Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołdra ale jaka - wymiar ?

aglig

Jaką kołdrę posiadacie na łożu małżeńskim  

98 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką kołdrę posiadacie na łożu małżeńskim

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
No właśnie..., ale zaczęłam się zastanawiać, jak przeglądałam rozmiary pościeli, bo w tych węższych zawsze szerokość podana jest na pierwszym miejscu, a w przypadku tych szerokich przeważnie znajduję wymiar 200x220 i już zgłupiałam ;). Pomyślałam, że może w tych szerszych zwiększa się długość :rolleyes:.

Z kołdrą to jeszcze nie problem, bo taką 220x200 zawsze można dać wzdłuż lub wszerz, jak komu pasuje, ale z pościelą to już gorzej...:D

Dla mnie też logiczne jest, że 200 cm to standardowa długość, a jesli nawet istnieją takie nietypowe na 220, to powinny być w mniejszości :).

Zadałam pytanie kilku sprzedawcom, zobaczymy co odpiszą :).

Nawet trudno mi sobie wyobrazić wygodne spanie w dwie osoby pod kołdrą 160. Moje córki (3 i 5 lat) mają "normalne" kołdry z Ikei 150x200. 150 lub 140 to standardowa szerokość kołdry jednoosobowej, więc ciut szersza dla dwóch dorosłych osób to jakaś pomyłka. My mamy kołdrę o szer. 220 i czasem mam wrażenie, że szersza też by nie zaszkodziła. Jak się zdarzy, ze przyjdzie do nas któraś z córek, to przynosimy jej kołdrę, bo robi się niekomfortowo.

Myślę, że im mamy szersze łóżko, to posiadamy odpowiednio szerszą kołdrę, do której się przyzwyczajamy i uważamy, że taka jest najlepsza ;). My mamy kołdrę 160x200 i nie wyobrażam sobie mieć szerszej na naszym łóżku (140x200), dla naszej dwójki jest bardzo wygodnie pod taką kołdrą, nawet jak przyjdzie dziecko, to nie ma problemu z przykryciem, jak przychodzi 2 (bardzo rzadko), to odwracamy kołdrę o 90 stopni i też jest ok :)

Każdy kupuje pod własne preferencje i możliwości ;)

Juniorka, częsciowo się zgadzam, ale nic nie przeszkadza, zeby mając wąskie łóżko używać szerokiej kołdry. Myśmy w starym mieszkaniu mieli łóżko 160x200 właśnie, a kołdrę 220x200, tę samą , której używamy teraz na szerokim łóżku.

No chyba, ze komuś faktycznie jest wygodnie pod wąską kołdrą. Każdy śpi, jak lubi :)

• 2 years później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Od jakiegoś czasu jestem weganką. W związku z tym nie chciałam kołdry z pierza. Kupiłam dobrej jakości letnią kołdrę ze sztucznym wypełnieniem. Przespałam pod nią cały sezon i jestem bardzo mile zaskoczona. Kiedyś nie wyobrażałam sobie spania pod tego typu kołdrą, a dziś nie zamieniłabym ją na te z pierza.

• 3 weeks później...

Nasze łóżko ma 180x220 i dwie kołdry 200x220 i 160x200. Ja polecam dla Panów o wzroście 185 cm i wyżej kołdrę w rozmiarze 200x220 oraz łóżko o długości 220cm.

Zakup identycznej pościeli w dwóch różnych rozmiarach nie stanowi problemu, głównie zakupy na allegro gdzie większy rozmiar jest droższy o 30-50 zł.

• 1 year później...

Myślę, że dla pary najlepsza jest kołdra w rozmiarze 200x220 cm - przynajmniej tak jest w naszym przypadku :)

Jeśli chodzi o to z czego ma być zrobiona, to moim zdaniem czas puchowych kołder już minął (nie można ich prać) i najlepiej kupić kołdrę z poliestru sylikonowanego Hollow. Dobrej jakości kołdry i do tego w przystępnej cenie ;) można znaleźć na[sPAMER]

Edytowane przez Elfir

• 6 months później...
JA przy rozmiarze łózka 160x200 mam kołdrę 220x200. Bardzo wygodnie się śpi w 2 osoby pod tak dużą kołdrą chociaz na poczatku rozważałam zakup dwóch osobnych kołderek. :) jednak pod jedną wspólną jest znacznie bardziej miło :) Kilka kompletów ładnej pościeli w tak dużum rozmiarze również udało nam się kupić :) Polecam :)

• 2 weeks później...