Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołdra ale jaka - wymiar ?

aglig

Jaką kołdrę posiadacie na łożu małżeńskim  

98 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką kołdrę posiadacie na łożu małżeńskim

Recommended Posts

Podobnie może byc ze 135, jak szukałam poszew, to najwięcej w sklepach było na 140. Oczywiście jak się dobrze poszuka to się znajdzie, ale gdybym wiedziała wczesniej, to może kupiłabym od razu 140.

No bo poszewka o szer. 140 cm jest na kołdrę 135 cm, a 160 cm na kołdrę o szer. 155 cm...

A IKEA'owskie kołdry i poszewki to w ogóle inna bajka... Oni maja swoje własne wymiary tak aby na ich kołdry i poduszki pasowały ich posciele... Np. poduszki... Standard to 70x80 cm, a w IKEA sa takie małe a'la katafalki...

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No bo poszewka o szer. 140 cm jest na kołdrę 135 cm, a 160 cm na kołdrę o szer. 155 cm...

A IKEA'owskie kołdry i poszewki to w ogóle inna bajka... Oni maja swoje własne wymiary tak aby na ich kołdry i poduszki pasowały ich posciele... Np. poduszki... Standard to 70x80 cm, a w IKEA sa takie małe a'la katafalki...

No nie wiem, bo jak dla mnie pościel 140 jest na kołdry 135 za szeroka.

i ja z tych samych powodow co wiekszość posiadam w łóżku 2 kołdry (160cm) i uważałam ,że to jest najlepsze rozwiązanie ....ale po ostatnich wakacjach zmieniłam zdanie ....dostalismy pokój z małzenskim łóżem i jedną kołdrą 250x200 i było bardzo komfortowe spanko :D

.....i tak jak zazwyczaj ....wiele zależy od długości :wink:

i ja z tych samych powodow co wiekszość posiadam w łóżku 2 kołdry (160cm) i uważałam ,że to jest najlepsze rozwiązanie ....ale po ostatnich wakacjach zmieniłam zdanie ....dostalismy pokój z małzenskim łóżem i jedną kołdrą 250x200 i było bardzo komfortowe spanko :D

.....i tak jak zazwyczaj ....wiele zależy od długości :wink:

To rzeczywiście pogratulować mężowi długości, skoro dopiero 250 była ok... :lol:

U nas już przed ślubem 2 i nie powiem żeby to wpływało na jakość pożycia i podpisuję się pod argumentem Yoshi że cała przyjemność to forsowanie kołderki obok... ;)

My na łóżku 160x200 mamy jedną kołdrę 180x200. Czasem trwa o nią "walka", ale to nie przeszkadza się wysypiać!!! no i jest jednym z uroków małżeńskiego życia :)

Pozdrawiam

ja mam tak samo- ale zawsze mam problem z kupowaniem pościeli- po prostu jest nie do dostania w normalnych sklaepach- kupuje ostatnio przez internet....

ale poza tym- rozmiar ok;)

pozdrawiam

Gość Edyta Chromińska

My mamy łóżko 140cm i kołdrę 200 na 220.

Jest bardzo wygodnie, dla nikogo nie brakuje. Ze zmianą pościeli nie jest tak źle. Spokojnie można sobie z tym poradzić, a jak ciężko to zawsze można to zadanie zlecić facetowi :)

Nigdy nie zamieniłabym jednej dużej kołdry na dwie mniejsze.

Takie jest moje skromne zdanie na ten temat :)

to ja też dołączę do motyli.Od początku naszego wspólnego łóżkowania mamy oddzielne kołdry.JA od dzieciństwa się wiercę ,rozkopuję,albo motam w kokon.Mamy łóżko 180*200 cm.Do tego małżonek ma 30 cm więcej ,niż ja,więc pod oddzielną kołdrą ja spokojnie mogę sobie zawinąć kołdrę pod stopy.Wsypy i poszwy mamy z ikea.Natomiast zimowe puchowe też mi wchodzą spokojnie w powłoczki z ikea.

• 1 year później...
U nas dwie kołderki, ale jak śpimy u mojej mamy to mamy jedną 220x200 i .... też jest ok. W domu mam dwie i nie mam zamiaru zmieniać na jedną dużą, bo łatwiej mi się przebiera dwie kołderki mniejsze, niż jedna wielką. Z tych powodów nie głosowałam w sondzie, bo tak właściwie to nie wiem, jak jest lepiej ....

My mamy lozko 140 cm i jedna koldre 200x200. Moim zdaniem jest w sam raz. Owszem, nie jest latwo zmieniac posciel, ale jakos sobie dajemy rade.

Przy wyborze koldry pewnie warto miec na uwadze upodobania partnerów. Jesli jedno marznie a drugie sie przegrzewa, raczej trudno im bedzie sie dogadac pod jedna koldra. Dwie oddzielne koldry moim zdaniem nie maja nic wspolnego ze stopniem zaangazowania w zwiazek. Mozna sie kochac spiac w oddzielnych pokojach i nienawidzic pod wspolna koldra na ciasnym lozku.

• 8 months później...

Odświeżam wątek, bo w piątek przyjeżdża łóżko. Materac 180 cm. Teraz mamy łóżko 160 cm i kołdrę 200 cm. Nie wyobrażam sobie na łóżku jeszcze większym identycznej kołdry, bo ta obecna ledwie nam wystarcza.

Luby uważa, że dwie kołdry to koniec związku, rozwód i kaplica, a ja z kolei pod mniejszą zmarznę. :confused:

Może są jeszcze większe kołdry niż 200 cm? W hotelach są gigantyczne, zakrywające boki łóżek szerokich na dwa metry. Da się to kupić? A jak z pościelą na takie olbrzymy? Przecież nie będę szyć na miarę... ;)