Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

Ja tam Boguś medykiem nie jestem,ale czytałem na ten temat różne rzeczy np. to

http://be-healthy-and-beauty.blog.pl/jak-i-co-grillowac-by-bylo-smacznie-i-zdrowo/

http://wsseopole.pis.gov.pl/plikijednostki/wsseopole/userfiles/Zasady%20zdrowego%20grilowania%20-%20prezentacja%20.pdf

Po co mam grillować nad paleniskiem,jak mogę w ceramicznym piekarniku nad paleniskiem i chyba przyznasz że kapiący tłuszcz do paleniska do przyjemnych zapachów nie należy ;)

Propagowane kładzenie mięsa na folię aluminiową też nie jest zdrowe :eek:

Jak wiadomo aluminium jest silnie toksyczne,dlatego rzadko używamy,a robienie kanapek w foli aluminiowej to nie potrzebne zatruwanie organizmu,jednak czasami trzeba wybrać mniejsze zło :cool:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Remiks,a o tym słyszałeś ? :eek:

http://smakowitychleb.pl/chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku/

Jak mieszkałem jeszcze w Reichu,żonka często piekła na weekend zwykłe ciasto-babkę w garnku-mercedes=firmy AMC

Zapewne czegoś takiego jeszcze nie spożywałeś,żadnej suchej,chrupiącej skórki ;)

Boguś,pieczenie w ceramice w piekarniku bez ogniska=żaru ma zawsze lepsze walory zdrowotne=brak dymu ,mniejsza temp.,i.t.p.

Pozdrawiam.

Jakieś upierdliwe to pieczenie, nagrzewanie garnka później pieczenie i odkrywanie i pieczenie trochę mi to przypomina piekarnik w piekarniku.

Nie twierdzę że chleba nie da się upiec w normalnym piekarniku, w maszynce do pieczenia itp. Mam piekarnik tzw. brudny bo taki chciałem mieć i już i niezbyt mnie interesuje na ile szkodliwe jest pieczenie w nim, jednak drożdżówka upieczona w nim to smaki z dzieciństwa. Wędzenie też jest podobno szkodliwe to ja wolę jednak sobie to szkodliwe przygotować zamiast jeść to mniej szkodliwe z E- ileś tam i pozostałym składem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co pokazałeś Miedziany w linkach, jest akurat prawdą.

Gdyby nasi przodkowie tak grilowali przez te tysiące lat, za nim dorobili się garnków, to by nas pewnie teraz nie było :)

Nie używali na pewno tej tacki z alu i dalej nie należy jej używać. Pieczenie kawałka mięcha nad ogniskiem nie powodowało smrodu z wytapiającego się tłuszczu ani takich oparów jak daje mały gril. Dlatego piec musi mieć taką konstrukcję, by się w takie rzeczy nie pakować. Tłuszcz jak się wytapia,to nie powinien silnie parować, ani się palić dając zapach kiełbasianego diesla :).

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam specjalistów od ceramicznego ogrzewania. Mam możliwość kupienia używanej cegły szamotowej w dobrym stanie na ktorej są takie wytłoczenia : od góry T-O niżej 1-Al-44. Wymiary typowe 230x114x64, waga 3,20 kg, cena 2 zł. Podobno stosuje się ją do temp. 1460 o C. Mam pytanie. Jaka jest jej odpornorność na spaliny, gazy. , na ktorą część pieca się nadaje itp. Będę bardzo wdzięczny za każdą wypowiedż i z góry dziękuję.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie mam pytanie czy 2 tradycyjne piece kaflowe pokojowe 2,5 x 3,5 x 7 kafli dają radę ogrzać te 3 pokoje do temp minimum 25*C wysokość mieszkania to 2,75m ściany cegła 25 cm wolna przestrzeń 12 cm i znowu cegła 12 cm okna plastykowe dwie ściany frontowe

- mieszkanie -.jpg

Edytowane przez Stasiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Dziękuję Boguś za szybką odpowiedź. Czy dźwięczą muszę pojechać i posłuchać, gdyż wszystkie informacje mam przez telefon. A teraz kilka zdań o innej bajce o której tu pisaliście. Wit. D. Miałem ogromne problemy zdrowotne w okresie jesienno zimowym - przeziębienia, ciągły kaszel, zapalenie oskrzeli itp. Po podniesieniu poziomu wit. D w organiźmie z 10,8 do 32 ( norma 30-80) pozbyłem się wszystkich tych problemów. O tym i innych tanich i prostych sposobach na różne dolegliwości dowiedzialem sie z książki "Ukryte terapie". Więcej nie piszę aby nie zasmiecać.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Jan488,ty tu nie zaśmiecasz ,wręcz przeciwnie.

Założyciel tego wątku sam zaproponował taki temat ;)

Masz na myśli tego pana ?

https://www.youtube.com/watch?v=4fhezw-8_pM

Obejrzałem pierwsze 10 min. i jestem w szoku :eek:

To co opowiada,żona mówi do mnie:znowu jakieś pierdoły jakby mnie słyszała :)

Teraz nie mam czasu,ale wieczorem i jutro zacznę to studiować ;)

A już myślałem,że cały czas źle myślałem,jak ja lubię przewrotowców,krytyków znaczy tych co prawdę mówią i przemyslowi,państwu szkodzą,słuchać i czytać.

Na docinki ze strony niektórych "okazów zdrowia" nie zważaj,przed "rakowskim" i śmiercią każdy ma strach,nie ma mocnych ;)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie mam pytanie czy 2 tradycyjne piece kaflowe pokojowe 2,5 x 3,5 x 7 kafli dają radę ogrzać te 3 pokoje do temp minimum 25*C wysokość mieszkania to 2,75m ściany cegła 25 cm wolna przestrzeń 12 cm i znowu cegła 12 cm okna plastykowe dwie ściany frontowe

Wydaje się Stasiu, że będzie to za mało, no i masz mieszkanie ze zbyt dużą ilością przegród a w dodatku nie planujesz tych pieców w centrum, tylko z boku mieszkania.

Śmiało można przyjąć, że takie mieszkanie potrzebuje 1000 l wody zagrzanej do 90*C na dobę co daje 4 tony ceramiki w tej samej temperaturze. Jeśli będziesz palił co 12 godzin wystarczy więc 2 tony a że dwa piece, to po jednej tonie. Tu się wkrada chętnie błąd związany z brakiem wiedzy jak na prawdę ciepłe jest mieszkanie, więc najlepiej dołożyć jeszcze po 500 kg do każdego z obu pieców.

Ilość kafli nie jest tu tak ważna jak masa pod tymi kaflami i prędkość z jaką te ciepło będzie opuszczać ten piec. Zależy to od powierzchni pieca, temperatury do jakiej się nagrzeje i rodzaju tej powierzchni licowej czyli np kafli. Gdyby piece te były ustawione w środku domu lub pod oknem jak kaloryfery, to transport tego ciepła będzie bardzo sprawny. Ustawiając piece jak zaplanowałeś będziesz miał gorąco w tych miejscach a zimno pod oknami. Zasada jest podobna jak z montażem kaloryferów.

Gdybym posiadał mieszkanie o tak zaprojektowanych przegrodach(pomieszczeniach), to zdecydowałbym się na budowę jednego pieca ceramicznego w salonie, który grzałby duży zbiornik z wodą a ta by docierała do kaloryferów lub podłogówki w innych pomieszczeniach. Salon tu jest po środku domu i byłby dodatkowym grzejnikiem dla pomieszczeń sąsiadujących.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... A teraz kilka zdań o innej bajce o której tu pisaliście. Wit. D. Miałem ogromne problemy zdrowotne w okresie jesienno zimowym - przeziębienia, ciągły kaszel, zapalenie oskrzeli itp. Po podniesieniu poziomu wit. D w organiźmie z 10,8 do 32 ( norma 30-80) pozbyłem się wszystkich tych problemów. O tym i innych tanich i prostych sposobach na różne dolegliwości dowiedzialem sie z książki "Ukryte terapie"...

Książka jak najbardziej warta przeczytania lub warte do obejrzenia filmiki z tym samym tytułem co wkleił Miedziany.

Witaminka D jak najbardziej ma wpływ na nasz metabolizm a jej braki mogą być przyczyną stanów chorobowych. Tą witaminkę organizm wytwarza pod wpływem promieni słonecznych lub ognia czy poczciwej cegły, która się w nim nagrzała i dane promieniowanie emituje. Już o tym pisaliśmy kilka razy i za każdym razem pojawiał się jakiś cymbał, co to podważał. Świadomi lekarze łykają witaminę D3 i często z jakimiś dodatkami, by lepiej wchodziła.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety w mieszkaniu są kominy tylko w tych dwóch miejscach o wymiarach 50 cm x 50cm do każdego komina są podłączone 3 mieszkania , a pani inspektor budowlana nie pozwala zainstalować C.O (choć kominiarz wyraził zgodę na piecokuchnię) dla pani inspektor każdy piec w którym jest płaszcz wodny to jest kocioł C.O którego nie można montować do wspólnego komina , i właśnie nie wiem co robić bo obecnie mam 3 kozy - piece kominkowe , które mają 7 lat i nadawają się tylko do utylizacji , martwię się czy przeżyją do wiosny.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak do istniejącej już kozy włożysz rurę połączoną z jednym kaloryferem, to czy to będzie już centralne i czy będziesz musiał to rozebrać ?

szukam czy są chwyty mogące zrolować panią inspektor ?

Jeśli zaś nie włożysz do kozy rury tylko tę kozę owiniesz rurą i połączysz z kaloryferem, to czy to nadal jest centralne ?

Pogrzeb u znających temat i kruczki, to może znajdziesz wyjście. Jeżeli coś znajdziesz to daj znać.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a zapomniałem dodać że w całym budynku nie ma wentylacji , sam kominiarz zaproponował mi zebym postawił kuchnię kaflową i zapodał do niej wężownicę i zrobił tak centralne i powiedział że jak będzie robił co roczne przeglądy kominiarskie to jego to nie interesuje co tam będzie podłączone , byle był piec sprawny , no ale dużo osób mówiło mi że to mało efektywne po trzeba non stop dokładać itp , więc chciałem to zrobić z piecokuchnią (kominiarz kazał tylko zrobić wentylację w tym przypadku) no ale pani inspektor jak pisałem wcześniej stwierdziła że to kocioł , ale ogólnie to zastanawiam się czy w takim układzie nie zrobić jednak tej kuchni kaflowej z wężownicą , bo i tak kominiarz tego nigdzie nie wpisze i się raczej nikt nie dowie o C.O z tej kuchni.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze jest wiedzieć czy inspektor dysponuje karą finansową lub nakazem rozbiórki.

Użytkowałem dwa warianty centralnego etażowego, czyli na bazie pieca kuchennego.

Nie wspominam dobrze, ze względu na upierdliwe podkładanie.

Piecyk batmana też można nazwać ogrzewaniem centralnym etażowym i jest to masa ceramiczna + zbiornik z wodą. Pali się w tym ciągiem przez 1-2 godziny i ciepło siedzi w ceramice i zbiorniku i oddaje aż do następnego rozpalenia. Konstrukcja prosta jak podstawa cepa:) i niesamowicie wydajna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Stasiu,nie istnieje fabryczny batman,to nazwa wymyślona przez Bogusia,dla swojego pieca kuchennego ;)

Boguś musiałem cię podkablować ;)

Też posiadam coś w mini wersji,nagrzewa bojler 80 l.do 60 st. w godzinę ;)

Chyba tu też gdzieś o tym było,jak nie znajdziesz to poszukam.

Licz się jednak z poważnymi kosztami,chyba że sam to potrafisz zrobić,to nie koszt 2 szt. prymitywnej kozy za kilkaset złotych ;)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...