Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka gazowa - głośnie syczenie

cooler1979

Recommended Posts

Mam takie pytanie do osób posiadających skrzynkę gazową. Czy normalne jest to ,że po otwarciu drzwiczek słychać głośne syczenie oraz to że gaz skrapla sie na górnej ściance i kapie ? Dodam jeszcze że instalacja ma tylko pół roku a wcześniej nie sprawdzałem stanu licznika i nie wiem czy były takie objawy.

Mam takie pytanie do osób posiadających skrzynkę gazową. Czy normalne jest to ,że po otwarciu drzwiczek słychać głośne syczenie oraz to że gaz skrapla sie na górnej ściance i kapie ? Dodam jeszcze że instalacja ma tylko pół roku a wcześniej nie sprawdzałem stanu licznika i nie wiem czy były takie objawy.

100% nienormalne, sprawdź szczelność wszystkich łączeń w skrzynce metodą na "ludwika" tj. do butelki po np. "ludwiku" wlej trochę wodę i parę kropel płyn do mycia naczyń i polej rury - jak zacznie się pienić to znaczy, że na połączeniach są wycieki.

Jak Ci kapie gaz to masz wyciek to chyba jest oczywiste. Zgłoś jak najprędzej awarie no chyba że Ci życie nie miłe!!!

Chyba, że się skrapla nie gaz ziemny, tylko para wodna. Tak, czy owak lepiej zgłosić i to szybko, niż kombinować z ludwikiem. Z wypowiedzi autora wątku wnioskuje, że nie ma uprawnień gazowych.

Syczenie może być objawem oporów wewnątrz instalacji - wadliwy któryś element, przymknięty zawór itp. spadek ciśnienia na tym elemencie generuje obniżenie temperatury i skraplanie się tam wilgoci. Jeżeli byłby ulot powodujące słyszalne syczenia na 100% byłoby to wyczówalne nosem. Pracuję na wysokich cisnieniach - tam zjawiska akustyczne związane z przepływem gazu są rzeczą normalną. Dochodzi nawet do zamarzania wilgoci na instalacji. SSSprawdzenie szczelności przez fachowca oczywiście nie zaszkodzi.

Licznik gazu odczytywany jest przez pracownika gazowni lub firmiy odczytujacej. W rejonie Poznania pracownicy maja obowiazek zgłaszania wszelkich nieprawidłowości i robią to na piśmie (znam temat z autopsji).

Tak wiec raczej nie jest to przeciek gazu.

• 11 years później...

witam

mam takie pytanie odnośnie skrzynki gazowej w ogrodzeniu. Ostatnio poszłem sprawdzić stan licznika, w skrzynce słychać syczenie w trakcie poboru gazu gdy kocioł jest aktywny, czyy to normalne zjawisko w trakcie poboru gazu czy powinna być cisza? oczywiście jak kocioł przestanie działać to w skrzynce robi się cisza, ulatniającego gazu nie czuję.

Edytowane przez sebastian88