Remiks 12.12.2022 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Nie wiedziałem Remiks, że samsu pokazuje Twój piec Te 5 otworów to rozumiem, że liczysz jako jeden wlot. Tak to jeden wlot (doprowadzenie) są jeszcze trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.12.2022 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 No to samsu sam się ugotował. A propos de fakto gotowania , to na moim kuchennym przy okazji palenia, ugotowała mi się właśnie dobra zupa z dyni, taka lekko na ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.12.2022 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 @ Remiks – się dobrze czujesz – co Ty mi tu wypisujesz – #4778 tam popis dałeś a #4839 tu dopisujesz jeszcze sobie – nie ogarniasz tego co w tym napisałeś #4833 – ja rozumiem, że ktoś cudzego nie czyta jak i tego co jest w temacie ale pojąć nie mogę z jakiej paki dyskutować zaczyna i jeszcze ma pretensje – o co ??? Czego w tym nie pojmujesz : „Palenisko jak widać bez rusztu a tym samym bez PP.” ???Dopiero co @Kokosz pisał jak to mu PW się jara a Ty co, że w podłodze masz szczeliny którymi PP w załad podajesz - no ciekawe/ciekawe – coraz więcej ciekawostek na światło dzienne tu wyłazi. ...Palenisko potrafi spalić ok. 12 kg drewna w 2-3 godziny i załadować w tym czasie odbiornik o wadze pewnie ponad tonę oraz sam piec. takie palenie to jednak wyjątek bo nie ma takiej potrzeby. Przy obecnych temperaturach wystarczą dwa kawałki o średnicy 25-30 cm dł 40-45 cm by palić takim załadunkiem raz na dobę i ogrzać tym dom o pow 100m2. ...Przybliżona wartość opałowa suchego drewna najczęściej wykorzystywanych gatunków liściastych wynosi: Brzoza: 4,3 kWh/kg (15,5 MJ/kg); Buk: 4,1 kWh/kg (14,8 MJ/kg); Dąb: 4,2 kWh/kg (15,1 MJ/kg);To ile w przeliczeniu na godzinę wychodzi kW ??? No nic tylko czerpać z takiego źródła – tylko jak tu kopciuchów kopcenia od uczyć mając do czynienia z takimi przykładami !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 samsu niewiele masz wiedzy w temacie do tego interpretacyjna manipulacja więc partner do dyskusji żaden. Jak coś zbudujesz i będziesz mógł się tym pochwalić oprócz wykorzystywania zdjęć innych to wróć i podyskutujemy. Na początek doucz się czytać ze zrozumieniem. Tak na początek poczytaj, zacznij od jednostek kWh kW potem zajmij się akumulacją itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.12.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 samsu niewiele masz wiedzy w temacie do tego interpretacyjna manipulacja więc partner do dyskusji żaden. Jak coś zbudujesz i będziesz mógł się tym pochwalić oprócz wykorzystywania zdjęć innych to wróć i podyskutujemy. Na początek doucz się czytać ze zrozumieniem. Tak na początek poczytaj, zacznij od jednostek kWh kW potem zajmij się akumulacją itd.Miłej i owocnej lektury życzę : #4748; #4750; #4754; #4770; #4773; #4776; #4778; #4781; #4833; #4839 – trafiony i zatopiony #4844. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Pa pa samsu jak pisałem nie jesteś partnerem do rozmowy bez względu na ilość publikowanych numerków;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 No to samsu sam się ugotował. A propos de fakto gotowania , to na moim kuchennym przy okazji palenia, ugotowała mi się właśnie dobra zupa z dyni, taka lekko na ostro Smacznego, osobiście dyniowej nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.12.2022 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Pewnie na "słodko" z dodatkiem mleka - jeśli tak, to potwierdzam, że nietrafione menu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.12.2022 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Pa pa samsu jak pisałem nie jesteś partnerem do rozmowy bez względu na ilość publikowanych numerków;-) Rozumiesz rozumiesz;-) Do ocieplenia dodał bym szczelność. Sam mam malo szczelny i nie ocieplony dom z założenia, wystarcza w tej chwili na ogrzanie 100m2 1,5 kawałka brzozy o średnicy 30cm (nie chce mi się ważyć), temperatury u mnie w okolicach zera dzień noc do -6. Jeśli ktoś jeszcze lub raczej nie oczadział jeszcze : Ile powietrza potrzeba do spalenia 1 kg drewna? Oszczędniejsze pod względem ilości potrzebnego do spalania powietrza są kominki z paleniskiem zamkniętym. Potrzebują go zaledwie 6-8 m3/h na kilogram drewna. Temat: jak wyliczyć zapotrzebowanie kominka na powietrze ??? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?53013-jak-wyliczy%C4%87-zapotrzebowanie-kominka-na-powietrze Jak obliczyc ilosc powietrza nawiewanego przy instalacji z kominkiem? https://wentylacja.com.pl/forum/jak-obliczyc-ilosc-powietrza-nawiewanego-przy-instalacji-z-kominkiem-29424.html Kominek - ogień potrzebuje powietrza https://ladnydom.pl/budowa/1,106579,5081096.html Palenisko potrafi spalić ok. 12 kg drewna w 2-3 godziny i załadować w tym czasie odbiornik o wadze pewnie ponad tonę oraz sam piec. takie palenie to jednak wyjątek bo nie ma takiej potrzeby. ... raz na dobę i ogrzać tym dom o pow 100m2. Co z poddaszem – ciś by poddasze halny urwał ??? No już prościej się nie da : masz np. akumulator 12V (taki jak w samochodzie osobowym) o pojemności 45Ah i przykładowo możesz czerpać z niego 1A w czasie 45 godziny lub 45A w czasie 1 godziny. Tak mniej więcej licząć : 4kg X 8m3/h X 3h = 96m3 powietrza o temp. np. -5*C dla 12 kg drewna. Jedni domy dla siebie i bliskich sobie budują a inni w wybudowanych tylko mieszkają. Zdenek Nechoda ne zyje – serce mu ne bije a kuśka mu ne stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.12.2022 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Samsu pogrążasz się i dalej partnerem do rozmowy nie jesteś ale widzę że coś cię boli albo coś bierzesz czego nie powinieneś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 13.12.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Samsu pogrążasz się i dalej partnerem do rozmowy nie jesteś ale widzę że coś cię boli albo coś bierzesz czego nie powinieneśTo że nie ma, to nie znaczy, że nie było – ważne w tym jest to, że info dotarło. Giną zdjęcia i rysunki oraz posty – takie forum. Znak sprawnego inaczej w sygnaturce rozważ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panstan1 15.12.2022 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Dzien dobry. Minęło 7 lat odkad zaczalem budowac piec Kuzniecowa. Dopiero teraz cena ekogroszku zmusila mnie by go skonczyc iuruchomic. Od 2 miesiecy dziala. Piec budowalem w oparciu o projekt http://eng.stove.ru/products/kotlyi/kik_34_kvt Posilkujac sie relacja http://heatkit.com/html/lopezs.htm Jest caly z cegly szamotowej rozbiorkowej bo taka byla dostepna w okolicy. Projekt zmodyfikowalem w ten sposob ze dodalem po drugiej stronie paleniska druga komore opadowa i przeniosłem tam druga metalowa drabinke. Piec jest wiec symetryczny - palenisko po srodku, komory po bokach, komin z tylu. Budowalem sam, nie majac zadnego doswiadczenia z murowaniem, zostalo kilka nieszczelnosci ktore wykrylem i zatkalem po pierwszym rozpaleniu. Teraz piec jest oblozony welna mineralna, 10 cm z boku, 20 z gory. Ale przydalbo by sie dolozyc wiecej. Drabinki wykonal mi spawacz, poziome elementy z rury kwadratowej, pionowe z okraglej( zeby latwiej dopasowac). Za piecem stoi zbiornik buforowy z 1000 l butli stalowej. Bez wezownicy, tylko wspawane 4 krocce. Co do uzytkowania. Grzeje dom 140m (poniemiecki, nieocieplony) i warsztat 40m (tez nieocieplony) i wode użytkowa w zbiorniku z wezownica. Sprawdza sie bardzo dobrze. W okresie przejsciowym spalalem 2 wiadra drewna dziennie, jedno rano i jedno wieczorem. Teraz, przy mrozach spalam 2 taczki drewna. Dokladam 2-3 razybdziennie: rano, w południe i wieczorem. Cala powierzchnia domu jest ogrzewana do 20 stopni. Temperatura na wyjsciu pieca rosnie od 40 stopni rano, do 60 wieczorem i od polnocy do rana spada do 40. Piec jest duzy, ma ok 1,5x1.5x1.5 m. Dobrze magazynuje cieplo, nawet przy maksymalnym plomieniu czopuch jest tylko cieply, mozna na nim trzymac reke. Co do szczegolow technicznych. Nie ma bypasu do komina, zeby pierwszy raz rozpalic musialem rozpalic ognisko w kominie. Zawor mieszajacy jest, ale okazal sie niepotrzebny wiec jest otwarty. Kondensacja wystepuje tylko przy mokrym drewnie przy rozpalaniu rano gdy jest wychlodzony. Spala wszystko bezdymnie i bezapachowo. Jako wszystko mam na mysli kazdy rodzaj drewna czy mokrego czy suchego, a takze suche liscie ugniecione w pudełku. Gdy sie rozgrzeje to z komina przy mrozach leci skroplona para , a gdy nie ma mrozu widac tylko falowanie powietrza. Polecam taki piec. Jest prosty w obsłudze, spali kazdy rodzaj drewna, jest tani i prosty w budowie. Chetnie odpowiem na pytania. Kokosz Gratulacje, wreszcie jest kocioł Kuzniecowa! Ciekawi mnie ilość drewna w kg,ile spalasz przy jakiej temperaturze dziennie. Taczkę mogę sobie wyobrazić,wolałbym jednak te kg . Ja zawsze byłem ciekawy,jak się mają obliczenia zapotrzebowania budynku/domu względem rzeczywistości. Wziąłem kalkulator z ciepłowłaściwe.pl i wyszło,że wszystko się zgadza. Np ja ogrzewam Kuzniecowem parter domu jednorodzinnego,70 m2 (ocieplony), wyszło mi zapotrzebowanie ok 6000 kwh ciepła - i rzeczywiście tak jest,zużywam ok 3.5 mpu drewna (dąb,olcha,sosna też była),czyli równowartość ok 1t węgla (spalanego ze sprawnością ok 70%). Wspomniany przez ciebie piec (lopez labs) widziałem osobiście w 2013 r,właściciel nie za bardzo z niego wtedy korzystał,bo nie miał bufora,a bez tego ogrzewanie podłogowe takim kotłem nie ma sensu. Kokosz możesz wstawić ze 2 zdj kociołka? Wymiennika? Wspominałeś,że planujesz 2 piec. Polecam cegłę czerwoną kl 200 (wystarczy w zupełności) na masę akumulacyjną, ja korzystałem z cegielni w Łukowej k.Tarnowa,mają jeszcze chyba przystępne ceny,bo ta fajna cegła z Ceradbudu odleciała w kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.12.2022 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 P.S. Norma mówi że jeden kilogram drewna zawiera 4,2 kwh energii tak więc aby załadować zbiornik owymi 28,5 kilowatogodzinami będziemy potrzebować 6,7 kilograma drewna. Zużycie rzeczywiste pokaże nam sprawność kotła bo będzie ono a pewno wyższe i tak jak zużyto 8 kg wskazuje to na sprawność w okolicach 80 proc. Spróbowałem wkleić obrazek z filmu - średnio się udało ale jest [ATTACH=CONFIG]462709[/ATTACH] Bufor Adama zawsze chętnie czytam. Użytkownik Piczman jeśli dobrze pamiętam, miał dobrze ocieplony dom 100 - 120m2 i grzał go buforem 1000l, który ładował do 90*C. Przy temperaturze -10*C starczało mu ciepła na dobę. Piec miał dolnego spalania pewnie w granicy 80%, ponieważ jak zrolują na kaloryczności węgla to i tak się nie podskoczy. Ogólnie więc przyjąłem dzięki Piczmanowi, że na dom o tej wielkości i poprawnie ocieplony potrzeba 1000 l nagrzanej wody do 90*C. Piczmam pisał ok 12 lat temu bardzo precyzyjnie i do rzeczy. Od tego czasu jednak sporo się zmieniło/skorygowało wiec mam do Ciebie Chrys Zielonka pytanie: to ile tej wody trzeba na zagrzanie domku 100 m2 do 18-20*C przy mrozie -10*C na dobę, paląc w kotle o sprawność np 86% drewnem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 15.12.2022 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Pyta Bogusław to ile tej wody trzeba na zagrzanie domku 100 m2 do 18-20*C przy mrozie -10*C na dobę, paląc w kotle o sprawność np 86% drewnem ??? I tu mam problem bo żeby cokolwiek powiedzieć to trzeba jeszcze znać - zapotrzebowanie domu które zalezne jest od jego konstrukcji, typ instalacji grzewczej która może wykorzystywać mniej lub bardziej gorącą wodę no i oczywiśćie w jkiś tam sposób określić straty lub zyski generowane przez uzytkowników . Dodajmy do tego niewiadome zapotrzebowanie na CWU i zadanie staje się nie do rozwiązania. Ale... możemy określić ile kilowatogodzin zmiesci sie w buforze. Owe 1000l Piczmana zagrzane do 90 C dawało mu do dyspozycji od około 60 do 65 kwh zależnie czy temperatura minimalna jego instalacji to 35 czy 40 C. reszta to już będzie perfuma - w poprzednich obliczenaich kolegi Samsu kilogram drewna dostarczał 3,2 kwh co uznałbym za bardzo dobry wynik trudny do pobicia.Tak więc na ów dom Piczmana potrzeba by ok 20 kg drewna na dobę. Czyli aby jeden dzień nie palić trzeba wcześniej spalić 40 kilogramów. To nadal jest nie do końca prawda ponieważ aby ominąć całą dobę gdy kończymy palić późnym wieczorem potrzebujemy jeszcze dodac przynajmniej godziny nocne a ludzie pracujący jeszcze godziny pracy, W ten sposób docieramy do konkluzji że aby bufor dał nam odpocząć całą dobę energii w nim musi wystarczyć na ok 40 godzin . Stąd da sie obliczyć wielkość potrzebnego bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.12.2022 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Piczmam mówił o 20 cm styropianu na ścianie, więc przyjąłem wtedy , ze to poprawne ocieplenie, a cwu na dwie osoby zużywali jakoś rozsądnie. Tak jak napisałeś, że kocioł jest łatwo liczyć a już kominki czy hybrydy ceglano-płaszczowe to już będą stanowiły problem. Przyjąłem więc , że jeśli mamy wiadomą klasę ocieplenia domu, czy jego zapotrzebowanie na ciepło na dobę oraz sprawność kotła i ilość paliwa jaka zużyje by osiągnąć pożądaną temperaturę, to jeśli mamy dom w tej samej klasie ale w nim ogrzewanie ceramiczne lub hybrydowe, to na zasadzie porównywania możemy tę sprawność określić już bez liczenia na zasadzie porównania. Czyli samsu ze swoim piecem w domu Piczmana musiałby chyba spalić 20-24 kg drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2022 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Przyjąłem więc , że jeśli mamy wiadomą klasę ocieplenia domu, czy jego zapotrzebowanie na ciepło na dobę Najpierw wypełnij. https://cieplo.app/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.12.2022 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Dzięki - fajna zabawa. Tak naprawdę to się zastanawiam, czemu mędrcy od czystego powietrza, straszą sprawnością, a nie ANALIZĄ SPALIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1998 12.07.2023 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Witam beton BOS 150 wystarczy żeby zrobić kształtki do kotła zgazowującego czy się przepali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.07.2023 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Ten beton jest z wyższej półki - czyli jak trzeba.Jednak po odlaniu trzeba wypalić przez 2 h. Sprawa więc pomijana przez wszystkich, bo w piecu się też wypali, a przynajmniej tak myślą początkujący. Potem zdziwienie, że się kruszy i pęka. Zadzwoń więc do OZMO i zapytaj jaki beton Tobie by polecili, do zrobienia tego co planujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1998 12.07.2023 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 W jakiej temperaturze wypalić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts