Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maszt na dzialce

RafalGo

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie, mam dzialke i dom w bardzo zalesionym terenie gdzie media typu internet nie dochodza. Jedyna opcja jest dla mnie internet z komorki (drogi i wolny,czesto go zrywa i dziala na balkonie tylko !). Chcialbym jednak podlaczyc lepszy i szybszy internet radiowy z miasta,wypytalem okolicznych ludzi , jednak to nowo powstajace osiedle i media tu nie dotra szybko, wiec po lini telefonicznej odpada bo jej jeszcze nie ma.

Zamowilem samochod zwyzke, wyniusl mnie na sama gore z antena i sygnal z miasta odbiera bardzo dobrze)

Doszedlem do wniosku ze musze postawic jakis slup albo maszt o wysokosci 20 metrow i do niego zamocowac antene.

Czy moge postawic taki maszt na mojej dzialce (ktora jest duza), i liczyc ze nikt sie nie przyczepi ?

Czy zrobic wedle Prawa budowlanego, przedstawic projekt, znalezc kiereownika budowy itd ? Jak powinienem sie do tego zabrac ?

Czy moge liczyc sie z odpowiedzia odmow ?

(mimo pelnej dokumentacji technicznej ) ?

Co mi grozi jesli postawie taki maszt bez zgłoszenia?

(maszt nikomu nie bedzie przeszkadzal ale ludzie sa rozni)

Moze ktos stawial taki maszt lub cos podobnego, prosze o pomoc, Dziekuje

Skontaktuj się z np tą firmą:

http://www.jk.pl/sklep/index.php

Mają doświadczenie w budowie i przygotowaniu dokumentacji dla tego typu masztów (alumniniowe, kratownice). Koszt całości, antena, maszt, dokumentacja, dodatki, urządzenia, robocizna to ok 10 tys. zł.

Może udało by ci się dogadać z jakimś małym ISP na twoim terenie i zrobić u ciebie jakiś przekaźnik, wtedy moglibyście gogadać co do rozłożenia kosztów budowy masztu.

• 11 years później...