Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominy wentylacyjne i spalinowe

jpichla

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś słyszał o takiej teorii, że aby kanałami wentylacyjnymi nie pchało się powietrze do środka chałupy (zwłaszcza w zimie), to kominy wentylacyjne i spalinowe muszą mieć wylot na równym poziomie. Taką teorię przedstawiło mi dwóch różnych fachowców ale nie potrafili uzasadnić z czego to wynika. Sugerują że należy wydłużyć te niższe kominy wentylacje za pomocą np. humbertów i że to pomoże.

Jeśli ktoś zna jakieś przekonywujące uzasadnienie teoretyczne lub ma inne przekonywujące dowody (np linki na jakieś artykuły) to bardzo proszę o informację.

Z góry dziękuję

Jacek

Podejrzewam ze teoria taka wiąże się z tym od wysokości komina zależy ciąg. Możliwe też że taka teoria jest prawdziwa. Bo zkładając że jeden z knałów (ten wyższy) będzie mocno wyciągał powietrze z pomieszczenia a moze jeszcze szczelnego pomieszczenia to dla wyrównania ciśnienia w pomieszczeniu powietrze z zewnatrz zacznie dostawać się poprzez ten kanał niski o słabszym ciągu. Tak to sobie ja myśle :wink:

To brzmi sensownie. Z tym ze sedno sprawy jest w stwierdzeniu ze "od wysokości komina zależy ciąg". Nie wiesz z czego to stwierdzenie wynika ? I jak jak się liczy taki ciąg ? Czy to może chodzi o jakieś różnice w gęstości powietrza spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz budynku ? Czy może coś innego ?

Z tym ze sedno sprawy jest w stwierdzeniu ze "od wysokości komina zależy ciąg". Nie wiesz z czego to stwierdzenie wynika ?

Tłumaczone jest to tym że od wysokości kanału kominowego i jego przekroju zależna jest różnica ciśnień między dołem komina a jego wyjściem. A różnica ciśnień powoduje przepływ powietrza.

Ale takie zjawisko będzie występowało bez względu na różnice w wysokości kominów

I też słyszałem o takich przypadkach. Tłumaczono to tym że pomieszczenia, dom jest szczelnie zamknięty (szczelne drzwi i okna) a powietrze w naturalny sposób próbuje krążyć i wtedy jeden kanał ciągnie a drugi dmucha. Mogą też występować sytuacje zależne od ustawienia komina w stosunku do innych budynków, dachu czy kierunków wiatru. Znam też przypadek znajomych mieszkających w bloku na wyższych kondygnacjach gdzie też wentylacja działa w ten sposób że jedną kratką (w łazience) wieje zimne powietrze a w kuchni kratka ciagnie, a nasiliło się to po wymianie okien i drzwi.

• 2 weeks później...