Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmm... a w jaki sposób ten styropian miałby zawilgnąć? od betonu (wilgoci technologicznej) czy jak bo nie bardzo kojarzę?

przecież parowanie idzie do góry, więc w stanie gazowym para nie będzie lecieć w dół, za to w stanie ciekłym leci w dół, i jak Ci woda wejdzie w płytę (co jest bardziej prawdopodobne) to już nie wyjdzie spodem tylko tam zostanie..jedyna droga będzie w górę.. poza tym producenci styropianów fundamentowych chyba zdają sobie sprawę że w ziemi jest wilgotno..

Styropianow fundamentowych moze i tak stad specjalne styropiany do ocieplenia fundamentow ale juz zwyklych styropianow posadzkowych nie koniecznie i tak jak ktos pisze zawilgocisz sobie cala posadzke i dom, wilgoc bedzie szla z gruntu, w tym samym celu daje sie izolacje pozioma fundamentow aby zatrzymac wode podciagana z gruntu.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Styropianow fundamentowych moze i tak stad specjalne styropiany do ocieplenia fundamentow ale juz zwyklych styropianow posadzkowych nie koniecznie i tak jak ktos pisze zawilgocisz sobie cala posadzke i dom, wilgoc bedzie szla z gruntu, w tym samym celu daje sie izolacje pozioma fundamentow aby zatrzymac wode podciagana z gruntu.

nie mówicie poważnie? że ktoś pod płytę fundamentową daje zwykły styropian posadzkowy? bo o tym chyba piszemy..

w płycie fundamentowej za izolację poziomą służy zagęszczenie gruntu i właśnie styropian/styrodur..

jak jest prawidłowo zagęszczone to taka podbudowa nie podciąga kapilarnie wody..

od wilgoci w ziemi.

?? tą folię masz pod płytą pomiędzy styropianem a betonem czy pod styropianem?

a co w przypadku kiedy coś się na płytę wyleje lub będzie ciekło i będzie przesiąkać? wtedy woda zbierze się na tej folii?

Ja mam takie pytanko, bo jakoś czytam o tych płytach i czytam i nie wierzę.....

że niby dom stoi na styropianie? Cała wielka chałupa? A co jak ma 2-3 piętra? Jakoś nie mogę przyzwyczaić się do tej myśli. Proszę potwierdźcie, że to prawda.

No, prawda :)

A mozesz podac przykłady domów 3 kondygnacyjnych na płycie, o takie równiez pytał herakles. Nie spotkałem sie jeszcze z takim projektem, a widziałem ich (tzn. z płytami) dosc dużo.

?? tą folię masz pod płytą pomiędzy styropianem a betonem czy pod styropianem?

a co w przypadku kiedy coś się na płytę wyleje lub będzie ciekło i będzie przesiąkać? wtedy woda zbierze się na tej folii?

Folię mam pod styropianem. Woda zbierze się na styro, wsiąknie w mur i odparuje. Styro jest parkingowy

Folię mam pod styropianem. Woda zbierze się na styro, wsiąknie w mur i odparuje. Styro jest parkingowy

nie przekonuje mnie to zupełnie..

niech może wypowiedzą się mądrzejsi HenoK czy asolt..

ale w takim razie dawańie powyżej gdziekolwiek folii spowoduje że jakakolwiek wilgoć czy woda ktora się tam dostanie zostanie na długo..

Nie wiem co bierzecie, ale lepiej to odstawcie... :D

Folię się daje po to, żeby zaprawa nie wlazła między płyty styropianu.

A jak komu zaleje chatę, to bez różnicy czy ma folię czy nie ma: takie samo będzie bagno.

Co do folii ja dawałem pod styropianem jak i na styropianie.

Szokują mnie ceny w lokalnych sklepach, spinki do podłogówki 14-15zł/paczka, a w sklepie internetowym 4zł.

Mam alupexa Wavina i Kana. Wavin jest trudniejszy do kształtowania, sztywniejszy

Folię się daje po to, żeby zaprawa nie wlazła między płyty styropianu.

.

To wiezchnia. A na przekrojach podłóg na gruncie jest jeszcze spodnia.

• 3 weeks później...

Krótsze klipsy? Za ostre zakręty? Za miękki styropian? Brak folii? Za sprężysta rura?

Ciężko coś poradzić tak na odległość, pomaga wygięcie ostrzejszego zakrętu, tak aby po odprężeniu rurka przyjęła docelowy kształt. Dodatkowe klikpsy na zakręcie. No i oczywiście klipsy długie.