Bogusław_58 15.07.2016 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Malują ją od środka kominy przemysłowe, bo to taniej niż zatrudniać alpinistów kominiarskich.Prawdopodobnie do kominów domowych nikt jej jeszcze nie zastosował a jeśli tak, to niewielu.Coś trochę innego zastosowałem u siebie na 3m . Jest to łącznik zbudowany z cegły izolacyjnej z kominem z cegły czerwonej, ustawiony do komina pod kątem 55*. Dwa lata po uruchomieniu zajrzałem tam do środka i było "gładko". Muszę kiedyś znowu zajrzeć, by się upewnić, co się dzieje teraz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 08.09.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Zapraszamy do obejrzenia filmu z ciekawej realizacji. Niezwykłe ogrzewanie domu. Coś, co daje całkowitą niezależność od gazu, energii elektrycznej i węgla. Trzy w jednym: piec ceramiczny akumulujący ciepło, kuchnia kaflowa z płytą grzewczą i piec chlebowy. Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.09.2016 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Witam. Wprawdzie aktywność piszących spadła, ale licznik pokazuje niesłabnące zainteresowanie czytających Dzięki też dla Redakcji za podciągnięcie tematu Prezentuję dziś schemat pomysłu na piec, który wynikł z realizacji "pieca batmana" opisanego przeze mnie na stronie 213. Minął już rok i testy dobrze rokują , więc jest pomysł na "piec batmanki" z rysunku po niżej. Jest to tylko pomysł, więc nie gwarantuję jak to będzie działać. Trzeba by wcześniej dojść przez testowanie, do wymiarów dopalacza - piekarnika. http://images76.fotosik.pl/885/ce66b63be6da5729gen.jpg Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.09.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Witam. Wprawdzie aktywność piszących spadła, ale licznik pokazuje niesłabnące zainteresowanie czytających Dzięki też dla Redakcji za podciągnięcie tematu Prezentuję dziś schemat pomysłu na piec, który wynikł z realizacji "pieca batmana" opisanego przeze mnie na stronie 213. Minął już rok i testy dobrze rokują , więc jest pomysł na "piec batmanki" z rysunku po niżej. Jest to tylko pomysł, więc nie gwarantuję jak to będzie działać. Trzeba by wcześniej dojść przez testowanie, do wymiarów dopalacza - piekarnika. http://images76.fotosik.pl/885/ce66b63be6da5729gen.jpg Pozdrawiam. Fajny pomysł, u mnie tak dziala palenisko kminkowe z piekarnikiem i się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.09.2016 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Czyli masz Remiks już jakieś doświadczenia: czy nie "wykręci" drzwiczek i czy można zastosować drzwiczki z szybą ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.09.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Czyli masz Remiks już jakieś doświadczenia: czy nie "wykręci" drzwiczek i czy można zastosować drzwiczki z szybą ? Pozdrawiam. U mnie żeliwnych drzwiczek nie wykręca do tego z szybą. Konstrukcja jednak troszke się różni, pod spodem palenisko kominkowe więc spore do tego wymyśliłem sobie krótki kanał dopalający więc sam piekarnik troszkę w innej odległości. o drzwiczki osobiście bym się nie martwił bo ogień ładnie zawija do kanałów wylotowych. O czystej szybie chyba należało by zapomnieć chyb że wykombinujesz jakiś nadmuch powietrza na nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.09.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Gotowanie i grzanie .... Edytowane 13 Września 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.09.2016 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 ... O czystej szybie chyba należało by zapomnieć chyb że wykombinujesz jakiś nadmuch powietrza na nią. Nie ryzykowałbym dla Batmanki wcisnąć brudną szybę Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 20.09.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Bogusław to co narysowałeś Podgorodnikow zastosował w swoich ,,tiepłuszkach" w latach 30-tych ubiegłego wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.09.2016 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Tak, pomysł powiela kilka wcześniejszych projektów z różnych kontynentów i nie jest odkryciem hameryki.Podobnie w samochodach, każdy następny ma jednak też 4 koła i kierownicę ale różnią się.Jakbyś miał jakiś link do tych "tiepluszek", to chętnie to przejrzę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 20.09.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 kirpichiki.pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.09.2016 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Pod tym adresem są prezentowane tzw "ruskie piece" które działają w ten sposób, że rozpala się w piekarniku w jego tyle a spaliny idą w kierunku drzwiczek i wpadają do komina, podobnie jak w piecach do pizzy, które można spotkać na całym kontynencie. W moim projekcie spaliny mają iść w kierunku odwrotnym. Nie widzę więc podobieństwa, chyba że coś przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 20.09.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Palenie w piekarniku to tylko jeden ze sposobów w tym piecu.Mimo iż wyglądem przypomina typowy masywny ruski piec, w który wlot powietrza i wylot spalin odbywa się tym samym otworem, tutaj z boku w dole jest dodatkowe palenisko.Spaliny z tegoż paleniska wpadają do komory piekarnika,omywają sklepienie a następnie uchodzą do komory pod piekarnikiem,by dalej trafić do komina.To jest piec dwukomorowy.Podczas palenia w dolnym palenisku otwór piekarnika zamyka się dostawianą zasłoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 20.09.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 W tej zakładce są etapy budowy takiego pieca-http://kirpichiki.pro/read/articles/medvozera.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.09.2016 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Ruski piec jest OK, dlatego do dziś jest popularnyNa tym ostatnim rysunku, działa jak piec grzewczy z kanałami opadowymi, podobnie jak w moim rysunku, z tym że wyprowadziłem je do oddzielnego elementu, który może stać w innym pomieszczeniu. W prawdzie kierunek ognia i spalin jest zgodny wtedy ale nadal nie ma drzwiczek z tej samej strony. Różnica też w paleniskach: poziome i pionowe. No i chciałbym dać takie proporcje, by ten piekarnik mógł się nagrzać podczas standardowego "napalenia w piecu" do temperatury mogącej upiec chleb czy mięcho.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.09.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Różnica też w paleniskach: poziome i pionowe. No i chciałbym dać takie proporcje, by ten piekarnik mógł się nagrzać podczas standardowego "napalenia w piecu" do temperatury mogącej upiec chleb czy mięcho. Pozdrawiam. Pewnie da się to osiągnąć przy Twojej konstrukcji, podobnie chciałem w swoim piekarniku. Chleba jeszcze nie piekłem ale myślę że problemów nie będzie, pizza piecze się w kilka minut, chaczapuri w kilkanaście, drożdżówka w dwadzzieścia a potem można mięsko włożyć U mnie standardowe napalenie to ok 10kg drewna, jeden załadunek, to wystarcza do odpowiedniego nagrzania piekarnika. Wymyśliłem sobie własne proporcje zależności przekrojów kanałów, jakoś się sprawdza. Dokładnych pomiarów temperatury w piekarniku nie robiłem bo nie było takiej potrzeby i takie termometry do 300 stopni niestety zamyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.09.2016 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Czyli 10 kg nagrzewa. To jakie wymiary piekarnika i jak jest gruby ? Z opisu wynika, że jakby grzeje za silnie(za małe wymiary), chyba że należałoby odczekać aż ciepło się ustabilizuje. Kiedyś mówili, że dobry piekarnik powinien mieć tyle ciepła, żeby upiec chleb a po jego wyjęciu bułkę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.09.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Czyli 10 kg nagrzewa. To jakie wymiary piekarnika i jak jest gruby ? Z opisu wynika, że jakby grzeje za silnie(za małe wymiary), chyba że należałoby odczekać aż ciepło się ustabilizuje. Kiedyś mówili, że dobry piekarnik powinien mieć tyle ciepła, żeby upiec chleb a po jego wyjęciu bułkę Pozdrawiam. Pamiętaj że to nie piec chlebowy, pod spodem masz palenisko które nagrzewa się do ciut wyższych temperatur;-) wysokość, szerokość głębokość 30/43/50 strop cieniutki grubość książeczek boki 12. Z odczekaniem pewnie masz rację ale nikomu nie chce się czekać z pieczeniem do 24-tej. A z tym chlebem i bułką muszę sprawdzić przy okazji;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 22.09.2016 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Dzięki Remiks za wymiary.W tym moim ma to trochę inaczej działać więc będzie trochę wyżej, trochę zwęzimy ale wydłużymy, czyli 40-45 x 35 x 75-80 cm.Długi klomot i taka pewnie jego wada jeśli praca okaże się dobra.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 24.09.2016 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Bogusław zajrzyj na sąsiednie forum,w dziale - Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy... - Kominki i piece z Finlandii- znajdziesz sprawdzone piekarniki z paleniskiem pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.