nina19 02.05.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Proszę o pomoc ale metodą łopatologi, działkowcem jestem zupełnie surowym. Posadziłam młode drzewka owocowe jabłoń, gruszę, śliwę, czereśnię. Drzewka są malutkie ale pojawiły się już pierwsze listki i nie wiem czy muszę jakoś nawozić, jak o nie dbać, na razie podsypałam je tylko zmieloną korą (nie wiem czy dobrze ale ładnie). Przy okazji jeszcze jedno pytanie - słyszałam o tkaninie czarnej ogrodowej pod tuje. Proszę napiszcie mi jaka jest różnica między tą tkaniną a agrowłókniną. W sklepach mówią, że to jest to samo tylko różnica w cenie znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 drzewka dobrze jest przyciąć, aby się ładnie rozkrzewiały. W necie jest wiele artykułów na ten temat. Albo w "Działkowcu". Zasadniczo to tym mocniej się tnie, im słabiej jest rozgałęzione drzewko. Przycina się wierzchołek o 1/3-2/3 i boczne gałązki, nad pąkami. Jabłonki trzeba przede wszystkim pryskać na parcha. I zabieg ten wykonuje się dość często - w okresie pękania pąków liściowych (Miedzian), przed kwitnieniem, po zapyleniu i jeszcze w okresie dojrzewania. Czereśnie pryska się przede wszystkim przeciwko nasionnicy trześniówce (ten małe białe larwy w środku owoców) - termin oprysków podaje z reguły lokalna stacja rolnicza, gdyż wykonuje się je wyłącznie w okresie lotów godowych. Stacje prowadzą monitoring owadów. Gdy samica złoży jajko do środka zalążka owocu to niczym się już tego nie wytruje. Nawożenie - były sadzone w żyznej glebie? jeśli tak, to dopiero wiosną przyszłego roku. W sprawie tkaniny a agrowłókniny to poczytaj sobie w wątku "agro, geo" - to są różne nazwy na ten sam produkt o różnych gęstościach przędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.05.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Teraz skoncentruj się na formowaniu korony drzewek. W zależności od tego jaki typ korony zamierzasz prowadzić - tak tniesz i przyginasz pędy. Jesli chodzi o młode jabłonie i grusze teraz już za późno na cięcie natomiast wkrótce (na przełomie maja i czerwca) będzie idealna pora na przyginanie pędów. Wtedy trzeba na około 2 tygodnie założyć na przewodnik (czyli głowny pęd) klamerki do bielizny ponad wyrastającymi pędami (gałązkami) w celu zmuszenia ich do wzrostu poziomego i utworzenia bezpiecznych szerokich kątów rozwidleń. Jesli gałązki bedą wyrastać pod ostrym katem w stosunku do pnia będa mieć tendencję do wyłamywania się. Pózniej - dd połowy lipca do końca sierpnia trzeba przyginać młode pędy do poziomu - robi się to za pomocą ciężarków (ćwierćkilowych) lub za pomocą sznurka - tak jak na rysunkach poniżej: http://www.modr.mazowsze.pl/site/images/stories/porady_dla_rolnikow/2010/ciecie-drzewek/rys_3.jpg Śliwa i czereśnia nie bardzo lubią cięcie - wykonuje się je po kwitnieniu (dla czeresni po owocowaniu). Edytowane 2 Maja 2010 przez Mymyk_KSK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nina19 03.05.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Dzięki za rady. Moje drzewka są bardzo krótko przycięte, już takie kupiłam. Dopiero teraz pojawiają się pierwsze listki, ale listki te pojawiają się też wzdłuż całego pnia. Czy je obrywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Nie. te listki to zaczątki nowych pędów bocznych. Drzewka owocowe (i inne rośliny z rodziny różowatych) najlepiej kwitną na pędach ułożonych poziomo. Ustal gdzie chcesz mieć najniższą gałązkę i wszystkie listki i pączki poniżej usuwaj. To co powyżej wyprowadzaj w prawidłową koronkę. Chyba najłatwiej formuje się koronę w wrzeciono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 11.03.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jesienią posadziłem ok. 20 drzewek owocowych (patyczaki)i tak się zastanawiam czy tym bieleniem w tym roku więcej nie zaszkodzę niż pomogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 na wiosne chcesz bielić? Bieli się w grudniu/na początku stycznia.Teraz już po ptakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 11.03.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 na wiosne chcesz bielić? może w celach estetycznych jak krawężniki przed pochodem pierwszomajowym drzewkom bieleniem się nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamiszel 29.04.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam! Na jesieni posadzilam drzewka owocowe wisni,czersni,sliw i inne .Moze ktos odpowei mi na pytanie czemu niektore z nich puszczaja liski na dolnych galazkach,a gora jak do tej pory jest lysa.Moze jeszcze utworza sie paczki ,a potem listki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_black 29.04.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Prawdopobnie przemarzly gorne czesci drzewek. Do połowy maja mogą jeszcze ruszyć więc należy jeszcze poczekać i obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamiszel 29.04.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dziekuje, wlasnie mam taka nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrButton 03.05.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Niestety sroga zima i mróz do -30 dały się we znaki także i moim drzewkom sadzonym na jesieni. Przemarzły górne gałązki jabłonek Golden d. i Jonagold a także śliwa Renkloda ulena, natomiast grusze i czereśnie mają się doskonale. Odbijają młode listki do wysokości jakieś 40 cm od podkładu czyli do wysokości w której były okopczykowane. Mam zatem pytanie, czy będzie coś z tych drzewek tzn. czy nie będą chorować i czy znajdą sobie nowe pędy prowadzące, czy może zainwestować w nowe?Niestety w sklepie w którym je nabyłem też są przemarznięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_black 03.05.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Drzewka dadza sobie rade. Poczekaj jeszcze z 2tygodnie i utnij martwy przewodnik. Pozniej odginaj boczne galazki jak najbardziej poziomo i najsilniejsza prowadz pionowo do gory. W tym roku tez przemarzla mi renkloda ulena sadzona jesienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 24.04.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 drzewek owocowych mialam jeszcze nie kupować, ale gdy zobaczyłam na wyprzedazy drzewka po 8 zł to mam ochotę zaryzykować tylko te drzewka to nie same badyle do przycięcia, jest tam jakas korona i boczne galazki,nie bardzo wiem jak drzewka wybierać .....jesli na jablonce jest wąskie v to chyba raczej zostawic takie drzewko, bo trudno będzie odgiac gazazki a brzoskwinie i morele ?widzialam drzewko co od samego dolu ma galazki prawie pod katem 90 stopni sa jekies zasady, reguły co całkowicie dyskwalifikuja sadzonkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 jak szczepione na karłowych podkładkach powinny rozgałęziać się dość nisko.Dobrze gdyby miały certyfikat CAC - to normy europejskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 27.04.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 jak szczepione na karłowych podkładkach powinny rozgałęziać się dość nisko. Dobrze gdyby miały certyfikat CAC - to normy europejskie w auchanie kupiłam to chyba trudno mówić certyfikacie, brzoskwinia, morela, jabłonka, czerwony agrest, czerwona porzeczka i dwie róże w odmianach o których google nie słyszało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 jak google nie słyszało to albo literówka w nazwie albo odmiany pirackie, rozmnażane bez licencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts