nie bez znaczenia są też izolacje, o których tu ostatnio wspomnieliśmy, ponieważ nowoczesna izolacja nie potrzebuje takich dużych grubości.

Powoli wyłania się z mgły taki nowy batman tandyrowy :)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Boguś,nie chcę się chwalić,ale mój malutki piekarnik w kominku o wys. 13 cm. jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż te ruskie tandyry :p

Dzięki tak małym gabarytom potrawy,wypieki się dosłownie w gębie rozpływają =produkt się tak szybko nie wysusza.

Wadą jest mała ilość pieczenia jednorazowo,na wielkie imprezy się nie nadaje ;)

Dzisiaj wymieniłem bojler,stary `140 l. padł po 12 latach w ekstremalnie twardej wodzie ;)

Kamienia tyle na śrubunku mosiężnym 3/4 cala,że dziurka została na jakieś 8 mm.,rury z miedzi zero kamienia,tylko drobny nalot patyny.

Wsadziłem 80 l. zrobiłem trochę inaczej niż fachowcy twierdzą=ta sama podkowa grzeje mniej więcej tak samo długo te 80 l.jak przedtem 140 l.,w palenisku wyższa temp. obiad szybciej ugotowany.

Po 4 godz. palenia 80 l. z 18 st. do ok. góra 80,dół 55-60 st.,więc jest bardzo dobrze ;)

Po tygodniu palenia mogę powiedzieć czy mój pomysł zdał egzamin,na razie jestem na dobrej drodze.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tandyr nie jest Ruski.

Od Turcji po Kaukaz jest używany. W Japonii do dziś funkcjonuje jego trochę inna wersja o nazwie piec kamado. Jakby przyjrzeć się Ameryce Południowej, to mamy tam piec meksykański. Włoski piec do pizzy obecnie popularny na całym świecie, to również wynalazek oparty na jednej z wersji wcześniejszego tandyra .

Biję brawo dla Twojego piekarnika.

Niestety nie potrzebuję takiego wynalazku, ponieważ nie ma w nim żywego ognia ani spalin :)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tandyr nie jest Ruski.

Od Turcji po Kaukaz jest używany. W Japonii do dziś funkcjonuje jego trochę inna wersja o nazwie piec kamado. Jakby przyjrzeć się Ameryce Południowej, to mamy tam piec meksykański. Włoski piec do pizzy obecnie popularny na całym świecie, to również wynalazek oparty na jednej z wersji wcześniejszego tandyra .

Biję brawo dla Twojego piekarnika.

Niestety nie potrzebuję takiego wynalazku, ponieważ nie ma w nim żywego ognia ani spalin :)

Pozdrawiam.

I w Hiszpanii podobny istnieje. Czy to tandyr czy piec do pizzy czy nasz stary piec do chleba podobnie działa spora masa akumulacyjna nagrzana wcześniej do tego troszkę żaru z drewna do smaku ;-) Boguś bębny hamulcowe chyba nie zadziałają w ten sam sposób co komora z szamotu nawet tego najgorszego.

miedziannik Pierwszy raz słyszę że rozmiar piekarnika ma wpływ na smak potraw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Remiks,a o tym słyszałeś ? :eek:

http://smakowitychleb.pl/chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku/

Jak mieszkałem jeszcze w Reichu,żonka często piekła na weekend zwykłe ciasto-babkę w garnku-mercedes=firmy AMC

Zapewne czegoś takiego jeszcze nie spożywałeś,żadnej suchej,chrupiącej skórki ;)

Boguś,pieczenie w ceramice w piekarniku bez ogniska=żaru ma zawsze lepsze walory zdrowotne=brak dymu ,mniejsza temp.,i.t.p.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś złapie np gronkowca, to czym można go załatwić ?

Dymem ze świeżych gałązek brzozy, ponieważ zawiera betulinę, której gronek nie potrafi "przeskoczyć" w przeciwieństwie do leków z Apteki. Gałązki mają jej najwięcej w porównaniu do innych części drzewa.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...