azalka 11.02.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 A ja mam pytanko... Nie wiem, czy to dobre miejsce, mam nadzieje, ze Redakcja tu dotrze Czy jest jakis klucz wg ktorego dobierane sa muratorowe domki? I mam postulacik: moze cykl w rodzaju "domek dla..."? Np. ja juz mam dosc. Przekopalam setki projektow i wciaz nic... (przy moich zalozeniach albo za szeroki, albo dach zbyt skomplikowany, albo bez garazu, a juz najczesciej bez pomieszczen gospodarczych - no i dzialke mam z wejsciem od poludnia...). Mnie potrzebny domek kryzysowy - ale wygodny do zycia (funkcjonalny). Smutno mi bardzo, jednak 15-20 tysiecy za indywidualny projekt to jednak dla mnie za duzo Wciaz czekam na odpowiedniego "gotowca"... I pomyslalam, ze moze Murator sprobowalby pomoc popilotowac cos w rodzaju projektu "polindywidualnego"? Np. ludziki okreslaja podstawowe zalozenia (moze ze wskazaniem na ulubionego projektanta, a moze nie) i na ich podstawie ich wstepnych wytycznych powstaje projekt. (Albo, jeszcze lepiej, w trakcie jednego projektowego "wypustu" ze dwa-trzy projekty bazujace na podobnych zalozeniach, ale roznego autorstwa). Projekt z zalozenia dla pozniejszego "dystrybuowania" jako projekt gotowy. A moze miejsce na forum, gdzie moglibysmy pisac, jaki domek nam potrzebny? Moze wstepne plany moglyby byc konsultowane na forum (chociaz to akurat moze byc glupie, patrzac zwlaszcza na watki o kryzysie). Jakby taki cykl powstal, sie zglaszam pierwsza ale nawet jesli nie ja, sadze, ze byloby i ksztalcace i ciekawe. I wylapaloby luki, ktore wciaz na tym rynku sa - i beda pojawiac sie nowe... Przyuwazylam na forum jeszcze kilku forumowiczow z dosc dlugim stazem, ktorzy nie moga znalezc projektu chatki dla siebie. I co Szanowna Redakcja na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 25.02.2009 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Redakcja nic, to trudno W wyniku tego mam pytanie: KIEDY BEDZIE wiosenny "wypust" projektow muratora? Chociaz na stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 26.02.2009 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Bylam, widzialam, dziekuje Jesli to wszystkie, to projektu Azaliowki chyba znowu niet Moze ja za bardzo przebierna jestem? Albo mi dom za maly, albo za szeroki, albo powierzchnia zabudowy za duza... W kolejnym zyciu najpierw wybiore projekt, a pozniej poszukam pod niego dzialki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BKolasa 05.03.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam, nareszcie dotarliśmy i tu, choć droga był daleka, pracy mieliśmy ogrom, bo już 12.03.br wchodzi na rynek nowy Katalog Wiosna 2009. Wracając jednak do Pani rozważań na temat domu to: Nie możemy robić takich, niby indywidualnych projektów na domy, bo nikt by nie chciał później kupować ich, jako gotowe tylko by chciał po swojemu od nowa projektować. A projekt to nie tylko architektura, ale i rysunki branżowe ( konstrukcja, instalacje itp.) i wiele czasu i przemyśleń, co do zgodności z różnymi normami obowiązującymi w Polsce. Prawda jest też i taka, że ile ludzi tyle preferencji. My możemy się tylko postarać by z Waszymi Szanowni Forumowicze uwagami wydawać tylko te naj, naj…… projekty. Przejrzałam również Twoje założenia do Azaljówki i proponuję spojrzeć na projekt C127 w lustrzanym odbiciu. Domek ma ładną bryłę a w środku jest i kuchnia ze spiżarnią pokój dzienny z jadalnią i miejscem na kominek oraz pokój z oddzielną łazienką, jest też spore pomieszczenie gospodarcze przy garażu, że gdyby tamtędy wchodzić z psami ze spaceru to kwestię czystych łap też tam by można załatwić. Na górze są trzy pokoje z dużą łazienką i przyległym stryszkiem całość wpisze się w Twoją 23m działkę. Lustrzana wersja projektu sprawi, że salon, jadalnia wylądują po tej słonecznej stronie działki. Pozdrawiam i czekam na komentarze B Kolasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 05.03.2009 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Szalenie mile, ze ktos sie odezwal Dom jest super i faktycznie - jako Azaliowka bylby super wygodny. Tylko duzy troche - ma prawie 170 pu. Z domow o porownywalnym metrazu bardziej chyba mi "lezy" C110 b, chociaz zaproponowany przez Was ma pokoik od ogrodu. Nam zalezy jednak na mozliwie tanim domku. Na pewno jednak przedyskutuje te propozycje z mezem. Juz mu go przemailowalam Od jakiegos czasu sklaniamy sie zdecydowanie w strone parterowki. Dzwonilam dzisiaj do gminy i mam niejakie szanse na wystapienie o zwiekszenie powierzchni zabudowy. Moze tutaj dostalabym jakas wskazowke? A co do projektow niby-indywidualnych, rozumiem... Natomiast moze warto by bylo, w takim ukladzie, otworzyc watek w ktorym forumowicze mogliby wypisywac, czego szukaja w projektach, co im w rynkowej ofercie (nie tylko Muratora) nie odpowiada. Np. ja mam dosc ograniczony wybor z racji kierunku wjazdu na dzialke, chcac przy tym miec wyjscie z saloonu na ogrod do tylu. I jeszcze fajnie by bylo miec kuchnie rowniez od ogrodka. I to co mnie bardzo zlosci jako inwestora, to polamane dachy, glownie w parterowkach. Dwa miliony zalaman i zalamanek - drogie jak diabli, do niczego nieprzydatne, za to zaciekac bedzie na bank... Wiem, ze macie wskazowki od ludzi poszukujacych konkretnych projektow, czy tych dokonujacych polepszenia juz istniejacych - ale wysluchanie podobnych opinii mogloby byc rowniez pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Widze, ze jestes z takich inwestorów jak ja - nie interesuje cie aspekt estetyczny (wykusze, balkoniki, słupy, podcienia i milion lukarn) tylko ekonomiczny i funkcjonalny.Ja też nie znalazłam swojego projektu w żadnym katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 17.04.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 moj jest ekonomiczny do bólu. ale wybierany był z premedytacją. założenia były takie że ma być dwuosobowo z miejscem dla ewentualnego gościa i prosto bo buduje go nas dwoje i jeszcze tanio bo bez kredytu (co nie oznacza że z byle czego i byle jak oczywiście) http://www.projekty24.com.pl/projekty/projekt,c95-cichy,rid,1256.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts