Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

Malują ją od środka kominy przemysłowe, bo to taniej niż zatrudniać alpinistów kominiarskich.

Prawdopodobnie do kominów domowych nikt jej jeszcze nie zastosował a jeśli tak, to niewielu.

Coś trochę innego zastosowałem u siebie na 3m . Jest to łącznik zbudowany z cegły izolacyjnej z kominem z cegły czerwonej, ustawiony do komina pod kątem 55*. Dwa lata po uruchomieniu zajrzałem tam do środka i było "gładko". Muszę kiedyś znowu zajrzeć, by się upewnić, co się dzieje teraz.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapraszamy do obejrzenia filmu z ciekawej realizacji. Niezwykłe ogrzewanie domu. Coś, co daje całkowitą niezależność od gazu, energii elektrycznej i węgla. Trzy w jednym: piec ceramiczny akumulujący ciepło, kuchnia kaflowa z płytą grzewczą i piec chlebowy.

 

 

Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wprawdzie aktywność piszących spadła, ale licznik pokazuje niesłabnące zainteresowanie czytających :) Dzięki też dla Redakcji za podciągnięcie tematu :)

Prezentuję dziś schemat pomysłu na piec, który wynikł z realizacji "pieca batmana" opisanego przeze mnie na stronie 213. Minął już rok i testy dobrze rokują :), więc jest pomysł na "piec batmanki" z rysunku po niżej. Jest to tylko pomysł, więc nie gwarantuję jak to będzie działać. Trzeba by wcześniej dojść przez testowanie, do wymiarów dopalacza - piekarnika.

 

http://images76.fotosik.pl/885/ce66b63be6da5729gen.jpg

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wprawdzie aktywność piszących spadła, ale licznik pokazuje niesłabnące zainteresowanie czytających :) Dzięki też dla Redakcji za podciągnięcie tematu :)

Prezentuję dziś schemat pomysłu na piec, który wynikł z realizacji "pieca batmana" opisanego przeze mnie na stronie 213. Minął już rok i testy dobrze rokują :), więc jest pomysł na "piec batmanki" z rysunku po niżej. Jest to tylko pomysł, więc nie gwarantuję jak to będzie działać. Trzeba by wcześniej dojść przez testowanie, do wymiarów dopalacza - piekarnika.

 

http://images76.fotosik.pl/885/ce66b63be6da5729gen.jpg

Pozdrawiam.

Fajny pomysł, u mnie tak dziala palenisko kminkowe z piekarnikiem i się sprawdza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli masz Remiks już jakieś doświadczenia: czy nie "wykręci" drzwiczek i czy można zastosować drzwiczki z szybą ?

Pozdrawiam.

U mnie żeliwnych drzwiczek nie wykręca do tego z szybą. Konstrukcja jednak troszke się różni, pod spodem palenisko kominkowe więc spore do tego wymyśliłem sobie krótki kanał dopalający więc sam piekarnik troszkę w innej odległości. o drzwiczki osobiście bym się nie martwił bo ogień ładnie zawija do kanałów wylotowych. O czystej szybie chyba należało by zapomnieć chyb że wykombinujesz jakiś nadmuch powietrza na nią.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, pomysł powiela kilka wcześniejszych projektów z różnych kontynentów i nie jest odkryciem hameryki.

Podobnie w samochodach, każdy następny ma jednak też 4 koła i kierownicę ale różnią się.

Jakbyś miał jakiś link do tych "tiepluszek", to chętnie to przejrzę.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod tym adresem są prezentowane tzw "ruskie piece" które działają w ten sposób, że rozpala się w piekarniku w jego tyle a spaliny idą w kierunku drzwiczek i wpadają do komina, podobnie jak w piecach do pizzy, które można spotkać na całym kontynencie. W moim projekcie spaliny mają iść w kierunku odwrotnym. Nie widzę więc podobieństwa, chyba że coś przeoczyłem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Palenie w piekarniku to tylko jeden ze sposobów w tym piecu.Mimo iż wyglądem przypomina typowy masywny ruski piec, w który wlot powietrza i wylot spalin odbywa się tym samym otworem, tutaj z boku w dole jest dodatkowe palenisko.Spaliny z tegoż paleniska wpadają do komory piekarnika,omywają sklepienie a następnie uchodzą do komory pod piekarnikiem,by dalej trafić do komina.To jest piec dwukomorowy.Podczas palenia w dolnym palenisku otwór piekarnika zamyka się dostawianą zasłoną.

shema-russkojj-pechi.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ruski piec jest OK, dlatego do dziś jest popularny

Na tym ostatnim rysunku, działa jak piec grzewczy z kanałami opadowymi, podobnie jak w moim rysunku, z tym że wyprowadziłem je do oddzielnego elementu, który może stać w innym pomieszczeniu. W prawdzie kierunek ognia i spalin jest zgodny wtedy ale nadal nie ma drzwiczek z tej samej strony. Różnica też w paleniskach: poziome i pionowe. No i chciałbym dać takie proporcje, by ten piekarnik mógł się nagrzać podczas standardowego "napalenia w piecu" do temperatury mogącej upiec chleb czy mięcho.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różnica też w paleniskach: poziome i pionowe. No i chciałbym dać takie proporcje, by ten piekarnik mógł się nagrzać podczas standardowego "napalenia w piecu" do temperatury mogącej upiec chleb czy mięcho.

Pozdrawiam.

Pewnie da się to osiągnąć przy Twojej konstrukcji, podobnie chciałem w swoim piekarniku. Chleba jeszcze nie piekłem ale myślę że problemów nie będzie, pizza piecze się w kilka minut, chaczapuri w kilkanaście, drożdżówka w dwadzzieścia a potem można mięsko włożyć;-) U mnie standardowe napalenie to ok 10kg drewna, jeden załadunek, to wystarcza do odpowiedniego nagrzania piekarnika. Wymyśliłem sobie własne proporcje zależności przekrojów kanałów, jakoś się sprawdza. Dokładnych pomiarów temperatury w piekarniku nie robiłem bo nie było takiej potrzeby i takie termometry do 300 stopni niestety zamyka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli 10 kg nagrzewa.

To jakie wymiary piekarnika i jak jest gruby ?

Z opisu wynika, że jakby grzeje za silnie(za małe wymiary), chyba że należałoby odczekać aż ciepło się ustabilizuje.

Kiedyś mówili, że dobry piekarnik powinien mieć tyle ciepła, żeby upiec chleb a po jego wyjęciu bułkę :)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli 10 kg nagrzewa.

To jakie wymiary piekarnika i jak jest gruby ?

Z opisu wynika, że jakby grzeje za silnie(za małe wymiary), chyba że należałoby odczekać aż ciepło się ustabilizuje.

Kiedyś mówili, że dobry piekarnik powinien mieć tyle ciepła, żeby upiec chleb a po jego wyjęciu bułkę :)

Pozdrawiam.

Pamiętaj że to nie piec chlebowy, pod spodem masz palenisko które nagrzewa się do ciut wyższych temperatur;-) wysokość, szerokość głębokość 30/43/50 strop cieniutki grubość książeczek boki 12. Z odczekaniem pewnie masz rację ale nikomu nie chce się czekać z pieczeniem do 24-tej. A z tym chlebem i bułką muszę sprawdzić przy okazji;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Remiks za wymiary.

W tym moim ma to trochę inaczej działać więc będzie trochę wyżej, trochę zwęzimy ale wydłużymy, czyli 40-45 x 35 x 75-80 cm.

Długi klomot i taka pewnie jego wada jeśli praca okaże się dobra.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...