Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na wiosnę w ogrodzie piszczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wysiać dzwonki to znaczy zakopać coś w ziemi czy wysiać nasiona - wiem że może to głupie pytanie ale jestem total ( ale to total ) laikiem i nie wyobrażam sobie np. rozrzucania jakiś nasion na śniegu :oops: :o :(

I słusznie, chyba, że jesteś miłośniczką happeningów ;-)

Chodzi o wysianie do skrzynek oczywiscie, przetrzymanie na mrozie i potem już standard - jak sie zrobi ciepło, przepikować i na stałe miejsce wysadzać późnym latem. Zakwotną na następny rok.

Duduś, jeśliś świeża w temacie, to nie baw się w hodowlę bylin z nasion tak od razu ;-) może zacznij od roślinek, które można wysiać wprost do ziemi, jest tego sporo i naprawdę przepiękne - cynie, łubin, astry, ślazówka (pewniak, urośnie wszędzie i sama się rozsieje), maczek kalifornijski, smagliczka letnia (nie mylić z bylinową!), godecja, ubiotek baldaszkowaty, ostróżka letnia (nie mylić jw.) porcelanka, aksamitki, kleoma, dziwaczek (pewniak, sam się rozsieje), rudbekia (jednoroczna - nie mylić z jw.) aksamitka (troszkę później zakwitnie), niesmiertelnik, kosmos (pewniak - sam się rozsieje) ufffff....nie pominęłam czegoś? ;-)

A jak chcesz spróbować sił w pikowaniu, to zacznij od aksamitek i cyni, to najłatwiejsze (oczywiście można je siać do gruntu, ale przygotowane wczesniej - wcześniej zakwitną).

Zanim wyprodukowałam kompost i zaczęłam użyźniać swoją ziemię, kupowałam ziemię ogrodniczą. Jak największe worki, bo wychodziły najtaniej. Robiłam rowki, wsypywałam dobrą ziemię(np. torf odkwaszony lub ziemia uniwersalna w workach), mieszałam ją z macierzystą glebą, wysiewałam nasiona i przysypywałam. Można też całą rabatę posypać dobrą ziemią, lekko posypać Azofoską i zmieszać to wszystko z macierzystą ziemią. Torf odkwaszony poprawi strukturę ziemi, a Azofoska będzie nawozem startowym. Dobrze byłoby to przygotować jakiś tydzień przed wysiewem, dobrze podlać aby się porozpuszczał nawóz, a ziemia trochę osiadła.

Spokojnie, aksamitki rosna nawet na słabych piaskach :)

Jak sie ma słabą glebę w ogrodzie, to zamiast poprawiać naturę, lepiej posadzic rosliny znoszące takie warunki. I jedynie pod kilka efektownych okazów bardziej wymagajacych gatunkow mozna miejscowo dodac lepszej ziemi.

Ja mam piaski.

Ja też. Glebę poprawiałam dodając rozdrobnioną (prawie sproszkowaną) glinę i ziemię ogrodową. Poza cyklicznym zasilaniem rabatek kompostem podsypuję tez popiołem z kominka, który gromadzę zimą. Trzeba uważać na rośliny które lubią kwaśną ziemię, bo popiół im zaszkodzi, ale generalnie podobnie jak dodawanie gliny popiół poprawia strykturę takiej piaszczystej gleby i powoduje, że na dłużej zatrzymuje ona wodę.

Świetny wątek. Ze mnie też totalny laik więc czytam z otwarta gębą. Moje 12 arów to ugór z gliniastą ziemią. Od wiosny przymierzam się do pierwszych prac ogrodniczych ale nie wiem od czego zacząć. Mąż uparł się żeby nawieźć lepszej ziemi ale trudno ją kupić i koszt dość duży. Może coś doradzicie?

Jeśli nie będziesz jeszcze w tym roku robiła ogrodu, to wysiej rośliny na zielony nawóz. Na glinę najlepiej nadaje się łubin niebieski, może być zmieszany z peluszką. Zanim zakwitnie trzeba to przekopać/przeorać.

Rośliny motylkowe korzenią się głęboko i dzięki temu poprawiają strukturę ziemi. Poza tym, rozkładając się dostarczają próchnicy.

Jeśli planujesz założenie ogrodu w tym roku, to jako dodatek wybierz ziemię raczej piaszczystą, a jeśli jest z tym problem, kup po prostu piasek i zmieszaj go z glebą macierzystą. To pozwoli rozluźnić glebę. Jeśli to rzeczywiście jest glina, a nie po prostu zbita ziemia. Bo i tak czasem bywa, że ktoś mi mówi, że jego działka to sama glina, a na miejscu okazuje się, że ziemia owszem, twarda, ale dlatego że udeptana po budowie. Jak ziemia rozmarznie i trochę przeschnie weź garstkę ziemi i ściśnij. Jeśli zachowa kształt i ani trochę się nie rozsypie, to znaczy że faktycznie glina...

Łe tam, Panterka nie narzekaj. Wydłubuj tę trawę, posiej łan aksamitek z nasion po 1pln za paczkę i ciesz się kolorami. Z brzegu wąskolistne, następnie aksamitki rozpierzchłe a w samym środku najwyższe wzniesione. Jeśli rabata ma być podziwiana z każdej strony. A jak zrobisz ją w kącie czy przy płocie, to aksamitki wzniesione posadź przy samym płocie. Pięknie będzie. :)