Bogusław_58 29.11.2015 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jakoś mi te przepisy wydają się niespójne, bo: jak piec centralnego ogrzewania to wymagane jest osobne pomieszczenie a jak kominek z płaszczem wodnym , to można w salonie. Coś tu nie gra i wymaga wyjaśnienia. Chyba ze te kominki z płaszczem wodnym, to też nielegalne. Kominek z dystrybucją powietrza na inne pomieszczenia to też przecież centralne tyle że nośnikiem ciepła jest powietrze. Brak kanałów wywiewnych i nawiewnych w mieszkaniu można pewnie zastąpić jakimś typem instalacji wymuszonej. Osobiście problem rozwiązałem tak, że pod każdym oknem są zostawione szczeliny i powietrze powoli wymienia się samo. Wystarcza to dla jednej osoby w domu a gdy jest więcej, to trzeba dodatkowo rozszczelnić okna. Komin, który posiadam jest wyposażony w kanały nawiewne i wywiewne ale ten system jest obarczony wadami, więc wszystkie zostały zamurowane. Prawdopodobnie w przyszłości uruchomię jeden wywiewny do kuchni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.11.2015 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Też ciekawy jestem, czy wężownica do pieca a płaszcz wodny, to samo w ujęciu przepisów budowlanych ???????????Może jakiś "obryty" to wyjaśni.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jest jeszcze pytanie co to za inspektor jakiego organu a może to inspektor właściciela (zarządcy) budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan488 29.11.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Witam. Miedziannik - tak, mam na myśli J. Ziębę. Przeczytałem "Ukryte terapie 3 razy. Ważniejsze sprawy mam podkreślone aby szybciej znaleźć. Wysłuchałem na YT kilkadziesiąt godzin jego wykładów, konferencji, wywiadów- ważniejsze sprawy notowałem. Kilka godz. rozmawiałem z nim osobiście - mieszkam niedaleko. Na YT i w książce jest bardzo wiele tematów dotyczących różnych chorób i proste sposoby na ich wyleczenie lub zapobiegnięcie. Szukałem na internecie konkretnych materiałów mogących obalić te jego informacje zamieszczone w książce, czy taż na wykładach. Na mój "chłopski rozum" to co on pisze i mówi jest w zdecydowanej większości prawdą. Dlatego też wiela z tych porad stosuję (nie tylko ja). Od lutego prowadzę na wlasnym organiżmie doświadczenia odnośnie sposobu przyjmowania wit. D. Ostatnio naświetlam się mini solarium (z promieniami UVB 311). Wcześniej brałen kapsułki z wit. D w ilości 8 000 jednostek dziennie (niektórzy lekarze mówią, że jest to "dawka końska"). O efektach pisałem wcześniej.Boguś, piszesz, że ogień i nagrzana cegla emitują również promieniowanie, ktore wytwarza wit. D na skórze. Podobno wit. D jest wytwarzana tylko pod wpływem pronieni UVB. Czy ogień i nagrzana od niego cegła wytwarzają promienie UVB ? , czy też masz wiedzę o innych sposobach wytwarzania wit. D . Gdybym mial możliwość sprawdzenia twoich informacji to na pewno bym to zrobł. Na razie nie mam pieca a ogniska nie będę rozpalal codziennie. Może ty byś spróbował, jeżeli masz odpowiedni piec. Wystarczy zmierzyć poziom witaminy D, przez miesiąc (najlepiej codziennie) przez określony czas wystawiać skórę na to promieniowanie (im większa powierzchnia skóry, tym lepiej) i po miesiącu znów zmierzyć. Trzeba pamiętać, że wit. D wchłania się do 48 godz. a mycie powoduje utrztę części tej wit. - czyli jak to kiedyś mówili, że "częste mycie skraca życie". Wraz z wit. D powinno się koniecznie stosować wit. K2 - osobny temat i rozdzial w książce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 29.11.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jest jeszcze pytanie co to za inspektor jakiego organu a może to inspektor właściciela (zarządcy) budynku. To jest pani inspektor budowlana Katowickiego Zarządu Gospodarki Komunalnej w Katowicach , ona odpowiada za odbiory instalacji C.O w budynkach , z tego co wiem to zajmuje się także wszystkimi papierkami przy rozpisach przetargów i później odbiorem tych robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 To jest pani inspektor budowlana Katowickiego Zarządu Gospodarki Komunalnej w Katowicach , ona odpowiada za odbiory instalacji C.O w budynkach , z tego co wiem to zajmuje się także wszystkimi papierkami przy rozpisach przetargów i później odbiorem tych robót Tak myślałem że to może być taka pani inspektor. Pani inspektor reprezentuje zarządcę nieruchomości i może sobie powiedzieć nie bo nie, niewiele ugrasz a ona raczej robi sobie dupochron. Możesz spróbować grzecznie zapytać na piśmie dołączając opinię kominiarską też na piśmie o podstawę prawną odmowy i wskazanie przepisu na podstawie którego tak kwalifikuje urządzenia grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 29.11.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Tak wyglądała odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.11.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Stasiu,o witaminie D już nie dawno była dyskusja,robiłem wtedy za adwokata Bogusia Obejrzałem już kilka filmów pana Zięby,i jeszcze sporo do obejrzenia,zrozumiałem w mig co wcześniej Boguś pisał na temat żoładka Na razie nabieram wiedzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Tak wyglądała odpowiedz Stasiu z tematem chyba nie powalczysz niestety komunalka. Na udry z panią inspektor nie ma sensu raczej trzeba iść w kierunku przebudowy komina w końcu temat nie jest zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 29.11.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 ogólnie to tam nie trzeba żadnej przebudowy , bo jak robili remont dachy to zrobili taką zwężkę na kominie na trzy cegły wystarczy młotek i 5 min roboty żeby to usunąć , ale tu chodzi o koszt zrobienia wkładu kominowego i zrobienie komina wentylacyjnego to tego jeszcze projekt CO i zamiast zapłacić za C.O 6 tyś zł to wyjdzie 12 tyś zł (przy dobrych wiatrach) , a tu strach inwestować w tą budę tyle kasy bo nie wiadomo czy tego nie wyburzą za 2 - 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.11.2015 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Czyli Stasiu cokolwiek zrobisz w mieszkaniu, nawet jak zapalisz papierosa czy tylko zapałkę, będzie nielegalne. Jak postawisz byle co, to mogą Ci skoczyć, a jak coś wartościowego, to mają Cię na smyczy. Coś piszą o legalizacji, więc chyba jest tu furtka "na własny koszt". Proponował bym dreptanie do administracji raz w tygodniu aż dorobisz się rozwiązania satysfakcjonującego, bo inaczej będziesz zawieszony może na długie lata w sytuacji "bez wyjścia".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.11.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 ...piszesz, że ogień i nagrzana cegla emitują również promieniowanie, ktore wytwarza wit. D na skórze. Podobno wit. D jest wytwarzana tylko pod wpływem pronieni UVB. Czy ogień i nagrzana od niego cegła wytwarzają promienie UVB ? , czy też masz wiedzę o innych sposobach wytwarzania wit. D . Gdybym mial możliwość sprawdzenia twoich informacji to na pewno bym to zrobł. Na razie nie mam pieca a ogniska nie będę rozpalal codziennie. Może ty byś spróbował, jeżeli masz odpowiedni piec. Wystarczy zmierzyć poziom witaminy D... Problem z tym mierzeniem, bo mam 15 km do labora, no za każde badanie trzeba zapłacić jak piszą ze 50-70 zł. Trzeba będzie dotrzeć do badań medycznych w tym temacie. Łóżko, na którym śpię stoi równolegle do pieca, a ten jest nawet dłuższy od łóżka. Leżąc w łóżku nie mam dalej jak 2 m do promieniującego pieca i czuję jego ciepło. Przypomina ciepło słoneczne. Pod koniec zimy może się skuszę na badanie, bo jeśli piec rzeczywiście stymuluje, to powinienem mieć jej dostatek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 30.11.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Czyli Stasiu cokolwiek zrobisz w mieszkaniu, nawet jak zapalisz papierosa czy tylko zapałkę, będzie nielegalne. Jak postawisz byle co, to mogą Ci skoczyć, a jak coś wartościowego, to mają Cię na smyczy. Coś piszą o legalizacji, więc chyba jest tu furtka "na własny koszt". Proponował bym dreptanie do administracji raz w tygodniu aż dorobisz się rozwiązania satysfakcjonującego, bo inaczej będziesz zawieszony może na długie lata w sytuacji "bez wyjścia". Pozdrawiam. O legalizacji to piszą o sąsiadce z parteru która to otrzymała zgodę na C.O od kierownika rejonowego z KZGM-u a nie od dyrekcji głównej w której zasiaduje pani inspektor , nie ma komina wentylacyjnego i wkładu kominowego (dostała już pismo że ma dostarczyć projekt , zrobić komin wentylacyjny i włożyć wkład kominowy) a żeby było śmieszne to sąsiad zza ściany ma zrobiony wkład kominowy (bo mu się nie chciało palić i mu się kopciło) zrobiony przez KZGM kilka lat temu i nie ma na to żadnej dokumentacji w KAZGM-ie i każą mu to rozbierać albo zalegalizować , normalnie cyrk na kółkach , ogólnie na zmianę mieszkanie nie mam szans a na własnościowe mnie nie stać więc jestem skazany na to obecne , chyba że je wyburzą , to to dają coś innego bo dom ma jakieś metr odchyłki od pionu , ale wydali kilkaset tyś zł na remont dachy to kto wie co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 06.12.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Panowie czy ktoś wie o co tu chodzi ? czy to połączenie kominka z piecem kaflowym (no znaczy ceramicznym bo kafli nie ma) no i po co te dwie warstwy cegieł z luką między nimi a jak myślicie dało by się tym ogrzać mieszkanie (piec by stał w małym przedpokoju) do tego rury spiro i dmuachają Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 07.12.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Też ciekawy jestem, czy wężownica do pieca a płaszcz wodny, to samo w ujęciu przepisów budowlanych ??????????? Może jakiś "obryty" to wyjaśni. Pozdrawiam. Problem kolegi stasia trwa już parę lat;Tak się zaczął : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126576-czym-ogrzać-mieszkanie Tu mozna poczytać o rozwiązaniach prawnych tego problemu. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19152-samodzielne-wykonanie-instalacji-co-dobór-grzejników-i-piecokuchni/ Kolega nie jest wlascicielem budynku ,nie jest właścicielem mieszkania.Ma w umowie najmu zapisane -odbudowa piecy kaflowych.Przez tyle lat tego nie zrobił.Właściciel budynku ma prawo domagać się wypełnienia umowy.Czy moze zgodzić się na zmianę warunków tej umowy ?-moze ,ale na swoich warunkach.Nawet jęzeli montaż piecokuchni byłby zgodny z przepisami- a w tym przypadku tak nie jest -To i tak musi być zgoda właściciela budynku. Kolega za zgodą właściciela zmienia system ogrzewania w tym lokalu,robi to na wlasny koszt (zgodnie z umową).Instalacja przechdzi na właność właściciela. On przejmuje koszty remontów tej instalacji jak również koszty remontu lub wymiany piecokuchni.Dlaczego ?-Bo to właściciel budynku odpowiada za ogrzewanie (systemy ogrzewania) Lokator lub własciciel mieszkania ponosi tylko koszty ogrzewania. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez henryk1953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 07.12.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Henryku no nie tak do końca , bo w umowie najmu mam paragraf wymiana i remonty pieców w własnym zakresie , w Katowicach jest takie coś jak "mieszkania na przetarg" jest cena wywoławcza czynszu np: 3,50 zł za m2 mieszkania i za ile wylicytujesz tyle płacisz , ale warunek wszystkie remonty robisz w własnym zakresie nawet związane z ogrzewaniem . A co sądzicie o tym piecu nadmuchowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.12.2015 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) ...a jak myślicie dało by się tym ogrzać mieszkanie (piec by stał w małym przedpokoju) do tego rury spiro i dmuachają W przedpokoju będziesz miał mocno gorąco. Lepiej wygląda ten piec w trzecim filmiku, ponieważ wylot rury spalinowej nie jest z góry a po niżej jak w dawnych kozach. Daje to lepsze dopalenie spalin, co widać jak szybko rura się przebarwiła na niebiesko. Konstrukcja ceramiczna z pierwszego filmiku nie jest zła, ale też nie jest rewelacją, jeśli chodzi o efektywne grzanie, czyli dużo ciepła pod sufitem. Jak byś miał drugie piętro to w pożo a tak sąsiad się ucieszy Pozdrawiam. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 12.12.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Wracajac do piecow, prawie zdecydowalem sie na piec OIK19F od Kuzniecowa (stove.ru) ale. W oryginale piec zbudowany jest z cegly czerwonej. Ja by zwiekszyc mase mysle o zastapieniu cegly zwyklej szamotowa. Na stronie jednak jest wyraznie napisane aby piecy ze sciana jednowarstwowa nie budowac z szamotu ze wzgledu na zbyt duza przewodnosc (mysle, ze chodzi o to, ze szamot bedzie sie zbyt mocno nagrzewac). Ja jednak na zewnatrz chce miec kafle i mysle, ze w takim wypadku zamiana jest mozliwa.No i co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Wracajac do piecow, prawie zdecydowalem sie na piec OIK19F od Kuzniecowa (stove.ru) ale. W oryginale piec zbudowany jest z cegly czerwonej. Ja by zwiekszyc mase mysle o zastapieniu cegly zwyklej szamotowa. Na stronie jednak jest wyraznie napisane aby piecy ze sciana jednowarstwowa nie budowac z szamotu ze wzgledu na zbyt duza przewodnosc (mysle, ze chodzi o to, ze szamot bedzie sie zbyt mocno nagrzewac). Ja jednak na zewnatrz chce miec kafle i mysle, ze w takim wypadku zamiana jest mozliwa. No i co wy na to? Jeśli chcesz to obudować kaflami to wyjdzie zupełnie co innego. Może pomyśl o zupełnie innych rozwiązaniach, co chcesz uzyskać z zabudowy kaflami Kuzniecowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.12.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 a zapomniałem dodać że w całym budynku nie ma wentylacji , sam kominiarz zaproponował mi zebym postawił kuchnię kaflową i zapodał do niej wężownicę i zrobił tak centralne i powiedział że jak będzie robił co roczne przeglądy kominiarskie to jego to nie interesuje co tam będzie podłączone , byle był piec sprawny , no ale dużo osób mówiło mi że to mało efektywne po trzeba non stop dokładać itp , więc chciałem to zrobić z piecokuchnią (kominiarz kazał tylko zrobić wentylację w tym przypadku) no ale pani inspektor jak pisałem wcześniej stwierdziła że to kocioł , ale ogólnie to zastanawiam się czy w takim układzie nie zrobić jednak tej kuchni kaflowej z wężownicą , bo i tak kominiarz tego nigdzie nie wpisze i się raczej nikt nie dowie o C.O z tej kuchni. Stasiu. Kto dużo pyta dostaje dużo odpowiedzi. Pani inspektor, nawet jakby była Twoją kochanką, oficjalnie nie może Ci odpowiedzieć inaczej, jak zgodnie z prawem. Poza tym faktycznie jest to logiczne, by wspólny komin, nie był zagrożeniem dla was wszystkich. Do wspólnego komina zgodnie z prawem można podłączać (w odpowiedni sposób) tylko piece kaflowe. Kropka. Kominiarz nie wykazał zbytniej mądrości, bo w przypadku zaczadzenia sąsiada przez sąsiada, on pójdzie siedzieć (na podstawie dokumentu który wystawi). Piece kaflowe są urządzeniami, w których spala się opał krótko i zwykle pod nadzorem. Prawdopodobieństwo zaczadzenia sąsiada w przypadku przytkania komina, jest małe. Kotły to zwykle urządzenia, w których opał zalega długo, bez kontroli, a spaliny stanowią ciągłe zagrożenie dla innych użytkowników tego samego komina. Wszystko jest kici kici, do momentu katastrofy...Potem krótka wzmianka w prasie i szukamy nowego lokatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts