Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woliera dla ptactwa w ogrodzie, ktoś już pisał lub ma?

Recommended Posts

Marzy mi się taka ładna i duża, gdzie będzie można hodować kurki miniaturowe, ptactwo ozdobne - ale żeby sama woliera też była z tych zdobiocych ogród a nie wstydliwie ukrywanych :-)

Ktoś może gdzieś widział lub ma takie fajne cóś?

Dzięki za namiary i zdjęcia!

Chyba tu znajdziesz więcej miłośników:

http://www.forum.woliera.com/viewforum.php?f=33&sid=0e46a40c142fdfb06afcc137a5dae072

Z tego co wiem, raczej nie ma w Polsce producentów dużych wolier. Mniejsze, sezonowe dla papug produkuje Ferplast.

Jeżeli chcesz mieć ozdobną wolierę, trzeba opracować projekt i dać jakiemuś rzemieslnikowi do wykonania.

Dla ptaków kształt woliery jest obojętny. Ptaki biegające widomo - woliera nie musi byc wysoka, ale dobrze by miała duża powierzchnię "podłogi"

Dla papug typu łąkówki, aleksandretty ważne aby była długa (może być wąska) i nie za niska - do latania.

Woliery sadowi sie na wylewce betonowej, żeby zabezpieczyć spód przed podkopywaniem się przez drapieżniki. W fundament wmurowuje sie kątowniki i spawa z elementami poprzecznymi. Na tej konstrukcji rozciąga się i mocuje siatkę. Siatka musi być drobnooczkowa, żeby łasica się nie przedostała. Woliery, jeśli nie sa duże, należy zadaszyć w całości, większe można częsciowo zadaszyć. W małych wolierach do zadaszenia najlepiej użyć przeżroczystych płyt poliwęglanowych - doświetlą wnętrze, a jednoczesnie bedzie osłona przed deszczem.

Do tego kurnik - w przypadku gatunków ptaków znoszacych mrozy (bazanty, przepiórki, pawie, kury ozdobne) może być nieogrzewany. Ale i tak dobrze zrobić scianki z 3 warstw: łatwo zmywalna ścianka wewnętrzna, ocieplenie (styropian/wełna), ścianka zewnętrzna. Najłatwiej zrobić je w szkielecie drewnianym. Podłoga powinna być ocieplona od spodu. W kurniku powinny zmieścić się też grzedy - tym wyżej im dłuższe ogony mają ptaki. Dla ptaków bardziej wrażliwych konieczne bedzie zastosowanie promienników. Dlatego najlepiej taką wolierę ustawić przy bocznej ścianie domu i kurnik normalnie wymurować i ocieplić, żeby koszty eksploatacji promiennika nie powaliły.

Wnetrze woliery najlepiej wysypać piaskiem - łatwo bedzie mozna ją utrzymać w czystości. Wnetrze kurnika można ścielić trocinami. Obok woliery warto przewidziec ujęcie wody - do zmywania klatki i do pojenia ptaków.

Jeśli działka nie jest osłonięta krzewami, w wolierze jedną ze ścianek, po stronie zawietrznej zrobić pełną.

Woliera może wyglądać tak (dla małych kurek i przepiórek):

http://img125.imageshack.us/img125/9603/wolieravk0.jpg[/url]

Elfir, dzięki za linka, zajrzę i pomacam temat, bo rzeczywiście marzy mi się coś fajnego, ale nie za bardzo na razie mam temat ułożony w szczegółach :-)

Gdyby ktoś miał jakieś fajne zdjęcia swoich wolier lub z netu, to serdecznie zachęcam do wklejania :D - może nie tylko mi się przydadzą. Po budowie przychodzi czas na ogród i zwierzaki, tak że apetyt rośnie w miarę jedzenia ...

Mój sasiad ma sporą hodowlę. Z tyłu domu. Rozmnaża dość drogie papugi (rozelle chyba). Myślę, że nieźle na tym wychodzi, bo robi to już ponad 10 lat. Facet podszedł do sprawy bardzo profesjonalnie, jeśli chodzi o pmieszczenie i wolierę. Ma kilka gatunków dużych papug.Ładne są te papugi, nie powiem, nawet nie są bardzo chałaśliwe, jakby się z pozoru mogło wydawać. Ale on to robi głownie dla kasy. Ja kiedyś hodowałem papużki faliste, nie na sprzedaż, miałem 3 sztuki. Rajcowało mnie to łokrunie do czsu gdy jakiś nieproszony gość postanowił spróbować jak moje ptaszki smakują. I tak to sie skończyło.

• 2 weeks później...