Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe velux czy roto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

ja też zdecydowanie polecam veluxy. W poprzednim domu miałam fakro i nie byłam z nich specjalnie zadowolona. Teraz mam porównanie. Veluxy są wg mnie lepsze.

Ale to jest wątek "velux, czy roto", a nie "velux, czy fakro" ;-)

I Veluxy się raczej nie przydadzą w domu w którym jest wysoka ścianka kolankowa (>1m).

• 1 year później...
  • 2 years później...

Witam,

Powracam do tematu. Roto czy Velux i jakie rozmiary okien 140cm czy 160cm?

W pierwszej opcji przekonany byłem do Roto, jednak nowa seria okien Velux i ten głęboki montaż to mocne argumenty.

Mam 10 okien w dachu i planuję część okien dać klapowych, część obrotowych - w Veluxie chyba nie ma problemu z tym bo są wizualnie z zewnątrz takie same? Moze ktoś się orientuje? Dachówka to Domino - więc obniżony montaż byłby idealny. Czy są jakieś kluczowe argumenty przemawiające za tym aby montować okna mniejsze (140cm) niż większe?

pozdrawiam i może ktoś coś podpowie.

Jacek

• 5 months później...
Właśnie jesteśmy na etapie wyboru okien dachowych. Potrzebujemy 9 sztuk 78x160. Przeglądałam różne oferty i nasuwa mi się pytanie a propos szyby dźwiękochłonnej Veluxa. Może ktoś z Was ma takie okno i czy faktycznie wygłusza np. deszcz?

Różnica jest bardzo odczuwalna. Zapraszamy do posłuchania: http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/cisza_cieszy

• 2 months później...

Odradzam zakup okien firmy Roto załatwienie jakiej kolwiek reklamacji graniczy z cudem , tzn jest to niemożliwe , druga sprawa jakosc wykonania tych okien sa to lata 60te ja niestety dalem sie namowic nie ogladajac wczesniej tych okien ! przed zakupem porownajcie sobie Fakro z Roto nie zwracajcie uwagi na okucia zewnetrzne jakie sa zachwalane przez firme Roto iz sa nowoczesne, niestety w odleglosci kilku metrow nie widac juz roznicy :-)

NIe ma czegos takiego jak Gwarancja w Roto !!!

• 2 years później...
Odradzam zakup okien firmy Roto załatwienie jakiej kolwiek reklamacji graniczy z cudem , tzn jest to niemożliwe , druga sprawa jakosc wykonania tych okien sa to lata 60te ja niestety dalem sie namowic nie ogladajac wczesniej tych okien ! przed zakupem porownajcie sobie Fakro z Roto nie zwracajcie uwagi na okucia zewnetrzne jakie sa zachwalane przez firme Roto iz sa nowoczesne, niestety w odleglosci kilku metrow nie widac juz roznicy :-)

NIe ma czegos takiego jak Gwarancja w Roto !!!

Jeśli kogoś to zainteresuje to ja opiszę swoją reklamację w ROTO. Kupiliśmy tylko jedno okno z firmy Roto jeszcze nie mieszkaliśmy w domu ale zimą był delikatnie ogrzewany kozą. Na wiosnę okazało się że szyba w oknie jest pęknięta. Od razu żałowałem, że nie kupiłem okna innej firmy. Pomyślałem, że złożę reklamację ale nie dawałem sobie większych szans na pozytywne załątwienie reklamacji bo pewnie znajdą setki powodów mojej winy a dodatkowo co to za klient co kupił jedno okno. Bardzo się pomyliłem... oddzwonili do mnie, umówili się, przyjechał pan - wymienił szybę i było super. Więc ten post powyżej pisany jednorazowo jest mało wiarygodny. Ja osobiście polecam tą firmę. Jeśli ktoś się zastanawia to naprawdę warto. może veluksy bardziej rozreklamowane ale nie żałuję zakupu ROTO

Krzysiek

Witam,

wszystkie nasze okna z zewnątrz są koloru antracytowego.

Przy zastosowaniu obniżonego montażu, oknow dachu ładniej wygląda, ale także ma lepsze parametry izolacyjne. Doobniżonego montażu zalecamy kołnierz EDJ. Aby uzyskać w pomieszczeniu napoddaszu dobrej widoczności, wentylacji oraz oświetlenia należy zwrócić uwagęna rozmiar okien. Minimalna powierzchnia szyb do powierzchni podłogi powinnawynosić od 1/8 do 1/10. Oznacza to, że im większe pomieszczenie tym większamusi być powierzchnia okien.

Pozdrawiam,

Paulina

Konsultant VELUX

• 2 years później...

Temat odświeżę.

Bo też zastanawiam się nad ROTO.

czy roznica pomiedzy dwoma powyzej wspomnianymi jest tylko kwestia uzytkowa? w sensie otwierac jest wygodniej okno wysokoosiowe niz okno obrotowe ? Przynajmniej takie odnioslam wrazenie.

No właśnie . Jaka jest przewaga wysokoosiowych?

Moje ściany kolankowe będą mieć 118-126cm.

pozatym - lepiej drewniane czy może pcv?

Też mnie to nurtuje. Są jeszcze aluminiowe.