Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekty

azalka

Recommended Posts

A ja mam pytanko...

Nie wiem, czy to dobre miejsce, mam nadzieje, ze Redakcja tu dotrze :)

Czy jest jakis klucz wg ktorego dobierane sa muratorowe domki?

I mam postulacik:

moze cykl w rodzaju "domek dla..."?

Np. ja juz mam dosc. Przekopalam setki projektow i wciaz nic...

(przy moich zalozeniach albo za szeroki, albo dach zbyt skomplikowany, albo bez garazu, a juz najczesciej bez pomieszczen gospodarczych - no i dzialke mam z wejsciem od poludnia...). Mnie potrzebny domek kryzysowy ;) - ale wygodny do zycia (funkcjonalny).

Smutno mi bardzo, jednak 15-20 tysiecy za indywidualny projekt to jednak dla mnie za duzo :( Wciaz czekam na odpowiedniego "gotowca"...

I pomyslalam, ze moze Murator sprobowalby pomoc popilotowac cos w rodzaju projektu "polindywidualnego"?

Np. ludziki okreslaja podstawowe zalozenia (moze ze wskazaniem na ulubionego projektanta, a moze nie) i na ich podstawie ich wstepnych wytycznych powstaje projekt. (Albo, jeszcze lepiej, w trakcie jednego projektowego "wypustu" ze dwa-trzy projekty bazujace na podobnych zalozeniach, ale roznego autorstwa).

Projekt z zalozenia dla pozniejszego "dystrybuowania" jako projekt gotowy.

A moze miejsce na forum, gdzie moglibysmy pisac, jaki domek nam potrzebny?

Moze wstepne plany moglyby byc konsultowane na forum (chociaz to akurat moze byc glupie, patrzac zwlaszcza na watki o kryzysie).

Jakby taki cykl powstal, sie zglaszam pierwsza :) ale nawet jesli nie ja, sadze, ze byloby i ksztalcace i ciekawe. I wylapaloby luki, ktore wciaz na tym rynku sa - i beda pojawiac sie nowe...

Przyuwazylam na forum jeszcze kilku forumowiczow z dosc dlugim stazem, ktorzy nie moga znalezc projektu chatki dla siebie.

I co Szanowna Redakcja na to? :)

• 2 weeks później...

Witam, nareszcie dotarliśmy i tu, choć droga był daleka, pracy mieliśmy ogrom, bo już 12.03.br wchodzi na rynek nowy Katalog Wiosna 2009. Wracając jednak do Pani rozważań na temat domu to:

Nie możemy robić takich, niby indywidualnych projektów na domy, bo nikt by nie chciał później kupować ich, jako gotowe tylko by chciał po swojemu od nowa projektować. A projekt to nie tylko architektura, ale i rysunki branżowe ( konstrukcja, instalacje itp.) i wiele czasu i przemyśleń, co do zgodności z różnymi normami obowiązującymi w Polsce. Prawda jest też i taka, że ile ludzi tyle preferencji. My możemy się tylko postarać by z Waszymi Szanowni Forumowicze uwagami wydawać tylko te naj, naj…… projekty.

Przejrzałam również Twoje założenia do Azaljówki i proponuję spojrzeć na projekt C127 w lustrzanym odbiciu.

Domek ma ładną bryłę a w środku jest i kuchnia ze spiżarnią pokój dzienny z jadalnią i miejscem na kominek oraz pokój z oddzielną łazienką, jest też spore pomieszczenie gospodarcze przy garażu, że gdyby tamtędy wchodzić z psami ze spaceru to kwestię czystych łap też tam by można załatwić. Na górze są trzy pokoje z dużą łazienką i przyległym stryszkiem całość wpisze się w Twoją 23m działkę. Lustrzana wersja projektu sprawi, że salon, jadalnia wylądują po tej słonecznej stronie działki.

Pozdrawiam i czekam na komentarze B Kolasa

:D

Szalenie mile, ze ktos sie odezwal :)

Dom jest super i faktycznie - jako Azaliowka bylby super wygodny.

Tylko duzy troche - ma prawie 170 pu.

Z domow o porownywalnym metrazu bardziej chyba mi "lezy" C110 b, chociaz zaproponowany przez Was ma pokoik od ogrodu.

Nam zalezy jednak na mozliwie tanim domku.

Na pewno jednak przedyskutuje te propozycje z mezem. Juz mu go przemailowalam :)

Od jakiegos czasu sklaniamy sie zdecydowanie w strone parterowki.

Dzwonilam dzisiaj do gminy i mam niejakie szanse na wystapienie o zwiekszenie powierzchni zabudowy.

Moze tutaj dostalabym jakas wskazowke? :)

A co do projektow niby-indywidualnych, rozumiem...

Natomiast moze warto by bylo, w takim ukladzie, otworzyc watek w ktorym forumowicze mogliby wypisywac, czego szukaja w projektach, co im w rynkowej ofercie (nie tylko Muratora) nie odpowiada.

Np. ja mam dosc ograniczony wybor z racji kierunku wjazdu na dzialke, chcac przy tym miec wyjscie z saloonu na ogrod do tylu. I jeszcze fajnie by bylo miec kuchnie rowniez od ogrodka.

I to co mnie bardzo zlosci jako inwestora, to polamane dachy, glownie w parterowkach. Dwa miliony zalaman i zalamanek - drogie jak diabli, do niczego nieprzydatne, za to zaciekac bedzie na bank...

Wiem, ze macie wskazowki od ludzi poszukujacych konkretnych projektow, czy tych dokonujacych polepszenia juz istniejacych - ale wysluchanie podobnych opinii mogloby byc rowniez pomocne.

Widze, ze jestes z takich inwestorów jak ja - nie interesuje cie aspekt estetyczny (wykusze, balkoniki, słupy, podcienia i milion lukarn) tylko ekonomiczny i funkcjonalny.

Ja też nie znalazłam swojego projektu w żadnym katalogu.

• 1 month później...

moj jest ekonomiczny do bólu. :D

ale wybierany był z premedytacją.

założenia były takie że ma być dwuosobowo z miejscem dla ewentualnego gościa i prosto bo buduje go nas dwoje i jeszcze tanio bo bez kredytu (co nie oznacza że z byle czego i byle jak oczywiście)

http://www.projekty24.com.pl/projekty/projekt,c95-cichy,rid,1256.html