Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo podobają mi się grzejniki kanałowe i chciałabym sobie taki założyć w salonie. Reszta powierzchni, czyli kuchnia, hol, przedsionek i łazienka z założenia mają być w podłogówce, ale Pan w sklepie z grzejnikami poinformował mnie, że takie rozwiązanie niekoniecznie się zgra, a nawet jesli się da to będzie to bardzo kosztowne. Głównym źródłem ogrzewania będzie u mnie piec na ekogroszek 25KW i piec dwufunkcyjny gazowy. Ściany domu 24+15 styro, powierzchnia domu 160m2 użytkowej. Pytanie to kieruję do osób, które mają podłogówkę i grzejnik kanałowy na jednej powierzchni, czy to rozwiązanie było faktycznie drogie i warto je robić, czy dać sobie spokój i zrobić na całości podłogówkę?

Asia

Ja tez mialam w planach grzejniki kanalowe + podlogowka, ale jak otrzymalam ich wycene to szczenka mi opadla i nie moglam jej podniesc. za grzejniki do salonu bez kratek musialabym zaplacic ponad 15 tysiakow, wiec pozostalam przy podlogowce. zreszta naczytalam sie i naogladalam (bardzo popularne w Holandii) jak zbiera sie w nich kurz. praktycznie czyszczenie przynajmniej raz w tygodniu.
Cena grzejników mnie nie przeraża, bo mam znajomości w tej branży i dostanę spory rabat. Bardziej interesuje mnie koszt podłączenia i zgrania grzejników z podłogówką, bo z tego co wiem to samo rozplanowane jest skomplikowane i wymaga wiedzy. Jeśli zgranie grzejników z podłogówką znacznie przedrożyłoby samą podłogówkę to wiadomo, że zrezygnuję z kanału.
Powinieneś zrobić dwa obiegi grzewcze .Jeden grzejnikowy ,drugi podłogowy.Jeżeli masz kocioł na paliwo stałe to powinieneś zastosować bufor.Za buforem automatykę sterującą dwoma obiegami grzewczymi z mieszaczami.Nadmiar ciepła zgromadzisz do bufora a mieszacze podadzą taką temperaturę odpowiednią do danych obiegów grzewczych.pozdrawiam
zreszta naczytalam sie i naogladalam (bardzo popularne w Holandii) jak zbiera sie w nich kurz. praktycznie czyszczenie przynajmniej raz w tygodniu.

Po sezonie grzewczym kanał przykrywa się w Polsce podestem posezonowym...

W Holandii jeszcze na takie rozwiązanie nie wpadli..

Kanałowe ogrzewanie połączone z podłogówką pozwala zniwelować negatywne skutki dużej bezwładności ogrzewania podłogowego - kanałowe grzeje szybko..

Powinieneś zrobić dwa obiegi grzewcze .Jeden grzejnikowy ,drugi podłogowy.Jeżeli masz kocioł na paliwo stałe to powinieneś zastosować bufor.Za buforem automatykę sterującą dwoma obiegami grzewczymi z mieszaczami.Nadmiar ciepła zgromadzisz do bufora a mieszacze podadzą taką temperaturę odpowiednią do danych obiegów grzewczych.pozdrawiam

U mnie właśnie tak jest zrobione. W kotłowni jest bufor 8) . Oddzielnie jest obwód do podłogówek (z regulatorem temperatury), a oddzielnie obwód na kaloryfery (także kanałowy). Jak to się będzie sprawować to mam nadzieję niedługo zobaczę.

przy dużych przeszkleniach grzejnik kanałowy lub inny stojący szpecący i zasłaniający widok

ekogroszek włączył bym w powrót kotła gazowego przez płyciak a c.w.u. z zasobnika z dwoma lub jedną wężownicą w zależności od miejsca w pomieszczeniu) i założeń eksploatacyjnych.

jeśli gaz płynny to zrezygnował bym z niego -> kocioł elektryczny na 0,65 zapotrzebowania c.o. (AWARYJNIE LUB WYJAZDOWO np: na narty).

jeśli gaz ziemny nie montował bym kotła na groszek a tylko kondensacyjny jak najwięcej powierzchniowego ogrzewania.