Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat co do źródła ogrzewania. Dostałem ofertę na tanie wykonanie przyłącza gazu ziemnego i stąd pojawiła się wątpliwość czy z niej skorzystać ponieważ obawiam się kosztów gazu w przypadku ogrzewania domu.

Dom jest bez ocieplenia (ściany) ale za to porotherm 36cm, natomiast poddasze ocieplone - podłoga 5cm sytropian, skoksy - 20cm wełna mineralna., okna plastki 3 komorowe, powierzchnia do ogrzania 110m2.

W domu mam kominek z DGP - służyłby do ogrzewania w sezonie jesiennym i wiosennym. Pozostaje okres listopad-połowa marca. Jakich kosztów muszę się spodziewać za ogrzewanie? Zakres temp. jaki mnie interesuje - parter 20C, piętro 22C (małe dziecko więc nie mogę zejść niżej).

P.S. Jeżeli gaz to jaki piec spełniłby swoje zadanie nie robiąc wielkiej dziury w portfelu ( w sensie eksploatacji, bo koszty pieca są do przełknięcia.)?

I jeszcze pytanie dodatkowe - w ww. sytuacji gaz ziemny będzie lepszym rozwiązaniem niż ekogroszek (założenie takie, że ekogroszek może być ylko pakowany - nie mam gdzie go trzymać - tylko paleta i do garażu).

https://forum.murator.pl/topic/116994-koszty-ogrzewania-gaz-ziemny-110m2-bez-ciep%C5%82ej-wody/

A jakie masz alternatywy?

Jaki bedzie koszt zakupu ekogroszku w workach i jego czestego transportu (bo wiekszych ilosci nie masz gdzie trzymac)? Czy doliczasz do tego czas czyszczenia pieca weglowego? Zakładasz ze wegiel bedzie dozywotnio tani?

Alternatywy :

1. pellet - mam na przeciwko zawodnika, który jest (był) zadowolony. Z paliwa i ceny napewno ale z pieca wcale. W tym roku 3 awarie. Zakładam że moglibyśmy wspólnie kupować pellet pakowany i cena nie przekroczyłaby 500zł/t.

2. ekogorszek - 700zł i więcej za tonę. 440zł przy 25 tonach... Ja mogę wrzucić do garażu 4 palety nie więcej.

3. PC - odpada na wstępie. Koszt inwestycji zabija.

4. LPG - sąsiedzi płacą od 7000tys. do 12000zł Gdy wykorzystują LPG jako głowne i jedyne źródło. Dla mnie za drogo.

Moje dotychczasowe koszty (komnek) to okolice 2000,00zł.

Gaz ziemny - nie wiem nic na ten temat. Mam opinie ludzi którzy korzystają ze starej techniki. Więc ich doświadczenia nijak się mają do tego co chciałbym wiedzieć.

Stąd prośba do Was o opinie w sprawie.

Domek mam podobnych rozmiarów no moż ciut większy bo 112m2 :)

ale podnieśliśmy odrobinę ściankę kolankową w stos do projektu więc pewnie parę m2 więcej.

Mam porotherm 25 ocieplony styropianem 15cm w dachu 25cm wełny, kominek bez rozprowadzenie i mam wentylacje mech z rekuperatorem.

Piec vaillanta eco tec 12,3kW kondensat.

W kominku palimy jak jesteśmy w domu czyli 2 dni w tygodniu pali się praktycznie cały dzień, w pozostałe dni jedynie rozpalam po 17 i spalam dwa kawałki drewienka. Do tego sobota i niedziela palimy cały dzień.

W domu utrzymuję temp. między 21 - 21,5 tak mam ustawiony regulator pieca, w nocy i gdy nas nie ma obniżam do 20,5.

A teraz do sedna sprawy - rachunki za gaz ziemny, to pierwszy sezon, ale mniej więcej było październik ok 90zł, listopad 150zł, grudzień gdy były i dni ok-20C 250zł.

Piec zawsze włącza się rano zanim wstaniemy żeby podnieść do tych 21,5C, potem jak palimy w kominku - (nie szalejemy z tym wg mnie będzie mi wychodziło jakieś 2-3m3drewna/rok) to się nie włącza, czasami jak go nie pilnujemy to odpala bo regulator mam w pokoju na górze, gdzie w zimie zawsze zimniej. Na piecu jest 7 kaloryferów w pokojach, ręcznikowce w łazienkach i podłogówka w 2 łazienkach, przedpokoju, kuchni i wiatrołapie.

Uff to wszystko.

Zapomniałem - to jest z CWU.

Dzięki za opinie i wskazanie tematu który był wałkowany w różnych konfiguracjach.

Mam jeszcze pytanko gdyby tak grzać 20dni w m-cu (weekendy i 2-3 dni inne kominek), bez grzania wody, to jakieg zużycia gazu moge się spodziewać?

P.S. Jeszcze raz proszę o wskazówkę co do sprawdzonego pieca na teże gaz. Moge ponieść większe koszty ble esploatacja wyszła tanio.

Moge ponieść większe koszty ble esploatacja wyszła tanio.

Jeżeli Moge ponieść większe koszty = Docieplić budynek PRAWDA to czytaj dalej.

Kupić kocioł gazowy najlepiej kondensacyjny (byle nie atmosferyczny) z mocą dobraną do zapotrzebowania.