Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisałem wcześniej o sprawie blatu w piecu kuchennym. Na omawianej stronie w pliku

 

"KOV-Herdfeuerung_mit_Keramikrost.pdf"

 

blat roboczy jest zrobiony po prostu w formie szyby żaroodpornej. Ciekawie to musi wyglądać w czasie pracy.

Ogólnie ciekawe i proste rozwiązanie no i duże pole do popisu dla "betoniarstwa" ogniotrwałego.

 

Schemat wkładu kominkowego z dolnym spalaniem rozpracowuję, na pierwszy rzut oka wygląda, że rzeczywiście nie ma tam wentylatora. Może ktoś zna lepiej niemiecki ode mnie?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

, że na tych projektach są KOSMICZNE technologie.

 

Natomiast gdybyśmy wspólnymi siłami (moimi fizycznymi i finansowymi, Waszymi wiedza + doświadczenie) zrobili mini instrukcję

 

Z tymi kosmicznymi technologiami to jest :i tak i nie.Na pewno te materiały są ładne i drogie.Kształty i ozdoby przystosowane do dzisiejszych potrzeb i mody.

Tak ogólnie to te piece działają tak:można podać powietrze do spalania trzema drogami na raz i każdą skutecznie oddzielnie zamknąć.Miejsca do podawania powietrza to:1 drzwiczki do załadunku opału,2 drzwiczki od popielnika,3 kanalikami na palący się opał.

Drzwiczek się nie uchyla jak kiedyś ale w drzwiczkach jest wbudowany system regulacji powietrza.Jest to dokładnie to samo, tyle że rozwiązanie nowsze jest ładniejsze i regulowane przez wciśnięcie lub przesunięcie .A wszystko w obudowie ,że nie wiadomo o co chodzi.

Podawanie powietrza przez uchylenie drzwiczek wywołuje nie symetryczne palenie i zawirowanie,dlatego wstawiona w drzwiczki obrotowa rozeta(lub inne) jest rozwiązaniem zawsze lepszym i precyzyjniejszym.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moj niemiecki tez nie powala. A szkoda bo na tych stronach jest wielkie bogactwo informacji. Ciekawe, ze jakos nie boja sie Chinczykow?

Dobra, juz koncze z kasliwymi uwagami;-)

Nurtuje mnie ten blat z szyby ceramicznej. A jak woda z garnka wykipi to nie popeka? Chyba musieli to sprawdzic? To znaczy, ze te szyby naprawde wiele potrafia!

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba, że ta szyba została tam położona po to, by było widać wnętrze kuchenki.

 

Nie sądzę jednak, bo przecież blaty kuchenek elektrycznych też są szklane i tam dopiero mamy do czynienia z nierównomiernym nagrzewaniem.

 

Dobre szkło ceramiczne nie napręża się od nagrzewania - nie rozszerza się, zatem szoki termiczne mu nie straszne.

 

Przy okazji ja14, masz tam dobry patent na czystą szybę (przy kominkach). Jedna robocza w ramie, druga dołożona z zewnątrz na słupkach.

Szczególnie jest to istotne w tej górnej komorze, która może być dość chłodna.

Patent niezbyt tani, ale dobry, bo można go zastosować później.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten patent na czystą szybę polega na tym, że szyba wewnętrzna mniej się wychładza?

Od ponad tygodnia przeprowadzam eksperymenty z szybą. Wspominałem już, że próbowałem wypalać sadzę na szybie z piekarnika ale szyba nie wytrzymała. Mam jednak wątpliwości co do takiego sposobu utrzymywania szyby w czystości. No bo przecież nie da się mieć w palenisku cały czas tak wysokich temperatur. W końcu drewno się wypali, zostanie żar i szyba ubrudzi się ponownie? Chyba, że się mylę?

Poza tym nawet jek sadza się wypali to chyba nigdy nie będzie to tak zupełnie do czysta?

Niestety w moim domowym wkładzie kominkowym nie uzyskuję tak wysokich temperatur żeby to przetestować mimo, że wyłożyłem dół wkładu płytkami szamotowymi.

Dosyć dobry efekt przyniosło natomiast zorganizowanie nawiewu powietrza na szybę:http://img294.imageshack.us/img294/914/dscn2891u.th.jpg

Jak widać na zdjęciu od dołu mam nawiew na szybę a od góry nie. Na zdjęciu tego nie widać ale na dole szyba jest czysta "jak z fabryki".

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do tych zdjęć to może sprobujemy razem rozszyfrować?

Ja na razie zrozumiałem na 1 zdjęciu tyle, że są 2 drzwiczki otwierana na górze załadunkowe, na dole do popielnika. W środku między nimi szybka do komory spalania.

Po lewej u góry szyber skroconego obiegu spalin (do rozpalania), na dole wylot do komina. Nie wiem co to za rurki w środku verbrenungluftduse.

Trochę zaskakuje mnie, że na obrazkach poglądowych widać płomienie w komorze zgazowania - spodziewałbym się raczej smoły.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy nie lepiej będzie to widać na przekroju kominka. Zasada działania paleniska chyba ta sama.

 

Tutaj jest mi łatwiej, bo mam taki piec w kotłowni, oczywiście bez szyb :wink:

 

http://images46.fotosik.pl/246/5840aa439f43572c.jpg

 

Widać, że nie ma tu wentylatora - sorry Winnetou, pardon Forest. Myliłem się, chodzi to jednak bez prądu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Są tam płomienie. Oczywiście nie jestem w stanie określić jak jest podczas pracy, bo nie mam szyby. Po prostu stwierdzam to co widzę zaraz po otwarciu drzwi.

 

Główna różnica pomiędzy moim piecem a tym na rysunku jest taka, że u mnie komora górna to stalowa kaseta otoczona wodą, tutaj jest komora ceramiczna. Smoła nie ma się tutaj na czym osadzić, bo wszystko jest gorące. Reszta jest podobna.

 

Powietrze podawane jest do dyszy między komorami, część w samej dyszy, część (mniejsza) dostaje się do górnej komory (rząd otworów wyżej w dyszy). U mnie to "pierwotne" powietrze jest podawane pod "kopułę" osobnymi kanałami.

 

Tutaj "mantel" to mantel, czyli płaszcz wodny na zewnątrz kasety ceramicznej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na przekroju poziomym z dyszy widać niewiele, ale zobaczcie gdzie jest płaszcz wodny. Tutaj jak pisałem słowo płaszcz jest użyte we właściwym znaczeniu.

 

http://images50.fotosik.pl/247/9f7f339605129189.jpg

 

Najpierw gorąca ceramika, potem stalowy korpus, potem radiator powietrzny, a woda dopiero na zewnątrz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...