Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

Malują ją od środka kominy przemysłowe, bo to taniej niż zatrudniać alpinistów kominiarskich.

Prawdopodobnie do kominów domowych nikt jej jeszcze nie zastosował a jeśli tak, to niewielu.

Coś trochę innego zastosowałem u siebie na 3m . Jest to łącznik zbudowany z cegły izolacyjnej z kominem z cegły czerwonej, ustawiony do komina pod kątem 55*. Dwa lata po uruchomieniu zajrzałem tam do środka i było "gładko". Muszę kiedyś znowu zajrzeć, by się upewnić, co się dzieje teraz.

Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapraszamy do obejrzenia filmu z ciekawej realizacji. Niezwykłe ogrzewanie domu. Coś, co daje całkowitą niezależność od gazu, energii elektrycznej i węgla. Trzy w jednym: piec ceramiczny akumulujący ciepło, kuchnia kaflowa z płytą grzewczą i piec chlebowy.

Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora.

Witam.

Wprawdzie aktywność piszących spadła, ale licznik pokazuje niesłabnące zainteresowanie czytających :) Dzięki też dla Redakcji za podciągnięcie tematu :)

Prezentuję dziś schemat pomysłu na piec, który wynikł z realizacji "pieca batmana" opisanego przeze mnie na stronie 213. Minął już rok i testy dobrze rokują :), więc jest pomysł na "piec batmanki" z rysunku po niżej. Jest to tylko pomysł, więc nie gwarantuję jak to będzie działać. Trzeba by wcześniej dojść przez testowanie, do wymiarów dopalacza - piekarnika.

http://images76.fotosik.pl/885/ce66b63be6da5729gen.jpg

Pozdrawiam.

Witam.

Wprawdzie aktywność piszących spadła, ale licznik pokazuje niesłabnące zainteresowanie czytających :) Dzięki też dla Redakcji za podciągnięcie tematu :)

Prezentuję dziś schemat pomysłu na piec, który wynikł z realizacji "pieca batmana" opisanego przeze mnie na stronie 213. Minął już rok i testy dobrze rokują :), więc jest pomysł na "piec batmanki" z rysunku po niżej. Jest to tylko pomysł, więc nie gwarantuję jak to będzie działać. Trzeba by wcześniej dojść przez testowanie, do wymiarów dopalacza - piekarnika.

http://images76.fotosik.pl/885/ce66b63be6da5729gen.jpg

Pozdrawiam.

Fajny pomysł, u mnie tak dziala palenisko kminkowe z piekarnikiem i się sprawdza.

Czyli masz Remiks już jakieś doświadczenia: czy nie "wykręci" drzwiczek i czy można zastosować drzwiczki z szybą ?

Pozdrawiam.

U mnie żeliwnych drzwiczek nie wykręca do tego z szybą. Konstrukcja jednak troszke się różni, pod spodem palenisko kominkowe więc spore do tego wymyśliłem sobie krótki kanał dopalający więc sam piekarnik troszkę w innej odległości. o drzwiczki osobiście bym się nie martwił bo ogień ładnie zawija do kanałów wylotowych. O czystej szybie chyba należało by zapomnieć chyb że wykombinujesz jakiś nadmuch powietrza na nią.

Tak, pomysł powiela kilka wcześniejszych projektów z różnych kontynentów i nie jest odkryciem hameryki.

Podobnie w samochodach, każdy następny ma jednak też 4 koła i kierownicę ale różnią się.

Jakbyś miał jakiś link do tych "tiepluszek", to chętnie to przejrzę.

Pozdrawiam.

Pod tym adresem są prezentowane tzw "ruskie piece" które działają w ten sposób, że rozpala się w piekarniku w jego tyle a spaliny idą w kierunku drzwiczek i wpadają do komina, podobnie jak w piecach do pizzy, które można spotkać na całym kontynencie. W moim projekcie spaliny mają iść w kierunku odwrotnym. Nie widzę więc podobieństwa, chyba że coś przeoczyłem.

Palenie w piekarniku to tylko jeden ze sposobów w tym piecu.Mimo iż wyglądem przypomina typowy masywny ruski piec, w który wlot powietrza i wylot spalin odbywa się tym samym otworem, tutaj z boku w dole jest dodatkowe palenisko.Spaliny z tegoż paleniska wpadają do komory piekarnika,omywają sklepienie a następnie uchodzą do komory pod piekarnikiem,by dalej trafić do komina.To jest piec dwukomorowy.Podczas palenia w dolnym palenisku otwór piekarnika zamyka się dostawianą zasłoną.

shema-russkojj-pechi.jpg

Ruski piec jest OK, dlatego do dziś jest popularny

Na tym ostatnim rysunku, działa jak piec grzewczy z kanałami opadowymi, podobnie jak w moim rysunku, z tym że wyprowadziłem je do oddzielnego elementu, który może stać w innym pomieszczeniu. W prawdzie kierunek ognia i spalin jest zgodny wtedy ale nadal nie ma drzwiczek z tej samej strony. Różnica też w paleniskach: poziome i pionowe. No i chciałbym dać takie proporcje, by ten piekarnik mógł się nagrzać podczas standardowego "napalenia w piecu" do temperatury mogącej upiec chleb czy mięcho.

Pozdrawiam.

Różnica też w paleniskach: poziome i pionowe. No i chciałbym dać takie proporcje, by ten piekarnik mógł się nagrzać podczas standardowego "napalenia w piecu" do temperatury mogącej upiec chleb czy mięcho.

Pozdrawiam.

Pewnie da się to osiągnąć przy Twojej konstrukcji, podobnie chciałem w swoim piekarniku. Chleba jeszcze nie piekłem ale myślę że problemów nie będzie, pizza piecze się w kilka minut, chaczapuri w kilkanaście, drożdżówka w dwadzzieścia a potem można mięsko włożyć;-) U mnie standardowe napalenie to ok 10kg drewna, jeden załadunek, to wystarcza do odpowiedniego nagrzania piekarnika. Wymyśliłem sobie własne proporcje zależności przekrojów kanałów, jakoś się sprawdza. Dokładnych pomiarów temperatury w piekarniku nie robiłem bo nie było takiej potrzeby i takie termometry do 300 stopni niestety zamyka.

Czyli 10 kg nagrzewa.

To jakie wymiary piekarnika i jak jest gruby ?

Z opisu wynika, że jakby grzeje za silnie(za małe wymiary), chyba że należałoby odczekać aż ciepło się ustabilizuje.

Kiedyś mówili, że dobry piekarnik powinien mieć tyle ciepła, żeby upiec chleb a po jego wyjęciu bułkę :)

Pozdrawiam.

Czyli 10 kg nagrzewa.

To jakie wymiary piekarnika i jak jest gruby ?

Z opisu wynika, że jakby grzeje za silnie(za małe wymiary), chyba że należałoby odczekać aż ciepło się ustabilizuje.

Kiedyś mówili, że dobry piekarnik powinien mieć tyle ciepła, żeby upiec chleb a po jego wyjęciu bułkę :)

Pozdrawiam.

Pamiętaj że to nie piec chlebowy, pod spodem masz palenisko które nagrzewa się do ciut wyższych temperatur;-) wysokość, szerokość głębokość 30/43/50 strop cieniutki grubość książeczek boki 12. Z odczekaniem pewnie masz rację ale nikomu nie chce się czekać z pieczeniem do 24-tej. A z tym chlebem i bułką muszę sprawdzić przy okazji;-)

Dzięki Remiks za wymiary.

W tym moim ma to trochę inaczej działać więc będzie trochę wyżej, trochę zwęzimy ale wydłużymy, czyli 40-45 x 35 x 75-80 cm.

Długi klomot i taka pewnie jego wada jeśli praca okaże się dobra.

Pozdrawiam.