Bogusław_58 24.09.2016 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Przeszukam jak radzisz , ale jeśli masz jakiś przykłady na szybko to zapodaj.Jak dla mnie piekarniki i piece chlebowe to jeszcze duża niewiadoma.Przydałby się w przyszłości wątek o piecach chlebowych na drewno oddzielnie stojących. Sam szykuję się też do budowy dużego pieca chlebowego pod wiatą i nie mam pojęcia jaki projekt wybrać. Piec batmanki jest również piecem do ogrzewania, więc tu się na razie mieści.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 24.09.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 W tradycyjnym piecu chlebowym żar przesuwa się po spodzie aby równomiernie ogrzać całość,natomiast u ciebie przegrzewać się będzie sklepienie i okolice dyszy.Mnóstwo przykładów wolno stojących pieców znajdziesz na stronach MHA,wlot pwietrza i wylot spalin tym samym otworem inaczej jakiekolwiek nieszczelności spowodują wychładzanie pieca,Najlepszy kształt to ścięta kula lub beczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.09.2016 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Nie jest tak różowo jakby się wydawało. W piecach na drewno w piekarniach, piekarze nawet 3 razy przekładali bochenki, by się równo piekły. Oznacza to że piekarniki nie nagrzewały się równo. Z kominów też długo unosiły się ciemne dymy, za nim piece nabrał temperatury. Dlatego drążę, bo jak nie "urok to sraczka" a chodzi o to, by wylądować w miarę przyzwoicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.09.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Nie jest tak różowo jakby się wydawało. W piecach na drewno w piekarniach, piekarze nawet 3 razy przekładali bochenki, by się równo piekły. Oznacza to że piekarniki nie nagrzewały się równo. Z kominów też długo unosiły się ciemne dymy, za nim piece nabrał temperatury. Dlatego drążę, bo jak nie "urok to sraczka" a chodzi o to, by wylądować w miarę przyzwoicie . Nie jest tak źle, sklepienie jako wycinek beczki do tego gdyby obniżało się w kierunku wylotu spalin (przyjmuję że wlot z przodu od dołu jak u mnie). Chyba załatwiło by sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.09.2016 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 http://images76.fotosik.pl/885/ce66b63be6da5729gen.jpg Te sklepienie do połowy to wycinek beczki obniżającej się w kierunku wylotu, a druga połowa jest wycinkiem kuli(mieszacz-dopalacz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.09.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Te sklepienie do połowy to wycinek beczki obniżającej się w kierunku wylotu, a druga połowa jest wycinkiem kuli(mieszacz-dopalacz). Jasne, w wykonaniu troszkę zabawy u mnie sklepienie jako wycinek beczki patrząc od przodu a wlot spalin to szczelina na całej szerokości piekarnika działa ok ale wydaje mi się że gdyby obniżyć jak na twoim rysunku zadziałało by lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.09.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Jaka pojemność , wymiary wewnętrzne , ma to palenisko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.09.2016 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Poprzednia strona post 4519 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 25.09.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Bogusław chyba za dużo zostało ci tych andaluzytowych cegieł?!A swoją drogą to pozazdrościć ,jak twoja żona znosi te ciągłe modyfikacje.Jeśli szukasz dokładnych wyliczeń to zwróć się do Wojtka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.09.2016 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Takie konstrukcje są niewyliczalne. Pozostaje metoda prób i błędów lub oparcie się na podobnym przykładzie.Co do andaluzytu to jeszcze 4 tony leżakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 25.09.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 To się zdecyduj jakie wymiary pieca chlebowego(tak tak, nie piekarnika) są ci potrzebne-na 4 duże foremki czy na 6 bochenków chleba. Mój piecyk chlebowy ma wymiary54x105x32cm,wylot spalin 16x16.Do tego wchodzą 4 duże foremki,piecyk odpalany przed Wielkanocą do wypieku bab i jesienią do suszenia owoców,grzybów, i pestek z dyni.Parę cegiełek by mi się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 25.09.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.09.2016 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Piec chlebowy, w którym się rozpala, to temat na inny wątek. Rozmawiamy o piekarniku napędzanym spalinami z paleniska, które równocześnie jest ogrzewaniem dla domu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 25.09.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Jeśli to piekarnik to może lepie omywać go spalinami z zewnątrz,ścianki piekarnika 3cm grubości.Jeśli masz SkechUp-a to mogę to mogę ci to zaprojektować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.09.2016 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Ścianka 3 cm z ceramiki nie daje gwarancji długiej żywotności. Wiemy też , że ogień w zależności od gatunku spalonego drewna dodaje inny smak dla wypieku. Ogień po zewnętrznej stronie pozbawi pieczywo tego smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.09.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Ścianka 3 cm z ceramiki nie daje gwarancji długiej żywotności. Wiemy też , że ogień w zależności od gatunku spalonego drewna dodaje inny smak dla wypieku. Ogień po zewnętrznej stronie pozbawi pieczywo tego smaku. To fakt drożdżówka z takiego piekarnika ma swój smak nie do zrobienia w czystym piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.09.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 To fakt drożdżówka z takiego piekarnika ma swój smak nie do zrobienia w czystym piekarniku. Spaliny drewna z różnych gatunków drzew dają inny smak ?? Piekarniki można też mieć w gotowych piecykach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.09.2016 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Starzy piekarze, którzy kiedyś obsługiwali takie piece, to nawet twierdzą, że kolor skórki chleba będzie się różnił w zależności od gatunku drewna spalonego w takim piecu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.09.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Spaliny drewna z różnych gatunków drzew dają inny smak ?? Piekarniki można też mieć w gotowych piecykach.. W piekarniku z Twojej fotki na 100% nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alex33 25.09.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Spaliny drewna z różnych gatunków drzew dają inny smak ??.. Próbowałeś wędlin wędzonych drewnem z drzew owocowych-będziesz miał odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.