Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

Przeszukam jak radzisz , ale jeśli masz jakiś przykłady na szybko to zapodaj.

Jak dla mnie piekarniki i piece chlebowe to jeszcze duża niewiadoma.

Przydałby się w przyszłości wątek o piecach chlebowych na drewno oddzielnie stojących.

Sam szykuję się też do budowy dużego pieca chlebowego pod wiatą i nie mam pojęcia jaki projekt wybrać. Piec batmanki jest również piecem do ogrzewania, więc tu się na razie mieści.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tradycyjnym piecu chlebowym żar przesuwa się po spodzie aby równomiernie ogrzać całość,natomiast u ciebie przegrzewać się będzie sklepienie i okolice dyszy.

Mnóstwo przykładów wolno stojących pieców znajdziesz na stronach MHA,wlot pwietrza i wylot spalin tym samym otworem inaczej jakiekolwiek nieszczelności spowodują wychładzanie pieca,Najlepszy kształt to ścięta kula lub beczka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest tak różowo jakby się wydawało.

W piecach na drewno w piekarniach, piekarze nawet 3 razy przekładali bochenki, by się równo piekły. Oznacza to że piekarniki nie nagrzewały się równo. Z kominów też długo unosiły się ciemne dymy, za nim piece nabrał temperatury. Dlatego drążę, bo jak nie "urok to sraczka" a chodzi o to, by wylądować w miarę przyzwoicie :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest tak różowo jakby się wydawało.

W piecach na drewno w piekarniach, piekarze nawet 3 razy przekładali bochenki, by się równo piekły. Oznacza to że piekarniki nie nagrzewały się równo. Z kominów też długo unosiły się ciemne dymy, za nim piece nabrał temperatury. Dlatego drążę, bo jak nie "urok to sraczka" a chodzi o to, by wylądować w miarę przyzwoicie :).

Nie jest tak źle, sklepienie jako wycinek beczki do tego gdyby obniżało się w kierunku wylotu spalin (przyjmuję że wlot z przodu od dołu jak u mnie). Chyba załatwiło by sprawę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te sklepienie do połowy to wycinek beczki obniżającej się w kierunku wylotu, a druga połowa jest wycinkiem kuli(mieszacz-dopalacz).

 

Jasne, w wykonaniu troszkę zabawy u mnie sklepienie jako wycinek beczki patrząc od przodu a wlot spalin to szczelina na całej szerokości piekarnika działa ok ale wydaje mi się że gdyby obniżyć jak na twoim rysunku zadziałało by lepiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To się zdecyduj jakie wymiary pieca chlebowego(tak tak, nie piekarnika) są ci potrzebne-na 4 duże foremki czy na 6 bochenków chleba. Mój piecyk chlebowy ma wymiary54x105x32cm,wylot spalin 16x16.Do tego wchodzą 4 duże foremki,piecyk odpalany przed Wielkanocą do wypieku bab i jesienią do suszenia owoców,grzybów, i pestek z dyni.Parę cegiełek by mi się przydało.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ścianka 3 cm z ceramiki nie daje gwarancji długiej żywotności. Wiemy też , że ogień w zależności od gatunku spalonego drewna dodaje inny smak dla wypieku. Ogień po zewnętrznej stronie pozbawi pieczywo tego smaku.

To fakt drożdżówka z takiego piekarnika ma swój smak nie do zrobienia w czystym piekarniku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...