artjoltom 11.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Buduję dom, nie ma we wsi instalacji gazowej a chciałbym butlę gazową mieć poza domem. czy można coś takiego zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.02.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 w żadnym wypadku nie wolno, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 11.02.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 1950 zapewne przyjął, że chodzi o 11 kg butlę z mieszaniną propan-butan, dlatego tak kategorycznie stwierdził że nie wolno.Jeśli zastosujesz butlę 30 lub 33 kg z propanem w środku, to nie tylko wolno, ale i obowiązkowo musi być na zewnątrz, bo w domu mogą być maksymalnie 2 butle po 11 kg.Takie rozwiązanie jest stosowane. Bywa że łączy się takie butle w baterie, nawet do 10 sztuk. Istnieja też specjalne urządzenia łączące butle w grupy i automatycznie przełączające , gdy w jednej grupie zabraknie gazu, na drugą.Warunkiem jest uzywanie propanu, który wrze w temperaturze -42 st i zapewni formę gazową propanu do zasilania kotła nawet w silne mrozy.Pojedyncza butla 33 kg na zewnątrz, zmieniana ręcznie, jak najbardziej może zasilać Twój kocioł..........propanem.Kwestia ochrony tej butli przed kradzieżą i grzebaniem przy niej niepowołanych osób, to Twój problem.Stosowne połączenie, z przejściem na zewnątrz, powinno byc wykonane przez osobe uprawnioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.02.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 masz racjęw taki sposób można, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.02.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ja tez nie mam gazu i zastanawiam się nad butlą. Jak się na nią zdecyduje to nie zamierzam tej bomby trzymać w domu, butle po za domem również łatwiej wymienić nie trzeba tachać jej do domu. A dlaczego to nie wolno niby 11kg trzymać na zewnątrz? Przecież one normalnie w punktach wymiany są na zewnątrz i nie potrzebują dodatnich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.02.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 ja mam butle 11kg w garazu i zasilam z niej kuchenke.butla z kuchenka polaczona jest rurami miedzianymi.gazu ziemnego narazie nie mam a jak mi podlacza to wystarczy ze wejde przylaczem przez garaz i wlacze sie w instalacje zamiast butli.butla w garazu to sama wygoda z wymiana jak przywioze nowa i nie zajmuje miejsca w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 11.02.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Propan i butan zmieszane w butli 11 kg mają bardzo różne temperatury wrzenia a co za tym idzie bardzo różne możliwości odparowania w niskich i bardzo niskich temperaturach.Propan to -42 st temp wrzenia, a butan tylko -4 st. Zatem może byc tak, że odparuje tylko propan, a butan pozostanie w stanie ciekłym, nieprzydatnym do zasilania kotła gazowego. Może byc , że kocioł stanie, mimo że w butli jest jeszcze ciekły gaz. Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że zmiana stanu skupienia z płynnego na gazowy wymaga energii, co przekłada się na ochładzanie płynnego gazu w butli,ograniczając jeszcze parowanie butanu.Dlatego butla 11 kg na propan-butan na dworze to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 12.02.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 1. Jeżeli gaz na zewnątrz, to tylko sam propan - bez mieszanki z butanem.2. Jeżeli zasilany będzie kocioł - trzeba sprawdzić przepustowość reduktora - zbyt mały może zamarzać w chwilach maksymalnego poboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 masz rację w taki sposób można, A ponoć w żadnym przypadku nie wolno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artjoltom 12.02.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Dziękuję za odpowiedzi. Ja chcę używać tej butli tylko w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 12.02.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 1. Jeżeli gaz na zewnątrz, to tylko sam propan - bez mieszanki z butanem. 2. Jeżeli zasilany będzie kocioł - trzeba sprawdzić przepustowość reduktora - zbyt mały może zamarzać w chwilach maksymalnego poboru. a gdzie się kupuje takie butle z samym propanem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 12.02.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Przypuszczam, że w każdym punkcie zajmującym sie wymiana buti 30 kg. Trzeba tylko zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 12.02.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Przypuszczam, że w każdym punkcie zajmującym sie wymiana buti 30 kg. Trzeba tylko zapytać. gaspol ma http://www.gaspol.pl/pl/oferta.php?pid=62&bid=198 w małych butlach propan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.05.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Odkopałem stary wątek bo chodzi mi po głowie pewien pomysł... Mianowicie mam obecnie zbiornik 2700l z propanem, który przez 7 lat dzielnie zasilał kocioł gazowy i kuchenkę. Niedawno zainstalowałem pompę ciepła i sens tego zbiornika staje się bardzo wątpliwy (a przy tym generuje koszty).Czy mogę zlikwidować zbiornik a pod istniejącą instalację gazową w domu legalnie podpiąć umieszczone na zewnątrz budynku dwie (jedna jako zapas) butle 11kg (lub jeżeli to niezbędnie konieczne 30kg)? Jakich wymaga to formalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts