homar68 14.01.2002 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 czy w styczniu jest jeszcze sens zabezpieczać drzewka przed mrozem? Nie zrobiłem tego jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 14.01.2002 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Z reguły największ mrozy są w lutym,poza tym warto je zabezpieczyć także przed głodnymi zającami.baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2002 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Do wypowiedzi baby można jeszcze dodać,że lutowe i marcowe przymrozki są groźniejsze dla drzewek, które już zaczynają się "budzić". Warto je więc nawet teraz zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 15.01.2002 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Zgadzam się z andrzejemp - faktycznie teraz jest najgorszy okres dla drzewek - moja Mama zdążyła w ubiegłym tygodniu posmarować drzewka wapnem przed kolejną falą mrozów. To mrożenie i rozmarzanie powoduje, że drzewa pękają i sa bardziej podatne na choroby oraz moga usychaćpozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homar68 19.01.2002 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2002 dziękuję za rady, drzewka zabezpieczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 02.02.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 .....j/w w temacie, bo już luty a chyba lada dzien można przycinać drzewka a moze się myle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.02.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Nie mylisz się, a zimy już ponoć ma nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 02.02.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Nie mylisz się, a zimy już ponoć ma nie być Czyli juz w lutym przycinac? Moglbym prosic o jakies parametry temperaturowo - pogodowo - przyrodnicze. Bo chyba nie jest tak , ze robimy to z kalendarzem w reku? Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.02.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Po ustąpieniu mrozów. Do różowego pąka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 03.02.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Należy wybrać dzień słoneczny i ciepły, warto przygotować funaben, lub farbę emulsyjną ze środkiem grzybobójczym do zamalowania miejsc cięcia i ostre narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meganka 02.03.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 jak corka sadownika i radze: -ciac drzewka owocowe mozna caly rok POD JEDNYM WARUNKIEM -jest sucho (drzewa suche i nie pada),nie musi byc cieplo ani slonecznie -rany zasmarowac jak radzil ktos wczesniej emulsja ze srodkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 02.03.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Ja dziś zacząłem przycinać, a jutro może skończę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.03.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 jak mam znaleźć" różowy pąk"?. Dzisiaj będę ciąc. Mam nadzieję, że nie zniszczę drzewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 03.03.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 jak mam znaleźć" różowy pąk"?. Dzisiaj będę ciąc. Mam nadzieję, że nie zniszczę drzewek Tnij i nie szukaj różowego pąka Jak znajdziesz różowe pąki (za miesiąc lub półtora ) to dasz sobie już spokój z cięciem. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 12.03.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 A JAK ciąć? Które gałęzie, w którym miejscu, itp itp.. Bo ja tego np. jeszcze nie robiłam. Owszem - duzo czytałam, ale chętnie posłucham praktyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek159 15.10.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witam, Niedawno kupiłam drzewka owocowe do naszego mini-sadu: z jabłoni: Cortland, Lobo i Gloster z grusz: Klapsę ze śliw: Renklodę Ulenę Proszę o informację czy zalecacie bielić drzewka od razu tej jesieni czy poczekać na wiosnę? Niestety nie znalazłam nic na temat bielenia na forum żona tomka159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 15.10.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Właściwy czas na bielenie drzewek to styczeń, a najpóźniej luty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 15.10.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 a najlepiej wpisz sobie w google bielenie drzew i tam znajdziesz wszystko na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.10.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Drzewka się bieli wtedy kiedy jest taka potrzeba, czyli gdy w dzień słońce może nagrzać korę tak że drzewko pociągnie soki a nocą mróz może te soki zamrozić i spowodować spękanie. Najczęściej pod koniec zimy gdy słońce już potrafi przygrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.10.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Czasami bielą drzewka na Wielkanoc, żeby bylo ładniej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts