Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można podłączyć butlę do instalacji gazowej.

artjoltom

Recommended Posts

1950 zapewne przyjął, że chodzi o 11 kg butlę z mieszaniną propan-butan, dlatego tak kategorycznie stwierdził że nie wolno.

Jeśli zastosujesz butlę 30 lub 33 kg z propanem w środku, to nie tylko wolno, ale i obowiązkowo musi być na zewnątrz, bo w domu mogą być maksymalnie 2 butle po 11 kg.

Takie rozwiązanie jest stosowane. Bywa że łączy się takie butle w baterie, nawet do 10 sztuk. Istnieja też specjalne urządzenia łączące butle w grupy i automatycznie przełączające , gdy w jednej grupie zabraknie gazu, na drugą.

Warunkiem jest uzywanie propanu, który wrze w temperaturze -42 st i zapewni formę gazową propanu do zasilania kotła nawet w silne mrozy.

Pojedyncza butla 33 kg na zewnątrz, zmieniana ręcznie, jak najbardziej może zasilać Twój kocioł..........propanem.

Kwestia ochrony tej butli przed kradzieżą i grzebaniem przy niej niepowołanych osób, to Twój problem.

Stosowne połączenie, z przejściem na zewnątrz, powinno byc wykonane przez osobe uprawnioną.

Ja tez nie mam gazu i zastanawiam się nad butlą. Jak się na nią zdecyduje to nie zamierzam tej bomby trzymać w domu, butle po za domem również łatwiej wymienić nie trzeba tachać jej do domu. A dlaczego to nie wolno niby 11kg trzymać na zewnątrz? Przecież one normalnie w punktach wymiany są na zewnątrz i nie potrzebują dodatnich temperatur.

ja mam butle 11kg w garazu i zasilam z niej kuchenke.butla z kuchenka polaczona jest rurami miedzianymi.gazu ziemnego narazie nie mam a jak mi podlacza to wystarczy ze wejde przylaczem przez garaz i wlacze sie w instalacje zamiast butli.

butla w garazu to sama wygoda z wymiana jak przywioze nowa i nie zajmuje miejsca w kuchni.

Propan i butan zmieszane w butli 11 kg mają bardzo różne temperatury wrzenia a co za tym idzie bardzo różne możliwości odparowania w niskich i bardzo niskich temperaturach.

Propan to -42 st temp wrzenia, a butan tylko -4 st. Zatem może byc tak, że odparuje tylko propan, a butan pozostanie w stanie ciekłym, nieprzydatnym do zasilania kotła gazowego. Może byc , że kocioł stanie, mimo że w butli jest jeszcze ciekły gaz. Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że zmiana stanu skupienia z płynnego na gazowy wymaga energii, co przekłada się na ochładzanie płynnego gazu w butli,ograniczając jeszcze parowanie butanu.

Dlatego butla 11 kg na propan-butan na dworze to zły pomysł.

• 3 years później...

Odkopałem stary wątek bo chodzi mi po głowie pewien pomysł... Mianowicie mam obecnie zbiornik 2700l z propanem, który przez 7 lat dzielnie zasilał kocioł gazowy i kuchenkę. Niedawno zainstalowałem pompę ciepła i sens tego zbiornika staje się bardzo wątpliwy (a przy tym generuje koszty).

Czy mogę zlikwidować zbiornik a pod istniejącą instalację gazową w domu legalnie podpiąć umieszczone na zewnątrz budynku dwie (jedna jako zapas) butle 11kg (lub jeżeli to niezbędnie konieczne 30kg)? Jakich wymaga to formalności?