Wojtek_796 12.01.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Ja 14, właśnie, że nie. Po lekkim uchyleniu szybra proces zanika. U mnie tego nie widać, ale za to słychać. Ta dolna komora pracuje z charakterystycznym basowym pomrukiem - dość przyjemnym dla ucha zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.01.2010 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Chodzi mi o wysoką temperaturę spalin.Ona powoduje,że urządzenie faktycznie nie ma za wysokiej sprawności, pomimo wysokiej sprawności spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.01.2010 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Przy kominach co oni mają,to za dużo o 140*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 12.01.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Dlatego proponują do kompletu szereg ulepszaczy w postaci wymienników - stalowych radiatorów i ceramicznych kanałowych (z modułów). Nie chcę jednak pytać ile to wszystko kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.01.2010 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Całe szczęście Wojtek,że te piece co je bierzemy "po lupę",to zawsze mają jakiś feler.Jest to szansa dla nas na zrobienie kasy.Będziemy pracować nad super "spalaczem",produkować główne części i sprzedawać w cenie "sprawiedliwej"dla amatorów dalszego montażu.Chyba,że Forest podrzuci coś, na co nie ma już"bata". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.01.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Caly czas zastanawialem sie skad sie bierze cieplo potrzebne do podtrzymania pirolizy.Chyba z tych kanalow powietrznych pomiedzy ceramika a plaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 12.01.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Ciągłe zgazowywanie drewna bierze się stąd, że leży ono na warstwie żarzącego się węgla drzewnego. To wystarcza nawet w komorze otoczonej wodą, w ceramicznej będzie pewnie jeszcze lepiej. Ta komora jest bardzo słabo "przewietrzana" i nie trzeba dużo energii, żeby uzyskać tam wysoką temperaturę. W komorze zawsze taki węgiel pozostaje. Przegarnia się go tylko po paleniu, żeby sam popiół spadał przez dyszę do komory dolnej. Jest go niewiele, wystarczy go wygarnąć raz w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.01.2010 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Obejrzalem schemat na stronie Atmosa i faktycznie z wiekszych roznic to tylko szybki w drzwiczkach i wentylator wyciagowy, ktory ma zapewniac brak dymienia podczas dokladania opalu. Z czego wnioskuje, ze ten kominek moze troche dymic przy dokladaniu.Jakby sie chcial czepiac to jeszcze ten widok ognia jest taki troche "niestandardowy" - zadnych polan tylko chmura ognia;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.01.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam! Z opisu na karcie, szczególnie z wykresów zapodanych na karcie wyrobu, wnioskuję, że nie przewidują dokładania. Ładuje się to chyba i spala do końca. Poza tym po otwarciu szybra to powinno zachowywać się jak "normalna" kaseta. Podoba mi się tutaj rozwiązanie szybra. Jeżeli dobrze odczytuję schemat, jest on przesuwany - to dobrze, bo te na zawiasach przyklejają się i przy piecu musi stać gumowy młotek. We wspomnianych przez Ciebie, ja14, kotłach jest jeszcze jeden szczegół różniący te rozwiązania, na pozór nieistotny - cylindryczna komora zgazowania.Przy płaskiej komorze (jak to jest i u mnie) często zdarzają się "zawiasy" drewna. Wtedy to węgiel z podłogi się wypala i drewno, nie mając z nim styku, gaśnie, tzn. przerwany jest proces zgazowania.Jest to więc dowód na to co pisałem wcześniej, ten węgiel jest siłą napędzającą proces. Dziwi mnie trochę podawane przez producenta zużycie drewna - 6kg/h jeżeli dobrze odczytałem. Jak tak rzeczywiście jest to porażka.Tutaj przypomniało mi się powiedzenie: jak kogoś stać na konia, to stać go też na bat. Pozdrawiam P.S.Dalej nie możesz spać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.01.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 6 kg/ na godzine? To chyba niemozliwe. Chyba, ze ma moc znamionowa powyzej 20 kW. Nie dotarlem do tych danych.Podobno jeszcze z rok bede mial klopoty ze spaniem;-) Ale juz sie przyzwyczailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.01.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 http://images49.fotosik.pl/247/9ce92cf2f7276908.jpg Może ktoś przełoży to z języka poetów romantycznych na nasze. Nie rozumiem tego maksymalnego czasu palenia - tyle można, czy dłużej nie wolno? Bogusław wspominał, że miał coś wspólnego z ojczyzną Goethego i Schillera. Mam słownik techniczny. Jak nie będzie ochotnika to jakoś to zmęczę. Trochę ucięło obrazek - w trzecim wierszu jest na końcu 6kg/h P.S. Co do spania - chłopak czy dziewczynka? Ja mam same córki i śpię bardzo dobrze - żona tylko czasem rano się nie odzywa - o co jej chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.01.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Wydaje mi sie, ze rozumiem ale nie chce sie wyglupic;-). Jak ktos bardziej kompetentny sie nie pofatyguje to napisze co mi sie wydaje:-) U mnie synek. A co do zony to spisz zamiast glaskac i jeszcze sie dziwisz, ze smutna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 13.01.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Nie wiem Wojtku czy korzystasz z tłumacza google? Na wszelki wypadeg wpisuje link:http://translate.google.com/# Spróbuj jak nie korzystałeś i odpisz czy link Ci się przydał.Pozdrawiam Co do wkładów stalowych.Aktualnie firma której wkłady rozprowadzam i sprzedaje w detalu, no i na tych wkładach wykonujemy obudowy szamotowe. Zresztą wiesz o tym. Firma testuje nowe wkłady z zupełnie nowym rozprowadzeniem powietrza w wewnątrz wkładu. Będzie to w pełni regulowane.Będa to wkłady powietrzne i wodne.Zaraz jak te nowe wkłady przejdą badania i testy w stosownych instytutach, ściągne je do siebie i porobie fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.01.2010 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Szkoda,że firma nie ma swego przedstawiciela w Polsce,bo może zechciałby wyjaśnić dokładnie wątpliwości i pokazać zalety,których ewentualnie nie dostrzegliśmy.W wierszu ,który wskazujesz Wojtek chodzi o czas trwania(palenia) i czas pracy.Mogę tylko gdybać więc ,że następne podłożenie jest "jutro".Sprawność podają na 85,5 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.01.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Dzięki Bohusz za podpowiedź. Używając tych translatorów internetowych trzeba jednak wykazać się dużą dozą poczucia humoru, chociaż rzeczywiście pomagają. Na przykład "maximale Brenndauer" wg. gógli to, cytuję: "maksymalny czas nagrywania" - sprawdźcie. Ale wiadomo, o co chodzi. Tak więc wg. mnie, gógli i słownika technicznego: 1. Maksymalny czas pracy - około 2 godzin.2. Dawki paliwa/częstość załadunku - 3kg/30 min.3. Moc cieplna na godzinę (?) - 20kW dla 6kg drewna/h.4. Wydajność / moc wyjściowa przenoszona przez wodę - ok. 55%=10-12kW5. Średni masowy strumień spalin przy użyciu drewna jako paliwa - 21g/s.6. Temperatura spalin w czopuchu - 240 st.7. Wymagany ciąg kominowy - 25 Pa.8. Sprawność - 85,5% Poprawcie, jak coś źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.01.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Szkoda,że firma nie ma swego przedstawiciela w Polsce,bo może zechciałby wyjaśnić dokładnie wątpliwości i pokazać zalety,których ewentualnie nie dostrzegliśmy. [...] A jakże! Chwali się, że ma. I to trzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.01.2010 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Forest.Wspomniałeś,że byłeś na prezentacji.Znasz na pewno tych przedstawicieli.Kiedy jest następne podłożenie do pieca?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.01.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Szybkosci spalania raczej obnizyc sie nie da a wiec w malym domu bufor wodny raczej obowiazkowy, w duzym dokladanie co pol godziny:-( i tylko jako dodatkowe zrodlo ciepla.Nalezy przypuszczac, ze te max 2 godziny palenia nie wynika ze wzgledow wytrzymalosciowych, tylko pozniej sprawnosc gwaltownie spada. Wiec nastepne palenie jak wystygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.01.2010 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Jeśli po pierwszym spaleniu ceramika w piecu się nagrzeje,to w drugim podłożeniu nie będzie już tak chłodzić spalin.Jaką temperaturę wtedy będzie miał czopuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.01.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Sprawność dobrego urządzenia grzewczego, powinna rosnąć przy następnym podłożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts