emqwadrat 09.02.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Jak w tytule. Właśnie jestem na etapie ostatecznej decyzji o wyborze instalatora/rodzaju pieca itp. do ogrzewania w moim domu.Wszędzie podłogówka (145mkw) i dwie drabinki w łazienkach. Pies kondensacyjny. Dwa rozdzielacze (parter i piętro). No i właśnie te rozdzielacze. Dzisiaj po raz pierwszy instalator przy rozmowie powiedział, że zaleca rozdzielacze z "własnymi" pompami żeby nie przeciążać tej w piecu ??? Dalsza wypowiedź:"Cenowo wyjdzie podobnie jak z rozdzielaczami bez pomp bo nie trzeba dawać ...zaworu trójdrożnego" (??? czy jakoś tam)- tak mnie tym zaskoczył, że może coś pomerdałem Wcześniej nie było w ogóle tego tematu... po prostu rozdzielacze i tyle. Co o tym sądziecie??? Jakie macie doswiadczenia/rozwiązania Czy ten temat już był gdzieś poruszany....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 10.02.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Wpuszcza Cię w maliny. Wystarczy 1 pompa. Za cenę dwóch kolejnych kup sobie zawór trójdrożny z siłownikiem (jakieś 280 zł) i termostat pogodowy (chyba 360 zł). U mnie 160m2 podłogówki napędza pompa pracująca na 1 biegu - są dwa rozdzielacze, na parterze 5 pętli, na piętrze 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 13.02.2009 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Wpuszcza Cię w maliny. Wystarczy 1 pompa. Za cenę dwóch kolejnych kup sobie zawór trójdrożny z siłownikiem (jakieś 280 zł) i termostat pogodowy (chyba 360 zł). U mnie 160m2 podłogówki napędza pompa pracująca na 1 biegu - są dwa rozdzielacze, na parterze 5 pętli, na piętrze 7. "Wystarczy 1 pompa".....rozumiem, że ta w kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 13.02.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Będę miał podobną zagwostkę. NJerzy czyli co? Masz jeden rozdzielacz na górze, jeden na dole a temperaturą steruje zawór przed tymi oboma rozdzielaczami?? Ale steruje nim (zaworem) regulator pogodowy czy pokojowy?? A może wystarczy sterować tylko temperaturą na piecu? (skoro zero grzejników) Bylibyśmy wdzięczni za jak najwięcej wskazówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.02.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Wystarczy jedna pompa ale trzeba trochę się pobawić, a instalatorowi chodzi żeby było szybko i sprawnie wiec stosuje gotowe rozdzielacze już z zamontowana pompą i skręca wszystko do kupy. Na tak zrobionej instalacji ma pewność że wszystko będzie działało jak trzeba. Jak nie masz pewności co do fachowości instalatora to nie proponuj mu jakiś dziwnych układów bo Ci to spieprzy i będziesz miał tylko problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 13.02.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Ja bym się chętnie pobawił, tylko jak by mi ktoś doradził jak? Cobym się nie poparzył. Może jakiś schemacik, please? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 19.02.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Będę miał podobną zagwostkę. NJerzy czyli co? Masz jeden rozdzielacz na górze, jeden na dole a temperaturą steruje zawór przed tymi oboma rozdzielaczami?? Ale steruje nim (zaworem) regulator pogodowy czy pokojowy?? A może wystarczy sterować tylko temperaturą na piecu? (skoro zero grzejników) Bylibyśmy wdzięczni za jak najwięcej wskazówek Tak jak piszesz - pompa pompuje do mieszacza (zaworu trójdrożnego) a ztamtąd idzie do obu rozdzielaczy. Mieszaczem steruje pogodówka. Pewno da się sterować piec pogodówką, wtedy mieszacz zbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 19.02.2009 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Kocioł kondensacyjny jest po to żeby zasilać podłogówkę BEZ żadnego mieszacza grzejniki łazienkowe podpinam do rozdzielaczy od podłogówki i nastawiamy nastawę na zaworach termostatycznych. Drabinki służą głównie żeby coś wysuszyć, gdy brakuje mocy można wejść na ścianę.Bez sensu jest zwiększanie temp. zasilania dla dwóch grzejników. Lepiej lepszej klasy kociołek. Oczywiście należy dobrać pętle pod charakterystykę pompy kotłowej (uwaga na max.przepływy przez kocioł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.02.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Rurkę mam 16x2, pętle po ok 70metrów - jak się podzieli zwój 200 metrowy na 3 to tak akurat wychodzi. Pętli ni8e zakręcam, ale jakiś czas miałem zakrecone całe piętro - dół działął nadal prawidłowo. Termostaty pokojowe i siłowniki mam jeszcze nie zamontowane - przydadzą się choćby po to by odcinać pomieszczenia dogrzane podczas palenia w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 20.02.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Rurkę mam 16x2, pętle po ok 70metrów - jak się podzieli zwój 200 metrowy na 3 to tak akurat wychodzi.... Ile średnio mkw uda się położyć z takiego odcinka 70 m? Acha, jak możesz to podaj mkw przy jakim rozstawie rurek (10, 15 cm?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.02.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 No właśnie, jest może jakaś tabela gdzie są podane m2 powierzchni,rozstaw rurek i długość pętli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 20.02.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Podam Wam przykład na przykładzie wykonanego projektu C.O.Kocioł kondensacyjny + zasobnik+ sterowanie pogodoweParametry instalacji zasilanie 44st powrót 36,6st17 obw grzewczych + 2 grzejniki160m2 podłogówka, dwie drabinki na parametry podłogówki.W kotle jest pompa obiegowa o wydajności 960kg/h.Instalacja potrzebuje przepływ 2140kg/h.Jak sądzicie da radę pompa kotłowa ?Otóż NIE da rady. Niestety często niektórzy instalatorzy o tym zapominają.W powyższym przykładzie będzie:Odpowiednie sprzęgło hydrauliczne oraz dobrana pompa obiegowa na instalacje.Nie będzie zaworu 3D z siłownikiem ponieważ nie ma takiej potrzeby. Wystarczy automatyka kotła i dopasowane ustawienia.Moja rada warto zlecić wykonanie projektu instalacji C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 20.02.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A czy na podstawie tych danych: http://forum.muratordom.pl/podlogowka-samemu-jak-uniknac-bledow,t152429.htm da się przygotować projekt? I z jakimi kosztami należałoby się liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.02.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Rurkę mam 16x2, pętle po ok 70metrów - jak się podzieli zwój 200 metrowy na 3 to tak akurat wychodzi.... Ile średnio mkw uda się położyć z takiego odcinka 70 m? Acha, jak możesz to podaj mkw przy jakim rozstawie rurek (10, 15 cm?) Liczyłem, liczyłem i w końcu ułożyłem wszędzie oprócz łazienek co 20 cm, w łazienkach co 15 cm. W praktyce działa dobrze - bez żadnej regulacji, czyli wszystko na rozdzielaczach otwarte na maxa - w całym domu wyrównana temperatura, a w łazienkach - jeśli mają zamknięte drzwi - jest 2-3 stopnie cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.02.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ad. VPS - dom z Twojego przykładu potrzebuje ok 18kW dostarczanej mocy , a mój zadowala się 5,5 kW, a metraż jakby podobny.Tutaj większość buduje domy jeszcze bardziej energooszczędne niż mój, lub prawie pasywne, i ani takich temperatur ani takich ilości przetłaczanej wody nie potrzebują. Im mniejsze zapotrzebowanie domu na moc, tym całe to liczenie podłogówki traci bardziej sens - zaczyna się wchodzić w rozstawy rurek ponad pół metra, i tym podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.12.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Podepnę się pod temat, bo u mnie monter też planuje dać pompę przy rozdzielaczu zamiast w piwnicy w kotłowni. Muszę go przekonać, że błądzi. Sytuacja będzie taka: kocioł kondensacyjny gazowy, 2 rozdzielacze do grzejników i 1 do podłogówki. Mam nadzieję, że coś zbliżone do tego będzie OK, z tym że jedna pompa do podłogówki i jedna wspólna pompa do obydwu rozdzielaczy grzejnikowych byłyby umieszczone w kotłowni, wraz z mieszaczem. Sterowanie raczej pogodowe. Dobrze to planuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts